Hopp til innhold

Videodømming hindret ikke dommertabbe i prøve-VM

– Man burde gjort dommeren oppmerksom på det som skjedde, mener NRK-ekspert Karl-Petter Løken.

Stefan Marinovic og Dmitry Poloz

TAKLING: Reprisen på tv viser at New Zealands keeper Stefan Marinovic er borti Russlands Dmitry Poloz, samtidig som russeren faller lett. Tvilsom situasjon som både hoveddommer og videoassistentdommerne lot gå. Russland vant 2-0.

Foto: FRANCOIS XAVIER MARIT / AFP

Videodømming testes for første gang i prøve-VM og allerede i den første kampen, der Russland slo New Zealand 2-0, ble det et tema.

Et snaut kvarter ut i søndagens åpningskampen ble Russlands Dmitry Poloz taklet av den newzealandske keeperen innenfor 16-meteren. Umiddelbart kunne det se ut som Poloz filmet, men tv-reprisen viste at det var kontakt.

– Jeg mener det er straffe, sier Karl-Petter Løken som kommenterte kampen for NRK.

Russisk drama.

SE SITUASJONEN: Her kan du selv se den omdiskuterte straffesituasjonen i kampen mellom Russland og New Zealand. Er den så klar at alle dommere ville dømt straffe? Hvis du er i tvil, kunne du ikke ha grepet inn om du var videoassistentdommer.

Dommer Wilmar Roldán fra Colombia, derimot, var så sikker på at det ikke var straffe at han ikke engang valgte å konferere med sine videossistentdommere - slik han har mulighet til under prøve-VM.

Og kanskje mer oppsiktsvekkende; de tre videoassistentdommerne som så kampen på tv, valgte å ikke gripe inn.

– Man burde gjort dommeren oppmerksom på det. Så kan det hende avgjørelsen ville blitt den samme, man kan tolke situasjonen til at han falt for lett, det er lov å mene det, men det bør være rom for å se på den en gang til, sier Løken.

Videdømming

TV-HJELP: Slik ser det ut i rommet der videoassistentdommerne sitter under fotballkamper. Under kampen mellom Russland og New Zealand var det tre videoassistentdommere. Disse bildene er fra tidligere tester. (FOTO: Ifab/NRK/Jørn Tveter)

Opplagte feil

Karl-Petter Løken

REAGERTE: NRK-ekspert Karl-Petter Løken kommenterte Russland mot New Zealand og synes det var rart at dommeren verken dømte straffe eller ga gult kort for filming da Russlands Dmitry Poloz gikk i bakken etter et kvarter.

Foto: NRK
Terje Hauge

DOMMERSJEF: Terje Hauge.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Men dét er lettere sagt enn gjort. For det er en vurderingssak når videoassistentdommere skal gripe inn.

I det foreløpige regelverket, som du kan lese her (ekstern lenke), står det at de kun kan gripe inn når det er snakk om helt klare feil, og det skal tolkes temmelig bokstavelig, ifølge dommersjef i Norges Fotballforbund Terje Hauge.

– Det skal ikke være noen tvil om avgjørelsen. Hvis det er tvil skal dommeren stå på avgjørelsen ute på banen. Det er uansett han som har siste ordet, sier Hauge.

Spillereglene for hvordan videoassistentdommere skal forholde seg til hoveddommer, og motsatt, er dessuten fortsatt under arbeid, ifølge dommersjefen. Man skal bruke erfaringer fra nettopp prøve-VM før man lander et sett med regler som trolig skal gjelde i VM.

Reglene skal etter planen være på plass når Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) sender ut spillereglene for 2018/19-sesongen i juni neste år.

Her er søndagens dommertrio sammen med FIFA-presidenten før avspark i åpningskampen i prøve-VM:

Laster Twitter-innhold

– Merkelig hele situasjonen

Ifølge reglene dommerne opererer etter i dag kan videoassistentdommere kun gripe inn i følgende fire situasjoner og da kun hvis dommeren har gjort en helt klar feil:

  • Mål
  • Straffe / ikke straffe
  • Direkte rødt kort (ikke det andre gule kortet)
  • Feil identitet

Søndag mente tydeligvis de tre videoassistentdommerne at straffesituasjonen ikke var klar nok til å gripe inn.

NRK-eksperten tror også det var grunnen til at dommeren valgte å ikke kontakte dem.

– Men jeg mener han burde brukt den teknologien som var til rådighet, som uansett reagerer på en annen ting ved situasjonen:

– Dommeren ga heller ikke gult kort for filming så det er jo selvmotsigende. Jeg synes det hele var en merkelig situasjon.

Terje Hauge så ikke kampen, men sier følgende om situasjoner innenfor 16-meteren på generelt grunnlag:

– Det skal gis gult kort dersom man oppfatter at spilleren prøver å lure dommeren.

Er det litt kontakt, men ikke nok til at det er straffe, skal det gis gult kort hvis dommeren oppfatter at spilleren prøver å lure han.

Laster innhold, vennligst vent..

Sportsnyheter

Bjørgen Jullumstrø

Mener trenerteamet er skreddersydd for Johaug: – Rigget for et comeback

Marit Bjørgen og Pål Gunnar Mikkelsplass går inn som assistenttrenere på kvinnelandslaget i langrenn. Det betyr én ting, tror NRKs ekspert: Comeback for Therese Johaug.

Siste nytt

  • Tippemidlene: Rekordhøye 3,7 milliarder kroner til idretten

    Regjeringen bevilger 3,723 milliarder kroner av Norsk Tippings overskudd til idrettsformål over hele Norge i 2024.

    Det er en økning på 288 millioner kroner fra fjorårets utbetaling. Totalt går 7,1 milliarder av tippeoverskuddet til idrett, kultur og frivillighet, opplyser Kulturdepartementet.

    Av idrettstilskuddet går nærmere to milliarder kroner til idrettsanlegg i kommunene. Her økes bevilgningen med 180 millioner kroner fra 2023.

    – Tilgang på anlegg er en av de viktigste forutsetningene for et bredt og tilgjengelig idrettstilbud, sier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery (Ap).

    (NTB)

  • Stjernefelt på 5000 meter under Bislett Games

    Noen av verdens fremste utøvere på 5000 meter tar turen til Bislett Games i Oslo 30. mai.

    Verdensrekordholder Joshua Cheptegei, det etiopiske løpeesset Yomif Kejelcha og Diamond League-mesteren fra 2021, Berihu Aregawi, leder an det stjernespekkede feltet.

    Jacob Kiplimo, Hagos Gebrhiwet, Telahun Haile Bekele, Luis Grijalva og Dominic Lobalu meldes også klar i en pressemelding.

    Den norske stjernen Henrik Ingebrigtsen står også oppført på startlistene.

    Fredrik Aukland
    Foto: Julia Marie Naglestad / NRK
  • Belgisk storavis: Van Aert med mål om comeback i norsk ritt

    Visma-stjernen Wout Van Aert har angivelig valgt å sikte seg inn på skadecomeback i Tour of Norway 23. mai, skriver den belgiske avisen Het Laatste Nieuws.

    Van Aert har vært ute av konkurranse siden han i slutten av mars ødela kragebeinet i endagsrittet Dwars door Vlaanderen. Dagen etter ble han operert for skaden, og 29-åringen har siden brukt tiden på å rehabilitere.

    Van Aert har herjet på den internasjonale sykkelscenen de siste årene, og Visma-rytteren har blant notert ni etappeseirer i Tour de France. Kragebeinsbruddet i Dwars door Vlaanderen kom rett i forkant av en lang rekke vårklassikere.

    11. april ble det gjort kjent at årets Giro d'Italia går uten den belgiske 29-åringen.

    – Jeg er skuffet over å miste mitt nest største mål for sesongen, men jeg må prioritere helsen og gi kroppen tiden det tar å bli bra igjen, sa Van Aert etter at beslutningen ble tatt. (NTB)

    Van Aert
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal