Hopp til innhold

Heiberg utelukker ikke at nordmenn kan få OL-medaljer i posten

IOC-veteran Gerhard Heiberg er sjokkert over resultatet av den endelige McLaren-rapporten. Han tror norske utøvere kan rykke opp på resultatlistene fra tidligere OL som følge av den russiske dopingskandalen.

Heiberg

SJOKKERT: IOC-veteranen Gerhard Heiberg er helt forferdet etter dopingavsløringene.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Jeg er helt forferdet, sier Gerhard Heiberg til NRK.

IOC-medlemmet har akkurat vært vitne til fremleggelsen av den mye omtalte McLaren-rapporten, som er laget på bestilling fra Verdens antidopingbyrå (WADA).

Der kommer det frem at flere enn 1000 russiske utøvere spredt over 30 idretter var en del av Russlands systematiske dopingprogram mellom 2011 og 2015.

– Jeg visste at det ville bli ille, men dette er verre enn jeg tror noen kunne forestille seg, sier Heiberg og legger til:

– I internasjonal idrett har det vel aldri vært noen større skandale enn dette.

Russian Doping

KNUSENDE: Richard McLarens rapport forteller om omfattende systematisk doping.

Foto: Frank Gunn / Ap

– Bør miste medaljene

Kommisjonenes leder, Richard McLaren, kunne fredag fortelle at de hadde funnet bevis for at det ble tuklet med prøver til 15 russiske medaljevinnere under vinterlekene på hjemmebane i Sotsji.

To av utøverne fra Sotsji-OL vant til sammen fire gull. Det er foreløpig ikke klart hvem disse er.

Heiberg utelukker ikke at enkelte norske utøvere kan rykke opp på resultatlistene fra tidligere OL.

– Vi har ventet nå på McLarens annen del av rapporten som er kommet, nå begynner vi en diskusjon, hvis dette medfører riktighet må disse selvfølgelig miste sine medaljer og de da som ligger under rykke opp. Det kan nok være en del nordmenn som får forbedret sin posisjon hvis vi får luket ut de russiske, sier han.

IOC fikk massiv kritikk fra en hel idrettsverden da de i forkant av Rio-OL valgte å ikke utestenge alle russiske utøvere fra lekene. Nå tror Heiberg at IOC kommer til å straffe Russland langt hardere.

– Jeg er ikke fremmed for at vi allerede nå, med bakgrunn i det vi vet og denne rapporten, må kunne si til russerne at det blir ingen deltakelse i de kommende vinterolympiske leker i Pyeongchang, svarer Heiberg.

Lereim: – Skremmende

Dopingjeger Inggard Lereim bruker ord som «skremmende» og «trist» for å beskrive dopingskandalen.

– Det er skremmende, men i grunn bare en bekreftelse på det som ble funnet i den første rapporten som McLaren leverte. Denne er mer detaljert, og dermed mer konkret på metoder, idrettsgrener og hvem som har vært involvert på politisk og administrativt hold. Denne rapporten gir mer kunnskap man kan ta tak i, sier Lereim til NRK.

– Hva var din første reaksjon da du så tallene?

– Det er forferdelig trist. Det er trist for all idrett. Det rammer utøvere i mange grener – og indirekte i mange land. Det gir et mismot for svært mange hederlige miljøer rundt i verden, svarer antidoping-legen.

Første del av McLaren-rapporten ble offentliggjort 18. juli, og konkluderte med at Russland hadde gjennomført et statlig styrt dopingprogram helt siden 2011.

Men de færreste hadde trodd at skandalen skulle være så omfattende som det vi ble vitne til i dag.

Fredag ettermiddag benekter Russlands idrettsdepartement at landet de siste årene har støttet et systematisk dopingprogram.

Siste nytt

  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Lilleberg og Pettersen ønsker å være med i VM: – Selvfølgelig har jeg lyst

    De to USA-proffene Emil Lilleberg og Mathias Emilio Pettersen har forsikret landslagssjef Tobias Johansson om at de ønsker å bidra for landslaget under VM.

    Spillerne er riktignok avhengig av hvordan det går i sluttspillet for sine respektive lag. Lillebergs Tampa Bay Lightning ligger under 0-3 i kamper mot Florida Panthers, mens Emilio Pettersens Texas Stars slo ut Manitoba Moose og møter Milwaukee Admirals i en best av fem-serie.

    – Jeg spiste middag med Emil for en måned siden, og han var veldig positiv til VM-spill når han er ferdig der borte. Men det er usikkert om Tampa vil sende ham til Syracuse, eller hva som skjer når de eventuelt ryker ut, sier Johansson til nitten.no.

    Første kamp for Emilio Pettersen & co. spilles først 2. mai. Serien avsluttes så sent som 12. mai, dersom de spiller alle de fem kampene.

    – Jeg prøver å ha fokus på sluttspillet her nå, men selvfølgelig har jeg lyst til å spille VM om det åpner seg opp en mulighet for det, sier Pettersen.

    – Kan du reise dersom dere ryker i neste runde med Texas Stars?

    – Jeg er usikker på hva som skjer med Dallas i sluttspillet, så jeg må ta det som det kommer da. Jeg kan ikke si noe 100 prosent nå, svarer han.

    Fra før har veteranene Mats Zuccarello og Patrick Thoresen stilt seg tilgjengelig til verdensmesterskapet i Praha, som spilles fra 10. til 26. mai.

    (©NTB)

    eFmZjB-LXIs
    Foto: NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal