Slik kan videodømming forandre fotball-VM

Videodømming vil føre til flere røde kort og flere riktige dommeravgjørelser i VM, men et mesterskap uten dommertabber kan vi se lenge etter.

Italy Referees Threats

Allerede i åpningskampen i VM mellom vertsnasjon Russland og Saudi-Arabia ble bruken av nyinnførte VAR (Video assistant referee) et tema.

Assistentdommerne fanget ikke opp at russiske Mário Fernandes tydelig stod i offside etter 15 minutter, hvilket skapte en kjempesjanse til hjemmelaget.

– Linjedommerne har fått beskjed om at hvis de er i tvil, er det bedre at kampen spilles videre, og så får eventuelt VAR-teamet se nærmere på situasjonen i ettertid. Det må sette assistentdommerne under et enormt press, mente NRKs kommentator Christian Nilsen.

VAR-teknologien ble ikke benyttet i åpningskampen, men bruken, eventuelt den fraværende bruken av VAR, kan bli avgjørende i de neste 63 VM-kampene som spilles i Russland.

– Videodømming innebærer at vi skal unngå skandaler. Fotballen blir ikke feilfri, det blir fortsatt avgjørelser som kan diskuteres, men det tar bort de åpenbare feilene, sier den norske FIFA-dommeren Svein Oddvar Moen i NRKs VM-studio på Kontraskjæret.

Russia Soccer WCup Video Assistant Referee

Slik ser det ut i kontrollrommet i Moskva der VAR-dommerne sitter under fotball-VM.

Foto: Dmitri Lovetsky / AP

Slik fungerer VAR

VAR er videoteknologi som har som hensikt å hjelpe dommeren i vanskelige og viktige situasjoner på fotballbanen. Hoveddommeren dømmer kampen som vanlig, men kan få hjelp fra et team på fire videodommere som under VM vil være plassert i et kontrollrom i Moskva. Dette teamet har tilgang på 33 kameravinkler, inkludert super slow- og ultra slow motion-bilder.

VAR kan brukes ved fire tilfeller hvis dommeren eller videodommerne er i tvil:

 • Mål
 • Straffe
 • Direkte rødt kort
 • Situasjoner der feil spiller blir straffet med gult eller rødt kort

Ved potensiell offside kan dommeren akseptere informasjonen han får på øret av VAR-teamet, mens i mer subjektive situasjoner som rødt kort og straffe, kan dommeren se situasjonen i reprise på en monitor på sidelinjen.

VAR-teamet kan kun gripe inn om dommeren gjør en helt klar feil eller om dommeren ikke får med seg en situasjon som åpenbart skal straffes. Dette er typisk ved vold eller slåssing som skjer et annet sted enn der ballen befinner seg.

Hvis en avgjørelse krever VAR-assistanse, vil dommeren gjøre et rektangulært tegn med armene slik videoen under illustrerer:

Slik signaliserer dommeren at en avgjørelse skal vurderes ved hjelp av VAR.

Ikke feilfritt

VAR har preget europeiske ligaer den siste sesongen og har fått positiv respons i italiensk serie A og tysk Bundesliga. Teknologien har også blitt brukt i prøve-VM i 2017 og i oppkjøringen til mesterskapet i Russland. I privatlandskampen mellom England og Italia på Wembley tidligere i år, var det nettopp videodømmingen som forhindret at Italia dro hjem med tap.

Etter at Frederico Chiesa gikk i bakken innenfor Englands sekstenmeter, pekte dommeren først mot hjørneflagget. Etter beskjed på øret fra VAR-teamet valgte dommeren å se repriser av situasjonen, og endret avgjørelsen til italiensk straffe. Lorenzo Insigne hamret inn det avgjørende 1-1-målet fra krittmerket.

Under prøve-VM i fjor ble videodømming et tema allerede i den første kampen mellom Russland og New Zealand. Denne gangen kom det i fokus for ikke å ha blitt benyttet.

Russiske Dmitry Poloz ble taklet av den newzealandske keeperen innenfor sekstenmeteren, og etter å ha sett TV-reprisene mente NRKs ekspert Karl-Petter Løken at russerne utvilsomt skulle hatt straffe.

Dommeren var på sin side overbevist om at Poloz spilte skuespill, og heller ikke videodommerne, som hadde tilgang til repriser, valgte å si noe på avgjørelsen.

Russisk drama.

Russiske Dmitry Poloz skulle sannsynligvis hatt straffe i kampen mot New Zealand i prøve-VM.

Selve teknologien har også vært mangelfull i noen kamper. Ifølge BBC skal en dommertabbe ha avgjort sesongfinalen mellom Melbourne Victory's og Newcastle Jets i australsk eliteserie.

Victory's-spiller James Donachie scoret kampens eneste mål, og selv om TV-bildene tydelig viste at han var i offside, fikk hverken hoveddommeren eller videodommerne med seg det samme.

Årsaken skal ha vært at video-feeden VAR-dommerne hadde tilgang til sluttet å fungere i sekundene før målet. Lignende hendelser skal også ha skjedd i portugisisk og tysk toppfotball, ifølge den britiske kanalen.

– Helt nødvendig

Til tross for episoder VAR-forkjemperne helst skulle vært foruten, er dommersjefen i FIFA, Massimo Busacca, overbevist om at den kostbare teknologien vil gjøre sommerens verdensmesterskap mer rettferdig.

– Jeg mener VAR har vært en viktig og helt nødvendig investering. Vi er helt sikre på at VAR vil fungere i VM, sier dommersjefen i FIFA, Massimo Busacca.

SOCCER-WORLDCUP/REFEREES

FIFAs dommersjef er overbevist om at videodømming vil bli en suksess i VM.

Foto: TATYANA MAKEYEVA / Reuters

Han får støtte fra en norsk trenerlegende.

– Jeg er i hovedsak positiv. At vi får bort de største feilene er bra. Det er noen negative sider, men det er viktig å si at dømmingen aldri blir feilfri, sier Egil Olsen i NRKs VM-studio på Kontraskjæret.

En studie av belgiske Leuven University bekrefter det Drillo sier. Ved bruken av VAR øker antall riktige dommeravgjørelser fra 93 til 98,8 prosent. Hundre prosent feilfri dømming er umulig på grunn av subjektive dommeravgjørelser. Den samme studien viser også at det deles ut flere røde kort i kamper der videodømming er tilgjengelig.

Kritikken mot videodømming går gjerne på at avgjørelsene tar for lang tid, at publikum ikke får vite hva som foregår og at det medfører forvirring blant både spillere og trenerapparat. I tillegg mener noen at dommerne i VM i Russland har for lite erfaring med teknologien.

– Det viktigste vil være at resultatet i en kamp er korrekt. Når et lag vinner på grunn av riktige dommeravgjørelser vil ingen klage, og på grunn av det vil teknologien bli akseptert. Det er spillerne, lagene og trenerne som lenge har spurt om en løsning. I dag har vi løsningen og det er VAR, sier Busacca.

Siste nytt

 • Riiber klar for konkurranse igjen

  Norges Skiforbund sender sju utøvere til sesongens nest største høydepunkt, «trippelen» i østerrikske Seefeld.

  Jarl Magnus Riiber er klar for konkurranser igjen sammen med det norske OL-laget. I tillegg får Andreas Skoglund og Simen Tiller sjansen i Østerrike.

  – Vi trenger virkelig en sånn prestisjefylt helg. Trippelen i Seefeld er for oss vinterens nest største hovedmål. I år blir konkurransen en utrolig viktig OL-test, sier sportssjef Ivar Stuan.

  Disse stiller for Norge:

  Espen Andersen Lommedalens Idrettslag
  Espen Dalhaug Bjørnstad Byaasen Skiklub
  Jørgen Nyland Graabak Byåsen Idrettslag
  Jens Lurås Oftebro IL Jardar
  Jarl Magnus Riiber, IL Heming
  Simen Tiller, Moelven IL
  Andreas Skoglund, Molde og Omegn IF

  Austria Nordic Combined World Cup
  Foto: Lisa Leutner / AP
 • Johaug og langrennskvinnene utsetter også hjemreise

  Også Therese Johaug og de kvinnelige langrennsutøverne utsetter sin hjemreise fra Seiser Alm til Norge, melder TV 2.

  Avreisen til Kina er allerede utsatt fra 27. januar til 31. januar for herrene etter at samtlige løpere ble definert som nærkontakter til den koronasmittede sprinttreneren Arild Monsen.

  Nå er det klart at også kvinnene utsetter hjemreisen fra Seiser Alm. Therese Johaug og de andre kvinnene skulle etter planen reise til Norge i dag, men blir værende i Seiser Alm.

  En utsettelse for Johaug og co. vil i praksis bety at de ikke kommer seg på Olympiatoppens første charterfly fra Gardermoen til Beijing torsdag. Neste oppsatte avgang er mandag.

  – Vi holder motet oppe så godt vi kan, sier Johaug til NRK.

  Langrennsstjernen går seg en runde i solskinnet i Seiser Alm, men stopper opp når NRK stiller henne spørsmål.

  – Vi får se om vi kommer oss til Kina, legger hun til.

  Ifølge TV 2 har ikke alle løperne som testet seg mandag ennå fått svar på testen. Ifølge kanalens opplysninger skal testene som er klare, ha vært negative.

  OL starter 4. februar. Første langrennsøvelse er kvinnenes skiathlon dagen etter.

  Høydetrening i Livigno
  Foto: Torstein Bøe / NTB
 • Grand Slam-håpet ute for useedede Cornet

  Useedede Alize Cornet (til høyre på bildet) hadde aldri før vært i en kvartfinale i en Grand Slam, men der ble det Australian Open-exit mot amerikanske Danielle Collins.

  Cornet er rangert som nummer 61 på verdensrankingen, men kom seg videre til kvartfinalen ved å slå tidligere verdensener Simona Halep. Mot amerikanske Collins sa det derimot stopp.

  Collins vant et jevnt første sett 7-5 og hadde ingen problemer med å vinne det andre settet og matchen med 6-1. Dermed har den 28 år gamle amerikaneren nådd en semifinale i en Grand Slam for første gang.

  I den andre kvartfinalen på kvinnesiden ble det tap for estiske Kaia Kanepi, som slo ut verdenstoer Aryna Sabalenka i fjerde runde. Hun hadde også sjuendeseedede Iga Swiatek fra Polen i kne, men måtte til slutt gi tapt. (NTB)

  Australian Open Tennis
  Foto: Hamish Blair / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal