Hopp til innhold

Slik har Allegri overgått Conte i mesterligaen

KOMMENTAR: Antonio Conte klarte aldri å ta Juventus lenger enn til kvartfinalen i mesterligaen. I kveld kan etterkommeren Massimiliano Allegri nå sin andre finale på tre år.

Allegri

SUKSESSTRENER: Massimiliano Allegri kan nå sin andre finale på tre år med Juventus.

Foto: GIORGIO PEROTTINO / Reuters

For de som har sett Chelsea marsjere mot Premier League-tittelen denne sesongen, kan det virke rart at Antonio Contes taktiske egenskaper ble kritisert så nylig som i 2014.

Dette er altså mannen som har utklasset flere av verdens største trenere i årets tittelkamp – Pep Guardiola, José Mourinho, Arsène Wenger, Mauricio Pochettino, Jürgen Klopp – og det ved å skape et spillesystem som har vært så genialt at andre nå kopierer det.

SOCCER-ENGLAND-CHE-MID/

FEILET: Antonio Conte smiler i Premier League, men klarte ikke å føre Juventus tilbake til eliten i Europa.

Foto: Toby Melville / Reuters

Det er mannen som slo Spania ut av EM med et begrenset Italia-lag, ved ren, strategisk briljans.

Det er mannen som løftet Juventus opp av grøfta og førte dem til tre strake ligatitler.

Men én utfordring har vært for stor selv for Conte: Å ta Juventus tilbake til eliten i Europa. Han prøvde to ganger, feilet, og forlot klubben overbevist om at oppgaven nærmest var umulig.

Siden det har Massimiliano Allegri tatt jobben og lykkes. Hva er det han har gjort så annerledes?

Stabile i Italia

Det er verdt å spørre seg, for skillet mellom Conte og Allegri er spesielt. Trenerbyttet i 2014 har markert øyeblikket hvor Juventus gikk fra å være fra kasteball til tittelkandidat i Europas gjeveste turnering.

Forsvarer de sin 2–0-ledelse mot Monaco i kveld, når de sin andre finale på tre år.

Skiftet virker rart når man ser på lagets prestasjoner i Serie A. Juventus vil etter all sannsynlighet ta sin sjette strake ligatittel i år, noe som betyr at de har vært suverene under begge trenerne. Allegri har vunnet Coppa Italia to ganger og har nådd finalen igjen i år, men det var Conte som smadret rekorden i Serie A med 102 poeng i 2014.

Disse tallene gjør det bare enda merkeligere at Conte slet så i Europa.

Juventus Monaco

JAKTER FINALE: Juventus skal forsvare sin 1-0-ledelse mot Monaco tirsdag kveld. Her fyrer Juventus-spissen Mario Mandzukic av mot Monacos polske forsvarer Kamil Glik i den første semifinalen. Gonzalo Higuaín (bak)

Foto: FRANCK FIFE / AFP

Problemer i Danmark

Hva skjedde? Til Contes forsvar var ikke Juventus i mesterligaen i hans første sesong. Da de røk ut i 2013, var det i kvartfinalen mot Bayern München, som senere vant trippelen.

Men laget viste svakheter før det. I gruppespillet klarte de kun 1–1 mot Sjakhtar Donetsk, et resultatet som ble gjentatt borte mot Nordsjælland.

Tapet mot Bayern var heller ikke akkurat knepent. Det ble 4–0.

Året etter var enda verre. Juventus røk ut i gruppespillet bak Galatasaray, og spilte uavgjort mot København. Conte konkluderte med at Juventus manglet økonomi til å nå toppen, og to dager etter sommerferien i 2014 sa han plutselig opp.

– Man kan ikke spise i en 100-euro-restaurant med kun 10 euro i lommen, sa han.

Higuaín på menyen

Hadde Conte et poeng? Vel, ja.

For selv om Juventus tjener mest i Serie A, har italienske klubber mindre ressurser enn gigantene i England, Spania og Tyskland. I Contes siste sesong i Torino lå de på 10. plass over kommersielle inntekter i Europa, milevis bak gigantene. Real Madrid tjente nesten dobbelt så mye.

Utviklingen siden har hjulpet Allegri. Juventus har økt sine inntekter, og solgt spillere de kjøpte under Conte for enorme summer, blant andre Arturo Vidal og Paul Pogba.

Conte og Pogba

PROFIL: Antonio Conte med Paul Pogba i 2013.

Foto: STRINGER/ITALY / Reuters

Dette har finansiert kjøp som Paulo Dybala, Alex Sandro, Mario Mandžukić og spesielt Gonzalo Higuaín, som kostet 90 millioner euro. Den summen er enorm, spesielt innen italiensk fotball.

Juventus kan nå bestille retter i hvilken restaurant de vil.

Men dette forklarer ikke alt. Conte hadde de samme defensive nøkkelspillerne som Allegri har nå, pluss profiler som Vidal, Pogba, Andrea Pirlo og Carlos Tévez. Dessuten nådde Allegri finalen i 2015, før de dyre kjøpene ble gjort.

Det må altså være andre faktorer i spill.

Contes feiltrinn

Har økt rutine spilt en rolle? Utvilsomt.

Laget har naturligvis modnet i løpet av fem strake år i turneringen. I tillegg har klubben hentet gratisspillere med relevant erfaring: Backene Patrice Evra (35 år) og Dani Alves (34) har for eksempel spilt 212 mesterligakamper til sammen, deltatt i åtte finaler og løftet bøtta fire ganger.

Det aller største skiftet har imidlertid handlet om taktikk.

Conte fant en effektiv formel i Serie A. Juventus spilte 3-5-2 med høyt press, intensivt pasningsspill og innøvde bevegelsesmønstre; kvaliteter som også har kjennetegnet sesongens Chelsea-lag.

Men dette fungerte ikke i Europa. Den heseblesende stilen ga ikke resultater, og Conte ble kritisert for å stadig holde fast på 3-5-2-systemet.

Dette er noe Allegri har endret.

Italy Soccer Champions League

NY FINALE: Massimiliano Allegri på pressekonferansen før tirsdagens andre semfinale mot Monaco.

Foto: Alessandro Di Marco / AP

Ulike identiteter

For mens Allegri først beholdt 3-5-2, introduserte han gradvis 4-3-1-2 samt andre systemer. Etter kun noen uker kunne midtbanespilleren Claudio Marchisio se nye dimensjoner.

– Allegri har fått oss til å forstå at vi ikke kan holde oss til én formasjon. Vi har en rekke kvaliteter som lar oss endre identitet i løpet av kampene, sa han i august 2014.

I tillegg øvde Allegri inn en mer tålmodig pasningsstil. De faste mønstrene ble brutt opp, slik at spillerne fikk mer frihet til å improvisere. De kan nå veksle lettere mellom høyt og lavt tempo, mens Allegri varierer systemer fra kamp til kamp.

Som en kameleon bytter Juventus identitet alt etter hvor de er og hvem de møter.

Dette har vært nøkkelen til flere store triumfer. I 2015 slo de ut Dortmund og Real Madrid ved å veksle mellom 3-5-2 og 4-3-1-2. De tapte mot Barça i finalen, men Allegri hadde allerede da tatt Juventus til sitt høyeste punkt siden nedrykket etter Calciopoli-skandalen i 2006.

FBL-EUR-C1-MONACO-JUVENTUS

VIKTIG SPILLER: Claudio Marchisio er en viktig og nyttig spiller på Juventus sin midtbane.

Foto: BORIS HORVAT / AFP

Ny standard

I fjor burde Juventus kommet lenger. I åttedelsfinalen mot Bayern ledet de 4–2 sammenlagt i returkampen i München, hvor Allegri hadde rundlurt Guardiola ved å bruke et 4-4-1-1-system som ble til 5-4-1 i forsvar. Den uvanlige formasjonen stoppet Bayern helt.

Dessverre for Juventus bommet spissene på sjansene og Allegri på byttene. Men selv etter det trengte Bayern en utligning på overtid for å overleve.

Denne sesongen har Allegri levert igjen, blant annet ved å føre Juventus til 3–0-seier mot Barça. I Monaco forrige uke la han om til en slags 3-4-3, og så laget vinne 2–0 ved å være smarte, tålmodige og litt heldige.

Det er slike prestasjoner man nå forventer av Juventus i Europa. Og mye av æren for det tilhører Allegri.

Siste nytt

  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP
  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

    Marta under fotball-VM 2023
    Foto: Aisha Schulz / AP
  • Moldes stjerneduo spilleklare etter skade

    Både Fredrik Gulbrandsen og Magnus Wolf Eikrem er tilgjengelig for å starte når Molde tar imot Haugesund i Eliteserien søndag.

    Det bekrefter trener Erling Moe overfor TV 2.

    – De er klare til å kunne starte. De er med i betraktningen, og så får vi se hvilket lag vi ender på til slutt, sier Moe.

    Molde-treneren forteller også at Markus Kaasa og Martin Linnes ikke er så langt unna en retur.

    – Det begynner å se bedre ut, og det er selvfølgelig bra for oss, sier han.

    Gulbrandsen måtte av med skade i serieåpningen hjemme mot Strømsgodset, men fikk sitt første innhopp etter skaden da blåtrøyene slo Strindheim i cupens andre runde onsdag.

    Det gjorde også Eikrem, som måtte stå over storoppgjøret borte mot Bodø/Glimt forrige helg. (NTB)

    Gulbrandsen og Eikrem
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal