Videodømming hindret ikke dommertabbe i prøve-VM

– Man burde gjort dommeren oppmerksom på det som skjedde, mener NRK-ekspert Karl-Petter Løken.

Stefan Marinovic og Dmitry Poloz

TAKLING: Reprisen på tv viser at New Zealands keeper Stefan Marinovic er borti Russlands Dmitry Poloz, samtidig som russeren faller lett. Tvilsom situasjon som både hoveddommer og videoassistentdommerne lot gå. Russland vant 2-0.

Foto: FRANCOIS XAVIER MARIT / AFP

Videodømming testes for første gang i prøve-VM og allerede i den første kampen, der Russland slo New Zealand 2-0, ble det et tema.

Et snaut kvarter ut i søndagens åpningskampen ble Russlands Dmitry Poloz taklet av den newzealandske keeperen innenfor 16-meteren. Umiddelbart kunne det se ut som Poloz filmet, men tv-reprisen viste at det var kontakt.

– Jeg mener det er straffe, sier Karl-Petter Løken som kommenterte kampen for NRK.

Russisk drama.

SE SITUASJONEN: Her kan du selv se den omdiskuterte straffesituasjonen i kampen mellom Russland og New Zealand. Er den så klar at alle dommere ville dømt straffe? Hvis du er i tvil, kunne du ikke ha grepet inn om du var videoassistentdommer.

Dommer Wilmar Roldán fra Colombia, derimot, var så sikker på at det ikke var straffe at han ikke engang valgte å konferere med sine videossistentdommere - slik han har mulighet til under prøve-VM.

Og kanskje mer oppsiktsvekkende; de tre videoassistentdommerne som så kampen på tv, valgte å ikke gripe inn.

– Man burde gjort dommeren oppmerksom på det. Så kan det hende avgjørelsen ville blitt den samme, man kan tolke situasjonen til at han falt for lett, det er lov å mene det, men det bør være rom for å se på den en gang til, sier Løken.

Videdømming

TV-HJELP: Slik ser det ut i rommet der videoassistentdommerne sitter under fotballkamper. Under kampen mellom Russland og New Zealand var det tre videoassistentdommere. Disse bildene er fra tidligere tester. (FOTO: Ifab/NRK/Jørn Tveter)

Opplagte feil

Karl-Petter Løken

REAGERTE: NRK-ekspert Karl-Petter Løken kommenterte Russland mot New Zealand og synes det var rart at dommeren verken dømte straffe eller ga gult kort for filming da Russlands Dmitry Poloz gikk i bakken etter et kvarter.

Foto: NRK
Terje Hauge

DOMMERSJEF: Terje Hauge.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Men dét er lettere sagt enn gjort. For det er en vurderingssak når videoassistentdommere skal gripe inn.

I det foreløpige regelverket, som du kan lese her (ekstern lenke), står det at de kun kan gripe inn når det er snakk om helt klare feil, og det skal tolkes temmelig bokstavelig, ifølge dommersjef i Norges Fotballforbund Terje Hauge.

– Det skal ikke være noen tvil om avgjørelsen. Hvis det er tvil skal dommeren stå på avgjørelsen ute på banen. Det er uansett han som har siste ordet, sier Hauge.

Spillereglene for hvordan videoassistentdommere skal forholde seg til hoveddommer, og motsatt, er dessuten fortsatt under arbeid, ifølge dommersjefen. Man skal bruke erfaringer fra nettopp prøve-VM før man lander et sett med regler som trolig skal gjelde i VM.

Reglene skal etter planen være på plass når Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) sender ut spillereglene for 2018/19-sesongen i juni neste år.

Her er søndagens dommertrio sammen med FIFA-presidenten før avspark i åpningskampen i prøve-VM:

Laster Twitter-innhold

– Merkelig hele situasjonen

Ifølge reglene dommerne opererer etter i dag kan videoassistentdommere kun gripe inn i følgende fire situasjoner og da kun hvis dommeren har gjort en helt klar feil:

 • Mål
 • Straffe / ikke straffe
 • Direkte rødt kort (ikke det andre gule kortet)
 • Feil identitet

Søndag mente tydeligvis de tre videoassistentdommerne at straffesituasjonen ikke var klar nok til å gripe inn.

NRK-eksperten tror også det var grunnen til at dommeren valgte å ikke kontakte dem.

– Men jeg mener han burde brukt den teknologien som var til rådighet, som uansett reagerer på en annen ting ved situasjonen:

– Dommeren ga heller ikke gult kort for filming så det er jo selvmotsigende. Jeg synes det hele var en merkelig situasjon.

Terje Hauge så ikke kampen, men sier følgende om situasjoner innenfor 16-meteren på generelt grunnlag:

– Det skal gis gult kort dersom man oppfatter at spilleren prøver å lure dommeren.

Er det litt kontakt, men ikke nok til at det er straffe, skal det gis gult kort hvis dommeren oppfatter at spilleren prøver å lure han.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Snooker-esset klar for VM

  Det norske snookeresset Kurt Maflin er klar for årets VM i snooker, som første av i alt 16 spillere. Maflin slo briten Robert Milkins 10–4 i den andre og siste kvalifiseringskampen.

  – Det er veldig imponerende det Kurt har fått til nå. Han vinner 10-4, så det er en veldig solid seier, og han er den første av spillerne som klarer å kvalifisere seg til «Crucible», akkurat som han gjorde i fjor, sier Discovery-ekspert Edwin Ingebrigtsen til NRK.

  Maflin tok seg hele veien til kvartfinalen under fjorårets VM, men gikk tapte til slutt mot Anthony McGill. Årets VM starter førstkommende lørdag, og Ingebrigtsen har tro på ny snooker-bragd.

  – Hvis han er litt heldig med trekningen i første runde, og unngår de største kanonene, så tror jeg at han kan gjøre det veldig bra. Det er lov å håpe på en kvartfinale eller semifinale, men vi får ta en kamp om gangen, sier Ingebrigtsen.

  Britain Snooker
  Foto: Nigel French / AP
 • Klarsignal for EM-tilskuere i Roma

  Italienske myndigheter har vendt tommelen opp for planene om å slippe inn publikum på kampene i Roma under sommerens fotball-EM.

  Det åpnes for utnyttelse av inntil 25 prosent av tilskuerkapasiteten på Stadio Olimpico. Det betyr at 17.000 av de 68.000 tilskuerplassene kan benyttes.

  Uefa har tidligere sagt at det ikke skal spilles EM-kamper uten tilskuere. Fra før hadde åtte av de tolv arrangørbyene gitt garanti om at det vil bli tilskuere på deres kamper, men Roma var en av fire som ennå ikke kunne garantere det.

  Nå gjenstår Bilbao, Dublin og München.

  Kommende mandag skal Det europeiske fotballforbundet (Uefa) på et styremøte ta stilling til hva som skjer med kamper lagt til byer som ikke kan garantere at det vil være tilskuere på tribunene.

  EM-kvalifisering fotball menn: Italia-Norge. Stadio Olimpico i Roma.
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB
 • Slapp møte med storfavoritt Györ

  Vipers Kristiansand skal møte CSKA Moskva i semifinalen i mesterligaen. Det ble klart etter trekning i ettermiddag. Dermed slapp kristiansandslaget å møte storfavoritt Györ før en eventuell finale. Semifinalene spilles lørdag 29. mai.

  Handball, Rema 1000-ligaen, Flint - Vipers
  Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal