NRK Meny
Normal

– Dette gjør astmasaken enda mer dyster

NRKs eksperter synes ikke det ser bra ut for norsk langrenn at Kai-Håkon Carlsen har ledet to forskningsprosjekter der utøvere er medisinert uten godkjenning.

Fredrik Aukland

OVERRASKET: – Hvordan kunne dette skje?, sier NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland om forskningsprosjektet som har medisinert utøvere uten godkjenning.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

– Dersom denne informasjonen stemmer, er det selvfølgelig et alvorlig problem, sier NRK-ekspert Fredrik Aukland.

Han snakker om NRKs avsløring om at helt friske langrennsløpere, svømmere og studenter har fått astmamedisin i et prosjekt som aldri var godkjent. Norges Skiforbunds betrodde ekspert Kai-Håkon Carlsen var medisinsk ansvarlig.

Mandagens avsløringer kommer bare to uker etter at VG fortalte om et lignende prosjekt i 2011. Også der hadde Carlsen det medisinske ansvaret.

Kai-Håkon Carlsen, Professor i Idrettsmedisin, NIH og professor ved Rikshospitalet

ANERKJENT: Professor Kai-Håkon Carlsen anses som en internasjonal ekspert på astma og allergier.

Foto: Kari Gilberg / NRK

– Hvordan kan dette skje?

Carl-Henning Gran

RUTINER: NRKs ekspertkommentator på radio, Carl-Henning Gran, mener skiforbundet bør gjennomgå rutinene for hvordan man bruker Kai-Håkon Carlsen, men mener det fortsatt er forsvarlig at de bruker han.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Kai-Håkon Carlsen har vært med lenge i dette gamet og vært tett på våre langrennsløpere. Sånn sett håper jeg de kan få avklart hva som har skjedd, og hvordan bruken har vært, slik at ikke dette blir et ytterligere problem for norsk langrenn, sier Aukland.

– Først og fremst så tenker jeg «hvordan kan dette skje»? Det som nå kommer frem, gjør at hele astmasaken blir enda mer dyster enn den allerede er, fortsetter han.

Aukland får støtte av tidligere landslagstrener, nå ekspertkommentator for NRK radio, Carl-Henning Gran.

– Først og fremst synes jeg det er en kjedelig sak, for jeg opplever Carlsen som en veldig ryddig og kunnskapsrik mann. Det kan være at det finnes en begrunnelse for at man ikke har hatt godkjenning for et forskningsprosjekt, men jeg synes det virker noe rart, sier Gran, som jobbet med Carlsen i forbundet fra 1996 til 2003.

– Han er en internasjonal anerkjent ekspert. Hvis han også kan hjelpe utenlandske utøvere med tanke på senskader i en belastet idrett som langrenn, så mener jeg at det er forsvarlig å bruke ham. Men det kan nok være at det er dags for å ta en gjennomgang av rutiner, avslutter Gran.

Løfshus roser Carlsen

Carlsen selv har sagt til NRK at han ikke ønsker å uttale seg om denne saken på nåværende tidspunkt. Langrennssjef Vidar Løfshus skriver følgende i en SMS:

«Kai-Håkon Carlsen har gjort en strålende innsats for norsk utholdenhetsidrett gjennom sitt virke på fagfeltet astma og allergi. Når det gjelder det spesifikke prosjektet dere referer til, kjenner jeg ikke detaljene i det, og kan derfor ikke si noe mer om det på nåværende tidspunkt.»

Også utøverne har tilsynelatende tillit til forskeren. Tidligere denne måneden erkjente flere overfor NRK at de tar astmamedisin, selv om de ikke har astmadiagnose. Therese Johaug begrunnet det blant annet med råd fra nettopp Carlsen:

– Når jeg har hatt luftveisinfeksjoner og vært dårlig, har jeg fått behandling for det. Vi har også jevnlige tester med Olympiatoppen og Kai-Håkon (Carlsen), og jeg har fått råd fra dem for hvordan jeg skal behandle lungene, forklarte Johaug.

Siste nytt

 • Ingebrigtsen med nytt EM-krav

  Filip Ingebrigtsen løp på 13.30,48 på 5000 meter under et stevne i belgiske Heusden lørdag kveld. 25-åringen kom rett fra fredagens stevne i Monaco, hvor han satte ny Norges rekord på 1500 meter. Lørdag klarte han også EM-kravet på 5000 meter.

  Filip Ingebrigtsen
  Foto: Jasper Jacobs / AFP
 • Koreas første fellesgull på 27 år

  Bordtennisduoen bestående av sørkoreanske Jang Woo-jin og nordkoreanske Cha Hyo Sim gikk helt til topps i en bordtennisturnering avholdt i Daejon. Ikke siden 1991 har et felles koreansk lag tatt gull i en idrett, også da i bordtennis. I april ble det holdt et toppmøte mellom landene hvor de lovet å øke sitt samarbeid innen sport.

  Foto: Hong Hae-in / AP
 • Sterk slutt sikret seier

  Spanske Omar Fraile sikret sin første etappeseier i Tour de France da han gikk til topps på den 14. etappen i årets utgave. På Belgias nasjonaldag så det lenge ut til at det skulle bli belgisk etappeseier, men Fraile ble for sterk opp monsterbakken.

  Tour de France
  Foto: Benoit Tessier / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
X Games Minneapolis
X Games Minneapolis -- Menn BMX Dirt Finale | Menn Motorcross Best Whip Finale | Menn Motocross Best Trick Finale | Menn Skateboard Big Air Finale