Hopp til innhold

Endelig er Bø helt frisk – tre år etter virus

VAL SENALES (NRK): Tarjei Bø (27) føler først tre år etter Twar-sykdommen at han er kvitt ettervirkningene.

Tarjei Bø har hatt twar og kyssesyken. De siste tre årene har det vært mye sykdom

FRISKMELDT: Han har hatt flere sesonger preget av sykdom, men nå føler Tarjei Bø at han er kvitt ettervirkningene fra twar-viruset.

– At jeg har kommet meg opp på beina igjen og føler meg virkelig sterk nå er veldig deilig, sier Tarjei Bø.

Han føler seg sterk nå der han går runde på runde på breen i Val Senales. Men det har langt fra vært tilfelle vinteren gjennom for stryningen de siste sesongene. Årene etter at han fikk Twar i 2012 har vært preget av mye sykdom.

27-åringen sitter med en følelse at kroppen har vært svakere også etter at han ble friskmeldt.

– Immunforsvaret fikk seg en skikkelig støkk og da kan det ha vært lettere i årene etterpå å bli syk som følger av det. Det er klart at virus som twar og kyssesyken har felt mange utøvere opp gjennom.

Tarjei Bø mot Emil Hegle i testrenn

VANT TESTRENN: Tarjei Bø var klart best under testrennet til skiskytterne i slutten av september og slo kompisen Emil Hegle Svendsen med over ett minutt.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Alvorlige plager

Twar er en bakterie som gir store plager i luftveiene og er svært alvorlig for en toppidrettsutøver. I mars 2013 vant Tarjei Bø VM-gull et halvt år etter at han var friskmeldt fra twar-sykdommen. Men problemene var ikke slutt.

Tarjei Bø VM-gull

GULL-COMEBACK: Under VM i Nove Mesto i 2013 gjorde Tarjei Bø eit knallsterkt comeback med VM-gull på fellesstart bare et halvår etter at han ble friskmeldt.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Først nå før VM-sesongen på hjemmebane føler han virkelig en endring.

– Jeg føler det var en periode da jeg fikk alt som kom og gikk egentlig. Det var masse smårusk som ble et tilbakevendende problem og det føler jeg er ferdig med nå.

Under landslagets testrenn i slutten av september viste Bø med seier at en sykdomsfri oppkjøring har båret frukter.

– Jeg har holdt meg frisk og føler meg sterk og immunforsvaret er rustet og klar, sier Bø.

– Blir lettere syk

Landslagslege Ola Berger ser sammenhengen mellom twar og mye sykdom for Bø de siste årene.

– Man kan ofte se utøvere som blir satt helt ute av idretten med sykdom, en lang periode etter opplever at de blir lettere syke. Det er ikke noe det er gjort store studier på, men det er en opplevelse utøvere som blir dårlige med twar eller kyssesyke har, sier Berger.

Bedre immunforsvar

Men nå mener Tarjei Bø at han merker en vesentlig forskjell og ikke lenger blir så lett syk.

– Nå er det slik at hvis det kiler i halsen og man føler at noe er på vei, så klarer kroppen kvitte seg med det. Så blir jeg ikke satt på sidelinjen. Det er de marginene som gjør at man får de ekstra treningsdagene, som fører til en god sesong, sier Tarjei Bø.

Emil Hegle Svendsen har fulgt problemene til Bø på tett hold på trening og i konkurranser de siste årene.

– Han har vært gjennom flere sesonger med altfor mye sykdom og har slitt fryktelig med det der frem til i dag, sier Hegle Svendsen som nå mener Bø står frem som en kandidat til å vinne verdenscupen og VM-gull.

Siste nytt

  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Stina Nilsson gir seg som skiskytter – bytter idrett igjen

    Det bekrefter Nilsson til SVT.

    – Jeg skal gå langløp neste år, og det føles veldig kult, sier Nilsson.

    For fire år siden la hun brått opp langrennskarrieren, og begynte å satse på skiskyting. Det ble ingen suksess, og nå sier hun stopp.

    – Geværet er lagt på hylla, sier Nilsson.

    Nilsson har signert for det norske langløpslaget Team Ragde Charge, og skal gå Ski Classics neste sesong.

    – Allerede da jeg gikk over til skiskyting så jeg på meg selv nesten som en tretrinnsrakett. Det blir langrenn, skiskyting og så skal jeg prøve meg på langløp. Og nå føles det veldig riktig og spennende.

    Nilsson fikk med seg en pallplass i skiskyting, og sier de to første sesongene var veldig bra. Deretter gikk det nedover. Til slutt gikk hun lei enkelte deler av sporten.

    – Man kan være i superbra form, skyte en veldig god liggende serie, og likevel skyte seg bort på stående. Jeg var ganske lei av det på slutten, at jeg hadde gjort det så bra, men likevel var det noe som ikke stemte.

    Stina Nilsson
    Foto: BILDBYRÅN
  • Sky Sports: Haaland ikke på City-trening

    Manchester City-spiss Erling Braut Haaland var ikke å se på trening i forberedelsene til Premier League-kampen mot Brighton.

    Det opplyser Sky Sports, som også melder at Phil Foden ikke var til stede.

    Haaland ble byttet ut før ekstraomgangene da Manchester City røk ut i Mesterligaens kvartfinale mot Real Madrid forrige onsdag.

    City-manager Pep Guardiola uttalte siden at Haaland hadde et muskulært problem, og lørdagens 1-0-seier over Chelsea i FA-cupsemifinalen gikk uten nordmannen.

    Manchester City er i førersetet i gullkampen i Premier League og møter Brighton torsdag kveld. De lyseblå ligger ett poeng bak Arsenal og Liverpool, men har én kamp mindre spilt.

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Carl Recine / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal