Hopp til innhold

Toppserie-profil kritisk til vrakingen av sluttspillet: – Det er trist

Elise Hove Thorsnes mener at trippelserie-modellen ikke er den beste løsningen for Toppserien. Vålerenga-spilleren ville beholdt det omstridte sluttspillet.

Toppserien fotball 2021: Vålerenga - Arna Bjørnar (2-0)

POSITIV TIL SLUTTSPILL: Toppseriens toppscorer Elise Hove Thorsnes.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

En av dem som tvilte på fjorårets modell av Toppserien med sluttspill, var Vålerenga-spiller Elise Hove Thorsnes. Utover sesongen ble hun positivt overrasket og mener det er synd at sluttspillet skrotes allerede.

Thorsnes er en av Toppseriens største profiler og har 120 landskamper for Norge. Hun synes de skulle beholdt sluttspill-modellen også denne sesongen.

– Den beste løsningen hadde vært som fjorårets sesong, bare at en kanskje hadde tatt med seg poengene inn i sluttspillet. Da ville en fortsatt ha fått, for vår del, god motstand og de mindre gode fikk kjempet mot hverandre. Kanskje blitt litt mer rettferdig sånn sett, sier Vålerenga-spilleren til NRK.

– Sånn sett synes jeg det er synd at dette blir skrotet. Jeg synes det er trist at de velger å gå bort i fra det etter å ha prøvd det i så kort tid, legger hun til.

Thorsnes mente at sluttspillskampene ga Vålerenga en mulighet.

Altså i utgangspunktet var jeg skeptisk til dette her på forhånd, men utover i sesongen når vi havnet lenger og lenger bak, ga det oss en mulighet til å ta innpå. Jeg synes de kampene vi hadde på slutten i fjor mot Brann og Rosenborg var veldig spennende og ga oss veldig mye, sier Thorsnes.

Vålerenga-Brann

TOPPLAG: Vålerengas Stine Brekken i duell med Branns Lisa Naalsund under en kamp i fjor.

Foto: Beate Oma Dahle / Beate Oma Dahle

I det som nå blir en trippelserie, betyr det at i den siste serierunden er det loddtrekning som bestemmer hvilket lag som får hjemmekamp. Det synes ikke Vålerenga-spilleren blir rettferdig.

– Jeg tror ikke at de har funnet den optimale løsningen i en trippelserie. Da blir det ikke rettferdig for den som ikke får hjemmefordel i siste kamp, sier hun.

– Vår beslutning står fast

Styremedlem i Vålerenga, Runar Kvernen, mener det er bra at Thorsnes er engasjert rundt Toppserien.

– Hun er en erfaren profil og det er flott at hun engasjerer seg i dette. Det er lov å ha ulike meninger om dette, sier han til NRK.

– Vi mener at sluttspillvarianten ikke er den eneste måten å sikre toppkamper på. Det er fint at diskusjonen går, men vår beslutning står fast.

Kvernen mener Thorsnes' forslag om å ta med poengene inn i et sluttspill ikke er den beste løsningen.

– Det var jo et forslag som lå på bordet, men vi mener sluttspillvarianten er et fremmedelement i norsk fotball. Selv om man justerer den og tar med seg poengene, så blir det ikke noe flyt i seriespillet, mener han.

– Vi tror at vi skal vende tilbake til det som publikum og fotballfolket vil ha. En dobbelserie, gjerne med flere lag. Da må vi ta det valget nå, slik at sluttspillvarianten på en måte er lagt bort, avslutter han.

Fikk mye kritikk

Sluttspillet i Toppserien har blitt kraftig kritisert av spillere, supportere og klubber siden modellen ble implementert i fjor.

«Forferdelig dårlig reklame for Toppserien. Vi blir latterliggjort.», svarte en av spillerne i Toppserien på NRKs anonyme spørreundersøkelse i fjor vår.

Undersøkelsen viste at hele 90 av 108 spillere likte sluttspillmodellen veldig dårlig.

I oktober nedsatte derfor Norges Fotballforbund (NFF) en seriekomité som skulle komme med en innstilling med endringsforslag som styret i NFF stemte over i dag, onsdag 18. januar.

NFF-styret er kommet til enighet om en trippel seriemodell hvor sluttspillet kuttes, og man kjører halvannen seriespill der lagene møter hverandre tre ganger.

4. og 5. mars skal klubbene stemme over innstillingen i Forbundstinget. Først da blir det formelt klart om sluttspillet vrakes og hvordan årets Toppserie vil se ut.

Tar selvkritikk

Fotballpresident Lise Klaveness påtar seg skylden for at NFF ikke så på innretningen av sluttspillet tidligere.

– Bakgrunnen for at det ble innført var å øke Toppseriens konkurransekraft internasjonalt og gjøre Toppserien til en arena der vi kunne utvikle internasjonale toppspillere og ha flere kamper med stor konkurranse i. Så kom pandemien, og da gikk ikke dette, sier Klaveness på pressekonferansen onsdag og fortsetter:

– Og i den perioden der burde vi, i etterpåklokskapens lys – der påtar jeg meg all skyld, brukt tiden på å se på selve sluttspillsordningens innretning. Den har fått kritikk på poengsystem og at det har vært noen formål som har virket mot sin hensikt. Og det har vært riktig kritikk.

NFF

NFF: Seriekomiteen innstiller på at dagens sluttspillsordning i Toppserien avvikles og erstattes med seriespill der lagene møter hverandre tre ganger.

– Pinlig

Espelund-utvalget, med Karen Espelund i spissen, foreslo i 2018 at Toppserien skulle få ny struktur med sluttspill. Sluttspillmodellen ble femstemt av klubbene på Forbundstinget i 2019, men ble ikke implementert før i 2022 grunnet unntakstilstander knyttet til covid-19.

– Det er et kjempenederlag for NFF som har jobbet så hardt for å innføre dette sluttspillsystemet og vært pådrivere for at sluttspill er viktig for å hevde seg i Europa, sier NRKs fotballkommentator Carl Erik Torp om NFFs snuoperasjon.

Carl-Erik Torp

EKSPERT: Carl Erik Torp.

Foto: NRK

– Endelig etter to år med pandemiutsettelser fikk de lov til å prøve ut sluttspillet, og så møter de så hard motstand at de må skrote det allerede etter ett år. Det er pinlig for NFF, men det er også pinlig for klubbene som tross alt var med på å stemme for sluttspill og denne modellen i 2019, sier Torp.

Klaveness sier at det ikke er viktig for NFF om det er sluttspill eller ei:

– Det oppleves ikke som et stort nederlag hvert fall. Det viktige for NFF er at vi har øynene på målene vi har satt. Det som vil bli et nederlag er hvis denne endringen gjør at vi nå kun fokuserer på struktur fremover. Hvis vi klarer å fokusere på at vi skal slå fra oss i Europa, og at det er viktig for hele norsk fotball. Hvis vi klarer å holde spillerne litt lenger før de går ut, så er dette en seier.

Styreleder i Branns supporterklubb Bataljonen roser NFF for innstillingen.

– Dette er en storseier for norsk fotball. Vi håper nå at sluttspill for evig og alltid blir liggende på skraphaugen. Det har vært massivt press fra både supportere og mange klubber. Da skal NFF tross alt ha honnør for å lytte til medlemmene og snu i tide, sier Erlend Vågane.

Tre alternativer

– Da kritikken begynte å komme satte vi tidlig ned et utvalg i fjor som skulle se på selve sluttspillsordningen. Men så ble det jo klart utover året at det var en del klubber som var imot sluttspillsordningen uansett innretning og da ble det igjen nedsatt en komité, sier Klaveness.

Brann, Vålerenga og Rosenborg gikk sammen om et forslag til Forbundstinget i høst om å vrake sluttspillet helt og innføre trippel serie.

Seriekomitéen ga klubbene i Toppserien tre forslag på serieoppsett i en høringsrunde.

De to andre alternativene gikk på å videreføre sluttspillsordningen, men justerer poengsystemet og sluttspillet.

– Det er et klart flertall med klubber i Toppserien som ønsker en trippel serie. Vi lyttet til toppklubbene, og anbefaler til fotballtinget at sluttspillet i Toppserien avvikles, sier komitéleder og styremedlem Jon Mørland.

Jubel i avaldsnes

JUBEL: Avaldsnes etter kvalifiseringskampen til Toppserien mellom Avaldsnes og Øvrevoll Hosle på hjemmebane.

Foto: Jan Kåre Ness / NTB

God dialog

– Vi har hatt veldig tett dialog og snakket med alle klubber i de to øverste divisjonene. Vi har hatt åpne innspillshøringer med flere aktører i den korte perioden vi har jobbet. Og vi har hatt ekstra tett dialog med de tre klubbene som etter alle innspill og innsigelser nå vil trekke sitt forsvar og støtte fotballstyrets forslag på tinget, forteller komitéleder Jon Mørland.

Sportslig koordinator i Rosenborg, Roar Vikvang, sa til NRK før innstillingen var klar, at de antakelig ville trekke sitt eget forslag og stille seg bak NFFs innstilling dersom de vil fjerne sluttspillmodellen:

– Vi som klubb har hatt tett og god dialog med seriekomitéen. Det er godt kjent at vi er tre klubber som har fremmet et forslag som handla om at vi ønsker å avvikle sluttspillet. Hvis Forbundsstyret ender på en løsning som innstiller på å avvikle sluttspillet og lander på en serie med flere kamper kommer vi nok til å stille oss bak det og trekke forslag vårt.

Siste nytt

  • To Carlsen-seirer i Tyskland

    Sjakkstjernen Magnus Carlsen vant begge sine partier torsdag og ligger alene på toppen av Chess Classic i tyske Karlsruhe etter seks runder.

    Nordmannen står med fire poeng etter de første seks rundene og har ett poeng ned til sine nærmeste konkurrenter. Torsdagens seirer kom mot Vincent Keymer (Tyskland) og Richard Rapport (Romania).

    Turneringen spilles i formatet «rask klassisk», som betyr at spillerne har 45 minutter på klokka og får ti sekunder ekstra for hvert trekk.

    Alle de seks deltakerne skal møte hverandre to ganger hver innledningsvis, før det er finale, kamp om tredje- og femteplass 2. påskedag.

    Det er første gang turneringen arrangeres etter koronapandemien. Carlsen har vunnet turneringen to ganger tidligere og er tittelforsvarer ettersom han vant i 2019. (NTB)

    Magnus Carlsen Samarkand
    Foto: Lennart Ootes / Fide
  • Medier: Liverpool gir opp Alonso-jakten

    Både The Times og The Telegraph skriver torsdag kveld at Xabi Alonso neppe blir Liverpool-manager når Jürgen Klopp gir seg i sommer.

    Den nåværende Bayer Leverkusen-treneren skal nemlig ønske å bli i den tyske klubben etter sesongen.

    Alonso er i ferd med å lede Leverkusen til klubbens første seriemesterskap. Med åtte kamper igjen av Bundesliga, leder de med ti poeng ned til Bayern München.

    Begge avisene skriver at det er to navn som skiller seg ut for Liverpool når Klopp går av etter ni år i jobben. De er Brighton-manager Roberto de Zerbi og Sportings Ruben Amorim.

    Xabi Alonso
    Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters
  • Leicester sparket treneren – skal ha hatt forhold til spiller

    Leicesters kvinnelagstrener Willie Kirk har mistet jobben. Ifølge engelske medier skal grunnen være et forhold til en av klubbens spillere.

    Leicester bekrefter sparkingen på sine nettsider torsdag kveld.

    «Etter en grundig intern disiplinær prosess, har det blitt avdekket at Willie har brutt lagets etiske retningslinjer», heter det i uttalelsen.

    The Guardian og The Athletic melder at Kirk skal ha hatt et forhold til en spiller. Kirk ble suspendert tidligere i mars da klubben skulle etterforske påstandene, og nå har de kommet til den konklusjon at Kirk må gå.

    Kirk ble direktør i klubben i juli 2022 og tok noen måneder senere over treneransvaret.

    Assistenttrener Jennifer Foster og førstelagstrener Stephen Kirby får det midlertidige ansvaret for klubben som er nummer ni i den engelske toppdivisjonen. (NTB)

    Willie Kirk
    Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal