Hopp til innhold

Slakter dagens Toppserie-system – vil danne skandinavisk «superliga»

Stabæks hovedtrener, Per Inge Jacobsen, med et nytt forslag til utforming av Toppserien etter ramsalt kritikk av dagens system. Han ønsker at Norge, Sverige og Danmark går sammen.

Football, Toppserien, Stabæk - Lyn

VIL SAMLE SKANDINAVISK FOTBALL: Stabæk-trener Per Inge Jacobsen kommer med et annerledes forslag for Toppserien.

Foto: MARIUS SIMENSEN / BILDBYRÅN NORWAY

– Hvorfor ikke slå oss sammen? Avstanden er ikke så store. Vi kan få til et slags sluttspill, der de beste lagene i Skandinavia møtes, sier Jacobsen til NRK.

Som NRK har omtalt, har svært mange i Toppserien vært sterkt kritisk til dagens seriesystem.

Det viser en undersøkelse, som 108 spillere i Toppserien har besvart. Kun én spiller er fornøyd, og 98 spillere vil skrote systemet neste sesong.

Kort fortalt innebærer seriesystemet at alle ti lag spiller mot hverandre to ganger, før serien deles i to med de fire beste lagene på den ene siden og de seks svakeste, samt de to beste 1. divisjonslagene, i det andre sluttspillet.

I sluttspillet der det kjempes om å rykke ned, vil poengene de har med seg fra grunnspillet nulles ut når sluttspillet starter. Dette er en av tingene som har fått mange til å reagere.

NRK-undersøkelse i Toppserien

SLIK SVARER SPILLERNE: Over 100 spillere i Toppserien har svart på NRKs uformelle spørreundersøkelse.

Foto: MARIUS SIMENSEN / GRAFIKK / BILDBYRÅN / NRK

– Hvorfor ikke slå oss sammen?

Blant dem som er kritisk er Stabæks hovedtrener Per Inge Jacobsen. Han vil i utgangspunktet ha en serie med tolv lag, med borte- og hjemmekamper.

Men han mener problemet er at det er for lite kamper til at man oppnår et ønsket nivå. Da har han et annerledes forslag.

Han vil ha et form for sluttspill mellom de skandinaviske landene.

– Vi har prøvd noe lignende med Royal League, men der tror jeg tidspunktet knakk ligaen. Jeg synes tanken var god, sier Jacobsen.

Selv om et slikt sluttspill trolig vil føre til å måtte spille i november og desember, tror han likevel at det ikke blir veldig problematisk å få til.

– Man må finne et tidspunkt av årets som passer for alle land. Det var litt av problemet med Royal League, med Danmark som avsluttet sesongen på våren. Det ødela konseptet litt, mener Stabæk-treneren, som blant annet har erfaring fra Avaldsnes og som assistent på Indias herrelag.

Les også Knallhard dom over Toppseriens seriesystem: – Vi blir latterliggjort

Football, Toppserien, Brann - Arna-Bjørnar

– Går i feil retning

Så er spørsmålet om det er realistisk å få til et skandinavisk samarbeid. Det mener i hvert fall Jacobsen.

– Jeg ser ingen begrensninger for at det ikke kan gå. Det er sikkert noen som har prøvd noe lignende før. Det er ikke større avstand fra Oslo til Göteborg sammenlignet med Oslo til Bergen eller Trondheim. Så det skal ikke være avstanden det står på, det må eventuelt være tidspunktet, sier han.

Fotboll, Damallsvenskan, Vittsjö - Häcken

NY MOTSTANDER: Dersom Per Inge Jacobsen får viljen sin, kan Andrine Hegerberg og Häcken bli en del av et skandinavisk sluttspill.

Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN

Men det skal ha vært bred enighet for noen år siden at noe måtte gjøres. For snittalderen i kvinnefotballen var lav og klubbene var ikke godt nok rustet for europaspill.

– Norsk kvinnefotball går i feil retning. Fordi at om man ser på grunnlaget på hvorfor man skal bruke dagens system, var ett av kriteriene at man ønsker at spillerne skal spille lenger, med høyere snittalder. Nå har det motsatte skjedd, sier Jacobsen.

Et annet aspekt med et nytt system var å få opp antall profilerte utlendinger i Toppserien.

– Nå er det mange færre utlendinger, i tillegg er ikke kvaliteten på utlendingene som kommer på samme nivå som før, sier han.

NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp er positiv til forslaget til Jacobsen. Han mener at alle gode forslag for å spisse konkurransen inn mot Europa-spill må frem.

– Det er en spennende løsning. Royal League var egentlig et godt forslag, men så ble det etter hvert litt b-preg over det hele. Et slikt forslag er mer fruktbart på kvinnesiden. Det handler om dynamikken i kvinnefotballen og hvordan det henger sammen, sier Torp.

Foreslår fire kamper mot alle lag

Vålerenga-trener Nils Lexerød er imot dagens system, men han har også et alternativt forslag.

– Jeg vil ha en Toppserie med åtte lag og fire kamper mellom hvert lag, med 28 kamper til sammen.

Nils Lexerød

KOMMER MED FORSLAG: Nils Lexerød vil ha færre lag, men flere kamper mot hverandre.

Foto: NRK

Lexerød har jobbet som U23-landslagstrener for kvinner. Da han jobbet for NFF kom han sammen med andre trenere med et forslag.

– Vi ble bedt om å gi en uttalelse om et forslag til et nytt seriesystem. Da foreslo vi åtte lag, med fire kamper mellom lagene. Vi hadde fått flere kamper, flere kamper mellom de beste lagene og vi hadde fått økt konkurransetrykk i ligaen, mener Vålerenga-treneren.

Men som trener for et av topplagene i ligaen føler han ikke på det at kampene oppleves som treningskamper.

Hver kamp teller i kampen mot Brann og Rosenborg med tanke på en mesterligaplass. Vi opplever at vi spiller tellende kamp hver uke, sier Lexerød.

Torp mener at Lexerøds forslag med åtte lag og fire kamper mot hverandre også kan være et alternativ. Men det har også sine ulemper, mener han.

– Vi er i et land der vi må ha med en del klubber, og kutter man ned med to lag til, så vil man miste klubber det er viktig å ha med i toppfotballen, sier Torp.

NRK-eksperten frykter man kan gå glipp av talenter dersom det blir færre lag og færre landsdeler involvert.

– Noen talenter må da spille på lavere nivå, og det er mange aspekter involvert som gjør at man må ha tunga rett i munnen. Det er viktig å involvere klubbene og ha en god prosess for hvordan man vil ha det, mener Torp.

Les også VIF-målvakta «rømde» frå nye Toppserien: – Systemet er heilt elendig

Football, Toppserien, Arna-Bjørnar - Vålerenga

Sportsnyheter

Bayern München raste 12 minutter på overtid – hevder dommeren innrømte feil

Nesten tretten minutter på overtid satte Bayern München ballen i mål, men dommeren blåste av for offside like før. Det skaper reaksjoner.

Siste nytt

  • Regjerende mester Molde slapp med skrekken – snudde til seier etter Sarpsborg-utvisning

    Sarpsborg 08 var nær en skikkelig cupbombe, før Sondre Ørjasæter ble sendt i dusjen. Da snudde de regjerende mesterne Molde til 4-2-seier på hjemmebane.

    Dermed lever fortsatt Moldes drøm om å forsvare NM-tittelen.

    Det var Sarpsborg som kom best ut fra startblokkene da Peter Reinhardsen sendte Sarpsborg i ledelsen etter en drøy halvtime.

    Tre minutter inn i 2. omgang utlignet Kristian Eriksen for Molde, men det resultatet holdt seg ikke i ett minutt engang før Sondre Ørjasæter sendte østfoldingene i ledelsen igjen.

    Dessverre for 20-åringen var veien kort fra helt til syndebukk da han satte inn en grisetakling på Eirik Haugan. Det resulterte i hans annet gule kort og marsjordre.

    Dermed åpnet det seg store rom for de regjerende mesterne, som satte inn to raske mål signert Anders Hagelskjær og Magnus Wolff Eikrem.

    Med åtte minutter igjen på klokken fastsatte Eirik Hestad resultatet for vertene.

    I Bærum tok Stabæk seg videre med 5-1-seier over divisjonskollega Bryne, mens Sandnes Ulf vant 5-3 borte over Eidsvold Turn. Fredrikstad sikret seg også avansement med 3-2 borte over Raufoss.

    Etter ekstraomganger klarte også KFUM å ta seg videre med 3-2-seier over Lysekloster, mens Vålerenga tok seg videre på straffet på bekostning av HamKam. (NTB)

    Kristian Eriksen
    Foto: NTB
  • Beltran sendte Fiorentina til conferenceligafinalen – 4-3 sammenlagt over Vetlesen og Nusas Brugge

    Lucas Beltran ble den store helten da han sikret 1-1 til Fiorentina borte mot Brugge i semifinalen i conferenceligaen.

    Italienerne hadde nemlig en 3-2-ledelse fra det første oppgjøret og er dermed klar for finalen i conferenceligaen med 4-3-seier sammenlagt.

    Hugo Vetlesen startet kampen for Brugge og pådro seg et gult kort før han ble byttet ut etter 70 minutter. Antonio Nusa startet på benken, men kom inn etter 86 minutter.

    Brugge fikk en drømmestart på kampen da Maxim De Cuyper stanget vertene i ledelsen etter 20 minutter. Dermed sto det også likt mellom lagene.

    Dessverre for belgierne pådro de seg en straffe da det bare sto igjen fem minutter på klokken. Den banket Beltran i nettmaskene bak Simon Mignolet.

    Vetlesen
    Foto: AP
  • Hoppkvinnene får utvidet skiflygingsrenn i Vikersund neste sesong: – Et veldig stort skritt

    Neste sesong skal for første gang 25 kvinnelige hoppere få delta i et skiflygningsrenn i Vikersund. Det blir også renn i Holmenkollen, tross VM i Trondheim.

    Det ble klart da hoppkomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) hadde møte i slovenske Portoroz onsdag.

    – Vi er stolte over at vi får til en Raw Air-turnering også i VM-året i Trondheim, og vi gleder oss ekstra til å vise fram VM-heltene i Holmenkollen og Vikersund bare noen dager etter mesterskapet, forteller prosjektleder for turneringen, Ståle Villumstad.

    Til tross for at det skal arrangeres ski-VM i Trondheim mellom 28. februar og 9. mars, har også Holmenkollen fått hopprenn bare fire dager etter mesterskapet, på en torsdag.

    Forrige sesong satte Silje Opseth verdensrekord i Vikersund, og hun gleder seg nå over at 25 kvinner skal få delta i 2025. Denne sesongen var det 17. (NTB)

    Silje Opseth
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal