Hopp til innhold

Dramatisk gulloppladning for Ingebrigtsen: – Vært svimmel i hele dag

Jakob Ingebrigtsen stormet søndag inn til sitt andre strake VM-gull på 5000 meter, men 22-åringen håper han aldri havner i samme situasjon igjen.

Hungary Athletics Worlds

GULLGLIS: Jakob Ingebrigtsen med det norske flagget etter å ha innkassert sitt andre strake VM-gull på 5000 meter.

Foto: Ashley Landis / AP

– Det er utrolig stort. Men det er litt sånn, jeg føler meg ikke helt bra, forteller den ferske verdensmesteren Jakob Ingebrigtsen til NRK.

For han løp med feber og sykdom i semifinalen, men bare noen dager senere stormet han inn til VM-gull. Og heller ikke i dag var alt fryd og gammen for 22-åringen.

– Jeg har vært svimmel i hele dag, og jeg følte meg ikke bra på oppvarmingen, noe jeg heller ikke har gjort de siste dagene. Da er det utrolig stort å ta seieren likevel, forteller Ingebrigtsen.

Etter et bortimot perfekt, taktisk løp, tok Ingebrigtsen sitt andre strake VM-gull på 5000 meter etter et råsterkt oppløp der spanske Mohamed Katir ikke hadde noen som helst sjanse til å svare.

For noen dager siden ble 1500 meter-gullet tapt på oppløpet. Denne gangen ble det vunnet, og nå står han igjen etter et vanskelig VM med både sølv og gull.

– Når jeg klarer å vinne, så synes jeg det er en flott prestasjon, om jeg kan si det om meg selv. Samtidig er jeg skuffet over å være i den situasjonen jeg er i. Jeg håper å aldri måtte gjøre det igjen, understreker han.

Etter gulløpet fikk han det norske flagget rundt seg, gullmedaljen om halsen og tok fatt på æresrunden. På tribunen satt forloveden Elisabeth og tørket gledestårer.

– Han er i ferd med å bli et langdistanse-ikon. For et løp! For en løper, utbrøt en ekstatisk Jann Post i kommentatorboksen da Ingebrigtsen krysset målstreken.

Fikk Nordås-ros

Etter en oppladning preget av feber og sykdom la han seg, på sedvanlig vis, bak i feltet fra start i de 31 varmegradene i Budapest. Det samme gjorde Narve Gilje Nordås.

Nordås klarte imidlertid ikke å hevde seg i finalen og endte på en 14. plass. Etter løpet, i et intervju med NRK, ble han spurt om Ingebrigtsens gull. Han har hatt et betent forhold til den ferske gullmedaljøren.

– Imponerende, var hans korte oppsummering av Ingebrigtsens prestasjon.

Har du fått med deg denne debatten?

Les også Historisk norsk idrettskveld – ekspertene uenige om hva som er størst

Jakob Ingebrigtsen og Viktor Hovland

Drikkepause

Det var et bedagelig tempo fra start i løpet, men etter knappe to minutter tok kenyanske Ishmael Kipkurui grep og skjøt fra resten. Resten av feltet lot seg ikke affisere.

Friidretts-VM 2023: Dag 9

RYKKET: I forgrunnen ser vi Ishmael Kipkurui etter at han stakk fra resten av feltet. I bakgrunnen ser vi blant andre Narve Gilje Nordås.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Med litt mindre enn syv runder igjen av løpet bestemte Ingebrigtsen seg for å ta en liten drikkepause. Det samme gjorde han da han tok VM-gull i Eugene i fjor. NRK-kommentator Jann Post spekulerte på om det kunne bety at Ingebrigtsen følte seg bra.

– Jakob er rutinert og har stor respekt i feltet. Det betyr at han ikke blir utfordret så mye og han får springe stort sett uforstyrret, sa NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal.

Da fem runder gjensto begynte Narve Gilje Nordås å falle litt av da det ble litt mer strekk i feltet. Da ble NRKs kommentatorduo bekymret for løpsutviklingen.

– Dette liker jeg ikke. Det begynner å bli altfor stor strekk. Det kommer til å koste å hente inn, sa Post.

Det klarte han heller ikke, og han falt lengre og lengre fra.

– Det spørs om det er et lite svakhetstegn hos Narve der, sa Rodal.

Ingebrigtsen

Narve Gilje Nordås var skuffet, men fattet, etter det som endte med en 14. plass.

– På et tidspunkt må det gå tomt. Nå har jeg løpt fem løp. Det var ikke så mye fysisk, men like mye mentalt å måtte lade opp til det her. Jeg hadde ikke den mentale evnen til å pushe meg selv ordentlig, sier han til NRK.

Men hos Ingebrigtsen var det få svakhetstegn å spore. Han holdt seg langt fremme i hovedgruppa.

– Nå gjelder det å posisjonere seg, konstaterte Jann Post.

Det gjorde han – og kunne innkassere gullet etter et råsterkt oppløp.

Gull-Jakob Ingebrigtsen

GULLGROSSIST: Jakob Ingebrigtsen poserer med gullmedaljen i Budapest.

Foto: BEN STANSALL / AFP

Utenomsportslig oppladning

VM i Budapest har vært turbulent for Ingebrigtsen så langt. Han var den store, store favoritten til å ta gull på onsdagens 1500 meter, men han måtte nøye seg med sølv etter å ha blitt slått av Josh Kerr.

Etter løpet mente yngstebror Ingebrigtsen at han hadde hatt uflaks etter å ha slitt med både tørr hals og en bekkenskade. I samme løp viste Narve Gilje Nordås seg ordentlig frem da han kjempet seg fremover i feltet og spurtet inn til en bronsemedalje.

De siste dagene har imidlertid det utenomsportslige stjålet brorparten av fokuset. Nordås langet ut mot en spansk rival og snakket om «det kalde håndtrykket» med Jakob Ingebrigtsen, mens sistnevntes storebror Henrik kom med en tirade mot både Nordås og friidrettsforbundets opplegg rundt Ingebrigtsen.

Under 5000 meteren var fokuset imidlertid på noe helt annet:

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal