NRK Meny
Normal

Endelig er Bø helt frisk – tre år etter virus

VAL SENALES (NRK): Tarjei Bø (27) føler først tre år etter Twar-sykdommen at han er kvitt ettervirkningene.

Tarjei Bø har hatt twar og kyssesyken. De siste tre årene har det vært mye sykdom

FRISKMELDT: Han har hatt flere sesonger preget av sykdom, men nå føler Tarjei Bø at han er kvitt ettervirkningene fra twar-viruset.

– At jeg har kommet meg opp på beina igjen og føler meg virkelig sterk nå er veldig deilig, sier Tarjei Bø.

Han føler seg sterk nå der han går runde på runde på breen i Val Senales. Men det har langt fra vært tilfelle vinteren gjennom for stryningen de siste sesongene. Årene etter at han fikk Twar i 2012 har vært preget av mye sykdom.

27-åringen sitter med en følelse at kroppen har vært svakere også etter at han ble friskmeldt.

– Immunforsvaret fikk seg en skikkelig støkk og da kan det ha vært lettere i årene etterpå å bli syk som følger av det. Det er klart at virus som twar og kyssesyken har felt mange utøvere opp gjennom.

Tarjei Bø mot Emil Hegle i testrenn

VANT TESTRENN: Tarjei Bø var klart best under testrennet til skiskytterne i slutten av september og slo kompisen Emil Hegle Svendsen med over ett minutt.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Alvorlige plager

Twar er en bakterie som gir store plager i luftveiene og er svært alvorlig for en toppidrettsutøver. I mars 2013 vant Tarjei Bø VM-gull et halvt år etter at han var friskmeldt fra twar-sykdommen. Men problemene var ikke slutt.

Tarjei Bø VM-gull

GULL-COMEBACK: Under VM i Nove Mesto i 2013 gjorde Tarjei Bø eit knallsterkt comeback med VM-gull på fellesstart bare et halvår etter at han ble friskmeldt.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Først nå før VM-sesongen på hjemmebane føler han virkelig en endring.

– Jeg føler det var en periode da jeg fikk alt som kom og gikk egentlig. Det var masse smårusk som ble et tilbakevendende problem og det føler jeg er ferdig med nå.

Under landslagets testrenn i slutten av september viste Bø med seier at en sykdomsfri oppkjøring har båret frukter.

– Jeg har holdt meg frisk og føler meg sterk og immunforsvaret er rustet og klar, sier Bø.

– Blir lettere syk

Landslagslege Ola Berger ser sammenhengen mellom twar og mye sykdom for Bø de siste årene.

– Man kan ofte se utøvere som blir satt helt ute av idretten med sykdom, en lang periode etter opplever at de blir lettere syke. Det er ikke noe det er gjort store studier på, men det er en opplevelse utøvere som blir dårlige med twar eller kyssesyke har, sier Berger.

Bedre immunforsvar

Men nå mener Tarjei Bø at han merker en vesentlig forskjell og ikke lenger blir så lett syk.

– Nå er det slik at hvis det kiler i halsen og man føler at noe er på vei, så klarer kroppen kvitte seg med det. Så blir jeg ikke satt på sidelinjen. Det er de marginene som gjør at man får de ekstra treningsdagene, som fører til en god sesong, sier Tarjei Bø.

Emil Hegle Svendsen har fulgt problemene til Bø på tett hold på trening og i konkurranser de siste årene.

– Han har vært gjennom flere sesonger med altfor mye sykdom og har slitt fryktelig med det der frem til i dag, sier Hegle Svendsen som nå mener Bø står frem som en kandidat til å vinne verdenscupen og VM-gull.

Siste nytt

 • Kritiserer ligacuptrekning

  Fans og medier i England mislikte sterkt torsdagens trekning i ligacupen, som fant sted i Kina før de fleste på balløya var våkne. Engelsk fotball håper nemlig å øke interessen i Asia. Daily Telegraph er blant avisene som kritiserer opplegget, skriver NTB. Slik spilles 3. runde:

  Bournemouth – Brighton, Crystal Palace – Huddersfield, Leicester – Liverpool, West Bromwich – Manchester City, Arsenal – Doncaster, Aston Villa – Middlesbrough, Brentford – Norwich, Bristol City – Stoke, Burnley – Leeds United, Chelsea – Nottingham Forest, Everton – Sunderland, Manchester United – Burton, Reading – Swansea, Tottenham – Barnsley/Derby, West Ham–Bolton, Wolverhampton–Bristol Rovers.

  United
  Foto: GEOFF CADDICK / AFP
 • Zekhnini testet seg mot Real

  Rafik Zekhnini spilte hele 2.-omgang da Fiorentina møtte Real Madrid i en privatkamp i den spanske hovedstaden. Jordan Veretout sendte gjestene i føringen før Borja Mayoral og Cristiano Ronaldo snudde kampen før pause til 2-1, som også ble sluttresultatet. Zekhnini fikk sin Serie A-debut i 0-3-tapet for Inter forrige uke.

  Zekhnini
  Foto: Paul White / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Friidrett: Diamond League fra Zürich
Friidrett: Diamond League, Zürich
4-4-2 Europaligaen: Rosenborg - Ajax
Friidrett: Diamond League fra Zürich