Hopp til innhold

Knallhard dom over Toppseriens seriesystem: – Vi blir latterliggjort

Kun én av de 108 spillerne i Toppserien som har svart på NRKs undersøkelse er fornøyd med det nye seriesystemet. Nesten samtlige ønsker å skrote det.

Football, Toppserien, Brann - Arna-Bjørnar

NYTT SYSTEM: Fra årets sesong vil Toppserien innebære et grunnspill og avsluttes med et sluttspill.

Foto: MARIUS SIMENSEN / BILDBYRÅN NORWAY

I en anonym spørreundersøkelse gjennomført av NRK, viser tallene at det er svært få spillere i Toppserien som er positiv til det nåværende seriesystemet.

Vi stilte følgende spørsmål til alle spillerne i Toppserien:

  • Hva synes du om det nye seriesystemet i Toppserien?
  • Vil du beholde dagens seriesystem?
  • Hva er dine tanker om seriesystemet nå som det er blitt testet i praksis? (Åpent svar)

Kun Lyn takket nei til å videreformidle undersøkelsen til sine spillere, men de ni andre klubbene i Toppserien ville at spillerne deres skulle delta.

Ifølge svarene i undersøkelsen, er åtte av ti spillere svært misfornøyd med nåværende system. Den viser også at ni av ti spillere som har svart på undersøkelsen vil kvitte seg med seriesystemet neste sesong.

NRK-undersøkelse i Toppserien

SLIK SVARER SPILLERNE: Over 100 spillere i Toppserien har svart på NRKs uformelle spørreundersøkelse.

Foto: MARIUS SIMENSEN / GRAFIKK / BILDBYRÅN / NRK

Her er noe av responsen som kom frem fra spillerne:

Forferdelig dårlig reklame for Toppserien. Vi blir latterliggjort.

Spiller i Toppserien

Det føles som det gagner topp fire, men ikke resten.

Spiller i Toppserien

Det føles som vi bare spiller treningskamper.

Spiller i Toppserien

Noen er også enten avventende eller positive:

Jeg synes at det er tøft at de tør å prøve, men det er for mange uviktige kamper på vårsesongen.

Spiller i Toppserien

– Ønsket om en endring var tydelig

– Det er ting man må ta til etterretning, det at de uttrykker sin mening. Det er slik at intensjonen med systemet, som ble vedtatt i 2019, er basert på en erkjennelse om at pilene pekte nedover over en lengre periode. Ønsket om en endring var ganske tydelig, sier fungerende elitedirektør i NFF, Truls Dæhli, til NRK.

Fotball herrer, A-landslaget trener på Ullevaal stadion.

TAUS OM SKROTING: Truls Dæhli vil ikke si om han tror det er aktuelt å kvitte seg med sluttspillsystemet allerede neste sesong.

Foto: Lise Åserud / NTB

Han påpeker at rundt to av tre klubber er for dette forslaget. Hovedintensjonen er å heve konkurransedyktigheten i Europa og klatre på den europeiske ligarankingen. Det vil gjøre det mulig å få flere lag med i de gjeveste turneringene.

– Endringer er alltid vanskelig å stå i, og det er krevende. Jeg tror det er viktig å stå i endringen og lever med den på best mulig måte. Det er allerede satt ned en gruppe som skal evaluere Toppserien og det er nettopp for at man kan gjøre justeringer til neste sesong, forteller Dæhli.

– Hvor sannsynlig tror du det er at sluttspillet skrotes allerede neste sesong?

– Det vil jeg ikke ha en formening om og det skal jeg ikke heller. Det er utvalg som skal se på det, og så vil man komme til en vurdering.

Hege Jørgensen, som er daglig leder i Toppfotball Kvinner, poengterer også at systemet skal evalueres.

– Det er veldig sterke signaler som vi må se nærmere på. Det er selvsagt ikke spillerne som skal bestemme seriestrukturen, men det er ikke tvil om at det er en struktur mange mener mye om. Det er en nyvinning som er omstridt, og derfor har det vært viktig for oss å sette ned arbeidsutvalget helt fra starten av året for å følge nøye med på hvordan systemet fungerer, sier Jørgensen, til NRK.

Hege Jørgensen, Toppserien

FORSTÅR REAKSJONENE: Hege Jørgensen sier de evaluerer og ser på endringer for neste sesongs Toppserie.

Foto: Lars Thomas Nordby / NRK

Espelund-utvalget utredet forslaget

Det var tilbake i 2018 at Espelund-utvalget, med Karen Espelund i spissen, foreslo at Toppserien skulle få ny struktur. Det ble stemt frem på fotballtinget i 2019.

Det ene forslaget innebar å kutte antall lag fra tolv til åtte lag.

Det andre forslaget, som minner om dagens system, handlet om å kutte ned til ti lag og innføre et grunnspill og sluttspill.

Det betyr at det ikke kåres en ligavinner etter grunnspillet, men det siler ut hvilke lag som skal kjempe om ligatittelen og hvem som kjemper mot nedrykk. Når alle lagene har møttes to ganger, vil tabellen deles opp i to grupper. De fire beste lagene spiller om tittelen. De seks dårligste i Toppserien og de to beste fra 1. divisjon kjemper om en plass i neste sesongs toppdivisjon.

ESPELUNDUTVALGET

UTVALGSLEDER: Karen Espelund og utvalget hadde mandat fra NFF om å vurdere tiltak for å løfte Toppserien.

Foto: Cornelius Poppe / NTB

Alle poengene fra grunnspillet strykes for bunnlagene og lagene starter på null etter utsilingen.

I topp fire-sluttspillet starter lagene med henholdsvis seks, fire, to og null poeng ut fra plasseringen. De to dårligste i den andre puljen rykker direkte ned. Det tredje dårligste må ut i omspill mot sluttspillvinneren i 1. divisjon.

NRK har vært i kontakt med Espelund, men hun ønsker ikke å stille til intervju om saken.

Utvalgets forslag ble justert

Jan Roar Saltvik var også en del av Espelund-utvalget som kom med forslaget om sluttspill. Han minner likevel om at deres forslag ikke er helt likt det forslaget som ble vedtatt på fotballtinget i 2019.

Jan Roar Saltvik

I UTVALGET: Jan Roar Saltvik utredet nytt seriesystem.

Foto: Morten Andersen / NRK

– Utvalget skrev at vi burde ha med poeng og målforskjell i sluttspillet. Jeg mener fortsatt det. Så er det sikkert en del begrunnelser om hvorfor det er lurt å ha dagens system, sier Saltvik til NRK.

Men samtidig kjøper han ikke tanken om at grunnspillet føles som treningskamper.

– De seks svakeste lagene spiller også mot de beste lagene. Hvis du vil utvikle deg, så vil alle kampene være like viktig. Vi skulle ønske at det var poeng fra grunnspill til sluttspill, og jeg kan forstå at de beste lagene har mer å spille for i sluttspillet. Men nedre halvdel får også spille mot de beste. Jeg kjøper ikke helt det argumentet, sier Saltvik.

Innrømmer svakhet i seriesystemet

Selv om det er tidlig i sesongen er det mange som holder Vålerenga, Rosenborg, LSK Kvinner og Brann som storfavoritter til å ta de fire øverste plassene i Toppserien.

Det mener flere i undersøkelsen at svekker seriesystemet ytterligere.

– Slik serien ser ut nå, så er det hovedproblemet. Det er fire lag som drar ifra, og når det har blitt så stort sprik fra topp fire til de under, så får de lite å spille for. Det er en ganske ny situasjon, for det var ikke en problemstilling for noen år tilbake. Akkurat det der er en problemstilling vi må se på, sier Jørgensen.

Det er nettopp de nevnte storfavorittene som innehar de fire øverste plassene. Dæhli kan også forstå synspunktet.

– Det er mulig å se det på den måten. Men jeg mener det blir jevnere i hele systemet, selv om noe av intensjonen med systemet er å gi konkurransekraft inn mot europaspill. Det er en svært viktig del av det, sier han.

Hei!

Har du tanker om saken du har lest eller innspill til andre ting vi bør sjekke ut? Send meg gjerne en e-post!

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal