NRK Meny
Normal

Heiberg utelukker ikke at nordmenn kan få OL-medaljer i posten

IOC-veteran Gerhard Heiberg er sjokkert over resultatet av den endelige McLaren-rapporten. Han tror norske utøvere kan rykke opp på resultatlistene fra tidligere OL som følge av den russiske dopingskandalen.

Heiberg

SJOKKERT: IOC-veteranen Gerhard Heiberg er helt forferdet etter dopingavsløringene.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Jeg er helt forferdet, sier Gerhard Heiberg til NRK.

IOC-medlemmet har akkurat vært vitne til fremleggelsen av den mye omtalte McLaren-rapporten, som er laget på bestilling fra Verdens antidopingbyrå (WADA).

Der kommer det frem at flere enn 1000 russiske utøvere spredt over 30 idretter var en del av Russlands systematiske dopingprogram mellom 2011 og 2015.

– Jeg visste at det ville bli ille, men dette er verre enn jeg tror noen kunne forestille seg, sier Heiberg og legger til:

– I internasjonal idrett har det vel aldri vært noen større skandale enn dette.

Russian Doping

KNUSENDE: Richard McLarens rapport forteller om omfattende systematisk doping.

Foto: Frank Gunn / Ap

– Bør miste medaljene

Kommisjonenes leder, Richard McLaren, kunne fredag fortelle at de hadde funnet bevis for at det ble tuklet med prøver til 15 russiske medaljevinnere under vinterlekene på hjemmebane i Sotsji.

To av utøverne fra Sotsji-OL vant til sammen fire gull. Det er foreløpig ikke klart hvem disse er.

Heiberg utelukker ikke at enkelte norske utøvere kan rykke opp på resultatlistene fra tidligere OL.

– Vi har ventet nå på McLarens annen del av rapporten som er kommet, nå begynner vi en diskusjon, hvis dette medfører riktighet må disse selvfølgelig miste sine medaljer og de da som ligger under rykke opp. Det kan nok være en del nordmenn som får forbedret sin posisjon hvis vi får luket ut de russiske, sier han.

IOC fikk massiv kritikk fra en hel idrettsverden da de i forkant av Rio-OL valgte å ikke utestenge alle russiske utøvere fra lekene. Nå tror Heiberg at IOC kommer til å straffe Russland langt hardere.

– Jeg er ikke fremmed for at vi allerede nå, med bakgrunn i det vi vet og denne rapporten, må kunne si til russerne at det blir ingen deltakelse i de kommende vinterolympiske leker i Pyeongchang, svarer Heiberg.

Lereim: – Skremmende

Dopingjeger Inggard Lereim bruker ord som «skremmende» og «trist» for å beskrive dopingskandalen.

– Det er skremmende, men i grunn bare en bekreftelse på det som ble funnet i den første rapporten som McLaren leverte. Denne er mer detaljert, og dermed mer konkret på metoder, idrettsgrener og hvem som har vært involvert på politisk og administrativt hold. Denne rapporten gir mer kunnskap man kan ta tak i, sier Lereim til NRK.

– Hva var din første reaksjon da du så tallene?

– Det er forferdelig trist. Det er trist for all idrett. Det rammer utøvere i mange grener – og indirekte i mange land. Det gir et mismot for svært mange hederlige miljøer rundt i verden, svarer antidoping-legen.

Første del av McLaren-rapporten ble offentliggjort 18. juli, og konkluderte med at Russland hadde gjennomført et statlig styrt dopingprogram helt siden 2011.

Men de færreste hadde trodd at skandalen skulle være så omfattende som det vi ble vitne til i dag.

Fredag ettermiddag benekter Russlands idrettsdepartement at landet de siste årene har støttet et systematisk dopingprogram.

Siste nytt

 • Thelin tråkket over på trening

  Isaac Kiese Thelin måtte avbryte den svenske VM-troppens trening torsdag på grunn av et overtråkk. – Vi vil starte behandlingen med en gang for at det ikke skal bli så farlig, sa pressesjef Staffan Stjerneholm til Aftonbladet, ifølge NTB.

  FBL-WC-2018-MATCH12-SWE-KOR
  Foto: DIMITAR DILKOFF / AFP
 • LSK Kvinner trakk Vålerenga i cupen

  Serieleder LSK Kvinner får muligheten til å revansjere fjorårets semifinaletap når laget møter Vålerenga i NM-kvartfinalen i august. Arna-Bjørnar møter Røa, serietoer Sandviken møter Trondheims-Ørn, mens tredjeplasserte Klepp møter Kolbotn.

  Video Semifinale kvinner, Røa - LSK
  Foto: Nyhetsspiller
 • Blatter møtte Putin for «småprat»

  Tidligere FIFA-president Sepp Blatter møtte Vladimir Putin i Kreml onsdag. Blatter er i fotball-VM på invitasjon fra Russlands president. – Vi møttes i Kreml for småprat, drinker og litt mat, sier korrupsjonsutestengte Blatter til nyhetsbyrået DPA.

  SOCCER-WORLDCUP/RUSSIA-BLATTER
  Foto: Grigory Dukor / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
FIFA Fotball-VM 2018: Danmark - Australia
Sport i dag
FIFA Fotball-VM 2018: Frankrike - Peru
FIFA Fotball-VM 2018: VM-studio
FIFA Fotball-VM 2018: Argentina - Kroatia
FIFA Fotball-VM 2018: Argentina - Kroatia