Hopp til innhold

Sundby utestengt på grunn av feil bruk av astmamedisin - mister Tour de Ski-seier

Martin Johnsrud Sundby er utestengt i to måneder og mister seierne i både verdenscupen og Tour de Ski i fjor. Skiforbundet er skuffet over dommen og mener den er feil.

sundby

Martin Johnsrud Sundby og representanter fra Norges Skiforbund hadde pressekonferanse onsdag.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

– Dette er en totalt urimelig dom som faller på meg. Jeg må innrømme at det er nesten umulig å godta dette utfallet, sier Martin Johnsrud Sundby, før han brister i gråt.

– Jeg må stå med denne dommen, og jeg skal klare å stå sterkt i det fordi jeg vet jeg ikke har gjort noe galt. Det eneste jeg kan be om er at dere leser dommen og ser hvor feil det er, sier han.

Skiforbundet kalte onsdag inn til haste-pressekonferanse for å fortelle at Sundby har fått to måneders utestengelse med virkning fra 11. juli. Han er dømt for brudd på WADAs regler for bruk av astmamedisin.

Sundby fratas seieren i to løp i sesongen 2014/15. Han mister dermed sammenlagtseirene i Tour de Ski og verdenscupseieren sammenlagt for denne sesongen.

Dommen falt i Idrettens Voldgiftdomstol, CAS, i forrige uke. Den kan leses i sin helhet her.

Skiforbundet er sterkt uenige i avgjørelsen.

– Martin burde blitt frifunnet, men vi vil selvfølgelig etterfølge og respekterere dommen. Det må ikke være tvil om at vi støtter antidopingarbeidet, sier skipresident Erik Røste på pressekonferansen på Ullevaal Stadion.

Legen tar på seg skylden

Sundby har, i likhet med Marit Bjørgen, hatt spesialtillatelse til å bruke astmamedisin på grunn av kuldeastma. Sundby har hatt astma helt siden han var barn.

Landslagslege Knut Gabrielsen understreker at Sundby ikke har brukt for mye astmamedisin.

– Han har ikke inntatt mer enn den lovlige grensen, men han tok to tredjedeler av den lovlige dosen på relativt kort tid. Dommen handler ikke om grensen for hvor mye han kan ta. Den må forstås som at det handler ikke om hva pasienten får i seg, men hva du putter i beholderen, forklarer landslagslege Knut Gabrielsen.

Legen understreker:

– Martin er uten skyld i dette. Det er jeg som har misforstått regelverket.

Han forteller også at Sundbys astmaproblemer forverret seg en del på tiden saken gjelder for.

Saken har pågått i 18 måneder. Partene har vært sterkt uenige i om Sundby burde bli straffet.

– Idrettens voldgiftsrett CAS har slått fast at Martin Johnsrud Sundby har brutt WADA-reglementet gjennom feil bruk av den lovlige astmamedisinen Ventoline. Norges Skiforbund tar det fulle og hele ansvaret i saken, fordi forbundet mente det ikke var nødvendig å søke om medisinsk fritak for medikamentbruken, skriver forbundet i en pressemelding.

– Skuffet over dommen

Dette står i pressemeldingen fra Skiforbundet:

CAS-dommen falt i en ankesak etter at dopingpanelet til det internasjonale skiforbundet FIS først hadde frifunnet Johnsrud Sundby. Dommen får ingen innvirkning på resultatene for sesongen 2015/16.

– Vi er skuffet over dommen og mener den rammer Martin på en urimelig måte. Behandlingen av saken har avdekket at regelverket er uklart. Vår erfarne landslagslege har ment at han har behandlet Martin innenfor reglementet. For Norges Skiforbund er det viktig å understreke at Martin har fulgt rådet fra skiforbundets lege slik han er pålagt i landslagskontrakten, og selv er uten skyld i det som har skjedd, sier skipresident Erik Røste.

Skiforbundet har derfor bestemt at de vil erstatte de premiebeløpene Johnsrud Sundby mister som en konsekvens av dommen, til sammen cirka 1,1 millioner kroner.

Samtidig understreker Røste at Norges Skiforbund tar konsekvensen av denne dommen. Man vil følge tolkningen av regelen som CAS har nedfelt, og sørge for at alle norske skiutøvere etterlever denne.

– Vi er tilfredse med at CAS i dommen slår tydelig fast at Martins sak er basert på en «ærlig misforståelse» av hvordan regelverket skal forstås, og at dommerne mener Martin aldri har hatt til hensikt å omgå reglene. Det er ingen konkurransefordel å ha alvorlig astma, tvert imot, sier Røste.

Har fått kritikk for astmamedisinen

Sundby har vunnet Tour de Ski tre ganger på rad. Han har flere ganger fortalt om hvordan kuldeastmaen skaper utfordring for ham når han går på ski.

Spesielt når konkurranse er tette, som i Tour de Ski, har hosteanfallene og pusteproblemene plaget ham ekstra mye, har han fortalt.

De norske løperne som bruker astmamedisin har flere ganger måttet tåle kritikk. Både polske Justyna Kowalczyk og Russland-sjef Jelena Välbe har uttalt at de mener medisinen har en prestasjonsfremmende effekt. Dette

Sundby og Bjørgen har kontret med at det ikke vil være mulig for dem å trene eller konkurrere uten astmamedisin, siden de har store plager.

Landlagslegen gjentok dette på dagens pressekonferanse, og understreket at det ikke er noe prestasjonsfremmende i å ha astma og bruke denne medisinen.

Sundby har tidligere uttalt at astmaen gjør at han bare har 80 prosent av en normal manns lungekapasitet.

Siste nytt

  • Fire argentinske fotballspillere arrestert for voldtekt

    Fire profesjonelle fotballspillere i Argentina ble mandag pågrepet for å ha voldtatt en kvinnelig sportsjournalist på et hotellrom tidligere denne måneden. Den 24-år gamle kvinnen sier hun ble med på et hotellrom med en av dem, sovnet, og ble voldtatt, melder AFP.

    Toppklubben Velez Sarsfield har suspendert de fire og satt i gang en intern etterforskning.

  • Tidligere Brann-profil dropper skjebnekamper – nå beklager han til lagkameratene

    Tidligere Brann-spiller Robert Taylor skapte irritasjon da han takket nei til å spille for Finland i torsdagens EM-skjebnekamp mot Wales. Nå forklarer han seg.

    Taylor, som også har en fortid i Tromsø, spiller til daglig sammen med superstjernen Lionel Messi i Inter Miami.

    Kampen mot Wales er semifinale i omspillet i nasjonsligaen.

    – Jeg har stor tro på at Finland i disse svært viktige kampene trenger spillere som er hundre prosent i form, slik at vi forhåpentligvis kan sikre oss en plass i EM. Det hadde vært egoistisk av meg å ta denne muligheten fra en annen spiller, skriver Taylor på Instagram.

    – Fordi dette var en svært vanskelig avgjørelse å ta, tok det lengre tid enn forventet å komme fram til denne løsningen. Jeg vet at det har satt laget i en utfordrende situasjon, så jeg vil be om unnskyldning til lagkameratene og trenerne mine, legger han til. (NTB)

    Taylor
    Foto: AP
  • Konow med sammenlagtseier i verdencupen i telemark

    Kaja Bjørnstad Konow tok sammenlagtseieren i øvelsen klassisk distanse i verdenscupen i telemark mandag.

    Det var Konows første sammenlagtseier i verdenscupen.

    Den norske profilen tok annenplassen i mandagens avslutningsrenn i franske Pra Loup. Det holdt til å ta verdenscupkula hjem til Norge.

    Konow vant med 30 poeng ned til franske Augustine Carliez, og hadde 76 poeng til en annen fransk løper, Laly Chaucheprat, på tredjeplassen.

    Gøril Strøm Eriksen sørget for en god norsk dag mandag med tredjeplass i avslutningsrennet.

    På herresiden er Trym Nygaard Løken tilbake for fullt i verdenscupen. Han tok seieren i herrenes renn og var 1,9 sekunder foran franskmannen Elie Nabot.

    Jacob Alveberg kjørte inn til femteplass. (NTB)

    Kaja Bjørnstad Konow
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal