Serieligaen 2021/22

• Molde snudde på bortebane

Molde rundspilte Wolfsberg fra start og kvalifiserte seg til serieligaens gruppespill med 4-0-seier på bortebane torsdag.

Emil Breivik, Sivert Mannsverk og Ola Brynhildsen (2) scoret målene for moldenserne, som er videre i Europa med 4-1 sammenlagt. Etter et skuffende 0-1-tap hjemme i forrige uke, der Molde slet med effektiviteten foran mål, tok de tak i torsdagens kamp umiddelbart.

Fem minutter var spilt da Breivik gjorde 1-0. Han plukket opp en klarering og feide ballen i mål via et Wolfsberg-bein fra vel 20 meter.

Wolfsberg brukte et kvarter på å spille seg inn i kampen, men Molde var stadig hakket friskere. I det 34. minuttet hang ikke hjemmelagets forsvar med på en kontring, og Magnus Wolff Eikrem kunne sette opp Mannsverk, som bredsidet inn 2-0.

Vertene produserte to store sjanser mot slutten av første omgang, men verken Dario Vizinger eller Tai Baribo hadde finstilt siktet.

Wolfsberg så tidvis farlige ut og kom til noen muligheter, men på 0-2 slapp de også til en rekke Molde-kontringer. Gjestene fikk den betryggende 3-0-scoringen takket være en keepertabbe i det 72. minuttet. Hendrik Bonmann ga retur på et skudd fra Markus Kaasa, og Ola Brynhildsen kunne dytte ballen i mål.

En skikkelig sluttspurt kom aldri fra hjemmelaget. I stedet fikk Brynhildsen løpe inn 4-0 på overtid.

Dermed blir det europacupspill på Molde, som røk ut på straffesparkkonkurranse mot Trabzonspor i fjorårets kvalifisering. Trekningen av gruppespillet i conferenceligaen skjer fredag. (NTB)

Eliteserien fotball 2022: FK Haugesund - Molde (0-1)
  • Molde levde farlig – videre i serieligaen etter 1-2-tap for Kisvárda

Molde var i trøbbel mot ungarske Kisvárda, men ryddet opp og avanserte i serieligaen etter 1-2-tap og 4-2 sammenlagt. Sivert Mannsverk roet MFK-nervene.

I siste hinder før gruppespillet venter østerrikske Wolfsberger for Molde. Disse kampene spilles 18. og 25. august. Molde kan forberede seg fullt og helt til hjemmeoppgjøret mot østerrikerne. MFKs neste seriekamp spilles borte mot Haugesund 21. august.

Albaneren Jasir Asani scoret begge målene for vertene. De kom etter 14 og 29 minutter. Scoringene gjorde at Molde sto foran utfordringer før de siste 45 minuttene.

1-0 kom etter at Martin Linnes leverte en håpløs pasning bakover på banen mot eget forsvar. Asani snappet til seg ballen og rundet en noe feilplassert Molde-keeper Jacob Karlstrøm. 2-0-scoringen kom etter et hardt Asani-skudd langs bakken.

Moldes David Fofana misbrukte to gode sjanser i 1.-omgangen, men hjemmelaget ledet meget fortjent.

Men etter 69 minutter scoret 20-åringen Mannsverk. Han ble nydelig frispilt av Ola Brynhildsen og bredsidet ballen inn til 1-2.

Molde
  • Uefa med strenge krav til Viking: – Vi har brukt et halvt årsverk den siste måneden

Torsdag kveld tar Viking imot tsjekkiske Sparta Praha til returoppgjør i 2. kvalifiseringsrunde til serieligaen. Det koster siddisene dyrt.

Listen over krav fra Det europeiske fotballforbundet (Uefa) er nemlig lang. Viking må blant annet sørge for nye fotballmål, inngangssluser og medielokaler. I tillegg må egne verter og en tsjekkisk tolk være på plass.

– Det er veldig mange krav. Vi har brukt rundt et halvt årsverk bare på dette den siste måneden for å få lov til å arrangere 90 minutter med fotball, forteller daglig leder Eirik Bjørnø til Aftenbladet.

Tidligere i juli solgte klubben aksjene sine i Vikings Venner AS, noe som frigjorde 1 million kroner til å forbedre supporterfeltene. I tillegg får Viking leie inngangssluser av Haugesund.

Også Uefa har kommet på banen med pengestøtte.

– Det koster vesentlig mer enn ved en vanlig eliteseriekamp. Det er nok noen hos oss som får litt andre arbeidsoppgaver enn de er vant til. I tillegg har vi noen andre venner av Viking som stiller opp og bidrar, forteller Bjørnø videre.

Dersom Viking skulle ta seg til 3. kvalifiseringsrunde, er de sikret et sted mellom 6,5 og 7,5 millioner kroner. Det ble 0-0 i det første oppgjøret. (NTB)

Vikings Mai Traore etter eliteseriekampen mellom Viking og Kristiansund på SR-bank arena.
  • Roma vant serieligaen – slo «norske» Feyenoord 1–0 i finalen

Roma og José Mourinho, som slo Bodø/Glimt ut i kvartfinalen, kunne onsdag juble som den første vinner av serieligaen.

– Enten skriver man historie eller så gjør man det ikke. Vi gjorde det i dag. Jeg har vært i Roma i 11 måneder, og det øyeblikket jeg kom hit innså jeg at de ventet på noe som dette, sa Mourinho etter sin femte europacuptriumf.

Et mål av Nicolo Zaniolo i første omgang avgjorde finalen mot Feyenoord i Tirana, men like mye matchvinner var keeper Rui Patrício, som tok fram noen meget gode redninger og holdt nullen selv om den nederlandske klubben presset kraftig i den andre omgangen.

Fredrik Aursnes spilte hele kampen som Feyenoords midtbaneanker, mens Marcus Holmgren Pedersen ble spilte det siste kvarteret pluss tilleggstid. De greide ikke å avverge Roma-triumfen.

– Du kan høre på fansen hvor mye dette betyr, klubbens første europacuptittel. Alle jobbet bakover i 2. omgang for å holde unna, sa Smalling til TV4 i lurvelevenet etter kampslutt.

(NTB)

Mourinho
  • Bodø/Glimt anker Knutsens Uefa-utestengelse

Bodø/Glimt har bestemt seg for å anke karantenen trener Kjetil Knutsen ble ilagt av Det europeiske fotballforbundets etter conferenceligakampen mot Roma.

Det bekrefter daglig leder Frode Thomassen overfor Avisa Nordland mandag.

Både Glimt-trener Knutsen og Romas keepertrener Nuno Santos ble utestengt etter bråket på Aspmyra.

– Vi mener Kjetil ikke skal ha noen sanksjoner, og vi er uenig i at de to skal likebehandles. Han får samme type sanksjon som Nuno Santos og vi opplever at rett skal være rett, sier Thomassen til lokalavisen. (NTB)

Eliteserien fotball 2022: FK Haugesund - Bodø/Glimt (1-4)
Molde
Mourinho

• Hoppkvinnene får utvidet skiflygingsrenn i Vikersund neste sesong: – Et veldig stort skritt

Neste sesong skal for første gang 25 kvinnelige hoppere få delta i et skiflygningsrenn i Vikersund. Det blir også renn i Holmenkollen, tross VM i Trondheim.

Det ble klart da hoppkomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) hadde møte i slovenske Portoroz onsdag.

– Vi er stolte over at vi får til en Raw Air-turnering også i VM-året i Trondheim, og vi gleder oss ekstra til å vise fram VM-heltene i Holmenkollen og Vikersund bare noen dager etter mesterskapet, forteller prosjektleder for turneringen, Ståle Villumstad.

Til tross for at det skal arrangeres ski-VM i Trondheim mellom 28. februar og 9. mars, har også Holmenkollen fått hopprenn bare fire dager etter mesterskapet, på en torsdag.

Forrige sesong satte Silje Opseth verdensrekord i Vikersund, og hun gleder seg nå over at 25 kvinner skal få delta i 2025. Denne sesongen var det 17. (NTB)

Silje Opseth
  • Kollaps for J17-landslaget i EM – åttemålstap mot Frankrike

Norges J17-landslag har fått tøff medfart i EM-sluttspillet. Etter 0-3-tap for England i åpningskampen ble det en fryktelig 0-8-smell mot Frankrike onsdag.

Frankrike er tittelforsvarer i J17-EM, men årets utgave virket ikke uoverkommelig sterk da det ble bare 3-2-seier over det svenske vertslaget som Norge slo i EM-kvalifiseringen i mars.

Norge holdt 0-0 i en halv omgang på Malmö idrottspark, men så raknet det. To ganger i første omgang scoret motstanderen to ganger med to minutters mellomrom, og ved pause sto det 4-0.

Så ble det ikke flere mål før det siste kvarteret, da innbytterne Rachael Adedini og Djenna-Léna Tene scoret fire ganger til. Adedini gjorde hattrick med mål i det 77. og 88. minutt og på overtid. (NTB)

• Bruddseier i Giroen etter at Foss gikk i bakken: – For en skrell

Franske Benjamin Thomas tok en overraskende seier på den 5. etappen av Giro d'Italia etter å ha sittet i brudd store deler av dagen.

Onsdagens 178 kilometer lange etappe gikk fra Genova, over den 3.-kategoriserte stigningen Passo del Bracco, og inn til Lucca. Der ble det hele avgjort mellom de fire rytterne som hadde sittet i brudd.

Thomas tok seieren foran danske Kasper Valgren, som ble nummer to. Italienske Andrea Pietrobon kompletterte pallen.

– For et bruddkupp, for en skrell. Thomas vinner og tar Cofidis' første seier i årets sesong, sa Discovery-kommentator Theis Magelssen.

77 kilometer fra mål ble det etablert et firemannsbrudd med blant andre Valgren. 50 kilometer senere gikk Tobias Foss og seks andre løpere i bakken, noe som sinket hovedfeltet betraktelig.

– Han har det okey. Han var liutt opprørt i starten, men jeg er sikker på at det vil gå bra med ham. Enn så lenge er alt bra, sier Zak Dempster, sportsdirektør i Ineos-Grenadiers, om Foss i en video på X.