Hopp til innhold

Omar fekk brutal beskjed frå foreldra: – Det funkar ikkje å leve slik

Som 14-åring vog Omar Shiha 95 kilo, likte best å spele PlayStation og hadde ein usunn livsstil. Men så fann han lidenskapen som no har sendt han til OL.

Omar Shiha kvadratbilete

ENDRING: Omar Shiha var 14 år da han fekk beskjed om å byrje å trene. No skal han til OL i Paris.

Foto: Privat

– Eg var 14 år og veldig tjukk. Eg dreiv ikkje med nokon sport. Eg sat berre heime og spelte FIFA på PlayStation.

Det fortel 25 år gamle Omar Shiha til NRK.

I mars gjorde han det ingen nordmann har klart på 28 år: Han kvalifiserte seg til OL i boksing.

– Det var den beste kjensla i livet mitt, seier Omar Shiha til NRK.

Men da Shiha var i starten av tenåra var det kanskje ikkje så mange som såg på han og tenkte at han skulle bli OL-utøvar.

– Eg åt mykje usunn mat og slik. Og sjokolade. Eg var interessert i fotball, og prøvde å gå på det, men eg var litt tjukk så eg klarte ikkje å spele.

Shiha er nådelaus med seg sjølv og kven han var som 14-åring. Han fortel at han vog 95 kilo. Då fekk han beskjed frå foreldra om at han var for tjukk.

– Det kjennest ikkje bra når du er stor og ung. Det er mange ting du ikkje kan gjere. Eg klarte ikkje å spele fotball. Du har XXL som 14-åring. Det er litt flaut. Skjønner du?, seier Shiha spørjande.

Omar Shiha som ung

TENÅRING: I starten av tenåra likte Omar Shiha best å spele FIFA på PlayStation.

Foto: Privat

Den brutale beskjeden frå foreldra fekk han til å tenke. Han greidde ikkje å vere sosial saman med kompisane sine som var sprekare enn han.

– Så eg bestemte meg for at det ikkje kan vere slik. For viss eg ikkje klarte det på den tida, og eg blir 20 år. Eg kan ikkje vege 120 kg, det blir heilt... Det funkar ikkje å leve slik, seier Shiha om tankane han hadde da han tok grep.

Boksing funka

Han prøvde seg på både basketball og fotball før han endeleg fann det som elleve år seinare skulle sende han rett til OL i Paris. Nemleg boksing.

Fyrst var det berre som treningsform for å bli litt sunnare. Han møtte opp på bokseklubben og trena ved å slå på sekkar.

Men Shiha fortel at trenarane kjapt byrja å legge merke til han.

– Trenaren min sa faktisk: «Du har litt talent. Har du lyst til å gå kampar?»

Omar Shiha var ikkje vond og be, og plutseleg var han i gang.

Han rasa ned i vekt, og Shiha fortel at han totalt gjekk ned frå 95 til 70 kilo som følge av boksetreninga. I tillegg vann han kamp etter kamp i bokseringen.

Omar Shiha som ung bokser

BOKSETALENT: I Egypt utvikla Omar Shiha seg raskt som boksar, og han kom inn på juniorlandslaget.

Foto: Privat

– Eg overraska faren min da eg kutta vekta. Etter to-tre månader såg eg ham igjen. Han er på jobb heile tida, så vi ser kvarandre ikkje så ofte. Han vart jo... «Du ser bra ut» og slik sa han.

Hyllast før OL

Omar Shiha er fødd i Noreg. Faren hans er frå Egypt, mens mora hans har egyptisk bakgrunn, men er fødd og oppvaksen i Noreg.

Da Shiha var seks år gamal bestemte familien seg for å flytte til Egypt, der faren fekk jobb som lege. Men da han var 19 år, flytta han og mora attende til Noreg.

Da hadde Omar Shiha vore innom juniorlandslaget i boksing i Egypt, men da han kom til Noreg fekk han beskjed frå foreldra om at han måtte fullføre ei utdanning. Så han tok ein bachelorgrad i økonomi ved BI, før han som 22-åring tok opp att hanskane og fann Oslo Bokseklubb.

Og etter tre år med beinhard trening er han no klar for OL i Paris.

Omar Shiha trenar med Max Mankowitz på Oslo Bokseklubb.
Foto: Hans Solbakken / NRK

Trenaren hans Max Mankowitz, som tidlegare har trena boksaren Cecilia Brækhus, er klar på at den vanskelegaste jobben er gjort. For vegen til medalje, når han er blant dei 16 som er kvalifisert til OL-turneringa, er kort.

– Vinn han to kampar i OL, så har han medalje, seier Mankowitz.

– Kva er Omar god på?

– Han er ekstremt raskt. Ekstremt hurtig. Ein av dei raskaste i vektklassa si i verda. Relativt bra taktisk, og så har han ei bra psyke.

Les også OL-klare Sunniva (19) blei hetsa for teknikken: – Blir heilt sjokkert

Sunniva Hofstad mot Love Hoglersson i OL-kvalifisering.

Sist ein nordmann var i OL som boksar var i 1996 i Atlanta-OL. Da heitte det norske håpet Jørn Johnsen, han vart slått ut i andre runde den gongen.

Men når Omar Shiha går i ringen i Paris 29. juli, er målet å gjenskape det som nordmannen Otto von Porat gjorde i same by i 1924: Vinne OL-gull i supertungvekt (+92 kilo).

– Han var også i supertungvekt. Han klarte å hente gull, så vi får sjå, seier Omar Shiha og smiler lurt.

– Det blir OL-medalje snart. Berre vent, avsluttar han.

Siste nytt

 • Messi takker for støtten etter Copa America-triumfen: – Forhåpentligvis snart på banen igjen

  Lionel Messi måtte ut med skade i Copa America-finalen, men fikk juble for argentinsk finaleseier fra benken. Fotballikonet håper å være tilbake i spill snart.

  Messi ble overveldet av følelser og måtte gråtende sette seg på benken på stillingen 0-0 etter 65 minutter av finalen mot Colombia.

  Men etter at Lautaro Martínez scoret kampens eneste mål i ekstraomgangene og sørget for nok en Copa America triumf, var sorg snudd til glede for Messi og Argentina. Nå takker Messi for støtten.

  – Copa America er over, og det første jeg ønsker å gjøre, er å takke alle for meldinger og hilsener. Jeg har det bra, takk Gud, og forhåpentligvis kan jeg snart være på banen igjen og nyte det jeg elsker å gjøre mest, skriver Messi på sin Instagram-konto.

  Sesongen pågår fortsatt for Messi og hans Inter Miami. De fem siste kampene har MLS-laget måttet klare seg uten den argentinske superstjernen. Etter fire strake seiere uten Messi, skar det seg skikkelig sist kamp, med 1-6-tap i toppkampen mot Cincinnati.

  Resultatet sendte Cincinnati til topps i MLS, foran nettopp Inter Miami.

  (NTB)

  7BB9eA-9RTg
  Foto: AP
 • Tidligere Molde-trener tar over Ingstads klubb

  Helle Thomsen er tilbake som hovedtrener i rumenske CSM Bucuresti. Blant spillerne i stallen er Vilde Ingstad.

  Det er andre gang at Thomsen hentes til Bucuresti. Hun var der også fra 2017 til 2018.

  – Jeg ser fram til å vende tilbake til Romania og klubben, sier dansken.

  Thomsen har en bred trenerkarriere å vise til. I tillegg til å lede både Sveriges og Nederlands kvinnelandslag i håndball har hun hatt klubbjobber i danske Midtjylland, tyrkiske Kastamonu og franske Nantes.

  Hun var i Molde mellom 2018 og 2020.

  Ingstad har lagt bak seg sin første sesong i CSM Bucuresti.

  (NTB)

  hoHow2CtvLc
  Foto: NTB
 • Colombias fotballpresident ble arrestert etter Copa America-finalen

  Finalen mellom Colombia og Argentina i Copa America ble preget av tårer og panikk før kampstart.

  Nå melder nyhetsbyrået AP at presidenten i Det colombianske fotballforbundet, Ramón Jesurún, er arrestert av politiet.

  Totalt foretok politiet 27 arrestasjoner etter de kaotiske scenene som utspilte seg, der supportere før kampen forsøkte å ta seg inn på finalearenaen i Miami uten billetter, og kampen ble forsinket i en time og 20 minutter.

  Flere personer ble skadet og arrestert etter at politiet ble tvunget til å gripe inn med tåregass.

  Pågripelsen fant sted tidlig mandag morgen, lokal tid. Jesurún er anklaget for tre tilfeller av grov vold mot en tjenestemann.

  Argentina vant finalen over Colombia 1-0.

  (NTB)

  Copa America Soccer Argentina Colombia
  Foto: Julio Cortez / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal