Hopp til innhold

Norges skiforbund

  • Tove Moe Dyrhaug valgt inn i FIS-styret

    President i det norske skiforbundet, Tove Moe Dyhaug, ble onsdag valgt inn i styret i det internasjonale ski- og snøbrettforbundet (FIS).

    Hun overtar dermed rollen til Erik Røste, som har sittet i styret siden 2018.

    Norge har tradisjonelt hatt et styremedlem i FIS, men det var likevel knyttet en viss spenning til onsdagens valg på grunn av en pågående konflikt mellom blant annet Norges Skiforbund og FIS. Moe Dyrhaug ble likevel valgt inn i styret for de neste to årene.

    Dyrhaug fikk 102 av totalt 128 mulige stemmer. Også svenske Karin Mattson ble valgt inn i styret.

    Tove Moe Dyrhaug
    Foto: NTB
  • Varsel mot Skiforbundet: – Vi opplever at de legger lokk på saken

    NRK har fått tilgang til et 12 siders varsel til Etisk Komité i Norges Skiforbund (NSF).

    Det er Palestinakomiteens BDS-utvalg (boikott, desinvesteringer, sanksjoner av Israel) ved leder Kjell Stephansen og palestinakomiteens medlemmer Olav Gjøystdal og Stine Linnerud Jespersen som står bak varselet.

    Her ber de komiteen om å vurdere hvorvidt sponsoravtalen mellom Nammo og NSF innebærer brudd på idrettens etiske retningslinjer. De viser til flere avsløringer om Israels bruk av Nammo-våpen i krigføringen på Gaza, hvor over 30.000 mennesker er drept siden 7. oktober. Varselet kommer også som en følge av det varslerne beskriver som manglende dialog og svar fra skistyret og hoppkomiteen, etter flere henvendelser.

    NSFs Etiske Komité bekrefter å ha mottatt varselet.

    «Utover det kan ikke administrasjonen kommentere en pågående behandling av et varsel i Etisk Komité», skriver NSFs generalsekretær Arne Baumann til NRK.

    Palestinakomiteen i Oslo har også varslet demonstrasjoner under hoppkonkurransen RawAir i Holmenkollen søndag.

    Demonstranter med bannere som sier at Nammo dreper i Gaza er på plass under verdenscuprennet for menn i store Lysgårdsbakken HS 140 på Lillehammer.
    Foto: Geir Olsen / NTB
  • Adressa: Skiforbundet sa nei til hjelp fra «rike onkler»

    Norges Skiforbund ble tilbudt pengestøtte for å sende flere langrennsløpere til verdenscuprennene i Nord-Amerika, men takket nei, melder Adresseavisen.

    Ifølge avisen var det et miljø bestående av det som omtales som bemidlede skientusiaster som tok kontakt og ønsket å bidra med støtte til Skiforbundet. Bakgrunnen er at forbundet har gjort et begrenset uttak til verdenscuprennene i Canada og USA for å spare penger.

    Fagsjef for langrenn i Norges Skiforbund, Per Elias Kalfoss, bekrefter henvendelsen. Han forklarer også hvorfor forbundet sa nei til å motta midler.

    – Vi takker for at folk vil bidra, og jeg inviterte dem til å ta kontakt for et samarbeid i fremtiden. Nå var det ikke aktuelt, ettersom dette uttaket også har en sportslig begrunnelse.

    Norges Skiforbund tok ut utøvere i såkalt rød gruppe i verdenscupen, altså de som har prestert best det siste kalenderåret, til rennene i Nord-Amerika. Samtidig ble det gjort et unntak for sykdomsplagede Tiril Udnes Weng.

    I alt er sju kvinne- og elleve herreløpere tatt ut til rennene i Canada og USA. Kalfoss anslår at reisekostnadene per løper er på 60.000-70.000 kroner.

    (©NTB)

    Per Elias Kalfoss under et pressetreff med Norges Skiforbund
    Foto: NTB
  • Skiforbundet utsatte budsjettvedtak: – Vi må stramme til litt

    Onsdag var det styremøte i Skiforbundet, hvor blant annet budsjettet for 2024 sto på agendaen. Til tross for at møtet varte i godt over én time mer enn de avsatte seks timene, ble det ikke fattet noe endelig vedtak rundt budsjettet.

    – Vi hadde gode og konstruktive diskusjoner. Vi hadde grener som presenterte sine budsjett. Vi har kommet langt, men vi valgte å utsette den endelige behandlingen til 19. desember, sier skipresident Tove Moe Dyrhaug til NRK.

    – Hvordan synes du Skiforbundets økonomiske situasjon ser ut nå?

    – Det er ingen tvil om at den er krevende. Vi bruker egentlig mer enn vi har fått inn akkurat nå, men vi ser også positivt på det. Vi har tatt tak i det, og vi ser muligheter. Vi satser på å få i land et bra budsjett, men vi må stramme til litt.

    Generalsekretær Arne Baumann omtaler Skiforbundets økonomiske situasjon som «utfordrende».

    For en måned siden viste prognosene til Skiforbundet et driftsunderskudd for 2023 på 10,6 millioner, ifølge dokumenter som NRK har sett. På onsdagens styremøte ble det presentert en fersk økonomirapport. Baumann sier følgende om prognosen for 2023:

    – Prognosen er svakt ned, men det er et tall som er innenfor kontrollerbare former.

    Onsdag skulle også grenene med høy andel usikre inntekter presentere mulig kuttiltak.

    – Jeg synes de fleste grenene, også administrasjonen ved krets, har jobbet godt med planene sine. De har en situasjonsforståelse som jeg tror vi er ganske enig om, og jobber for å få på plass et budsjett uten altfor stor risiko, og et trygt budsjett for 2024, sier Baumann.

    Spesielt for hopp er det store usikre inntekter. Lederen av hoppkomiteen, Stine Korsen, presenterte tiltakene på vegne av hoppgrenen.

    – Føler dere i hopp at dere er forpliktet til å levere på disse tiltaksplanene for kutt, hvis dere ikke får inn usikre inntekter?

    – Vi, som alle andre, må bidra til at Skiforbundet er tilbake i en god balanse. Selvfølgelig må vi det. Så må man da være opptatt av den totale bærekraften til hver gren. Det er store forskjeller mellom disse grenene i Skiforbundet og det må våre modeller ivareta på en god måte. Så ja, vi bidrar, og så håper vi på gode prosesser der man ivaretar aktivitetsbehovet i hver gren, sier Korsen.

    Skistyret utsatte behandlingen av saken knyttet til mandat og medlemmer av landslagsutvalget.

    Tove Moe Dyrhaug
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Skipresidenten om brannslukkingen: – Må tenke over om jeg vil dette

    Tove Moe Dyrhaug sier hun må i tenkeboksen hvis bråk og konflikter fortsetter å prege hverdagen som skipresident.

    – Jeg må være ærlig å si at det har vært mye brannslukking. Jeg jobber steinhardt hver dag, men det dukker opp nye saker hele tiden, sier Dyrhaug til Adresseavisen.

    Trønderen har måttet forholde seg til flere vanskelige saker siden hun ble valgt som øverste sjef i Norges Skiforbund i juni i fjor.

    Særlig de siste månedene har det stormet rundt skiforbundet. Kritikk og sterke meninger har kommet fra mange hold etter konfliktene med skistjernene Johannes Høsflot Klæbo og Lucas Braathen. Sistnevnte valgte nylig å legge opp som alpinist i alder av 23 år.

    I tillegg er det tøffe økonomiske tider for Dyrhaugs organisasjon. Selv vet hun ikke hvor lenge hun blir værende som skipresident.

    – Jeg hadde ikke noe tidsaspekt eller prestisje da jeg tok på meg rollen, og jeg har mange ideer jeg vil jobbe videre med. Hvis jeg ikke får jobbet med dem, og bare må holde på med brannslukking, må jeg tenke over om jeg vil dette.

    – Samtidig er det mye spennende på gang, mange flinke folk som jobber for idretten hver dag og mye positivt som skjer, selv om de negative sakene får mest fokus, sier Dyrhaug.

    (NTB)

    Lucas Braathen legger opp
    Foto: Terje Pedersen / NTB

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal