NRK Meny
Normal

Tarjei Bø på bedringens vei – satser på å gå i Pokljuka

ULLEVAAL (NRK): Skiskytteren må stå over verdenscupåpningen i Østersund, men er tilbake i trening, og vil raskt tilbake i konkurranse.

Tarjei Bø

SNART TILBAKE: Tarjei Bø satser på å være tilbake i verdenscupen før nyttår.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Hadde det vært VM, så hadde jeg gått. Men det kommer så mange konkurranser gjennom sesongen at jeg må ta det mer gradvis, sier Tarjei Bø til NRK.

Stryningen med 8 VM-gull i premieskapet blir ikke med resten av verdenseliten i skiskyting til verdenscupåpningen i Östersund neste helg.

I mellomtiden er han tilbake i trening og tar en dag av gangen. Målet er å snart være tilbake verdenscupsirkuset. Klaffer alt, blir han å se i sporet allerede i den andre verdenscuprunden i Pokljuka.

Godt grunnlag

Da NRK møtte 28-åringen på samling i Østerrike i slutten av august var han positiv og gledet seg til det som ventet.

Men så slo sykdommen til. Det var snakk om irriterte luftveier, ifølge legen. Først mistet han sesongoppkjøringens siste høydesamling, i Frankrike i slutten av oktober, og så røk halve samlingen i Trysil uka før sesongåpningen.

– Jeg var i superform i hele høst, helt til dette begynte, så grunnlaget er der. Jeg er trygg på at det skal ligge der. Nå gjelder det å trene seg tilbake, og få litt tøffe økter i kroppen, forteller Bø.

I Trysil trente han noen dager, men i den påfølgende uka kom han seg ikke til hektene. Dermed måtte han også stå over sesongåpningen på Sjusjøen.

Sykdomsplaget

Men dette er langt ifra første gang Tarjei Bø er syk. Etter at han slo gjennom i 2010/2011-sesongen, da han vant den sammenlagte verdenscupen har han vært mye plaget av sykdom.

– Det er litt frustrerende, men jeg har mange sterke sider som gjør at jeg kommer raskt tilbake fra sykdom. Heldigvis er jeg lettrent, så jeg trenger ikke mange økter før jeg er tilbake, sier Bø til NRK.

Best huskes trolig det fryktede Twar-viruset. Forkjølelsesviruset ødela sommeren og høsten i 2012 og det året gikk ikke Bø et eneste renn før jul.

Likevel vant han fellesstarten i VM samme sesong, og viste med det at han aldri gir opp.

Tarjei Bø har vært langt nede på grunn av sykdom. Søndag fikk han alle tiders opptur da han sikret seg et individuelt VM-gull.

SE VIDEO: Tarjei Bø tar VM-gull på fellesstarten i Nove Mesto i 2013.

Sesongen etter ble han forkjølet både like før sesongåpningen og i jula. I Sotsji-OL måtte han reise hjem uten en eneste medalje.

I 2015 mistet han så prøve-VM i Holmenkollen på grunn av nok en forkjølelse.

Før fjorårssesongen fortalte Bø så til NRK at han først da, tre år etter Twar-sykdommen, følte at han var kvitt ettervirkningene.

– Målet er VM-gull

Nå vil Bø tilbake på toppnivået, og målet er krystallklart.

– Målet er fortsatt VM-gull, det skal jeg klare, forteller en selvsikker Bø.

Selv om han innrømmer både han og Norge har veldig lyst på å vinne den store verdenscupkula tilbake.

– Det er alltid mesterskap som trigger meg mest. Men å vinne verdenscupen står kanskje høyst av alt. Vi kjemper hardt for å få igjen den kula.

Siste nytt

 • Haugen foreløpig på 2.-plass

  Kristine Gjelsten Haugen er på 2.-plass etter første omgang i europacuprennet i storslalåm i Andalo. Finaleomgangen ble utsatt til fredag. Det er annen uke på rad at Haugen legger seg torsdag med halvgjort jobb i et europacuprenn.

  US Alpine World Cup Skiing Leona Popovic, Kristine Gjelsten Haugen
  Foto: Charles Krupa / AP
 • Kuzmina vant på svart norsk dag

  Anastasia Kuzmina var suverent best på kvinnenes sprint i Annecy torsdag ettermiddag. Hun vant 33,9 sekunder foran Laura Dahlmeier, som ble toer.

  Thekla Brun-Lie ble beste norske på 38. plass.

  Anastasia Kuzmina
  Foto: Joe Klamar / AFP
 • Christiansen klar for finale

  Henrik Christiansen svømte inn til tiden 14.35.41 og vant sitt forsøksheat på 1500 meter fri under EM i svømming kortbane torsdag. Han er dermed klar for fredagens finale.

  Nordmannen var 0.34 foran svenske Victor Johansson og Jan Micka fra Tsjekkia.

  – Det var en grei tid, men jeg kjenner at det tar på og at jeg trenger litt tid til å lade batteriene, sier han til SVT.

  Christiansen tok EM-bronse på 400 meter fri onsdag.

  Henrik Christiansen
  Foto: Christine Olsson/TT / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
EM svømming kortbane: Semifinaler og finale
EM svømming