Hopp til innhold

Kristoffersen reagerer på medisineringen i norsk langrenn: – Vi bør feie for egen dør

Henrik Kristoffersen (22) stiller en rekke spørsmål vedrørende medisinbruken til den norske langrennsleiren.

Henrik Kristoffersen

FORUNDRET: Henrik Kristoffersen, her fra slalåmrennet i Schladming i januar, stusser på medisinbruken i norsk langrenn.

Foto: CHRISTOF STACHE / Afp

– Regler er der fordi det er regler, sånn er det bare. Alle burde følge dem, sier slalåmesset til NRK.

Han understreker at han ikke ønsker å tråkke noen på tærne, og han omtaler astmatiker Olaf Tufte som «en sjukt rå kar». Likevel stusser 22-åringen på VG-tallene som sier at nesten 70 prosent av alle OL-medaljer siden 1992, er tatt av langrennsløpere på astmamedisin.

– Vi bør feie for egen dør før vi skriker mot alle andre. Nå har vi skreket mye mot Russland, vi har skreket mot finske langrennsløpere som har vært dopet, og egentlig alle som har vært dopet, sier Kristoffersen, og fortsetter:

– Men 70 prosent kan være i gråsonen eller på kanten. Nå skal ikke jeg ta denne debatten, men jeg synes det er litt komisk.

– Har 70 prosent av dem astma?

Kristoffersen har ikke astma selv, og han lurer på hvor reelle astmaplagene til langrennsløperne faktisk er.

– 70 prosent bruker astmamedisin, men har 70 prosent av dem astma? Det er jo et annet spørsmål, sier 22-åringen.

Han frykter imidlertid ikke at astmadebatten i Norge skal gå utover alpinistenes rykte.

– Jeg tror ikke det kaster noen skygge over skinasjonen Norge, for ski er veldig mye mer enn langrenn. Jeg tror ikke det er spesielt mange alpinister som drar noe nytte av å gå på astmamedisin, for å si det sånn. Og jeg tror ikke det er mange freestylere eller hoppere som gjør det heller, forteller Kristoffersen.

Reagerer på høye doser

Martin Johnsrud Sundby

DØMT: Martin Johnsrud Sundby.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Alpinisten påpeker at han ikke er ute etter å lage bråk, men han reagerer på de høye dosene som enkelte norske langrennsløpere tar.

– Det er forskjellige studier, noen mener at om du er frisk, så får du ingen fordel av å bruke astmamedisin, men når du tar ti ganger dosen du egentlig skal, så kan du jo sette spørsmålstegn, melder Kristoffersen.

Martin Johnsrud Sundby ble i sommer dømt for brudd på antidopingreglene. Langrennsløperen puttet 15000 mikrogram i forstøveren sin, selv om maksgrensen per døgn er 1600. Derfor ble han utestengt i to måneder. Det er ikke kjent hvor mye av dosen Sundby faktisk fikk i kroppen, og han er ikke dømt for å ha fått i seg for mye medisin.

Sportsnyheter

Sydde ti sting etter stempling i ansiktet: – Halve hodet hans var åpent

Bård Finne satte knottene rett i ansiktet på KFUM-keeper Emil Ødegaard, som endte på legevakten. Men om det var rødt kort var ekspertene rivende uenige om.

Siste nytt

  • Gulliksen usikker før den svenske cupfinalen

    Tobias Gulliksen måtte stå over Djurgårdens 1-0-seier over Gais grunnet en skade i kneet søndag kveld. Dermed står cupfinalen i fare for nordmannen.

    – Det har litt bedre, men vi får se. Kneet er hovent, så vi sjekker i morgen, sa han til Aftonbladet.

    Gulliksen var ikke med i kamptroppen etter at han pådro seg en skade. Allerede er det duket for cupfinale mot Erik Botheims Malmö.

    Europa conference leauge 2023/2024 : Bodø/Glimt - Ajax (1-2 e.e.o.)
    Foto: Mats Torbergsen / NTB
  • Thorstvedt-mål ikke nok for Sassuolo

    Kristian Thorstvedts scoring hjalp lite da Sassuolo tapte 1-5 borte mot Fiorentina i Serie A søndag kveld.

    Grønntrøyene fortsetter dermed på 19.-plass og har fem poeng opp til Empoli på trygg plass når det gjenstår fire kamper av sesongen.

    Thorstvedt skapte fornyet håp for gjestene da han banket inn 1-2-scoringen etter 57 minutter.

    Dessverre for siddisen og resten av Sassuolo-laget økte Nicolás González til 3-1 det påfølgende minuttet. Vertene var imidlertid ikke ferdig der, for bare ni minutter etter Thorsvedts scoring hadde Fiorentina satt inn ytterligere to mål.

    Dermed begynner det å se fryktelig skummelt ut for Thorstvedt & co. I kampen om å beholde plassen skal Sassuolo opp mot Inter (h), Genoa (b), Cagliari (h) og Lazio (b).

    Emil Konradsen Ceide startet kampen på benken, men kom inn etter 73 minutter. Marcus Holmgren Pedersen så hele oppgjøret fra sidelinjen. (NTB)

    Kristian Thorstvedt
    Foto: AP
  • Daland reddet uavgjort for Cercle Brugge – Vetlesen med mål og assist i Brugge-seier

    Jesper Daland berget 1-1 for Cercle Brugge hjemme mot Anderlecht, mens Hugo Vetlesen herjet i Brugges 3-0-seier borte mot Genk i belgisk fotball søndag kveld.

    Den belgiske ligaen har gått over i sluttspillsfasen, hvor Anderlecht topper mesterskapsgruppen. Det er imidlertid bare målforskjell som skiller Brugge på 2.-plass.

    Søndag gjestet Vetlesen & co. Genk, som har falt av i toppkampen etter 0-3-tapet.

    Kyriani Sabbe sendte gjestene i ledelsen etter 38 minutter, før Vetlesen doblet halvveis inn i andre omgang. Fire minutter senere gjorde nordmannen seg tellende igjen da han spilte opp Igor Thiago på 3-0-målet.

    Antonio Nusa startet også for gjestene, men ble byttet ut til pause.

    Cercle Brugge er også hektet av i gullkampen, men Daland ga imidlertid en håndsrekning til landsmann Vetlesen i kampen om ligagullet da han sikret 1-1 etter 51 minutter.

    Kristian Arnstad satt hele kampen på benken for Anderlecht. (NTB)

    Hugo Vetlesen
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal