NRK Meny
Normal

– Dette gjør astmasaken enda mer dyster

NRKs eksperter synes ikke det ser bra ut for norsk langrenn at Kai-Håkon Carlsen har ledet to forskningsprosjekter der utøvere er medisinert uten godkjenning.

Fredrik Aukland

OVERRASKET: – Hvordan kunne dette skje?, sier NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland om forskningsprosjektet som har medisinert utøvere uten godkjenning.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

– Dersom denne informasjonen stemmer, er det selvfølgelig et alvorlig problem, sier NRK-ekspert Fredrik Aukland.

Han snakker om NRKs avsløring om at helt friske langrennsløpere, svømmere og studenter har fått astmamedisin i et prosjekt som aldri var godkjent. Norges Skiforbunds betrodde ekspert Kai-Håkon Carlsen var medisinsk ansvarlig.

Mandagens avsløringer kommer bare to uker etter at VG fortalte om et lignende prosjekt i 2011. Også der hadde Carlsen det medisinske ansvaret.

Kai-Håkon Carlsen, Professor i Idrettsmedisin, NIH og professor ved Rikshospitalet

ANERKJENT: Professor Kai-Håkon Carlsen anses som en internasjonal ekspert på astma og allergier.

Foto: Kari Gilberg / NRK

– Hvordan kan dette skje?

Carl-Henning Gran

RUTINER: NRKs ekspertkommentator på radio, Carl-Henning Gran, mener skiforbundet bør gjennomgå rutinene for hvordan man bruker Kai-Håkon Carlsen, men mener det fortsatt er forsvarlig at de bruker han.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Kai-Håkon Carlsen har vært med lenge i dette gamet og vært tett på våre langrennsløpere. Sånn sett håper jeg de kan få avklart hva som har skjedd, og hvordan bruken har vært, slik at ikke dette blir et ytterligere problem for norsk langrenn, sier Aukland.

– Først og fremst så tenker jeg «hvordan kan dette skje»? Det som nå kommer frem, gjør at hele astmasaken blir enda mer dyster enn den allerede er, fortsetter han.

Aukland får støtte av tidligere landslagstrener, nå ekspertkommentator for NRK radio, Carl-Henning Gran.

– Først og fremst synes jeg det er en kjedelig sak, for jeg opplever Carlsen som en veldig ryddig og kunnskapsrik mann. Det kan være at det finnes en begrunnelse for at man ikke har hatt godkjenning for et forskningsprosjekt, men jeg synes det virker noe rart, sier Gran, som jobbet med Carlsen i forbundet fra 1996 til 2003.

– Han er en internasjonal anerkjent ekspert. Hvis han også kan hjelpe utenlandske utøvere med tanke på senskader i en belastet idrett som langrenn, så mener jeg at det er forsvarlig å bruke ham. Men det kan nok være at det er dags for å ta en gjennomgang av rutiner, avslutter Gran.

Løfshus roser Carlsen

Carlsen selv har sagt til NRK at han ikke ønsker å uttale seg om denne saken på nåværende tidspunkt. Langrennssjef Vidar Løfshus skriver følgende i en SMS:

«Kai-Håkon Carlsen har gjort en strålende innsats for norsk utholdenhetsidrett gjennom sitt virke på fagfeltet astma og allergi. Når det gjelder det spesifikke prosjektet dere referer til, kjenner jeg ikke detaljene i det, og kan derfor ikke si noe mer om det på nåværende tidspunkt.»

Også utøverne har tilsynelatende tillit til forskeren. Tidligere denne måneden erkjente flere overfor NRK at de tar astmamedisin, selv om de ikke har astmadiagnose. Therese Johaug begrunnet det blant annet med råd fra nettopp Carlsen:

– Når jeg har hatt luftveisinfeksjoner og vært dårlig, har jeg fått behandling for det. Vi har også jevnlige tester med Olympiatoppen og Kai-Håkon (Carlsen), og jeg har fått råd fra dem for hvordan jeg skal behandle lungene, forklarte Johaug.

Siste nytt

 • Klæbo med suveren seier

  Johannes Høsflot Klæbo knuste verdenseliten og tok en helt suveren seier på sprinten i Ruka. Pål Golberg sørget for dobbelt norsk. Svenske Calle Halfvarsson på tredje.

  Johannes Høsflot Klæbo
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Northug stiller til start på Gålå

  Fredag sesongdebuterer Petter Northug under norgescupen på Gålå. Han stiller til start i to løp. – Petter går 15 km fristil fredag og etter planen den klassiske sprinten lørdag, sier trener Stig Rune Kveen til NRK.

  NM- ski del 2. Lagsprint
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Nedturen fortsetter for Everton

  Everton sliter både i Premier League og i Europaligaen. Torsdag gikk laget på et stygt 1-5-tap hjemme for italienske Atalanta. Det var Evertons fjerde tap. Laget har sanket bare ett poeng i turneringen. Det kom i 2-2-kampen mot Apollon Limassol.

  Britain Soccer Europa League
  Foto: Peter Byrne / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup langrenn: Klassisk sprint
V-cup langrenn: Klassisk sprint, kvinner og menn
V-cup langrenn: Klassisk sprint
V-cup kombinert: Hopp
V-cup kombinert: Hopp
V-cup kombinert: Hopp
V-cup kombinert: Langrenn
V-cup kombinert: 5 km langrenn
V-cup kombinert: 5 km langrenn
Sport i dag
Sport i dag