Hopp til innhold

Norges skiforbund

 • Varsel mot Skiforbundet: – Vi opplever at de legger lokk på saken

  NRK har fått tilgang til et 12 siders varsel til Etisk Komité i Norges Skiforbund (NSF).

  Det er Palestinakomiteens BDS-utvalg (boikott, desinvesteringer, sanksjoner av Israel) ved leder Kjell Stephansen og palestinakomiteens medlemmer Olav Gjøystdal og Stine Linnerud Jespersen som står bak varselet.

  Her ber de komiteen om å vurdere hvorvidt sponsoravtalen mellom Nammo og NSF innebærer brudd på idrettens etiske retningslinjer. De viser til flere avsløringer om Israels bruk av Nammo-våpen i krigføringen på Gaza, hvor over 30.000 mennesker er drept siden 7. oktober. Varselet kommer også som en følge av det varslerne beskriver som manglende dialog og svar fra skistyret og hoppkomiteen, etter flere henvendelser.

  NSFs Etiske Komité bekrefter å ha mottatt varselet.

  «Utover det kan ikke administrasjonen kommentere en pågående behandling av et varsel i Etisk Komité», skriver NSFs generalsekretær Arne Baumann til NRK.

  Palestinakomiteen i Oslo har også varslet demonstrasjoner under hoppkonkurransen RawAir i Holmenkollen søndag.

  Demonstranter med bannere som sier at Nammo dreper i Gaza er på plass under verdenscuprennet for menn i store Lysgårdsbakken HS 140 på Lillehammer.
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Adressa: Skiforbundet sa nei til hjelp fra «rike onkler»

  Norges Skiforbund ble tilbudt pengestøtte for å sende flere langrennsløpere til verdenscuprennene i Nord-Amerika, men takket nei, melder Adresseavisen.

  Ifølge avisen var det et miljø bestående av det som omtales som bemidlede skientusiaster som tok kontakt og ønsket å bidra med støtte til Skiforbundet. Bakgrunnen er at forbundet har gjort et begrenset uttak til verdenscuprennene i Canada og USA for å spare penger.

  Fagsjef for langrenn i Norges Skiforbund, Per Elias Kalfoss, bekrefter henvendelsen. Han forklarer også hvorfor forbundet sa nei til å motta midler.

  – Vi takker for at folk vil bidra, og jeg inviterte dem til å ta kontakt for et samarbeid i fremtiden. Nå var det ikke aktuelt, ettersom dette uttaket også har en sportslig begrunnelse.

  Norges Skiforbund tok ut utøvere i såkalt rød gruppe i verdenscupen, altså de som har prestert best det siste kalenderåret, til rennene i Nord-Amerika. Samtidig ble det gjort et unntak for sykdomsplagede Tiril Udnes Weng.

  I alt er sju kvinne- og elleve herreløpere tatt ut til rennene i Canada og USA. Kalfoss anslår at reisekostnadene per løper er på 60.000-70.000 kroner.

  (©NTB)

  Per Elias Kalfoss under et pressetreff med Norges Skiforbund
  Foto: NTB
 • Skiforbundet utsatte budsjettvedtak: – Vi må stramme til litt

  Onsdag var det styremøte i Skiforbundet, hvor blant annet budsjettet for 2024 sto på agendaen. Til tross for at møtet varte i godt over én time mer enn de avsatte seks timene, ble det ikke fattet noe endelig vedtak rundt budsjettet.

  – Vi hadde gode og konstruktive diskusjoner. Vi hadde grener som presenterte sine budsjett. Vi har kommet langt, men vi valgte å utsette den endelige behandlingen til 19. desember, sier skipresident Tove Moe Dyrhaug til NRK.

  – Hvordan synes du Skiforbundets økonomiske situasjon ser ut nå?

  – Det er ingen tvil om at den er krevende. Vi bruker egentlig mer enn vi har fått inn akkurat nå, men vi ser også positivt på det. Vi har tatt tak i det, og vi ser muligheter. Vi satser på å få i land et bra budsjett, men vi må stramme til litt.

  Generalsekretær Arne Baumann omtaler Skiforbundets økonomiske situasjon som «utfordrende».

  For en måned siden viste prognosene til Skiforbundet et driftsunderskudd for 2023 på 10,6 millioner, ifølge dokumenter som NRK har sett. På onsdagens styremøte ble det presentert en fersk økonomirapport. Baumann sier følgende om prognosen for 2023:

  – Prognosen er svakt ned, men det er et tall som er innenfor kontrollerbare former.

  Onsdag skulle også grenene med høy andel usikre inntekter presentere mulig kuttiltak.

  – Jeg synes de fleste grenene, også administrasjonen ved krets, har jobbet godt med planene sine. De har en situasjonsforståelse som jeg tror vi er ganske enig om, og jobber for å få på plass et budsjett uten altfor stor risiko, og et trygt budsjett for 2024, sier Baumann.

  Spesielt for hopp er det store usikre inntekter. Lederen av hoppkomiteen, Stine Korsen, presenterte tiltakene på vegne av hoppgrenen.

  – Føler dere i hopp at dere er forpliktet til å levere på disse tiltaksplanene for kutt, hvis dere ikke får inn usikre inntekter?

  – Vi, som alle andre, må bidra til at Skiforbundet er tilbake i en god balanse. Selvfølgelig må vi det. Så må man da være opptatt av den totale bærekraften til hver gren. Det er store forskjeller mellom disse grenene i Skiforbundet og det må våre modeller ivareta på en god måte. Så ja, vi bidrar, og så håper vi på gode prosesser der man ivaretar aktivitetsbehovet i hver gren, sier Korsen.

  Skistyret utsatte behandlingen av saken knyttet til mandat og medlemmer av landslagsutvalget.

  Tove Moe Dyrhaug
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Skipresidenten om brannslukkingen: – Må tenke over om jeg vil dette

  Tove Moe Dyrhaug sier hun må i tenkeboksen hvis bråk og konflikter fortsetter å prege hverdagen som skipresident.

  – Jeg må være ærlig å si at det har vært mye brannslukking. Jeg jobber steinhardt hver dag, men det dukker opp nye saker hele tiden, sier Dyrhaug til Adresseavisen.

  Trønderen har måttet forholde seg til flere vanskelige saker siden hun ble valgt som øverste sjef i Norges Skiforbund i juni i fjor.

  Særlig de siste månedene har det stormet rundt skiforbundet. Kritikk og sterke meninger har kommet fra mange hold etter konfliktene med skistjernene Johannes Høsflot Klæbo og Lucas Braathen. Sistnevnte valgte nylig å legge opp som alpinist i alder av 23 år.

  I tillegg er det tøffe økonomiske tider for Dyrhaugs organisasjon. Selv vet hun ikke hvor lenge hun blir værende som skipresident.

  – Jeg hadde ikke noe tidsaspekt eller prestisje da jeg tok på meg rollen, og jeg har mange ideer jeg vil jobbe videre med. Hvis jeg ikke får jobbet med dem, og bare må holde på med brannslukking, må jeg tenke over om jeg vil dette.

  – Samtidig er det mye spennende på gang, mange flinke folk som jobber for idretten hver dag og mye positivt som skjer, selv om de negative sakene får mest fokus, sier Dyrhaug.

  (NTB)

  Lucas Braathen legger opp
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Raw Air-program klart

  Norges Skiforbund har i dag presentert opplegget for den store skiturneringen Raw Air 2024. Det innebærer hoppkonkurranser i Holmenkollen, Granåsen og Vikersund.

  Maren Lundby sier det er bra at det prøves ut nye opplegg for å gjøre sporten mer publikumsvennlig.

  I tillegg til Raw Air i mars er Lillehammer på terminlista med World Cup-åpning både for kvinner og menn første helg i desember.

  Alle forslag fra hoppkomiteen skal endelig godkjennes av styret i det internasjonale skiforbundet, FIS, senere i oktober.

Siste nytt

 • TV 2: Løkberg brakk ankelen: – Jeg har det blytungt

  Viking-profil Kristoffer Løkberg er sønderknust etter at han fikk påvist et brudd i ankelen etter en Viking 2-kamp mandag.

  – Akkurat nå prøver jeg å finne motivasjon. Jeg har det blytungt, sier Løkberg til TV 2 og tar til tårene.

  Det var fem minutter inn i Viking 2s 2-1-seier hjemme over Jerv at det gikk galt for NRK-eksperten.

  – En god gammeldags grisetakling bakfra. Hvordan han ikke ble utvist, må du spørre dommeren om, sier Løkberg.

  TV 2 gjorde som de fikk beskjed om, men dommer Amir Ajjour har ikke besvart kanalens henvendelser.

  (NTB)

  Eliteserien i fotball 2022: Viking - Sarpsborg 08
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Nettavisen: Krets ønsker Ulvang som ny leder for langrennskomiteen i skiforbundet

  Akershus skikrets foreslår å bytte ut Torbjørn Skogstad som leder for langrennskomiteen i Norges Skiforbund. Vegard Ulvang pekes på som arvtakeren.

  Det opplyser kretsleder Erik Solberg i et intervju med Nettavisen.

  – Vi mener det er lurt med utskiftninger med jevne mellomrom sånn at man ikke gror fast, sier han.

  Torbjørn Skogstad har sittet med vervet siden 2012 og fikk i fjor mye kritikk da det ble kjent at han hevet en godtgjørelse på nærmere 950.000 kroner.

  Solberg peker på at lederen i langrennskomiteen jobber med prestasjonsgrupper som hele tiden er i utvikling.

  – Derfor tror jeg det er lurt at man i jevne mellomrom får inn nye tanker og ideer om hvordan ting skal gjøres, sier kretslederen. (NTB)

  NM-skiathlon, damer. Vegard Ulvang.
  Foto: Ole Martin Wold / NTB
 • Foss med knallsterk etappeseier: – Megadigg

  Tobias Foss tok sin første seier for storlaget Ineos Grenadiers da han mandag ettermiddag viste muskler og vant åpningsetappen av Tour of the Alps.

  – Det var megadigg. Det er sånne ting man jobber mot, sier Foss til NRK.

  26-åringen fra Vingrom spurtet fra en gruppe på fire mann mot slutten av etappen og trillet i ensom majestet over målstreken i Italia.

  Han vant foran Chris Harper og Esteban Chaves. Foss husker lite av oppløpet.

  – Det var egentlig å åpne tidlig og håpe på det beste. Jeg husker ikke så mye av det rett og slett, gliser han.

  Dette er nordmannens første proffseier som ikke er tempo. Tour of the Alps går over fem dager.

  – Jeg har funnet meg til rette i laget, men det er et bra statement etter å ha signert. Det gjør noe med mentaliteten til hele gjengen, sier Foss.

  NM på sykkel 2021.
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal