Hopp til innhold

Toppserie-profil kritisk til vrakingen av sluttspillet: – Det er trist

Elise Hove Thorsnes mener at trippelserie-modellen ikke er den beste løsningen for Toppserien. Vålerenga-spilleren ville beholdt det omstridte sluttspillet.

Toppserien fotball 2021: Vålerenga - Arna Bjørnar (2-0)

POSITIV TIL SLUTTSPILL: Toppseriens toppscorer Elise Hove Thorsnes.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

En av dem som tvilte på fjorårets modell av Toppserien med sluttspill, var Vålerenga-spiller Elise Hove Thorsnes. Utover sesongen ble hun positivt overrasket og mener det er synd at sluttspillet skrotes allerede.

Thorsnes er en av Toppseriens største profiler og har 120 landskamper for Norge. Hun synes de skulle beholdt sluttspill-modellen også denne sesongen.

– Den beste løsningen hadde vært som fjorårets sesong, bare at en kanskje hadde tatt med seg poengene inn i sluttspillet. Da ville en fortsatt ha fått, for vår del, god motstand og de mindre gode fikk kjempet mot hverandre. Kanskje blitt litt mer rettferdig sånn sett, sier Vålerenga-spilleren til NRK.

– Sånn sett synes jeg det er synd at dette blir skrotet. Jeg synes det er trist at de velger å gå bort i fra det etter å ha prøvd det i så kort tid, legger hun til.

Thorsnes mente at sluttspillskampene ga Vålerenga en mulighet.

Altså i utgangspunktet var jeg skeptisk til dette her på forhånd, men utover i sesongen når vi havnet lenger og lenger bak, ga det oss en mulighet til å ta innpå. Jeg synes de kampene vi hadde på slutten i fjor mot Brann og Rosenborg var veldig spennende og ga oss veldig mye, sier Thorsnes.

Vålerenga-Brann

TOPPLAG: Vålerengas Stine Brekken i duell med Branns Lisa Naalsund under en kamp i fjor.

Foto: Beate Oma Dahle / Beate Oma Dahle

I det som nå blir en trippelserie, betyr det at i den siste serierunden er det loddtrekning som bestemmer hvilket lag som får hjemmekamp. Det synes ikke Vålerenga-spilleren blir rettferdig.

– Jeg tror ikke at de har funnet den optimale løsningen i en trippelserie. Da blir det ikke rettferdig for den som ikke får hjemmefordel i siste kamp, sier hun.

– Vår beslutning står fast

Styremedlem i Vålerenga, Runar Kvernen, mener det er bra at Thorsnes er engasjert rundt Toppserien.

– Hun er en erfaren profil og det er flott at hun engasjerer seg i dette. Det er lov å ha ulike meninger om dette, sier han til NRK.

– Vi mener at sluttspillvarianten ikke er den eneste måten å sikre toppkamper på. Det er fint at diskusjonen går, men vår beslutning står fast.

Kvernen mener Thorsnes' forslag om å ta med poengene inn i et sluttspill ikke er den beste løsningen.

– Det var jo et forslag som lå på bordet, men vi mener sluttspillvarianten er et fremmedelement i norsk fotball. Selv om man justerer den og tar med seg poengene, så blir det ikke noe flyt i seriespillet, mener han.

– Vi tror at vi skal vende tilbake til det som publikum og fotballfolket vil ha. En dobbelserie, gjerne med flere lag. Da må vi ta det valget nå, slik at sluttspillvarianten på en måte er lagt bort, avslutter han.

Fikk mye kritikk

Sluttspillet i Toppserien har blitt kraftig kritisert av spillere, supportere og klubber siden modellen ble implementert i fjor.

«Forferdelig dårlig reklame for Toppserien. Vi blir latterliggjort.», svarte en av spillerne i Toppserien på NRKs anonyme spørreundersøkelse i fjor vår.

Undersøkelsen viste at hele 90 av 108 spillere likte sluttspillmodellen veldig dårlig.

I oktober nedsatte derfor Norges Fotballforbund (NFF) en seriekomité som skulle komme med en innstilling med endringsforslag som styret i NFF stemte over i dag, onsdag 18. januar.

NFF-styret er kommet til enighet om en trippel seriemodell hvor sluttspillet kuttes, og man kjører halvannen seriespill der lagene møter hverandre tre ganger.

4. og 5. mars skal klubbene stemme over innstillingen i Forbundstinget. Først da blir det formelt klart om sluttspillet vrakes og hvordan årets Toppserie vil se ut.

Tar selvkritikk

Fotballpresident Lise Klaveness påtar seg skylden for at NFF ikke så på innretningen av sluttspillet tidligere.

– Bakgrunnen for at det ble innført var å øke Toppseriens konkurransekraft internasjonalt og gjøre Toppserien til en arena der vi kunne utvikle internasjonale toppspillere og ha flere kamper med stor konkurranse i. Så kom pandemien, og da gikk ikke dette, sier Klaveness på pressekonferansen onsdag og fortsetter:

– Og i den perioden der burde vi, i etterpåklokskapens lys – der påtar jeg meg all skyld, brukt tiden på å se på selve sluttspillsordningens innretning. Den har fått kritikk på poengsystem og at det har vært noen formål som har virket mot sin hensikt. Og det har vært riktig kritikk.

NFF

NFF: Seriekomiteen innstiller på at dagens sluttspillsordning i Toppserien avvikles og erstattes med seriespill der lagene møter hverandre tre ganger.

– Pinlig

Espelund-utvalget, med Karen Espelund i spissen, foreslo i 2018 at Toppserien skulle få ny struktur med sluttspill. Sluttspillmodellen ble femstemt av klubbene på Forbundstinget i 2019, men ble ikke implementert før i 2022 grunnet unntakstilstander knyttet til covid-19.

– Det er et kjempenederlag for NFF som har jobbet så hardt for å innføre dette sluttspillsystemet og vært pådrivere for at sluttspill er viktig for å hevde seg i Europa, sier NRKs fotballkommentator Carl Erik Torp om NFFs snuoperasjon.

Carl-Erik Torp

EKSPERT: Carl Erik Torp.

Foto: NRK

– Endelig etter to år med pandemiutsettelser fikk de lov til å prøve ut sluttspillet, og så møter de så hard motstand at de må skrote det allerede etter ett år. Det er pinlig for NFF, men det er også pinlig for klubbene som tross alt var med på å stemme for sluttspill og denne modellen i 2019, sier Torp.

Klaveness sier at det ikke er viktig for NFF om det er sluttspill eller ei:

– Det oppleves ikke som et stort nederlag hvert fall. Det viktige for NFF er at vi har øynene på målene vi har satt. Det som vil bli et nederlag er hvis denne endringen gjør at vi nå kun fokuserer på struktur fremover. Hvis vi klarer å fokusere på at vi skal slå fra oss i Europa, og at det er viktig for hele norsk fotball. Hvis vi klarer å holde spillerne litt lenger før de går ut, så er dette en seier.

Styreleder i Branns supporterklubb Bataljonen roser NFF for innstillingen.

– Dette er en storseier for norsk fotball. Vi håper nå at sluttspill for evig og alltid blir liggende på skraphaugen. Det har vært massivt press fra både supportere og mange klubber. Da skal NFF tross alt ha honnør for å lytte til medlemmene og snu i tide, sier Erlend Vågane.

Tre alternativer

– Da kritikken begynte å komme satte vi tidlig ned et utvalg i fjor som skulle se på selve sluttspillsordningen. Men så ble det jo klart utover året at det var en del klubber som var imot sluttspillsordningen uansett innretning og da ble det igjen nedsatt en komité, sier Klaveness.

Brann, Vålerenga og Rosenborg gikk sammen om et forslag til Forbundstinget i høst om å vrake sluttspillet helt og innføre trippel serie.

Seriekomitéen ga klubbene i Toppserien tre forslag på serieoppsett i en høringsrunde.

De to andre alternativene gikk på å videreføre sluttspillsordningen, men justerer poengsystemet og sluttspillet.

– Det er et klart flertall med klubber i Toppserien som ønsker en trippel serie. Vi lyttet til toppklubbene, og anbefaler til fotballtinget at sluttspillet i Toppserien avvikles, sier komitéleder og styremedlem Jon Mørland.

Jubel i avaldsnes

JUBEL: Avaldsnes etter kvalifiseringskampen til Toppserien mellom Avaldsnes og Øvrevoll Hosle på hjemmebane.

Foto: Jan Kåre Ness / NTB

God dialog

– Vi har hatt veldig tett dialog og snakket med alle klubber i de to øverste divisjonene. Vi har hatt åpne innspillshøringer med flere aktører i den korte perioden vi har jobbet. Og vi har hatt ekstra tett dialog med de tre klubbene som etter alle innspill og innsigelser nå vil trekke sitt forsvar og støtte fotballstyrets forslag på tinget, forteller komitéleder Jon Mørland.

Sportslig koordinator i Rosenborg, Roar Vikvang, sa til NRK før innstillingen var klar, at de antakelig ville trekke sitt eget forslag og stille seg bak NFFs innstilling dersom de vil fjerne sluttspillmodellen:

– Vi som klubb har hatt tett og god dialog med seriekomitéen. Det er godt kjent at vi er tre klubber som har fremmet et forslag som handla om at vi ønsker å avvikle sluttspillet. Hvis Forbundsstyret ender på en løsning som innstiller på å avvikle sluttspillet og lander på en serie med flere kamper kommer vi nok til å stille oss bak det og trekke forslag vårt.

Siste nytt

 • Forfang åpner opp om meldinger: – Mye dårlig oppførsel

  Det har stormet rundt hopplandslaget de siste dagene, etter at det i forrige uke kom frem at landslagshopperne hadde sendt et brev hvor de uttrykte misnøye med landslagstrener Alexander Stöckl.

  Som utøverrepresentant har Johann André Forfang blitt en synlig del av saken. Det har resultert i at han har fått mye kritikk på diverse kommentarfelt rundt omkring. Og også i egen innboks.

  – Det går veldig mye på meg som person. At jeg har vært med lenge, er gammel og bare bør gi meg. De prøver rett og slett å få meg til å føle at det ikke er noen plass til meg i sporten, sier Forfang om meldingene han hevder å ha fått tilsendt.

  – Det er aldri noe gøy å få slike meldinger. Det er det vel ingen som synes. Selv ikke de som sender den, ville synes det var noe greit å få slike meldinger selv. Det sliter jeg litt med å respektere, rett og slett. Jeg synes det er mye dårlig oppførsel der ute. Men da igjen, jeg vet at de med hjertet for sporten omfavner oss utøvere, sier hopperen.

  – I en idrett så vil jeg tro at utøverne, om ikke alltid vet best, så har de i hvert fall en veldig kvalifisert mening om ting. Det å idioterklære oss så til de grader, det synes jeg er veldig spesielt, sier han videre.

  Denne helgen skal han han og resten av verdenseliten hoppe i skiflygingsbakken i Oberstdorf.

  Johann André Forfang
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Porto avgjorde på overtid mot Arsenal

  Det så lenge ut til å ende målløst i åttendedelsfinalen mellom Porto og Arsenal i Mesterligaen, men fire minutter på overtid scoret Portos kantspiller Wenderson Galeno seiersmålet på vakkert vis.

  Dermed seiret portugiserne 1-0 hjemme på Estadio do Dragao.

  Seiersmålet på overtid må ha smakt ekstra godt for Galeno, for etter en sjansefattig åpning på kampen, fikk han to gigantiske muligheter til å sende hjemmelaget i ledelsen etter 21 minutter.

  Brasilianeren klarte på mirakuløst vis å sette ballen utenfor fra få meter ved begge anledninger.

  Arsenal og Martin Ødegaard styrte det meste av spillet i førsteomgang, og hadde mange dødballer. Likevel slet de med å omsette det i store sjanser.

  Dermed var det målløst til pause.

  Andreomgangen ble heller ikke noe fyrverkeri av en fotballkamp.

  Porto har vist seg svært gjerrig på eget gress den siste tiden, og hadde ikke sluppet inn mål på fem kamper før kveldens kamp.

  Det var tydelig også onsdag at dette Porto-laget ikke er enkelt å score på.

  Begge lag hadde det man kan kalle «nesten-muligheter», men slet med å skape det helt store.

  Det var helt til Galeno tok saken i egne hender og curlet ballen i lengste hjørnet fra 20 meter. Samtidig sende han hjemmefansen til himmels.

  – Det var en perfekt gjennomført fotballkamp av Porto mot et av de store formlagene i Europa, sa Norges landslagssjef Ståle Solbakken i TV2-studio etter kampen.

  Arsenal, som er i åttendelsfinalene av Mesterligaen for første gang siden 2017, må dermed vinne i returoppgjøret i London 12. mars for å avansere til kvartfinalene.

  I kveldens andre kamp i Mesterligaen endte det 1-1 mellom Napoli og Barcelona. Spissene Victor Osimhen og Robert Lewandowski stod for scoringene i den åttendedelsfinalen.

  Leo Østigård satt på benken hele kampen for Napoli.

  Galeno
  Foto: Reuters
 • Liverpool ble rystet av Luton – så snudde de kampen på to minutter

  Ligaleder Liverpool måtte klare seg uten en rekke av deres største stjerner, som blant andre Mohamed Salah og Darwin Núñez, i kampen mot Luton onsdag kveld.

  Da Luton så tok ledelsen i kampens tolvte minutt, så det ut til at det kunne bli en utfordrende kveld for Liverpool. Hjemmelaget fikk det ikke til å stemme foran mål og til pause ledet nyopprykkede Luton stadig 1–0.

  I den andre omgangen slo Liverpool fryktelig tilbake.

  Etter et vedvarende press, headet kaptein Virgil van Dijk inn utligningen etter et hjørnespark, idet kampuret bikket 55 minutter og 51 sekunder. To minutter og fire sekunder senere lå ballen igjen i nettet, denne gangen etter en heading fra Cody Gakpo.

  Luton jaktet sin første seier borte mot Liverpool i historien, men etter de to raske målene, ble det raskt klart at den ikke kom onsdag. Istedenfor scoret både Luis Díaz og Harvey Elliott mot slutten av omgangen. Dermed ble det en til slutt komfortabel 4-1-seier for Liverpool, som har henholdsvis fire og fem poeng ned til Manchester City og Arsenal med én kamp mer spilt.

  Luton ligger på 18. plass, på dårligere målforskjell enn Everton på den sikre 17.-plassen.

  Liverpool
  Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal