Ønsker videodømming etter dommerslakt: Vil koste nesten 100 000 kroner per kamp

Både dommersjefen og landslagssjefen er klare på at videodømmingen bør innføres, men teknologien er kostbar.

FILES-FBL-ITA-SERIEA-INTER-LAZIO

Videodømming brukes allerede i tysk Bundesliga og italiensk Serie A. Til sommeren skal teknologien prøves ut under fotball-VM i Russland.

Foto: MARCO BERTORELLO / AFP

– Jeg har absolutt ingenting imot om man bruker videogransking i avgjørende situasjoner, sier den norske landslagssjefen Lars Lagerbäck.

Han møtte pressen tirsdag i forkant av privatlandskampen på Island 2. juni, og fortalte at han har lagt merke til oppstyret rundt dommertabbene i eliteserien.

Fotballandslaget

Lars Lagerbäck mener VAR-teknologien er spesielt viktig i sluttspill, kvalifiseringer og store turneringer.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Man tillater ikke like tøft spill i Norge, eller Sverige eller på Island, som man gjør i internasjonal fotball, utenom det har jeg ikke reagert på dømmingen. Men jeg forstår jo at for eksempel Rosenborg blir irritert når scoringen blir annullert for offside, sier Lagerbäck.

Sterke reaksjoner

Reaksjonene mot dømmingen i norsk eliteserien 2018 har vært mange. Senest mandag ble dommer Sigurd Smehus Kringstad kritisert for å ha oversett en soleklar straffe til Stabæk. Til tross for at Kringstad la seg flat etter kampen, sendte Stabæk-spiss Ohi Omoijuanfo et stikk til norske dommere på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Denne uken var også Egil «Drillo» Olsen ute og kritiserte dommerne for å slå for lite ned på holding inne i straffefeltet. Drillo fikk støtte fra tidligere toppdommer Per Ivar Staberg.

Terje Hauge

Terje Hauge tror dommerne trenger et år til å forberede seg og trene seg opp før VAR potensielt kan tas i bruk i Norge.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Med videodømming i Norge, tror dommersjef i fotballforbundet, Terje Hauge, man kan unngå dommertabber i avgjørende situasjoner. Han henviser til forrige serierunde der Rosenborg ble snytt for scoring og Stabæk for straffe.

– I disse to situasjonene kunne VAR (Video assistant referee) vært inne og rettet opp, mener Hauge.

Hauge sier han støtter å innføre videodømming i Norge, men at det sannsynligvis ikke blir aktuelt før høsten 2019/2020.

– Vi dommere i Norge er positive til prosjektet. Nå skal man jo prøve ut videodømming i VM i Russland, og lykkes det her vil ting gå fortere i debatter og diskusjoner.

SOCCER-GERMANY-BAY-SGE/

Videodømming har blitt testet ut i flere europeiske land. Her fra den tyske cupfinalen mellom Eintracht Frankfurt og Bayern München tidligere denne måneden.

Foto: AXEL SCHMIDT / Reuters

– Hvem betaler?

Landslagssjef Lagerbäck støtter teknologien som allerede er i bruk i tysk Bundesliga og italiensk Serie A, og mener videodømming blir spesielt viktig i cuper, kvalifisering og sluttspill.

– Der mener jeg definitivt man skal ha det. I serien sier man jo at det jevnes ut i løpet av en sesong. At dommeren bestemmer når man skal bruke det eller gir X antall tillatelser til å teste en avgjørelse til hvert lag, det skulle jeg ha støttet, sier han.

Men bruken av VAR er ikke gratis. Terje Hauge anslår at teknologien koster cirka 10 000 euro (drøyt 95 000 kroner) per kamp. Blir VAR innført i Norge, må det diskuteres om det er klubbene selv, Norges Fotballforbund eller noen andre som står for regninga.

– Teknologien er på plass, dommerne er på plass, så det handler om at alle blir enige. Nøkkelen til slutt er vel pengene: Hvem betaler?

Siste nytt

 • Positiv koronatest i Barcelona

  En spiller i troppen til den spanske fotballgiganten Barcelona har testet positivt på koronaviruset.

  Det bekrefter klubben selv på sine nettsider onsdag.

  Den aktuelle spilleren er ikke navngitt, men Barcelona opplyser at det dreier seg som én av de ni spillerne som etter planen skulle ha innledet oppkjøringen til neste sesong denne uken.

  De ni spillerne er Pedri, Trincão, Matheus Fernandes, Todibo, Wagué, Alena, Rafinha, Miranda og Oriol Busquets.

  HPoQ6SaBaAg
  Foto: Joan Monfort / Joan Monfort
 • Skadesmell for RBK-Skjelbred

  Rosenborg-spiller Per Ciljan Skjelbred pådro seg en strekk mot Sarpsborg søndag og må belage seg på fire uker på sidelinjen.

  Det opplyser klubben på sine nettsider.

  Midtbaneprofilen kom nylig hjem til Trondheim etter flere sesonger i tysk fotball.

  CdJlJ
  Foto: Trond Reidar Teigen / Trond Reidar Teigen
 • Uno-X trekker seg fra polsk ritt

  Det norske sykkellaget Uno-X trekker seg fra Tour Bitwa Warsawska i Polen fordi de ikke kan garantere for rytternes sikkerhet.

  Det opplyser laget via Twitter. Saken ble først omtalt av Eurosport.

  Uno-X opplyste mandag at de var ankommet Polen, og var klar for rittet, men to dager senere ombestemmer de seg.

  Laster Twitter-innhold

Sendeplan

Kl. Program Kanal