Hopp til innhold

Rapport mener å bevise systematisert, statlig doping under Sotsji-OL

En uavhengig kommisjon har lagt frem en rapport som mener å bevise statlig, systematisk doping av russiske utøvere under OL i Sotsji.

IOC Russia

UT AV OL?: Etter rapporten skal IOC vurdere om alle russerne skal utestenges fra OL i Rio.

Foto: Patrick Semansky / Ap

– Jeg er sikker på at funnene i vår rapport er riktig. Vi har gjort intervjuer, tester og vi har kun vurdert pålitelige bevis, sa leder for kommisjonen som har gransket anklagene mot russisk doping, Richard McLaren.

– Vi har sjekket urinprøver avgitt av russiske utøvere under OL i Sotsji, og alle prøvene vi testet viste at det prøvene var tuklet med.

De siste månedene har uavhengig kommisjon, utnevnt av det internasjonale antidopingbyrået (WADA), etterforsket anklager om doping i andre idretter i Russland.

Rapporten har disse tre hovedfunnene:

  1. ** Moskva-laben jobbet for beskyttelse av dopede russiske utøvere, innenfor et statsdiktert system, med å ødelegge prøver.
  2. ** Sotsji-laben hjalp til med å bytte dopingprøver.
  3. ** Idrettsdepartementet kontrollerte og overvåket manipulering av analyseresultater.

- Dette er det groveste overtrampet mot antidopingarbeidet som noensinne har blitt avdekket. Nå forventer vi at IOC tar ansvar og suspenderer Russland fra deltakelse i alle internasjonale konkurranser i 2016, sier daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim.

Tipset av varsler

Etterforskingen startet da den tidligere sjefen for laboratoriet som testet de russiske utøverne under OL i Sotsji i 2014, Grigorij Rodtsjenkov, uttalte til The New York Times at det foregikk systematisk arbeid for å gjemme unna positive dopingprøver under mesterskapet på hjemmebane.

Han hevder at flere russiske utøvere, inkludert medaljevinnere, var dopet, og at det hele var både godt planlagt, systematisert og statsstøttet.

Rodtsjenkov hevder at både agenter og den russiske sportsministeren var involvert i dopingsystemet, noe myndighetene i Russland har avvist.

– Vi gjorde intervjuer med ham. Han er en personer i denne undersøkelsen, men ikke den eneste. Det som ga meg tiltro er hvordan alt han sier stemmer overens med funn vi fant, som flaskene med urin som var endret på. Når jeg sjekket ting han sa opp mot det vi fant, følte jeg meg sikker på at han er et vitne som snakker sant, sier McLaren på spørsmål om de kunne stole på opplysningene fra varsleren.

Rapporten lagt frem i dag hevder å bevise att alle påstandene til Rodtsjenkov stemte.

Russland ble beste nasjon under OL i Sotsji, da de tok 33 medaljer. Derav 13 gull, 11 sølv og 9 bronse.

5-mila

FJERDEPLASS: Ingen russere ble navngitt i rapporten, men Martin Johnsrud Sundby ble nummer fire på femmila under OL – slått av tre russere.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Kan bli kastet ut av OL

Russland er som kjent allerede utestengt fra all friidrett på ubestemt tid på grunn av flere dopingavsløringer. Det gjør at det ingen russiske friidrettsutøvere får delta under OL i Rio, så sant de ikke kan bevise at de ikke har tilknytning til doping.

Rapporten kom ikke med anbefalinger i forhold til utestenging av alle russiske utøvere til OL i Rio, men det er opp til den internasjonale olympiske komitee (IOC) å bestemme.

Antidopingmyndighetene i USA og Canada har krevd at alle Russlands utøvere skal utestenges fra OL i Rio. Det er ventet at WADA vil ta stilling til dette spørsmålet basert på funnene i rapporten.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal