NRK Meny
Normal

Derfor tok Sundby all medisinen før konkurranse

– Enhver fysisk anstrengelse førte til forverring, sier Norges Skiforbunds advokat Anne-Lise Rolland

15 km klassisk i Davos, Martin Johnsrud Sundby

MEDISINERT: Martin Johnsrud Sundby i målområdet etter 15-kilometeren i Davos 2014. Før start var han så syk at han puttet 15.000 mikrogram Ventoline på forstøveren sin. Etter rennet leverte han en dopingprøve som halvannet år senere førte til utestengelse.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Det var om morgenen han var tettest, og det var i forkant av konkurransene at han trengte medisineringen mest. Enhver fysisk anstrengelse førte til forverring, og det var behov for medisin etter trening om morgen og etter oppvarming før konkurranse, forklarer Rolland.

 Anne-Lise H. Rolland

SKIFORBUNDETS ADVOKAT: Anne-Lise Rolland.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Hun har hjulpet skiforbundet og Martin Johnsrud Sundby i kampen mot Verdens antidopingbyrå (Wada) etter at skiløperen leverte mistenkelig prøver i Davos 13. desember 2014 og i Toblach 8. januar 2015. Prøvene førte til slutt til utestengelse, og i dommen står det at nordmannen tok alle de skjebnesvangre dosene i løpet av få timer i forkant av konkurransene.

– Vurderte han å stå over, ettersom har var så syk?

– I Davos vurderte han å avlyse om morgenen, og han sa også fra om det. Men etter oppvarmingen bestemte han seg for å prøve. Om han hadde avlyst Toblach, hadde han sagt farvel til Tour de Ski, så derfor forsøkte han til tross for helseproblemene, svarer Rolland.

Det har ikke lyktes NRK å få et svar fra daværende landslagslege Knut Gabrielsen om han rådet Sundby til å stå over.

Tok annen medisin etter konkurransene

15-kilometeren i Davos endte med seier til Sundby, til tross for at han slet med sykdom. Under jaktstarten i Toblach kom nordmannen på tredjeplass. Tre dager senere gikk han først i mål på toppen av den berømte monsterbakken i Val di Fiemme.

– Hvorfor sparte han ikke litt av den lovlige dosen til etter konkurransene, hvis enhver fysisk anstrengelse førte til forverring?

– Det var tilstrekkelig med Pulmicort og Atrovent etter konkurransene. Han har også alltid forsøkt å unngå å bruke salbutamol for sent på dagen på grunn av negative bivirkninger, søvnforstyrrelser og hjerterytmeforstyrrelser, forklarer Rolland.

Har redusert dosene

Det er blitt sagt og skrevet mye siden Sundbys brudd på antidopingreglene ble offentliggjort i sommer, men det er aldri blitt gitt noe skikkelig svar på hvorfor all medisinen ble tatt i forkant av konkurransene, noe også VGs nyhetsleder Leif Welhaven har etterlyst i en kommentar.

– Martin tok de dosene han hadde blitt forskrevet, fra han sto opp og frem til konkurranse, i et tidsrom mellom 5-8 timer, avhengig av konkurransetidspunkt og behov. Dette var selvfølgelig i den forståelsen at det han gjorde var innenfor gjeldende regelverk, sier Rolland, og legger til at Sundby nå har redusert dosene.

– De siste 20 månedene har Sundby brukt mellom 600 og 800 mikrogram i døgnet, opplyser Rolland.

Onsdag avgjorde Wada at fra 1. januar 2017 må døgndosen på inntil 1600 mikrogram salbutamol fordeles med maks tar 800 mikrogram hver tolvte time. Sundby blir ikke berørt av denne endringen.

Siste nytt

 • Lars Sætra tilbake i Godset

  Midtstopperen Lars Sætra (26) vender hjem til Strømsgodset. Sætra har skrevet kontrakt med drammenserne ut 2019-sesongen. Midtstopperen har tidligere vunnet både cup og serie med Strømsgodset. Han har trent med Godset den siste tiden.

  Laster Twitter-innhold
 • Wu Dajing med ny verdensrekord

  Kinesiske Wu Dajing satte verdensrekord i OL-finalen på 500 meter kortbaneløp skøyter torsdag. 23-åringen satte først verdensrekord da han kvalifiserte seg fra kvartfinalen på tiden 39,80 sekunder. I finalen forbedret han verdensrekorden til 39,584.

  Wu Dajing
  Foto: Damir Sagolj / Reuters
 • Lorentzen møter Verweij

  Trekningen for herrenes 1000 meter på skøyter er gjort, og Håvard Lorentzen går mot nederlandske Koen Verweij i tredje siste par. Lorentzen starter og avslutter med indresving.

  Storfavoritt Kjeld Nius går i siste par, og går mot Mika Poutala.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Skøyter menn 500 m.
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL-magasin