NRK Meny
Normal

Kristoffersen reagerer på medisineringen i norsk langrenn: – Vi bør feie for egen dør

Henrik Kristoffersen (22) stiller en rekke spørsmål vedrørende medisinbruken til den norske langrennsleiren.

Henrik Kristoffersen

FORUNDRET: Henrik Kristoffersen, her fra slalåmrennet i Schladming i januar, stusser på medisinbruken i norsk langrenn.

Foto: CHRISTOF STACHE / Afp

– Regler er der fordi det er regler, sånn er det bare. Alle burde følge dem, sier slalåmesset til NRK.

Han understreker at han ikke ønsker å tråkke noen på tærne, og han omtaler astmatiker Olaf Tufte som «en sjukt rå kar». Likevel stusser 22-åringen på VG-tallene som sier at nesten 70 prosent av alle OL-medaljer siden 1992, er tatt av langrennsløpere på astmamedisin.

– Vi bør feie for egen dør før vi skriker mot alle andre. Nå har vi skreket mye mot Russland, vi har skreket mot finske langrennsløpere som har vært dopet, og egentlig alle som har vært dopet, sier Kristoffersen, og fortsetter:

– Men 70 prosent kan være i gråsonen eller på kanten. Nå skal ikke jeg ta denne debatten, men jeg synes det er litt komisk.

– Har 70 prosent av dem astma?

Kristoffersen har ikke astma selv, og han lurer på hvor reelle astmaplagene til langrennsløperne faktisk er.

– 70 prosent bruker astmamedisin, men har 70 prosent av dem astma? Det er jo et annet spørsmål, sier 22-åringen.

Han frykter imidlertid ikke at astmadebatten i Norge skal gå utover alpinistenes rykte.

– Jeg tror ikke det kaster noen skygge over skinasjonen Norge, for ski er veldig mye mer enn langrenn. Jeg tror ikke det er spesielt mange alpinister som drar noe nytte av å gå på astmamedisin, for å si det sånn. Og jeg tror ikke det er mange freestylere eller hoppere som gjør det heller, forteller Kristoffersen.

Reagerer på høye doser

Martin Johnsrud Sundby

DØMT: Martin Johnsrud Sundby.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Alpinisten påpeker at han ikke er ute etter å lage bråk, men han reagerer på de høye dosene som enkelte norske langrennsløpere tar.

– Det er forskjellige studier, noen mener at om du er frisk, så får du ingen fordel av å bruke astmamedisin, men når du tar ti ganger dosen du egentlig skal, så kan du jo sette spørsmålstegn, melder Kristoffersen.

Martin Johnsrud Sundby ble i sommer dømt for brudd på antidopingreglene. Langrennsløperen puttet 15000 mikrogram i forstøveren sin, selv om maksgrensen per døgn er 1600. Derfor ble han utestengt i to måneder. Det er ikke kjent hvor mye av dosen Sundby faktisk fikk i kroppen, og han er ikke dømt for å ha fått i seg for mye medisin.

Siste nytt

 • Sveriges keeper på vei til Roma

  Etter hva Aftonbladet erfarer skal FC København ha blitt enig med Roma om et salg av den svenske målvakten Robin Olsen. Prislappen ligger på rundt 110 millioner kroner. Kjøpet skjer i lys av at Roma trenger ny keeper etter salget av Alisson Becker.

  svensk keeper
  Foto: Matthias Schrader / AP
 • Granerud på pallen

  Halvor Egner Granerud hoppet seg opp til 3.-plassen i det første individuelle rennet i årets Sommer Grand Prix. Polen-stjernen Kamil Stoch vant på hjemmebane. Robert Johansson var nest best blant de norske i Wisla

  Granerud
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Sky-rytter ute av Tour de France

  Team Sky-rytter Gianni Moscon (24) er kastet ut av Tour de France fordi han gikk til angrep på en Fortuneo-rytter, Ifølge L'Equipe. Det skal ha skjedd i etterkant av søndagens etappe. Det var Tv2 som meldte om nyheten.

  CYCLING-FRA-TDF2018-SKY-ITA-MOSCON
  Foto: PHILIPPE LOPEZ / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal