Hopp til innhold

Thingnes Bø: – Det er helt syke tall

Johannes Thingnes Bø er sjokkert over de nye dopingavsløringene fra Russland.

Johannes Thingnes Bø sier hva han mener om nye dopingavsløringer fra Russland.

Skiskytteren tror knapt det han hører når NRK informerer han om innholdet i den nye McLaren-rapporten som ble presentert fredag.

Rapporten er sjokkerende lesning.

Hetland

Landslagstrener Tor-Arne Hetland: – Trist.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Den slår blant annet fast at flere enn 1000 russiske utøvere spredt over 30 idretter var en del av Russlands systematiske dopingprogram mellom 2011 og 2015.

– Det er helt syke tall. 1000 utøvere ... det er jo sikkert alle idretter som finnes i Russland, sier Johannes Thingnes Bø, som kom på 2.-plass på fredagens sprint i Pokljuka.

Blant de nye funnene er bevis for at det ble tuklet med prøver til 15 russiske medaljevinnere under vinterlekene på hjemmebane i Sotsji.

To av disse skal ha vunnet til sammen fire gullmedaljer under lekene.

– Hvis dette stemmer, så er det helt vanvittig, sier skiskytteren, som etterlyser hardere straffer for dopingsynderne.

– Det bør innføres sanksjoner. Den eneste måten å drepe dette på er å gi dem en solid straff som svir over flere år, understreker han.

– Trist for russisk idrett

Martin Johnsrud Sundby

Martin Johnsrud Sundby etterlyser konkrete bevis.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Landslagstrener i langrenn for menn, Tor-Arne Hetland, mener saken er trist for russisk idrett.

– Hvis det stemmer, så er det bare trist for russisk idrett. Det er vel naturlig at det får konsekvenser, men hvilke konsekvenser det får må nesten diskuteres politisk først.

– Vi følger med på hva som skjer, men per nå har jeg ikke sett denne rapporten, sier han til NRK.

Martin Johnsrud Sundby er tilbake i Davos, som i tillegg til Toblach, var et av de to stedene han ble dømt for feil bruk av astmamedisin.

Sundby etterlyser konkrete beviser i den nye McLaren-rapporten, men håper at det ikke er noen langrennsløpere blant de 1000 utøverne som skal være involvert i Russlands dopingprogram.

Ingvild Flugstad Østberg

Ingvild Flugstad Østberg.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

– Foreløpig er det ingenting konkret å forholde seg til en slik rapport, og da er det veldig vanskelig å kommentere rapporten, sier Sundby.

– Alle venter vel på hva som kan legges frem av beviser. Hvis det er noe i denne rapporten, håper jeg det ikke handler om noen langrennsløpere, sier han.

Ingvild Flugstad Østberg hadde ennå ikke hørt om innholdet i den nye McLaren-rapporten da NRK snakket med henne fredag ettermiddag.

– Det er vanskelig å uttale seg om dette, men det er ikke noe bra, hvis det stemmer, sier en kortfattet langrennsløper.

Les også: Heiberg utelukker ikke at nordmenn kan få OL-medaljer i posten

– Kan bekrefte en dekkoperasjon

Første del av McLaren-rapporten ble offentliggjort 18. juli, og konkluderte med at Russland hadde gjennomført et statlig styrt dopingprogram helt siden 2011.

Russian Doping

Kommisjonens leder, Richard McLaren.

Foto: Frank Gunn / Ap

Under pressekonferansen fredag kunne kommisjonens leder, Richard McLaren, fortelle at det foregikk doping og manipulering av prøver under OL i London (2012) og Sotsji (2014).

– Vi kan nå bekrefte en dekkoperasjon som går helt tilbake til 2011 og som fortsatte etter OL i Sotsji. Det var en dekkoperasjon som utviklet seg fra ukontrollert kaos til et institusjonelt og disiplinert medaljevinnende program, sa McLaren.

Russlands idrettsdepartement benekter at landet de siste årene har støttet et systematisk dopingprogram.

Siste nytt

  • Norsk VM-bronse i curling

    Curlingekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten slo Sveits 6-5 i en spennende bronsekamp i VM blandet lag i Östersund.

    Dermed ble det igjen medaljejubel for paret som fra før har tatt sølv og bronse i både VM og OL.

    Skaslien og Nedregotten løftet seg etter fredagens semifinaletap mot Estland og vant den tette kampen mot sveitserne.

    Den norske duoen avgjorde mye da de tok tre poeng i femte omgang og dermed tok ledelsen 5-3. Sveitserne tok ett poeng i hver av de to neste omgangene, og dermed kunne Skaslien og Nedregotten kontrollere inn seieren med sistestein i den avgjørende omgangen.

    (©NTB)

    597pS7pqseA
    Foto: AP
  • Roing: Juel og Solbakken til A-finale i EM

    Jonas Juel og Erik Solbakken skal kjempe om EM-medaljer i dobbeltsculler i ro-EM i Ungarn.

    De to nordmennene er klare for A-finale i sin klasse etter å ha blitt nummer tre i semifinalen lørdag. 3.-plassen holdt akkurat til å gå videre til A-finalen, men til gjengjeld var avstanden ned til 4.-plasserte Frankrike nesten tre sekunder.

    Tysklands Jonas Gelsen og Marc Weber vant semifinalen foran en italiensk båt. Juel og Solbakken ble slått med snaut ni sekunder av vinnerbåten.

    Juel og Solbakken er tatt ut til EM på bekostning av Oscar Helvig og Kristoffer Brun. De to sistnevnte har sørget for at én norsk dobbeltsculler er kvalifisert for OL i Paris, og det er ennå ikke avklart hvilken duo som får konkurrere der.

    I verdenscupregattaen i italienske Varese nylig var Juel/Solbakken sju tidels sekund raskere enn Helvig/Brun da de norske båtene var i samme oppsamlingsheat.

    Ro-EM kan du se på NRK.

    (©NTB)

    OhNKv4qQYNk
    Foto: NTB
  • Norges cheerleadere nest best i verden: – En utrolig VM-dag

    Fredag var de de norske seniorlagene i aksjon i VM i cheerleading i Orlando, USA, og de leverte en rekke flotte prestasjoner.

    Norge sikret seg sølvmedalje i en av de gjeveste kategoriene, og fikk igjen bekreftet sin posisjon som en sterk nasjon innen sporten.

    – For en utrolig VM-dag vi har hatt! Våre seniorlag har virkelig vist hva norsk cheerleading står for, sier Thomas Kejser-Lervik, leder av Norges Amerikanske Idretters Forbund.

    Etter at de norske juniorlagene torsdag sikret seg sølv og to bronsemedaljer, var det seniorenes tur til å skinne på fredag. Norges lag leverte også veldig sterkt her.

    – Med sterk innsats og lagånd viste våre utøvere at de er å regne med på verdensscenen. Resultatet markerer en betydelig prestasjon, og vi ser frem til å bygge videre på dette og fortsette å utvikle sporten i Norge, avslutter han.

    y

Sendeplan

Kl. Program Kanal