Hopp til innhold

Warholm kåret til årets mannlige friidrettsutøver: – En pris som jeg har siklet på

Karsten Warholms fantastiske år blir kronet med prisen som beste mannlige friidrettsutøver i 2021. NRK-ekspert Vebjørn Rodal mener det egentlig aldri var noen tvil om hvem som ville vinne.

Pictures of the Year

HISTORISK: Karsten Warholm ble kåret til årets mannlige friidrettsutøver.

Foto: LUCY NICHOLSON / Reuters

– Nivået har trolig aldri vært høyere. Og spesielt siden det er OL-år, er det fantastisk. Prisen har vært på «bucketlisten» min, og jeg er veldig takknemlig, sa Warholm på en pressekonferanse etter prisutdelingen

Nordmannen har hatt et strålende år, der han som kjent tok OL-gull og suveren verdensrekord på 400 meter hekk i Tokyo. Han gikk også til topps i Diamond League.

Han slo verdensrekorden ved to anledninger denne sommeren. Først løp han inn til tiden 46,70 på Bislett. Da slo han Kevin Youngs verdensrekord, som var på tiden 46,78.

Så gikk det bare en drøy måned før han løp inn til tiden 45,94 i Tokyo.

Da han på pressekonferansen ble spurt om hadde blitt skuffet om han ikke vant prisen, svarte Warholm:

– Jeg ville blitt veldig skuffet. Jeg må være ærlig og si det. Det er noe med å være den beste mannlige friidrettsutøveren, sa Warholm.

Da han senere ble spurt om å si noen ord på norsk, sa han følgende:

– Alle journalister i Norge vet at dette er en pris som jeg har siklet på.

Tidligere i år ble Warholm også kåret til årets friidrettsutøver i Europa.

Rodal: – Ingen tvil

NM i friidrett 2021

FORTJENT: Vebjørn Rodal mener det ikke var noen særlig tvil om hvem som skulle vinne prisen i år.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Karsten Warholm er første nordmann noensinne til å bli kåret som årets friidrettsutøver av Det internasjonale friidrettsforbundet (WA).

Prisen har blitt delt ut siden 1988, og det er Usain Bolt som har mottatt den flest ganger. Det er ved seks anledninger at sprintlegenden har vunnet den gjeve prisen.

NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal sier prisen har «enorm prestisje».

– Det er bare å se på navnene som har vunnet før, så skjønner man nivået på det. Den absolutt beste i inneværende sesong skal kåres, sier Rodal og legger til:

– Det var vel aldri noen tvil om at det var Warholm som skulle vinne i år.

Siden han tok OL-gull har Warholm prøvd seg på nye utfordringer på friidrettsbanen. Han løp 400 meter flatt i Lausanne i slutten av august. Der gikk det ikke like bra, og havnet et godt stykke unna egen pers og konkurrentene sine.

Han avsluttet sesongen med å ta Diamond League-trofeet i Zürich.

Fem nominerte

Warholm var nominert sammen med Joshua Cheptegei, Ryan Crouser, Armand Duplantis (vinner 2020) og Eliud Kipchoge (vinner 2018 og 2019).

Men Vebjørn Rodal mener det ikke egentlig var noen gode utfordrere til Warholm i kampen om prisen.

– Det var egentlig ikke noen helt typiske utfordrer i år. Warholm var i en klasse for seg når han tok OL-gull på verdensrekord og ikke minst måten han gjorde det, sier han.

– Han slo Rai Benjamin som sprang på 46,17 i OL-finalen, som også var langt under den gamle verdensrekorden, så det sa seg i grunn selv.

Jakob Ingebrigtsen imponerte også stort under OL med gull på 1500 meter. Han var med blant ti nominerte til årets utøver, men forsvant ut da listen i forrige uke ble halvert.

Duplantis

KONKURRENTENE: Joshua Cheptegei, Ryan Crouser, Eliud Kipchoge og Armand Duplantis.

Mot ny sesong

President i WA og tidligere mellomdistansestjerne Sebastian Coe delte ut prisen til Warholm. Han spurte nordmannen hva han tror om neste sesong.

– 44. Nei, nei, nei, sa en lattermild Warholm og viste til at han i år presset verdensrekorden ned på 45-tallet.

– Jeg vil alltid jobbe med å kunne bli bedre, men jeg tror at det vil bli vanskeligere og vanskeligere fordi vi har presset det så langt.

Neste sesong er det både VM i Eugene, USA i juli og EM i München for Warholm og de andre friidrettsstjernene.

Og selv om det ikke gikk fullt så bra da han prøvde seg på 400 meter uten hekker i august, sier Warholm at han langt fra har gitt opp øvelsen.

– Under EM vil jeg også fokusere på 400 meter flatt, sa han på pressekonferansen.

Jamaicansk kvinnevinner

Gianmarco Tamberi og Mutaz Essa Barshim

INSPIRASJON: Gianmarco Tamberi (Italia) og Mutaz Essa Barshim (Qatar) valgte å dele OL-gullet i høyde.

Foto: INA FASSBENDER / AFP

Flere priser ble delt ut på den digitale prisseremonien. Blant annet mottok høydehopperne Gianmarco Tamberi (Italia) og Mutaz Essa Barshim (Qatar) inspirasjonsprisen. De to fikk mye oppmerksomhet etter at de valgte å ikke omhoppe om gullmedaljen i OL, men i stedet dele seieren.

Sprinteren Elaine Thompson-Herah fra Jamaica ble kåret til årets kvinnelige utøver i verden. Det ble kunngjort av Warholm like etter at han mottok sin egen pris.

Siste nytt

  • Jönsson utestengt i to kamper - Stabæk aksepterer straffen

    Stabæk-trener Jan Jönsson får to kampers karantene for hendelsen mot Vålerenga mandag. Det melder Dagbladet.

    Sportsjef Kim André Pedersen i Stabæk gjør det klart overfor NRK at klubben og Jan Jönsson aksepterer straffen.

    – Jada, vi må forholde oss til de reglene som er. Når forbundet sier det blir konsekvenser i forhold til regelverket så må vi akseptere det, sier Pedersen til NRK.

    Det var på overtid i kampen mot Vålerenga at det ble kaos med Jönsson i hovedrollen.

    Kaoset startet med at Karina Sævik løp langs streken med ballen og en motspiller etter seg. TV-bildene viste at ballen på et tidspunkt var ute, og da skjedde det noe uvanlig.

    Sævik løp videre, men på samme tid løp Stabæk-trener Jan Jönsson ut på banen og stoppet Vålerenga-spilleren med kroppen.

    Da eksploderte det på benken og Jönsson ble vist det røde kortet.

    Like etter så det ut til at han forsøkte å klemme fjerdedommeren.

    – Det var på overtid og jeg forsøker å få tak i ballen for å få tatt et kjapt innkast. Ballen hadde vært klart ute og jeg gikk en meter ut på banen for å ta den. Jeg ville få spillet i gang. Det var på overtid og Vålerenga sparket bort ballen for at tiden skulle gå ut, sa Jönsson til NRK etter kampen.

    Nå er Stabæk-treneren straffet for episoden.

    Pedersen sier klubben hadde en god prat med Jönsson etter kampen og senere i etterkant av det, for å reflekere over episoden. De er klare på at de bare må akseptere reglene og ser at Jönssons inngripen ble overivrig.

    Jönsson blir fullt delaktig i treningsuken og de strategiske valgene frem mot neste kamp, før han deretter ikke kan lede laget sitt i kamp. Jönsson får ikke lede Stabæk i kampene mot Brann og Lyn.

    Ifølge Dagbladet er begrunnelsen for straffen fra disiplinærutvalget slik:

    «Disiplinærutvalget har ved sin beslutning lagt til grunn at Jönsson, ved sin inntreden på spillebanen, forstyrrer spillet og motstanderlagets spiller. I henhold til forbundsstyrets retningslinjer for sanksjoner tilsier dette en karantene på to kamper. Disiplinærutvalget har på den bakgrunn kommet til at en karantene på to kamper er en passende reaksjon på den aktuelle overtredelsen.I henhold til reaksjonsreglementet § 4-15 skal karantenen sones i de to neste seriekampene for samme lag treneren ble utvist for»

    NRK oppdaterer saken.

    Jan Jönsson
  • Haaland avbildet på City-trening etter skadetrøbbel

    City har publisert bildene fra dagens trening på X.

    Haaland var ikke med i sist helgs FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Champions League-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade. Også mot Brighton torsdag var han ute av troppen.

    City-manager Pep Guardiola opplyste i forkant at jærbuen hadde slitt med et «muskulært problem».

    Haaland er delt toppscorer i ligaen med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål.

    City er ett poeng bak serieleder Arsenal, men de lyseblå har én kamp mindre spilt. Dermed har de alt i egne hender i sesonginnspurten. Haaland og co. møter Nottingham Forest borte søndag. (NTB)

    I9VZqC6O-Pk
    Foto: AP
  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal