Hopp til innhold

Røste bekrefter til NRK: Gir seg som skipresident – stiller ikke til gjenvalg

Etter ti år som styreleder og president i Norges Skiforbund har Erik Røste meddelt valgkomiteen at han ikke stiller til gjenvalg under sommerens skiting i Molde.

D5MWT5k-l7U

GIR SEG: Skipresident Erik Røste, her avbildet i Holmenkollen tidligere i mars i forbindelse med Norges Skiforbunds standpunkt om at russiske utøvere ikke var ønsket på norsk jord.

Foto: Annika Byrde / NTB

Det bekrefter 61-åringen overfor NRK torsdag.

– Ingen enkelt avgjørelse

I dette intervjuet forteller han om både opp- og nedturer som skipresident og svarer på om fjorårets store konflikt med hoppsjef Clas Brede Bråthen har spilt inn på avgjørelsen.

Eller om Akershus skikrets’ klare oppfordring om et presidentskifte har hatt noe å si for at et ti år langt engasjement er over fra sommeren av. Ikke minst om han bør fortsette som medlem av mektige FIS Council (styret i Det internasjonale skiforbundet) nå som han gir slipp på vervet i forbundet.

– Det har ikke vært noen enkel avgjørelse å gi valgkomiteen beskjed om at jeg ikke tar gjenvalg, medgir Røste innledningsvis.

– Erik har vært med på en fin reise, men sikkert også en del krevende situasjoner, så jeg har full forståelse for at han velger å gi seg nå, sier Siri Darell, som er medlem i valgkomiteen, til NRK.

Slutt etter ti år som president

FsUHZVOe-Xs

FERSK SKIPRESIDENT: Erik Røste, her avbildet kort tid etter at han ble president for første gang i 2012.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Han påpeker at han har vært en del av norsk skisport i lang tid. Han startet som trener i Norges Skiforbund som trener på 90-tallet, men først i 2008 ble han skipolitiker. Siden 2012 har han vært president.

Til sommeren er det slutt.

Røste røper at tanken streifet ham allerede under skitinget i 2021. Han forteller at han sa til seg selv og andre rundt seg at den som blir valgt i 2022 må sitte til etter VM i Trondheim i 2025. Det var ingen selvfølge for ham selv, sier Røste.

For etter årets sesong gjorde han opp et form for regnskap. Han viser blant annet til sterke resultater blant norske ski-utøvere i OL og Paralympics, et historisk para-VM på norsk jord i januar, flere godt gjennomførte verdenscuprenn i hopp, alpint og langrenn gjennom sesongen.

Røste legger til det han omtaler som en bunnsolid økonomi, at store sponsoravtaler én etter én signeres i grenene og at TV-avtalen som ligger i bunnen for forbundets økonomi er god.

– Da ble konklusjonen for min del at det blir riktig å overlate stafettpinnen til andre og ikke tenke fire nye år, sier Røste.

HWa818p4IWw

KOLLEN-SUKSESS: Skipresident Erik Røste og Kong Harald under skirennene i Holmenkollen tidligere i mars.

Foto: Lise Åserud / NTB

Jobber for VM i 2027

Avgjørelsen er såpass fersk at han ikke har tenkt ut hva han skal gjøre etter presidentperioden er over når det er skiting i Molde i juni.

Nå befinner han seg i Courchevel i Frankrike. Han følger verdenscupavslutningen i alpint, samtidig som han jobber inn mot beslutningstakere for å selge inn Narvik som destinasjon for alpin-VM i 2027.

To år før, i 2025, venter ski-VM i Trondheim.

– Erik har betydd veldig mye, spesielt for oss i Trøndelag. Han har vært en sentral del for å få VM til Trondheim. Det satt jeg i hvert fall stor pris på, sier Rodell i valgkomiteen.

Selv om de fleste dagene har vært lystbetonte som nå, har også Røste hatt langt mindre hyggelige dager.

Avviser at Bråthen-konflikten spiller inn

Som skipresident har han måttet håndtere og blitt stilt dels til ansvar for en rekke vanskelige saker. Dopingdommene i 2016 er to av dem. Rettssaken mellom Henrik Kristoffersen og Skiforbundet en annen.

Den siste alvorlige og store konfliktsaken kom så sent som i høst. Mellom nåværende landslagssjef i hopp, Clas Brede Bråthen, på den ene siden og generalsekretær Ingvild Bretten Berg og president Røste på den andre.

IptFfJBYUQ0

AVSLUTTET KONFLIKT: Clas Brede Bråthen og Erik Røste under en pressekonferanse i Skiforbundets lokaler i oktober i fjor.

Foto: Javad Parsa / NTB

Rapporten fra evalueringsutvalget i kjølvannet av arbeidskonflikten var knallhard lesing for begge parter.

For Røste spesielt ble det blant annet påpekt at presidentvervet bar preg av rolleblanding og at han gjorde jobben til generalsekretæren uklar.

Skipresidenten hevder konflikten og den påfølgende rapporten ikke har vært avgjørende for hans valg om å nå tre til side.

– Men det er ingen tvil om at hoppsaken var vanskelig. Det har jeg sagt flere ganger at den skulle jeg gjerne vært foruten, det var en sak som fikk utvikle seg i for lang tid. Jeg har gjort opp status etter nesten 45 år i skisporten der de siste 14 årene har vært i skistyret.

– Jeg vil heller si at de 32 anbefalingene fra det eksterne evalueringsutvalget har påvirket meg i den andre retningen. At det var et arbeid jeg ville fullføre, sier Røste.

Pressetreffhopplandslaget før VM i skiflyging

FINT MED BLANKE ARK: Det mener landslagssjef i hopp, Clas Brede Bråthen om Røstes avgang.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Clas Brede Bråthen fikk nyheten om Røstes avgang da NRK tok kontakt.

– Jeg tror det er fint at vi nå kan begynne med blanke ark – og samarbeide med en ny ledelse om å skape nye stolte øyeblikk for norsk hoppsport, skriver Bråthen i en tekstmelding til NRK.

Knallhard kretsdom

I begynnelsen av mars publiserte også Akershus skikrets et tydelig angrep på skipresidenten ment som et innspill til sommerens skiting.

awTAWhWo-p8

I HARDT VÆR: Skipresident Erik Røste, her under et møte med mediene i 2017 der dopingdommen mot Therese Johaug ble offentliggjort.

Foto: Cornelius Poppe / NTB

Ett av punktene til skikretsen handler om et ønske om nytt presidentskap. De påpeker at forbundet har levert på øverste hylle innen økonomi og resultater på internasjonalt nivå.

Samtidig hevder kretsen av medlemstallet i forbundet gått ned 30 prosent og andelen for barn i alderen 6-12 år har falt 40 prosent. Skrivet, signert kretsleder Erik Solberg, slår også fast at «det har vært kontinuerlige konflikter som Akershus-styret hevder har skapt en negativitet i folket overfor Norges Skiforbund».

De ønsker en ny visjonær giv som fokuserer på rekruttering, bidrar til samarbeid mellom skiidrettene og virkelig viser at ski er folkesporten i Norge, som igjen gir sponsorene lyst til å sponse idretten.

– Opplever flere heiarop enn det motsatte

Konfrontert med dette, sier Røste at han har respekt for at det er ulike oppfatninger av den jobben han har gjort «når man har sittet lenge i en posisjon og vært en synlig og tydelig leder».

– Det blir diskusjoner, motsetninger når det er snakk om noen av de mest profilerte utøverne i Norge, sier 61-åringen.

– Men dette er en del av idrettsdemokratiet. Det er slik det fungerer. Skal jeg være litt ubeskjeden, så opplever jeg selv at jeg får flere heiarop enn det motsatte. Det er kanskje derfor jeg har sittet i ti år. For jeg opplever at jeg har fått mange heiarop på min ferd rundt omkring i Ski-Norge.

ehK9193feAQ

FORKLARTE SEG I TINGRETTEN: Erik Røste, her i vitneboksen i Oslo tingrett, i forbindelse med rettssaken mellom Henrik Kristoffersen og Norges Skiforbund i 2019.

Foto: Berit Roald / NTB

Trekker frem økonomisk opptur

Røste trekker blant annet frem at forbundet har doblet omsetningen fra 200 til 400 millioner kroner i året.

Han påpeker at noe av det viktigste han gjør i sitt verv er «å legge til rette for gode rammebetingelser for de som jobber med skoene på i klubbene hver dag».

Her har den politiske jobbingen handlet om å endre tippenøkkelen, til enda mer spesifikke saker som å sørge for spillemidler til for eksempel løypeprepareringsutstyr. Nå strømmer det ifølge Røste 5 millioner kroner i året til grasrota til nettopp dette.

Han har kost seg med de frivillige, tillitsvalgte og kollegene i organisasjonen, sier han.

– Det å hilse på og snakke med frivillige som har jobbet en mannsalder for å legge til rette for barn og unge, det har vært drivkraften. At de skal få så gode rammebetingelser som mulig.

DSdPkS5prMo

En dramatisk herrestafett under OL i Pyeongchang ble avsluttet med latter sammen med daværende idrettspresident Tom Tvedt, daværende statsminister Erna Solberg og gullvinnerne Martin Johnsrud Sundby og Didrik Tønseth.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Skal gi slipp på verv som FIS-styremedlem

Helt ferdig med skisporten er han imidlertid ikke. Det var en omdiskutert prosess da Røste ble Norges kandidat til mektige FIS Council.

Han ble senere valgt inn med mer en god nok margin. Den gangen bestemte skistyret at vervene som henholdsvis skipresident i Norge og FIS Council-medlem burde følge hverandre.

Enn så lenge blir det ikke slik. For når en ny skipresident velges i Norge i juni har FIS Council allerede valgt ut sine medlemmer for to nye år. Men det er han klar på at skal endres ved neste korsvei.

– Det er helt naturlig at den som er president i Norge sitter i styret i FIS, sier Røste.

Sportsnyheter

Sklitaklet av hovedkonkurrenten – søstrene sikret likevel NM-gull

Tidlig i kvinnenes stafett gikk favorittene på trynet. Likevel tok søstrene Silje-, Astrid- og Kari Øyre Slind NM-gull på stafett for Oppdal IL.

Siste nytt

 • Vipers ristet av seg Storhamar – tok NM-gull for sjuende år på rad

  Storhamar ga det et skikkelig forsøk, men stjernegalleriet til Vipers lot seg ikke stoppe. Dermed innkasserte den tredoble CL-mesteren NM-gull med 32-23-seier.

  Sørlendingene slet innledningsvis mot et påskrudd Storhamar-lag. Særlig ute til venstre skapte Mia Solberg Svele og Kristin Venn trøbbel for Vipers.

  Etter drøyt halvspilt førsteomgang ledet Storhamar 9-6, og Vipers tok timeout. Det fikk fart på stjernelaget, og i løpet av kun fire minutter vendte de rosakledde til ettmålsledelse.

  Mot slutten av førsteomgangen stakk Vipers fra Storhamar, og storfavorittene kunne til slutt feire NM-gull.

  – Jeg synes Vipers har framstått veldig solide. Det går virkelig unna her. Vi ser hvor raske de er når de umiddelbart straffer Storhamar, sa TV 2-ekspert Gro Hammerseng-Edin.

  16. februar falt de siste brikkene som gjør at klubben unngår konkurs på plass. (NTB)

  olzpRk5AHlY
  Foto: NTB
 • En norsk hopper topp ti i Østerrike

  Thea Minyan Bjørseth (8. plass) og Heidi Dyhre Traaserud (22. plass) ble beste norske i verdenscuprennet i liten bakke i Hinzenbach.

  Det var ny personlig bestenotering for Traaserud i verdenscupen, mens det er Bjørseths 19. topp ti plassering i verdenscupen så langt i hennes karriere.

  Hjemmefavoritten Eva Pinkelnig fra Østerrike ledet før finaleomgangen og leverte et strålende hopp også i finaleomgangen.

  Hun hoppet 90,5 meter, noe som er dagens lengste hopp, og vant overlegent.

  Slovenske Nika Prevc (2. plass) og Jacqueline Seifriedsberger (3. plass) tok de andre pallplassene.

  Kjersti Græsli lå på en 18. plass etter førsteomgang og hoppet seg opp til 13. plass. Det er også hennes karrierebeste.

  Silje Opseth klarte akkurat ikke å ta seg til finaleomgangen.

  Neste renn er i Lahti i Finland 1. mars, før verdenscupsesongen rundes av med Raw Air i Oslo, Trondheim og Vikersund.

  Bjørseth
  Foto: NTB
 • Forhåndsfavoritten skuffet da Åsen vant NM-gull

  Klæbo fikk en hard jobb som ankermann, da han måtte ta inn nærmere ett minutt på Åsen på sisteetappen.

  Magne Haga holdt unna for forhåndsfavoritten, og sikret NM-gull foran Byåsen, som måtte nøye seg med sølv, mens Rustad tok bronse.

  Byåsen, og Even Solem Michelsen, slet med feste på skiene da tre lag skilte seg ut på førsteetappen.

  Forhåndfavoritten Byåsen var 15 sekunder bak, da både Oseberg Skilag, Nitteldal, Åsen og Hommelvik rykket fra i tet.

  Ved veksling var Byåsen 25 sekunder bak Oseberg i tet.

  Magnus Øyaas Håbrekke gjorde alt han kunne for å gi Klæbo et godt utgangspunkt på ankeretappen, og spiste sakte men sikkert opp sekunder på Hommelvik, Åsen, Nittedal og Drammens Ballklubb, på sin etappe.

  Men Håbrekke fikk det tungt på sisterunden, da han måtte slippe ryggen til Iver Tildheim Andersen for Rustad, som tok opp jakten på tetgruppa.

  – Hvor blir det av Byåsen?, sa Jann Post, idet Byåsen var 53 sekunder bak Åsen i tet på passeringspunktet ved 17, 6 kilometer.

  – Nå har Byåsen for tiden verdens beste ankermann i Johannes Høsflot Klæbo, men han kan ikke trylle han heller, supplerte Torgeir Bjørn.

  Y1KnpASGrC8
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal