Hopp til innhold

Tarjei Bø vant VM-gull: – En revansj mot alle som har tvilt på meg

NOVE MESTO/OSLO (NRK.no): Tarjei Bø har vært langt nede på grunn av sykdom. Søndag fikk han alle tiders opptur da han sikret seg et individuelt VM-gull.

Tarjei Bø har vært langt nede på grunn av sykdom. Søndag fikk han alle tiders opptur da han sikret seg et individuelt VM-gull.

VIDEO: Gull til Tarjei Bø. Se den dramatiske 4. skytingen og innspurten her!

Resultater i faktaboks til høyre!

– Etter alt som har skjedd, er det helt utrolig at jeg klarer det. Det er det ingen andre som har klart, sier han.

Gullvinneren innrømmer at han synes at han fortjente denne medaljen litt mer enn konkurrentene.

– Jeg fortjener den mer enn andre, med tanke på det jeg har vært gjennom. Så det føles bra å få litt revansj, forteller han.

Bø fikk ødelagt både begynnelsen av årets sesong og fjorårssesongen etter å ha slitt med Twar-virus, og har måttet jobbe hardt for å komme tilbake i konkurranse.

Tarjei Bø

Så glad ser en gullvinner i fellesstart ut.

Det har vært tunge perioder, innrømmet han i et NRK-intervju nylig.

– Det betyr alt

Derfor betyr dagens seier så utrolig mye for 24-åringen.

– Dette er vanvittig. Det betyr alt. Det var nesten slik at jeg begynte å grine i målområdet, sier en rørt gullvinner.

– Jeg trodde det skulle bli en dritdårlig sesong, men plutselig er det blitt den beste jeg har hatt, nesten, ler han.

Tarjei Bø virket tent på å følge opp stafettgullet fra lørdag, og slo til med feilfri skyting.

– Det er første gang jeg skyter 20 treff, sier han.

Imponerte lagkamerater

– Det er utrolig at han klarer det. Helt fantastisk, sier Emil Hegle Svendsen.

– Jeg jaget det jeg hadde i dag, men jeg hadde så lite krefter at jeg ikke hadde sjanse til seier.

Han tok bronsen bak russiske Anton Sjipulin som sikret seg VM-sølv.

Det var Bøs tredje gull i VM, mens det var Svendsens femte medalje. Han har også fire gull.

– Jeg tar av meg hatten for Tarjei. Det er imponerende at han har greid å hente seg inn igjen etter det han har vært gjennom, sier Henrik L' Abee-Lund, som endte på 17. plass.

Ole Einar Bjørndalen ble nummer 24. Veteranen måtte tåle hele seks strafferunder.

Greide ikke å holde følge

Fellesstarten ble så dramatisk som bare en fellesstart i skiskyting kan være. Utfallet var helt åpent frem til siste skyting.

Der stod det mellom blant andre Martin Fourcade, Tarjei Bø og Lowell Bailey - og Emil Hegle Svendsen.

Både Tarjei Bø og Svendsen slo til med feilfri skyting, og utfra standplass skilte det kun fattige seks sekunder.

Tarjei Bø tok tre gullmedaljer

Tarjei Bø med de tre gullmedaljene han tok i VM.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Dermed gikk det mot et spennende spurtoppgjør mellom de to vennene.

Men da Tarjei Bø forlot standplass etter siste skyting hadde han det vondt.

24-åringen var sliten, men visste at han måtte gi jernet for å holde unna for VM-kongen Svendsen og de andre som jaget få sekunder bak ham.

– Jeg var innstilt på at det skulle bli et spurtoppgjør, og jeg visste at Emil var den beste spurteren.
Men jeg skjønte på sekunderingen at de ikke holdt følge. Jeg tipper at både Emil og Fourcade var litt mettet, forteller Bø.

– Oppsummerte et trøblete år

Svendsen virket litt sliten etter et langt og utmattende VM, og greide ikke å følge Bø, som kastet brillene i glede og kom med et gledeshyl da han passerte målstreken.

– Det var både mye frustrasjon og glede som skulle ut. Det var en revansj mot alle som har tvilt på meg og det var en lettelse, sier Bø som mistet halve sesongen på grunn av sykdom.

– Det gledesropet oppsummerte et trøblete år, sier Bø ettertenksomt.

Selv om gullet forvandlet sesongen til suksess, setter han det ikke over sitt første VM-gull fra 2011.

– Men det er spesielt å ta et gull på egenhånd etter alt som har skjedd, sier han.

Tarjei Bø med gullmedaljen

Tarjei Bø med gullmedaljen. Til venstre Anton Sjipulin og til høyre Emil Hegle Svendsen.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Siste nytt

 • Norges Fotballforbund går mot Uefas vedtak – ønsker ikke russiske lag inn i varmen

  Norges Fotballforbund stiller seg bak kollegaene i Sverige og Danmark og sier nei til at russiske aldersbestemte landslag skal få delta i internasjonale kamper.

  – Vi står fast ved vår holdning om at norske lag ikke skal spille mot russiske lag så lenge krigen pågår. Dette er en holdning hele norsk idrett står samlet om i solidaritet med Ukraina, og som også må sees som en del av sanksjonene som Europa har samlet seg om, både myndigheter, næringsliv og idrett, sier Lise Klaveness, president i Norges Fotballforbund.

  Hun sier at NFF ikke var kjent med at saken skulle behandles i Uefa, og at de må kunne forvente en bedre saksbehandling av Uefa i en så viktig sak.

  Det var tirsdag at styret i Det europeiske fotballforbundet (Uefa) besluttet å gjenåpne døren for russiske U17-landslag, som har vært utelukket fra konkurranser siden Russlands invasjon av Ukraina.

  Styrevedtaket ble begrunnet med at barn ikke skal straffes for handlinger som utelukkende er forårsaket av voksne, og at fotballen «aldri må slutte å sende budskap om fred og håp».

  – Det er spesielt opprørende at en generasjon med barn på grunn av konflikten (krigen i Ukraina) fratas retten til å spille internasjonal fotball, sto det i en uttalelse fra Uefa.

  Fotballpresident Klaveness sier følgende om det argumentet:

  – I utgangspunktet støtter vi holdningen om at barn ikke skal ekskluderes fra fotball eller andre arenaer på grunn av voksnes og myndigheters handlinger. Dette er et hensyn som skal og bør stå veldig sterkt, uansett situasjon. Fotball skal binde sammen, ikke splitte.

  – Vi vurderer likevel at det i denne ekstraordinære situasjonen er for vanskelig å skille landslagsfotball fra nasjonen Russland og regimets behov for å bruke toppfotball som en del av sin propaganda, og at det ikke er rimelig å gjøre en slik retrett nå uten at det er basert på en grundigere involvering og utredning av hvordan hensynet til nøytralitet og solidaritet vil bli ivaretatt ved en slik beslutning, sier Klaveness.

  Russland kan få plass allerede i EM-kvalifiseringen i høst. Administrasjonen i Uefa har fått grønt lys til å jobbe med dette, selv om trekningen allerede er gjennomført. (NTB)

  Pressekonferanse med Norges Fotballforbund
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Nusa fortsatt skadeplaget – mister ny Brugge-kamp

  Antonio Nusa (18) har ikke hentet seg inn etter ryggskaden. Han går glipp av Brugges kamp mot serieleder Gent i den belgiske toppdivisjonen torsdag.

  Tenåringen leverte tidligere i september svært godt på sin første samling med A-landslaget. Han storspilte og sjarmerte Ullevaal-publikummet med mål mot Jordan og to assister mot Georgia.

  Torsdag mister han sin tredje strake kamp for Brugge med en ryggskade når serieleder Gent står på motsatt side, bekrefter klubben på sine nettsider.

  Tidligere i uken uttalte trener Ronny Deila at han venter Nusa tilbake om ikke så lenge.

  – Det er ingen alvorlig skade. Vi tar det dag for dag. Jeg forventer at han snart er tilbake, sa Deila på en pressekonferanse tirsdag.

  Oppgjøret mot Gent er viktig for Brugge, som med seier bare er poenget bak og i tillegg har én kamp mindre spilt.

  Hugo Vetlesen er med i Brugges tropp. (NTB)

  Antonio Nusa
  Foto: BRUNO FAHY / AFP
 • Spansk politi gjennomførte razzia mot kontorene til fotballdommerne i landet

  Spansk politi slo torsdag til mot kontorene til de spanske fotballdommerne. Razziaen har sammenheng med etterforskning i korrupsjonssaken mot Barcelona.

  Det er nyhetsbyråene AFP og Reuters, samt en rekke spanske medier, som melder om den nye utviklingen i den mye omtalte «Caso Negreira»-saken. AP melder også at spansk politi har gjennomført razzia mot kontorene til Det spanske fotballforbundet.

  Den spanske påtalemyndigheten siktet tidligere i år Barcelona for korrupsjon som følge av at storklubben skal ha betalt en dommer over 80 millioner kroner. Rettsdokumenter torsdag viser at det nå er igangsatt formell etterforskning i saken.

  Det er den tidligere nestlederen Jose Maria Enriquez Negreira i dommerkomiteen i Spanias fotballforbund som mottok de aktuelle pengene mellom 2001 og 2018. Det var gjennom sitt eget firma at Negreira fikk utbetalingene.

  Barcelona har begrunnet transaksjonene med at Negreira skal ha levert tekniske rapporter til klubben som konsulent. I tillegg skal han angivelig ha bidratt med informasjon om talenter fra andre klubber i Spania. (NTB)

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Så cupkamp fra eget hustak 00:45
Neste