Hopp til innhold

Røste bekrefter til NRK: Gir seg som skipresident – stiller ikke til gjenvalg

Etter ti år som styreleder og president i Norges Skiforbund har Erik Røste meddelt valgkomiteen at han ikke stiller til gjenvalg under sommerens skiting i Molde.

D5MWT5k-l7U

GIR SEG: Skipresident Erik Røste, her avbildet i Holmenkollen tidligere i mars i forbindelse med Norges Skiforbunds standpunkt om at russiske utøvere ikke var ønsket på norsk jord.

Foto: Annika Byrde / NTB

Det bekrefter 61-åringen overfor NRK torsdag.

– Ingen enkelt avgjørelse

I dette intervjuet forteller han om både opp- og nedturer som skipresident og svarer på om fjorårets store konflikt med hoppsjef Clas Brede Bråthen har spilt inn på avgjørelsen.

Eller om Akershus skikrets’ klare oppfordring om et presidentskifte har hatt noe å si for at et ti år langt engasjement er over fra sommeren av. Ikke minst om han bør fortsette som medlem av mektige FIS Council (styret i Det internasjonale skiforbundet) nå som han gir slipp på vervet i forbundet.

– Det har ikke vært noen enkel avgjørelse å gi valgkomiteen beskjed om at jeg ikke tar gjenvalg, medgir Røste innledningsvis.

– Erik har vært med på en fin reise, men sikkert også en del krevende situasjoner, så jeg har full forståelse for at han velger å gi seg nå, sier Siri Darell, som er medlem i valgkomiteen, til NRK.

Slutt etter ti år som president

FsUHZVOe-Xs

FERSK SKIPRESIDENT: Erik Røste, her avbildet kort tid etter at han ble president for første gang i 2012.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Han påpeker at han har vært en del av norsk skisport i lang tid. Han startet som trener i Norges Skiforbund som trener på 90-tallet, men først i 2008 ble han skipolitiker. Siden 2012 har han vært president.

Til sommeren er det slutt.

Røste røper at tanken streifet ham allerede under skitinget i 2021. Han forteller at han sa til seg selv og andre rundt seg at den som blir valgt i 2022 må sitte til etter VM i Trondheim i 2025. Det var ingen selvfølge for ham selv, sier Røste.

For etter årets sesong gjorde han opp et form for regnskap. Han viser blant annet til sterke resultater blant norske ski-utøvere i OL og Paralympics, et historisk para-VM på norsk jord i januar, flere godt gjennomførte verdenscuprenn i hopp, alpint og langrenn gjennom sesongen.

Røste legger til det han omtaler som en bunnsolid økonomi, at store sponsoravtaler én etter én signeres i grenene og at TV-avtalen som ligger i bunnen for forbundets økonomi er god.

– Da ble konklusjonen for min del at det blir riktig å overlate stafettpinnen til andre og ikke tenke fire nye år, sier Røste.

HWa818p4IWw

KOLLEN-SUKSESS: Skipresident Erik Røste og Kong Harald under skirennene i Holmenkollen tidligere i mars.

Foto: Lise Åserud / NTB

Jobber for VM i 2027

Avgjørelsen er såpass fersk at han ikke har tenkt ut hva han skal gjøre etter presidentperioden er over når det er skiting i Molde i juni.

Nå befinner han seg i Courchevel i Frankrike. Han følger verdenscupavslutningen i alpint, samtidig som han jobber inn mot beslutningstakere for å selge inn Narvik som destinasjon for alpin-VM i 2027.

To år før, i 2025, venter ski-VM i Trondheim.

– Erik har betydd veldig mye, spesielt for oss i Trøndelag. Han har vært en sentral del for å få VM til Trondheim. Det satt jeg i hvert fall stor pris på, sier Rodell i valgkomiteen.

Selv om de fleste dagene har vært lystbetonte som nå, har også Røste hatt langt mindre hyggelige dager.

Avviser at Bråthen-konflikten spiller inn

Som skipresident har han måttet håndtere og blitt stilt dels til ansvar for en rekke vanskelige saker. Dopingdommene i 2016 er to av dem. Rettssaken mellom Henrik Kristoffersen og Skiforbundet en annen.

Den siste alvorlige og store konfliktsaken kom så sent som i høst. Mellom nåværende landslagssjef i hopp, Clas Brede Bråthen, på den ene siden og generalsekretær Ingvild Bretten Berg og president Røste på den andre.

IptFfJBYUQ0

AVSLUTTET KONFLIKT: Clas Brede Bråthen og Erik Røste under en pressekonferanse i Skiforbundets lokaler i oktober i fjor.

Foto: Javad Parsa / NTB

Rapporten fra evalueringsutvalget i kjølvannet av arbeidskonflikten var knallhard lesing for begge parter.

For Røste spesielt ble det blant annet påpekt at presidentvervet bar preg av rolleblanding og at han gjorde jobben til generalsekretæren uklar.

Skipresidenten hevder konflikten og den påfølgende rapporten ikke har vært avgjørende for hans valg om å nå tre til side.

– Men det er ingen tvil om at hoppsaken var vanskelig. Det har jeg sagt flere ganger at den skulle jeg gjerne vært foruten, det var en sak som fikk utvikle seg i for lang tid. Jeg har gjort opp status etter nesten 45 år i skisporten der de siste 14 årene har vært i skistyret.

– Jeg vil heller si at de 32 anbefalingene fra det eksterne evalueringsutvalget har påvirket meg i den andre retningen. At det var et arbeid jeg ville fullføre, sier Røste.

Pressetreffhopplandslaget før VM i skiflyging

FINT MED BLANKE ARK: Det mener landslagssjef i hopp, Clas Brede Bråthen om Røstes avgang.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Clas Brede Bråthen fikk nyheten om Røstes avgang da NRK tok kontakt.

– Jeg tror det er fint at vi nå kan begynne med blanke ark – og samarbeide med en ny ledelse om å skape nye stolte øyeblikk for norsk hoppsport, skriver Bråthen i en tekstmelding til NRK.

Knallhard kretsdom

I begynnelsen av mars publiserte også Akershus skikrets et tydelig angrep på skipresidenten ment som et innspill til sommerens skiting.

awTAWhWo-p8

I HARDT VÆR: Skipresident Erik Røste, her under et møte med mediene i 2017 der dopingdommen mot Therese Johaug ble offentliggjort.

Foto: Cornelius Poppe / NTB

Ett av punktene til skikretsen handler om et ønske om nytt presidentskap. De påpeker at forbundet har levert på øverste hylle innen økonomi og resultater på internasjonalt nivå.

Samtidig hevder kretsen av medlemstallet i forbundet gått ned 30 prosent og andelen for barn i alderen 6-12 år har falt 40 prosent. Skrivet, signert kretsleder Erik Solberg, slår også fast at «det har vært kontinuerlige konflikter som Akershus-styret hevder har skapt en negativitet i folket overfor Norges Skiforbund».

De ønsker en ny visjonær giv som fokuserer på rekruttering, bidrar til samarbeid mellom skiidrettene og virkelig viser at ski er folkesporten i Norge, som igjen gir sponsorene lyst til å sponse idretten.

– Opplever flere heiarop enn det motsatte

Konfrontert med dette, sier Røste at han har respekt for at det er ulike oppfatninger av den jobben han har gjort «når man har sittet lenge i en posisjon og vært en synlig og tydelig leder».

– Det blir diskusjoner, motsetninger når det er snakk om noen av de mest profilerte utøverne i Norge, sier 61-åringen.

– Men dette er en del av idrettsdemokratiet. Det er slik det fungerer. Skal jeg være litt ubeskjeden, så opplever jeg selv at jeg får flere heiarop enn det motsatte. Det er kanskje derfor jeg har sittet i ti år. For jeg opplever at jeg har fått mange heiarop på min ferd rundt omkring i Ski-Norge.

ehK9193feAQ

FORKLARTE SEG I TINGRETTEN: Erik Røste, her i vitneboksen i Oslo tingrett, i forbindelse med rettssaken mellom Henrik Kristoffersen og Norges Skiforbund i 2019.

Foto: Berit Roald / NTB

Trekker frem økonomisk opptur

Røste trekker blant annet frem at forbundet har doblet omsetningen fra 200 til 400 millioner kroner i året.

Han påpeker at noe av det viktigste han gjør i sitt verv er «å legge til rette for gode rammebetingelser for de som jobber med skoene på i klubbene hver dag».

Her har den politiske jobbingen handlet om å endre tippenøkkelen, til enda mer spesifikke saker som å sørge for spillemidler til for eksempel løypeprepareringsutstyr. Nå strømmer det ifølge Røste 5 millioner kroner i året til grasrota til nettopp dette.

Han har kost seg med de frivillige, tillitsvalgte og kollegene i organisasjonen, sier han.

– Det å hilse på og snakke med frivillige som har jobbet en mannsalder for å legge til rette for barn og unge, det har vært drivkraften. At de skal få så gode rammebetingelser som mulig.

DSdPkS5prMo

En dramatisk herrestafett under OL i Pyeongchang ble avsluttet med latter sammen med daværende idrettspresident Tom Tvedt, daværende statsminister Erna Solberg og gullvinnerne Martin Johnsrud Sundby og Didrik Tønseth.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Skal gi slipp på verv som FIS-styremedlem

Helt ferdig med skisporten er han imidlertid ikke. Det var en omdiskutert prosess da Røste ble Norges kandidat til mektige FIS Council.

Han ble senere valgt inn med mer en god nok margin. Den gangen bestemte skistyret at vervene som henholdsvis skipresident i Norge og FIS Council-medlem burde følge hverandre.

Enn så lenge blir det ikke slik. For når en ny skipresident velges i Norge i juni har FIS Council allerede valgt ut sine medlemmer for to nye år. Men det er han klar på at skal endres ved neste korsvei.

– Det er helt naturlig at den som er president i Norge sitter i styret i FIS, sier Røste.

Siste nytt

 • Nytt flykaos for Lillefosse – stavene forsvant igjen

  Det hviler en forbannelse rundt Pål Haugen Lillefosses staver. Foran EM i München forsvant de igjen og ble borte i 17 dager.

  I formiddag skal 21-åringen fra Bergen ut i kvalifisering i stavkonkurransen sammen med Guttormsen-brødrene Sondre og Simen under EM i München. Først for seks dager siden kom stavene hans til rette igjen.

  De forsvant før VM i Eugene i USA i juli også. Da kom de bort i fly- og bagasjerot da han reiste til den norske precampen i Berkeley foran mesterskapet i Oregon.

  Flere ganger denne sesongen har Lillefosse manglet stavene sine når han har ankommet et konkurransested. Flyverden er ikke i vater etter pandemien.

  – De brukte litt over en uke uten at jeg visste hvor de var i verden. Jeg er veldig glad for at de kom fram til slutt. Det var en liten stressfaktor. De ringte til slutt fra San Francisco flyplass og sa at de hadde kommet fram, sa Lillefosse til NTB i VM-byen Eugene 19. juli.

  Da fikk han stavene sine noen dager før han reiste fra precampen og til VM-byen.

  Verdensmesterskapet i friidrett 2022
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Fotballdommere trakasseres oftere

  Trusler, hets og trakassering av dommere øker på norske fotballbaner, ifølge Norges fotballforbund. I en undersøkelse fra 2020 fortalte 11 prosent av dommerne at de opplevde trusler, hets, mobbing eller trakassering. I fjor var tallet steget til 13 prosent, og tilbakemeldingene fra kretsene tyder på ytterligere økning i 2022.

 • Finsk sjokkseier: – Et sportslig eventyr

  Finske Wilma Murto gikk sensasjonelt helt til topps i kvinnenes stavsprang-finale og tok EM-gullet foran Katerina Stefanidi og Tina Sutej.

  – Et sportslig eventyr, kommenterte Jann Post og fikk samme reaksjon hos kollega Christina Vukicevic.

  – Et sjokk, beskrev hun gullet.

  Murto tok gullet med et hopp på 4,85, hele 10 centimeter foran Stefanidi på andreplass.

  Norske Lene Retzius (26) kom til EM-finalen i stav som medaljekandidat, men svingte seg aldri over 4,40 meter og endte sist.

  2022 European Championships
  Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste