Hopp til innhold

Warholm suveren i Diamond League-finalen – treneren tror tjuvstarter påvirket tiden

To omstarter til tross, Karsten Warholm tok nok en overlegen seier på 400 meter hekk. Da ble han den første nordmannen til å vinne to Diamond League-troféer.

Karsten Warholm

HISTORISK: Karsten Warholm tok sitt andre strake Diamond League-trofé. Ingen nordmann har vunnet den prestisjefylte konkurransen to ganger.

Foto: Ennio Leanza / AP

Warholm var sjanseløs på 400 meter flatt i Lausanne for to uker siden, og stod over stevnet i Brussel for å spare krefter. Men i den første 400 meter hekk-konkurransen etter OL-triumfen, gikk det bedre – etter at starten faktisk ble utsatt grunnet to tjuvstarter.

– Jeg kan ikke huske sist jeg så det på 400 meter hekk, kommenterte Jann Post.

Men 25-åringen klarte likevel å holde hodet kaldt, hadde full kontroll og vant på 47,35.

– Det er selvfølgelig aldri ideelt. Men det jeg egentlig tenker når sånt skjer, er at det her er til min fordel. Jeg kan stå i det. Det er også sånn at noen kan bli litt psyket ut av det. Da gjelder det egentlig bare å fokusere på det du skal gjøre og være tøff og stå i det, forklarer Warholm om omstartene til NRK.

SE LØPET: Karsten Warholm ble historisk da han som første nordmenn tok to Diamond League-troféer.

– Sniker det seg inn noen nerver for din del?

– Selvfølgelig. Nerver er det du vil ha for at du skal klare å ta ut det lille ekstra, svarer han.

– Det er jo alltid litt nervepirrende det. Det har en tendens til å ødelegge løpet. Det blir vanligvis dårligere tid når det har vært sånn. Og det kan jo hende at det innvirket litt på sluttiden i dag også, tror trener Leif Olav Alnes.

Ble historisk

Tiden var neppe noe fokus i løpet hvor Warholm ble første nordmann til å sikre to Diamond League-troféer.

– Han tar ingen sjanser her, men er likevel offensiv, sa Vebjørn Rodal.

Karsten Warholm

OVERLEGEN: Karsten Warholm gjorde som han har gjort hele sesongen – og vant i Zürich.

Foto: Ennio Leanza / AP

– Jeg har sett han mer utkjørt og sliten når han krysser målstreken enn det vi så her, mente Post.

– Det viktigste for han nå var helt sikkert og bare vise nok en gang at han er verdens beste 400 meter hekk-løper igjennom tidene, poengterte Christina Vukicevic.

OL-bronsevinner Alison dos Santos fra Brasil fikk en advarsel for tjuvstart, men tok andreplassen med 47,81, mens Yasmani Copello ble diskvalifisert for sin tjuvstart. Kyron McMaster ble nummer tre på tiden 48,24. «Rivalen» Rai Benjamin var ikke på plass i Zürich.

– Ikke en hyggelig opplevelse

Selv erkjenner Warholm at han følte på en viss usikkerhet etter løpet i Lausanne.

– Selvfølgelig. Det var ikke en hyggelig opplevelse, det. Men jeg følte vi var smarte og gjorde det vi burde. Vi tok oss litt pause og hentet inn igjen kroppen. Det var en smart avgjørelse å stå over Brussel for å ta det som var viktig, og det skjedde i dag, sier han.

Karsten Warholm

ELLEVILL: Verdens beste hekkeløper avsluttet Diamond League-sesongen perfekt.

Foto: ARND WIEGMANN / Reuters

– Jeg er veldig fornøyd med gjennomføringen. Det er jo stort for meg å hente den diamanten der. Det var derfor jeg klarte å ta ut det lille ekstra, legger han til.

Warholm vant også diamanten i 2019-sesongen (forrige sesong ble avlyst grunnet koronapandemien). Samtidig får han med seg en premie på 260.000 kroner.

Ingen tap på tre sesonger

Warholm har nå ikke tapt en eneste hekkekonkurranse siden Diamond League-finalen i 2018. Altså tre sesonger spekket med seire.

– Det er selvfølgelig stort. Det er en veldig spesiell måloppnåelse. Jeg er selvfølgelig kjempefornøyd med det og håper det kan vare så lenge som mulig. Men det er ikke det jeg løper for i hovedsak. Jeg løper for å ta titler sånn som i dag, forteller han.

– Det er kjekt, det. Det er morsommere å vinne enn å bli slått. Han holder et utrolig høyt nivå og har vist seg å være den beste over lang tid, sier Leif Olav Alnes.

Karsten Warholm

LEKER IKKE: Karsten Warholm og trener Leif Olav Alnes valgte å varme opp på en lekeplass utenfor hotellet før finalen.

Foto: Hanne Skjellum Mueller / NRK

– Hvordan skal dere bli enda bedre til EM og VM neste år?

– Det er vanskeligere å bli bedre etter hvert som du blir bedre og vi har hatt et utviklingsfokus. Det er ikke sånn at han kan stikke ned på Bislett og løpe verdensrekorder, men noe kan han bli bedre på og det skal vi jobbe med, svarer treneren.

  • Se NM i friidrett på NRK1 fredag kl. 17.00.

Siste nytt

  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters
  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP
  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

    Marta under fotball-VM 2023
    Foto: Aisha Schulz / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal