Hopp til innhold

Glimt-leder har sett «Knutsen-videoen» – sjokkert av Uefas suspensjon

Uefa har midlertidig suspendert både Kjetil Knutsen og Romas keepertrener Nuno Santos før returoppgjøret torsdag. Glimt har allerede bestemt seg for å anke saken.

Kjetil Knutsen under pressekonferanse før møtet med AS Roma på Aspmyra i Conference League.

SUSPENDERT: Kjetil Knutsen utestenges fra returoppgjøret mot Roma torsdag.

Foto: Kasper Holgersen

Etter Glimts 2-1-seier mot Roma på Aspmyra 7. april ble det amper stemning mellom Glimt-trener Kjetil Knutsen og Romas keepertrener Nuno Santos.

Knutsens versjon av hendelsen er at han, for å forsvare seg, la Santos i bakken etter å ha blitt fysisk konfrontert i spillertunellen.

Nå har Uefa bestemt at både Glimt-trener Kjetil Knutsen og Romas keepertrener Nuno Santos skal suspenderes.

Sjokkert

I en kort pressemelding på Glimt.no skriver klubben hvordan de reagerer.

Vi er overrasket og sjokkerte over avgjørelsen fra UEFA.

De skriver videre at de kommer til å anke avgjørelsen.

Europa conference leauge 2022: Bodø/Glimt - AS Roma (2-1)

Kjetil Knutsen utestenges fra returoppgjøret mot Roma. Det samme gjelder Romas keepertrener Nuno Santos, som står bak Knutsen i dette bildet.

Foto: Mats Torbergsen / NTB

Bodø/Glimts daglige leder Frode Thomassen sier til NRK mandag kveld at de stiller seg svært uforstående til den midlertidige suspensjonen av Knutsen.

Han beskriver det som at Glimt nå er «opp mot en stormakt», og Thomassen sier de reagerer sterkt på hvordan saken håndteres av Uefa.

– Det skal være en etterforskning, og etterforskeren skal levere sin rapport to dager etter kampen. At man kommer opp med en sanksjon før kampen, før vi har fått redegjøre for saksforløpet og studert materialet, det virker helt urimelig, sier han til NRK.

Nå ber de Uefa fremskynde etterforskningen slik at saken kan få sin endelige avgjørelse før kampen som sparkes i gang torsdag klokken 21.00.

– De må få den ankeinstansen opp fort som bare det, sier Thomassen.

Les også Norsk politi bekymret for gule fans – Romas supportersjef sier byen er trygg

Bodø/Glimt-fans på tribunen i Roma.

– Vi har sett videoen

Han håper nå det berømte videoopptaket som skal finnes av hendelsen på Aspmyra kan bli nøkkelen for å frikjenne Knutsen.

NENT sine kameraer skal ha fortsatt å filme etter kampslutt og på den måten ha fanget opp hendelsen på video. Dette er nå overlevert Uefa.

Overfor NRK sier Glimt-lederen at Uefa ikke har sett videoen eller vektlagt den foreløpig.

– Nei, det er der «svingen» havner mot sikkerhet: De har ikke dukket inn i saken i tilstrekkelig grad. For oss virker det veldig merkelig at sanksjoneringa kommer nå, sier han.

– Har dere sett videoen?

– Vi har sett videoen. Den viser det reelle bildet av hendelsen. Det er en del av bevismaterialet, påpeker han.

– Har dere indikasjoner fra Uefa om at de vil offentliggjøre videoen?

– Den videoen er der. På et eller annet tidspunkt kommer den til offentligheten. Den bør være ute der før man sanksjonerer foran en så viktig kamp. Den betyr mye, sier Thomassen.

Frode Thomassen

REAGERER: Frode Thomassen.

Foto: Andreas Nilsen Trygstad / NRK

Han mener denne saken har vokst seg stor for Glimt. Og at den er verdt å kjempe.

– Det handler ikke om fotball lenger. Det handler om verdier, systemer og rettferdige og gode prosesser. Det har alle som jobber i fotballen ansvar for. Vi er opptatte av at saken må få en god vurdering. Beslutninga må tuftes på hva som virkelig skjedde der, mener han.

– Hvordan reagerer Kjetil Knutsen på det som har skjedd?

– Kjetil er veldig flink til å fokusere på sine ting, men vi har snakket sammen i ettermiddag og pratet oss gjennom det. Men det er klart det opprører oss. Samtidig er det viktig for oss å være tydelig i kommunikasjonen, både overfor Uefa, men også Roma, som har fremprovosert saken, sier han.

– Når han først havnet i et basketak, var det urealistisk av dere å tro at han ville unnslippe karantene?

– Alle steder du er i verden, hvor du blir angrepet, så har du rett til å forsvare deg. Kjetil har ikke opptrådt voldelig i denne saken. Det er et prinsipp i samfunnet: Blir du angrepet, så må du forsvare deg, sånn at du ikke blir skada selv. Det er det som har skjedd i saken, mener Thomassen.

Les også Glimt- og Roma-trenerne i munnhuggeri: – Oppførte seg som en tulling

Europa conference leauge 2022: Bodø/Glimt - AS Roma

Kan gå glipp av semifinale og mesterliga

Uefa opplyser mandag kveld til NRK at Knutsen straffes for brudd på paragraf 11(2) b, som faller inn under «generelle prinsipper for oppførsel».

Hvis Uefas disiplinærkomité bestemmer seg for å bli stående på at Knutsen har brutt reglene, kan han ifølge reglementet risikere utestengelse i fem kamper i Uefa-regi.

Det kan i verste fall bety at han går glipp av en semifinale om Glimt tar seg videre. Og det kan bety at sommerens mesterligakvalik går uten bergenseren på sidelinjen.

Kjetil Knutsen trener i Bodø/Glimt

SEMIFINALEN KAN RYKE: I verste fall kan Knutsen bli utestengt i fem kamper. Da ryker en eventuell semifinale i serieligaen.

Foto: Andreas Nilsen Trygstad / NRK

Overfor NRK vil ikke Uefa gå inn på hvilke konsekvenser en endelig straff kan få for Glimts hovedtrener eller når en endelig avgjørelse faller.

– Uefas disiplinærkomité tar en endelig beslutning i denne saken etter hvert, den eksakte datoen er ikke bekreftet ennå. Vi kommenterer ikke potensielle sanksjoner knyttet til åpne disiplinærsaker og mens en etterforskning fortsatt pågår, skriver Uefa til NRK mandag kveld.

Les også Glimt-fansen lar seg ikke skremme: – Den gule dressen blir med til Roma

gule dressen

Desperasjon

NRKs fotballekspert Jan Petter Saltvedt sier dette vitner om at Roma har fått det de ønsket.

– Det sier alt om maktforholdet i internasjonal fotball. De store får viljen sin.

Saltvedt sier videre:

Jan Petter Saltvedt

VILJEN SIN: Jan Petter Saltvedt sier Roma har fått det de ønsket. Kjetil Knutsen utestenges fra returkampen i Roma torsdag.

Foto: Alem Zebic / NRK

– Det er et snev av desperasjon i det Roma holder på med nå. Det tenker jeg lover ganske godt for Bodø/Glimt før torsdagens kamp. Alt de drev med i Bodø, og i helgen, er ikke et uttrykk for en klubb eller et trenerteam i balanse.

– Det står i sterk kontrast til Bodø/Glimt.

Les også Russisk keeper hylles for Ukraina-gest, men var det bevisst?

Eliteserien fotball 2021: FK Haugesund - Bodø/Glimt (2-2)

Patetisk

Per-Magnus Amdam Johansen, Bjørn Einar Østensen og Jørn Sund-Henriksen er alle ihuga Glimt-supportere. I tillegg står de for podkasten «Glimt i øyet».

De reagerer kraftig på avgjørelsen fra Uefa.

– Dette er helt katastrofe. José Mourinho får akkurat det han ønsket, sier Amdam Johansen.

Han får støtte fra Østensen.

– Dette er nøye kalkulert. Et spill fra Mourinho. Det er så åpenbart at alle ser det utenom Uefa.

Bodø/Gimt feirer etter 1-1 mot AS Roma.

Bodø/Glimt feirer 1–1 mot AS Roma. Sluttresultatet ble 2–1 til Glimt.

Foto: Sondre Skjelvik / NRK

Les også Glimt forbauset ekspertene med ny bragd mot Roma

Bodø/Gimt feirer etter 1-1 mot AS Roma.

– Burde vært forberedt

I Norge er reaksjonene mange på at Knutsen nå ser ut til å miste torsdagens drama i Italia.

– Dette kom som et sjokk på meg. For Glimt er dette kjempetrasig, og det virker som en veldig hard beslutning, sier NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp.

Torp mener likevel at Glimt burde vært forberedt på at Knutsen ville bli straffet. Trenerprofilen har innrømmet å ha lagt Romas keepertrener i bakken.

Carl-Erik Torp

NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp.

– Det virker som de har tatt en avgjørelse som ligner på flere vi har sett fra fotballbanen de siste årene. Selv om noen starter en krangel, så blir man straffes hvis man tar igjen, noe Knutsen har forklart at han har gjort ved å forsvare seg selv. Det blir da også ansett for å være en form for aggresjon de ønsker å slå ned på. Det fremstår veldig overdrevet og unødvendig, sier Torp.

– Har de vært naive som ikke har vært forberedt på at dette kunne føre til straff?

– Ja, og det er det man ser fra episoder på banen. Hvis noen dytter først, er ikke dette formildende når man dytter tilbake og gjør det samme selv, påpeker Torp.