Hopp til innhold

Dommersjefen: Norske dommere sjanseløse på VM uten VAR i Eliteserien

– Dommere med VAR-erfaring i hjemlige ligaer prioriteres, sier dommersjef Terje Hauge.

Eliteserien i fotball 2017: Vålerenga-Sogndal. (3-0)

IKKE I TVIL: Norske dommere er avhengig av VAR i Eliteserien om de skal dømme i internasjonale turneringer, som VM, sier dommersjef i Norges Fotballforbund, Terje Hauge.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

I VM hadde samtlige dommere erfaring med videodømming (VAR). Dét er dårlig nytt for norske dommere med ambisjoner om å dømme i store internasjonale mesterskap.

– Jeg er nesten sikker. Uten VAR i norsk fotball vil det nok være uaktuelt å dømme i framtidige EM og VM, sier dommersjef Terje Hauge til NTB.

– Da prioriteres dommere med VAR-erfaring fra sin hjemlige ligaer, legger han til og understreker at det ikke bør sette en stopper for norsk dømming i europeiske klubbturneringer.

Ingen eliteseriedommere fikk tillit i VM i Russland der videoassistert dømming ble testet ut i et stort mesterskap for første gang.

Svein Oddvar Moen er eneste nordmann med VAR-erfaring etter å ha dømt U20-VM i Sør-Korea i 2017. I slutten av juni uttalte han at den erfaringen ikke var nok.

– De valgte dommere har videodømming i ligaene de dømmer i, sa Moen til NRK midtveis i VM.

Kommentator: Peder Mørtvedt.

Videodømming fikk både ris og ros i VM, men mest ros. Som her da Frankrike fikk straffe mot Australia.

Koster 15 til 20 millioner

Dommersjef Hauge mener at norske dommere vil være godt forberedt dersom Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball velger å satse på VAR.

– Vi er «på» hele tiden. Vi har fulgt med og deltatt på workshops i regi av FIFA og opprettet en egen prosjektgruppe. Det jobbes med det faglige hele veien. Hvor mye opptrening som kreves, hvor mange dommere vi trenger til hver kamp og andre relevante spørsmål som må på plass før en innføring av VAR, forteller den tidligere toppdommeren.

Hauge sier at samtlige norske toppdommere har stilt seg positive til videodømming. Nå tror han det i stor grad vil være et spørsmål om kostnader.

Det er estimert at VAR vil koste et sted mellom 15 - 20 millioner kroner i året, ifølge konkurransedirektør Nils Fisketjønn i NFF.

Dommer Mark Geiger ser på TV-skjerm som viser bilder fra en situasjon

Dommer Mark Geiger ser på VAR-skjermen under VM-kampen mellom Sør-Korea og Tyskland. TV-skjermen er plassert mellom innbytterbenkene.

Foto: John Sibley / Reuters
Nestor Pitana

VMs finaledommer Néstor Pitana viser det berømte firkant-tegnet som symboliserer videodømming. Bildet er fra kampen mellom Mexico og Sverige.

Foto: DAMIR SAGOLJ / Reuters

Klubbene må betale for VAR

Fisketjønn er tydelig på at manglende VAR-erfaring er et viktig element i det større bildet.

– Det er absolutt en del av bildet vi må ta hensyn til, og jeg må si meg enig med Terje (Hauge). Vi så en klar tendens til at de fleste dommerne under VM kom fra ligaer som allerede praktiserer VAR.

Fisketjønn poengterer dog at kostnader ved investering og drift av VAR må dekkes av et spleiselag mellom NFF og norske toppklubber.

– Det er absolutt et viktig element. FIFA har økonomiske muskler som gjør det uproblematisk å innføre VAR. For norsk fotball vil det naturligvis bli et kostnadsspørsmål. Det er også derfor flere av toppklubbene er positive, men avventende, sier han til NTB.

Les også disse sakene om VAR fra sommerens VM:

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal