Hopp til innhold

Dramatisk gulloppladning for Ingebrigtsen: – Vært svimmel i hele dag

Jakob Ingebrigtsen stormet søndag inn til sitt andre strake VM-gull på 5000 meter, men 22-åringen håper han aldri havner i samme situasjon igjen.

Hungary Athletics Worlds

GULLGLIS: Jakob Ingebrigtsen med det norske flagget etter å ha innkassert sitt andre strake VM-gull på 5000 meter.

Foto: Ashley Landis / AP

– Det er utrolig stort. Men det er litt sånn, jeg føler meg ikke helt bra, forteller den ferske verdensmesteren Jakob Ingebrigtsen til NRK.

For han løp med feber og sykdom i semifinalen, men bare noen dager senere stormet han inn til VM-gull. Og heller ikke i dag var alt fryd og gammen for 22-åringen.

– Jeg har vært svimmel i hele dag, og jeg følte meg ikke bra på oppvarmingen, noe jeg heller ikke har gjort de siste dagene. Da er det utrolig stort å ta seieren likevel, forteller Ingebrigtsen.

Etter et bortimot perfekt, taktisk løp, tok Ingebrigtsen sitt andre strake VM-gull på 5000 meter etter et råsterkt oppløp der spanske Mohamed Katir ikke hadde noen som helst sjanse til å svare.

For noen dager siden ble 1500 meter-gullet tapt på oppløpet. Denne gangen ble det vunnet, og nå står han igjen etter et vanskelig VM med både sølv og gull.

– Når jeg klarer å vinne, så synes jeg det er en flott prestasjon, om jeg kan si det om meg selv. Samtidig er jeg skuffet over å være i den situasjonen jeg er i. Jeg håper å aldri måtte gjøre det igjen, understreker han.

Etter gulløpet fikk han det norske flagget rundt seg, gullmedaljen om halsen og tok fatt på æresrunden. På tribunen satt forloveden Elisabeth og tørket gledestårer.

– Han er i ferd med å bli et langdistanse-ikon. For et løp! For en løper, utbrøt en ekstatisk Jann Post i kommentatorboksen da Ingebrigtsen krysset målstreken.

Fikk Nordås-ros

Etter en oppladning preget av feber og sykdom la han seg, på sedvanlig vis, bak i feltet fra start i de 31 varmegradene i Budapest. Det samme gjorde Narve Gilje Nordås.

Nordås klarte imidlertid ikke å hevde seg i finalen og endte på en 14. plass. Etter løpet, i et intervju med NRK, ble han spurt om Ingebrigtsens gull. Han har hatt et betent forhold til den ferske gullmedaljøren.

– Imponerende, var hans korte oppsummering av Ingebrigtsens prestasjon.

Har du fått med deg denne debatten?

Les også: Historisk norsk idrettskveld – ekspertene uenige om hva som er størst

Jakob Ingebrigtsen og Viktor Hovland
Jakob Ingebrigtsen og Viktor Hovland

Drikkepause

Det var et bedagelig tempo fra start i løpet, men etter knappe to minutter tok kenyanske Ishmael Kipkurui grep og skjøt fra resten. Resten av feltet lot seg ikke affisere.

Friidretts-VM 2023: Dag 9

RYKKET: I forgrunnen ser vi Ishmael Kipkurui etter at han stakk fra resten av feltet. I bakgrunnen ser vi blant andre Narve Gilje Nordås.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Med litt mindre enn syv runder igjen av løpet bestemte Ingebrigtsen seg for å ta en liten drikkepause. Det samme gjorde han da han tok VM-gull i Eugene i fjor. NRK-kommentator Jann Post spekulerte på om det kunne bety at Ingebrigtsen følte seg bra.

– Jakob er rutinert og har stor respekt i feltet. Det betyr at han ikke blir utfordret så mye og han får springe stort sett uforstyrret, sa NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal.

Da fem runder gjensto begynte Narve Gilje Nordås å falle litt av da det ble litt mer strekk i feltet. Da ble NRKs kommentatorduo bekymret for løpsutviklingen.

– Dette liker jeg ikke. Det begynner å bli altfor stor strekk. Det kommer til å koste å hente inn, sa Post.

Det klarte han heller ikke, og han falt lengre og lengre fra.

– Det spørs om det er et lite svakhetstegn hos Narve der, sa Rodal.

Ingebrigtsen

Narve Gilje Nordås var skuffet, men fattet, etter det som endte med en 14. plass.

– På et tidspunkt må det gå tomt. Nå har jeg løpt fem løp. Det var ikke så mye fysisk, men like mye mentalt å måtte lade opp til det her. Jeg hadde ikke den mentale evnen til å pushe meg selv ordentlig, sier han til NRK.

Men hos Ingebrigtsen var det få svakhetstegn å spore. Han holdt seg langt fremme i hovedgruppa.

– Nå gjelder det å posisjonere seg, konstaterte Jann Post.

Det gjorde han – og kunne innkassere gullet etter et råsterkt oppløp.

Gull-Jakob Ingebrigtsen

GULLGROSSIST: Jakob Ingebrigtsen poserer med gullmedaljen i Budapest.

Foto: BEN STANSALL / AFP

Utenomsportslig oppladning

VM i Budapest har vært turbulent for Ingebrigtsen så langt. Han var den store, store favoritten til å ta gull på onsdagens 1500 meter, men han måtte nøye seg med sølv etter å ha blitt slått av Josh Kerr.

Etter løpet mente yngstebror Ingebrigtsen at han hadde hatt uflaks etter å ha slitt med både tørr hals og en bekkenskade. I samme løp viste Narve Gilje Nordås seg ordentlig frem da han kjempet seg fremover i feltet og spurtet inn til en bronsemedalje.

De siste dagene har imidlertid det utenomsportslige stjålet brorparten av fokuset. Nordås langet ut mot en spansk rival og snakket om «det kalde håndtrykket» med Jakob Ingebrigtsen, mens sistnevntes storebror Henrik kom med en tirade mot både Nordås og friidrettsforbundets opplegg rundt Ingebrigtsen.

Under 5000 meteren var fokuset imidlertid på noe helt annet:

Siste nytt

  • BBC: Liverpool vil ha utlevert VAR-lydopptak

    Liverpool har levert inn en formell søknad om å få tilgang til lydopptakene av VAR-dommernes diskusjoner rundt lørdagens feilaktige annullering, melder BBC.

    Videodømmingen havnet i fokus da Liverpool-spiller Luis Diaz ble fratatt en scoring etter en drøy halvtime i Premier League-oppgjøret borte mot Tottenham lørdag kveld. Tottenham vant til slutt 2-1.

    I etterkant opplyste dommerforeningen PGMOL at annulleringen var feil, og at målet burde blitt stående. Tabben ble omtalt som en «betydelig menneskelig feil».

    Nå har Liverpool formelt bedt om å få utlevert lyden av VAR-dommernes samtaler i forbindelse med det som endte opp med å bli en tabbe. Det er ikke kjent om forespørselen vil bli etterkommet.

    Søndag kom Liverpool med en uttalelse der klubben kritiserte feilen i harde ordelag.

    «Vi aksepterer presset som dommerne jobber under, men det er meningen at VAR skal minske dette presset. Det er derfor utilfredsstillende at det ikke ble brukt god nok tid til å sikre at rett avgjørelse ble tatt», het det i meldingen.

    «At tabben allerede er kategorisert som en «betydelig menneskelig feil», er uakseptabelt. Alt skal gjennomgås for å finne ut hva som skjedde. Dette er svært viktig for VARs framtid, i og med at det berører alle klubber. All læring skal brukes til å sikre at slike feil aldri skjer igjen», skrev klubben videre.

    Samtidig varslet Liverpool at ytterligere skritt ville bli tatt i saken. (NTB)

    TZTQFvZHSkc
    Foto: AP
  • Ikonisk OL-stadion beordret stengt

    Olympiastadion i Aten, som ble bygget til sommerlekene i 2004, tvinges til å holde stengt som følge av at det er funnet rust langs det ikoniske buede taket.

    Arenaen med 70.000 sitteplasser er den største i Hellas og er kjent for den hvite stålkonstruksjonen som er designet av den spanske arkitekten Santiago Calatrava. Vegg i vegg ligger også den greske OL-velodromen.

    Nå er begge de to idrettsanleggene stengt ​​etter at de ikke kom gjennom en sikkerhetsinspeksjon som ble igangsatt i april i offentlig regi. Beslutningen ble tatt fredag. (NTB)

    8n3NT-8xyjI
    Foto: AP
  • Sveriges fotballforbund: Andersson gir seg som landslagssjef om Sverige ikke kommer til fotball-EM

    Ifølge Sveriges fotballforbund kommer Janne Andersson til å slutte som landslagssjef om Sverige mislykkes med å ta seg til fotball-EM i Tyskland neste år.

    Sverige sliter i EM-kvalifiseringen og er sju poeng bak Belgia og Østerrike i gruppe F med tre kamper igjen å spille.

    Sverige tapte overraskende 1-3 mot Østerrike hjemme i september og møter Belgia borte 16. oktober. Allerede etter den kampen kan sjansene være over, men Andersson er selv optimistisk.

    – Min tanke er at vi skal ta oss til EM, sier han. (NTB)

    Euro 2024 Qualifier - Group F - Sweden v Austria
    Foto: TT NEWS AGENCY / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste