Hopp til innhold

Slik kan videodømming forandre fotball-VM

Videodømming vil føre til flere røde kort og flere riktige dommeravgjørelser i VM, men et mesterskap uten dommertabber kan vi se lenge etter.

Italy Referees Threats

Allerede i åpningskampen i VM mellom vertsnasjon Russland og Saudi-Arabia ble bruken av nyinnførte VAR (Video assistant referee) et tema.

Assistentdommerne fanget ikke opp at russiske Mário Fernandes tydelig stod i offside etter 15 minutter, hvilket skapte en kjempesjanse til hjemmelaget.

– Linjedommerne har fått beskjed om at hvis de er i tvil, er det bedre at kampen spilles videre, og så får eventuelt VAR-teamet se nærmere på situasjonen i ettertid. Det må sette assistentdommerne under et enormt press, mente NRKs kommentator Christian Nilsen.

VAR-teknologien ble ikke benyttet i åpningskampen, men bruken, eventuelt den fraværende bruken av VAR, kan bli avgjørende i de neste 63 VM-kampene som spilles i Russland.

– Videodømming innebærer at vi skal unngå skandaler. Fotballen blir ikke feilfri, det blir fortsatt avgjørelser som kan diskuteres, men det tar bort de åpenbare feilene, sier den norske FIFA-dommeren Svein Oddvar Moen i NRKs VM-studio på Kontraskjæret.

Russia Soccer WCup Video Assistant Referee

Slik ser det ut i kontrollrommet i Moskva der VAR-dommerne sitter under fotball-VM.

Foto: Dmitri Lovetsky / AP

Slik fungerer VAR

VAR er videoteknologi som har som hensikt å hjelpe dommeren i vanskelige og viktige situasjoner på fotballbanen. Hoveddommeren dømmer kampen som vanlig, men kan få hjelp fra et team på fire videodommere som under VM vil være plassert i et kontrollrom i Moskva. Dette teamet har tilgang på 33 kameravinkler, inkludert super slow- og ultra slow motion-bilder.

VAR kan brukes ved fire tilfeller hvis dommeren eller videodommerne er i tvil:

 • Mål
 • Straffe
 • Direkte rødt kort
 • Situasjoner der feil spiller blir straffet med gult eller rødt kort

Ved potensiell offside kan dommeren akseptere informasjonen han får på øret av VAR-teamet, mens i mer subjektive situasjoner som rødt kort og straffe, kan dommeren se situasjonen i reprise på en monitor på sidelinjen.

VAR-teamet kan kun gripe inn om dommeren gjør en helt klar feil eller om dommeren ikke får med seg en situasjon som åpenbart skal straffes. Dette er typisk ved vold eller slåssing som skjer et annet sted enn der ballen befinner seg.

Hvis en avgjørelse krever VAR-assistanse, vil dommeren gjøre et rektangulært tegn med armene slik videoen under illustrerer:

Slik signaliserer dommeren at en avgjørelse skal vurderes ved hjelp av VAR.

Ikke feilfritt

VAR har preget europeiske ligaer den siste sesongen og har fått positiv respons i italiensk serie A og tysk Bundesliga. Teknologien har også blitt brukt i prøve-VM i 2017 og i oppkjøringen til mesterskapet i Russland. I privatlandskampen mellom England og Italia på Wembley tidligere i år, var det nettopp videodømmingen som forhindret at Italia dro hjem med tap.

Etter at Frederico Chiesa gikk i bakken innenfor Englands sekstenmeter, pekte dommeren først mot hjørneflagget. Etter beskjed på øret fra VAR-teamet valgte dommeren å se repriser av situasjonen, og endret avgjørelsen til italiensk straffe. Lorenzo Insigne hamret inn det avgjørende 1-1-målet fra krittmerket.

Under prøve-VM i fjor ble videodømming et tema allerede i den første kampen mellom Russland og New Zealand. Denne gangen kom det i fokus for ikke å ha blitt benyttet.

Russiske Dmitry Poloz ble taklet av den newzealandske keeperen innenfor sekstenmeteren, og etter å ha sett TV-reprisene mente NRKs ekspert Karl-Petter Løken at russerne utvilsomt skulle hatt straffe.

Dommeren var på sin side overbevist om at Poloz spilte skuespill, og heller ikke videodommerne, som hadde tilgang til repriser, valgte å si noe på avgjørelsen.

Russisk drama.

Russiske Dmitry Poloz skulle sannsynligvis hatt straffe i kampen mot New Zealand i prøve-VM.

Selve teknologien har også vært mangelfull i noen kamper. Ifølge BBC skal en dommertabbe ha avgjort sesongfinalen mellom Melbourne Victory's og Newcastle Jets i australsk eliteserie.

Victory's-spiller James Donachie scoret kampens eneste mål, og selv om TV-bildene tydelig viste at han var i offside, fikk hverken hoveddommeren eller videodommerne med seg det samme.

Årsaken skal ha vært at video-feeden VAR-dommerne hadde tilgang til sluttet å fungere i sekundene før målet. Lignende hendelser skal også ha skjedd i portugisisk og tysk toppfotball, ifølge den britiske kanalen.

– Helt nødvendig

Til tross for episoder VAR-forkjemperne helst skulle vært foruten, er dommersjefen i FIFA, Massimo Busacca, overbevist om at den kostbare teknologien vil gjøre sommerens verdensmesterskap mer rettferdig.

– Jeg mener VAR har vært en viktig og helt nødvendig investering. Vi er helt sikre på at VAR vil fungere i VM, sier dommersjefen i FIFA, Massimo Busacca.

SOCCER-WORLDCUP/REFEREES

FIFAs dommersjef er overbevist om at videodømming vil bli en suksess i VM.

Foto: TATYANA MAKEYEVA / Reuters

Han får støtte fra en norsk trenerlegende.

– Jeg er i hovedsak positiv. At vi får bort de største feilene er bra. Det er noen negative sider, men det er viktig å si at dømmingen aldri blir feilfri, sier Egil Olsen i NRKs VM-studio på Kontraskjæret.

En studie av belgiske Leuven University bekrefter det Drillo sier. Ved bruken av VAR øker antall riktige dommeravgjørelser fra 93 til 98,8 prosent. Hundre prosent feilfri dømming er umulig på grunn av subjektive dommeravgjørelser. Den samme studien viser også at det deles ut flere røde kort i kamper der videodømming er tilgjengelig.

Kritikken mot videodømming går gjerne på at avgjørelsene tar for lang tid, at publikum ikke får vite hva som foregår og at det medfører forvirring blant både spillere og trenerapparat. I tillegg mener noen at dommerne i VM i Russland har for lite erfaring med teknologien.

– Det viktigste vil være at resultatet i en kamp er korrekt. Når et lag vinner på grunn av riktige dommeravgjørelser vil ingen klage, og på grunn av det vil teknologien bli akseptert. Det er spillerne, lagene og trenerne som lenge har spurt om en løsning. I dag har vi løsningen og det er VAR, sier Busacca.

Siste nytt

 • Dale og Nygaard på tribunen mot Angola

  Norge spiller sin første kamp i hovedrunden i håndball-VM mot Angola onsdag kveld i Trondheim. Det blir med linjespiller Kari Brattset Dale og keeper Olivia Lykke Nygaard på tribunen.

  Dermed er det Katrine Lunde og Silje Solberg-Østhassel som blir Norges keeperduo i kampen. Det er første gang de to begge er i kamptroppen i årets VM.

  Kampen starter 20.30 og du kan høre den direkte på NRK Sport.

  Kari Brattset Dale
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Jakten på landslagssjef: – Vi er godt i gang

  Leif Gunnar Smerud ledet tirsdag Norges kvinnelandslag i fotball for siste gang som midlertidig landslagssjef. Nå jobber Norges Fotballforbund (NFF) for å finne en fast løsning.

  – Vi er godt i gang med arbeidet med å rekruttere landslagssjef for A-kvinner, sier Karl-Petter Løken, generalsekretær i NFF, til NRK.

  Han forteller at det er satt ned et ansettelsesutvalg som skal ledes av Lise Klaveness. Resten av utvalget består av visepresidentene Ane Guro Skaare-Rekdal, Arne Larsen Økland, styremedlem Leon Aurdal og Løken selv.

  Generalsekstræren sier at de ikke har vært i kontakt med konkrete kandidater enda, da de har hatt fullt fokus på de viktige kampene mot Portugal og Østerrike den siste uken.

  – Vi ønsker komme i mål så raskt som mulig, men vi vil likevel bruke den tiden som behøves for å lande en god langsiktig løsning. Vi kommer ikke til å kommentere noe om konkrete kandidater eller gi ytterligere detaljer om rekrutteringsarbeidet før vi er i mål, sier han.

  Fotballpresident Lise Klaveness og generalsekretær Karl-Petter Løken på Ullevaal Stadion for å snakke om aktuelle saker fra forbundsstyret i Norges Fotballforbund.
  Foto: NTB
 • Uefa nedsetter ekspertpanel – skal utrede kneskader hos kvinner

  De siste årene har kvinnefotballen slitt stort med alvorlige kneskader. Det europeiske fotballforbundet (Uefa) henter inn eksperter i jakten på svar.

  Ekspertpanelet har utformet et spørreskjema som nå går ut til klubbene. Der skal de innhente informasjon før de går i gang med jobben.

  – Å adressere den hyppige forekomsten av korsbåndsskader i kvinnefotball er avgjørende for utøvernes helse og for å fremme sporten, sier Zoran Bahtijarevic.

  Han er leder for den medisinske avdelingen i Uefa.

  Nylig ble landslagsprofil Mimmi Löfwenius korsbåndsskadd. Vålerenga-spilleren er ventet å miste ett helt år med fotball. Også i fjor var 29-åringen ute med en lignende skade.

  Flere spillere, blant andre England-stjernene Leah Williamson og Beth Mead, gikk glipp av verdensmesterskapet for kvinner tidligere i år på grunn av alvorlige kneskader.

  Utpekingen av et ekspertpanel er en del av en større kampanje knyttet til bevisstgjøring av korsbåndsskader i kvinnefotballen. Den skal starte til sommeren neste år. (NTB)

  Löfwenius nede med skade under cupfinalen i fotball mellom Rosenborg og Vålerenga på Ullevaal stadion.
  Foto: Annika Byrde / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal