Warholm suveren i Diamond League-finalen – treneren tror tjuvstarter påvirket tiden

To omstarter til tross, Karsten Warholm tok nok en overlegen seier på 400 meter hekk. Da ble han den første nordmannen til å vinne to Diamond League-troféer.

Karsten Warholm

HISTORISK: Karsten Warholm tok sitt andre strake Diamond League-trofé. Ingen nordmann har vunnet den prestisjefylte konkurransen to ganger.

Foto: Ennio Leanza / AP

Warholm var sjanseløs på 400 meter flatt i Lausanne for to uker siden, og stod over stevnet i Brussel for å spare krefter. Men i den første 400 meter hekk-konkurransen etter OL-triumfen, gikk det bedre – etter at starten faktisk ble utsatt grunnet to tjuvstarter.

– Jeg kan ikke huske sist jeg så det på 400 meter hekk, kommenterte Jann Post.

Men 25-åringen klarte likevel å holde hodet kaldt, hadde full kontroll og vant på 47,35.

– Det er selvfølgelig aldri ideelt. Men det jeg egentlig tenker når sånt skjer, er at det her er til min fordel. Jeg kan stå i det. Det er også sånn at noen kan bli litt psyket ut av det. Da gjelder det egentlig bare å fokusere på det du skal gjøre og være tøff og stå i det, forklarer Warholm om omstartene til NRK.

SE LØPET: Karsten Warholm ble historisk da han som første nordmenn tok to Diamond League-troféer.

– Sniker det seg inn noen nerver for din del?

– Selvfølgelig. Nerver er det du vil ha for at du skal klare å ta ut det lille ekstra, svarer han.

– Det er jo alltid litt nervepirrende det. Det har en tendens til å ødelegge løpet. Det blir vanligvis dårligere tid når det har vært sånn. Og det kan jo hende at det innvirket litt på sluttiden i dag også, tror trener Leif Olav Alnes.

Ble historisk

Tiden var neppe noe fokus i løpet hvor Warholm ble første nordmann til å sikre to Diamond League-troféer.

– Han tar ingen sjanser her, men er likevel offensiv, sa Vebjørn Rodal.

Karsten Warholm

OVERLEGEN: Karsten Warholm gjorde som han har gjort hele sesongen – og vant i Zürich.

Foto: Ennio Leanza / AP

– Jeg har sett han mer utkjørt og sliten når han krysser målstreken enn det vi så her, mente Post.

– Det viktigste for han nå var helt sikkert og bare vise nok en gang at han er verdens beste 400 meter hekk-løper igjennom tidene, poengterte Christina Vukicevic.

OL-bronsevinner Alison dos Santos fra Brasil fikk en advarsel for tjuvstart, men tok andreplassen med 47,81, mens Yasmani Copello ble diskvalifisert for sin tjuvstart. Kyron McMaster ble nummer tre på tiden 48,24. «Rivalen» Rai Benjamin var ikke på plass i Zürich.

– Ikke en hyggelig opplevelse

Selv erkjenner Warholm at han følte på en viss usikkerhet etter løpet i Lausanne.

– Selvfølgelig. Det var ikke en hyggelig opplevelse, det. Men jeg følte vi var smarte og gjorde det vi burde. Vi tok oss litt pause og hentet inn igjen kroppen. Det var en smart avgjørelse å stå over Brussel for å ta det som var viktig, og det skjedde i dag, sier han.

Karsten Warholm

ELLEVILL: Verdens beste hekkeløper avsluttet Diamond League-sesongen perfekt.

Foto: ARND WIEGMANN / Reuters

– Jeg er veldig fornøyd med gjennomføringen. Det er jo stort for meg å hente den diamanten der. Det var derfor jeg klarte å ta ut det lille ekstra, legger han til.

Warholm vant også diamanten i 2019-sesongen (forrige sesong ble avlyst grunnet koronapandemien). Samtidig får han med seg en premie på 260.000 kroner.

Ingen tap på tre sesonger

Warholm har nå ikke tapt en eneste hekkekonkurranse siden Diamond League-finalen i 2018. Altså tre sesonger spekket med seire.

– Det er selvfølgelig stort. Det er en veldig spesiell måloppnåelse. Jeg er selvfølgelig kjempefornøyd med det og håper det kan vare så lenge som mulig. Men det er ikke det jeg løper for i hovedsak. Jeg løper for å ta titler sånn som i dag, forteller han.

– Det er kjekt, det. Det er morsommere å vinne enn å bli slått. Han holder et utrolig høyt nivå og har vist seg å være den beste over lang tid, sier Leif Olav Alnes.

Karsten Warholm

LEKER IKKE: Karsten Warholm og trener Leif Olav Alnes valgte å varme opp på en lekeplass utenfor hotellet før finalen.

Foto: Hanne Skjellum Mueller / NRK

– Hvordan skal dere bli enda bedre til EM og VM neste år?

– Det er vanskeligere å bli bedre etter hvert som du blir bedre og vi har hatt et utviklingsfokus. Det er ikke sånn at han kan stikke ned på Bislett og løpe verdensrekorder, men noe kan han bli bedre på og det skal vi jobbe med, svarer treneren.

 • Se NM i friidrett på NRK1 fredag kl. 17.00.

Sportsnyheter

Per Strand Hagenes.

Verdensmesteren beskrives som en «gudegave»​​​​​​​ og sammenliknes med Hushovd

LEUVEN/OSLO (NRK): Ingen klarte å følge Per Strand Hagenes (18) på de siste kilometerne av juniorenes fellesstart i sykkel-VM i Belgia. Landslagstrener Kai Lexberg må tilbake til en ung Thor Hushovd for å beskrive sykkeltalentet.

Siste nytt

 • Mol/Sørum er årets lag i Europa

  Den suksessrike sandvolleyballduoen Anders Mol og Christian Sørum ble fredag kåret til årets lag i Europa under en galla i Ljubljana.

  – Det er utrolig gjevt. Nå har vi vunnet EM og OL, som er enormt i volleyballsammenheng. Det er veldig stas å få en sånn pris. Det er kjekt at folk ser hva vi gjør i europeisk volleyball, sier Anders Mol til NTB.

  Duoen er allerede som 24- og 25-åring det mestvinnende europeiske laget gjennom tidende.

  – Det er veldig stas. Det er en stor pris i volleyballmiljøet, og det er gøy å vinne den etter en god sesong, sier makker Sørum.

  Sommer-OL i Tokyo 2021
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Ruud sikret drømmestart

  Casper Ruud sendte europalaget i føringen 1–0 da han slo verdenslagets Reilly Opelka 6–3, 7–6 i åpningskampen i Laver Cup.

  Ruud imponerte med glitrende returspill mot den 211 centimeter serve-spesialisten og fikk seg et klapp på skulderen av tennislegenden Björn Borg etter å ha brutt amerikaneren tidlig i første sett.

  Amerikaneren slet stadig med fotfeste da Ruud spilte fra side til side, og kom aldri inn i kampen. Det nærmeste han kom var to breakballer på stillingen 3–3 i andre sett. Ruud avgjorde kampen med 7–4 i tiebreak.

  – Jeg var ganske nervøs. Jeg fikk gåsehud da jeg gikk inn til kampen. Det var fantastisk artig, sier en storfornøyd Casper Ruud etter kampen.

  Ruud spilte foran et nesten fullsatt TD Garden i Boston. På TV-skjermen kunne man høre et høylydt publikum og verdenslag som støttet Opelka.

  – Jeg hører ikke så mye som blir sagt, men man føler åpenbart trykket. De er åpenbart at “Team World” er på hjemmebane. Det er flest amerikanere på laget, så jeg merket det i de gamene jeg slet og han hadde noen breakballer mot meg, sier Casper Ruud til NRK.

  Amerikaneren var alt annet enn imponert over underlaget.

  – Helt annerledes bane. Cincinnati var rask. Denne var treg og død, sier Opelka da NRK spør om han merket forskjell på Ruud fra han møtte ham i Cincinnati for en måneds tid siden.

  Ruud er fortsatt aktuell for flere kamper i helgen, enten single søndag eller double en av dagene.

  – Jeg er klar hvis jeg må spille, men tar det som det kommer. Det er virkelig i morgen de største poengen skal deles ut. Det var en perfekt måte å starte denne turneringen på.

  Laver Cup er en stjernespekket lagturnering der seks av de beste europeiske spillerne møter seks av de beste spillerne fra andre verdensdeler. Totalt skal det spilles om 24 poeng.

  Laver Cup 2021 - Day 1
  Foto: Clive Brunskill / AFP
 • Koeman utestengt i to kamper

  Barcelona-trener Ronald Koeman har tunge dager. På toppen av svake resultater er han utestengt i to kamper på grunn av protester mot dommerne.

  I torsdagens 0-0-kamp mot Cádiz fikk Koeman rødt kort av dommer Carlos del Cerro etter at han gjentatte ganger uttrykte sin misnøye overfor fjerdedommeren og i tillegg forlot det tekniske området flere ganger.

  Barcelona har ennå ikke tapt i ligaen, men er bare nummer sju på tabellen, sju poeng bak erkerivalen Real Madrid på tabelltopp.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Joan Monfort / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal