NRK Meny
Normal

Svensk langrennsjournalist: – Føler meg personlig sviktet av Norges Skiforbund

Aftonbladets Petra Thorén ble oppringt av Norges Skiforbund før Sundby-saken ble kjent. Nå innrømmer hun at hun var naiv.

Gomorron Sverige hadde norske skilandslaget som tema og bruken av astmamedesin

Thorén deltok i «Sportspanelen» på SVT i dag, og da temaet var astmamedisinering i norsk langrenn, hadde hun mye på hjertet.

– Jeg føler meg personlig sviktet av Norges Skiforbund, utbrøt hun under TV-debatten.

Journalisten utdyper overfor NRK:

– Når jeg sier at jeg føler meg personlig forrådt, så er det fordi jeg forstår at jeg var naiv. Jeg la meg på skiforbundets linje, men når det nå kommer frem at de også bruker astmamedisin på ikke-astmatiske langrennsløpere, så synes jeg at de ikke har lagt alle kortene på bordet fra start. Det håper jeg vil bli gjort før sesongen starter.

«Dette må du håndtere korrekt»

Thorén sier at hun ble oppringt av skiforbundet i sommer, en time før saken om Martin Johnsrud Sundbys utestengelse ble offentliggjort. De ville forsikre seg om at saken ble fremstilt riktig i Sverige.

– Min oppfatning var at de var opptatt av å tegne sitt bilde, og peke på hva som hadde gått galt. Det er greit, men det er også en uvanlig måte av et forbund å opptre på. «Ikke sett noen uerfarne sommervikarer på dette», var budskapet, forklarer Thorén.

– De ringte meg og sa at «dette må du håndtere korrekt, med noen som kan dette», sa hun under frokostdebatten.

Langrennsjournalisten håper nå at utvalget som skal granske den norske medisinbruken, er helt objektivt.

– Bemerkelsesverdig

Norsk langrenn er i hardt vær. Sakene om Sundbys dopingdom, astmamedisinering av utøvere uten astma og omstridt forskning uten godkjenning har overlappet hverandre de siste månedene. Det har selvsagt svenskene fått med seg, og Thorén krever nå svar.

Espen Graff

SKIFORBUNDETS KOMMUNIKASJONSSJEF: Espen Graff.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Jeg sier ikke at alle norske langrennsløpere er dopet, men de befinner seg i en gråsone, og det er bemerkelsesverdig. Nå ønsker vi å vite nøyaktig hvordan praksisen påvirker prestasjonene og restitueringen, og hvorfor friske utøvere anbefales medisiner, avslutter sportsjournalisten.

Espen Graff, kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund, svarer slik på kritikken:

– Jeg skal snakke med Petra og håper vi får anledning til å gå gjennom alle sider av det som har skjedd de siste ukene.

Siste nytt

 • Bare uavgjort for Atlético Madrid

  Atlético Madrid spilte uavgjort mot Tarik Elyounoussis Qarabag i dagens gruppespillskamp i Mesterligaen.

  Dermed står Atlético, som har nådd finalen i to av de tre siste sesongene, med bare to poeng etter tre kamper. Chelsea leder gruppen foran Roma.

  Azerbaijan Soccer Champions League Kevin Gameiro, Maksim Medvedev
  Foto: Aziz Karimov / AP
 • OL-sjef siktet for korrupsjon

  Carlos Nuzman, sjefen for fjorårets OL i Rio de Janeiro, er formelt siktet for korrupsjon, hvitvasking, skatteunndragelse og kriminell virksomhetsledelse. Nuzman er fra før suspendert fra sine verv i Den internasjonale olympiske komité (IOC).

  Brazil Nuzman Arrested
  Foto: Silvia Izquierdo / AP
 • Fem kamper for Ylven

  Vålerengas Martin Laumann Ylven er utestengt i fem kamper for den røffe taklingen mot Alexander Wall i søndagens kamp mot Frisk Asker. Vålerenga har akseptert straffen.

  GET-Ligaen i hockey: Storhamar - Vålerenga
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal