Hopp til innhold

Dramatisk gulloppladning for Ingebrigtsen: – Vært svimmel i hele dag

Jakob Ingebrigtsen stormet søndag inn til sitt andre strake VM-gull på 5000 meter, men 22-åringen håper han aldri havner i samme situasjon igjen.

Hungary Athletics Worlds

GULLGLIS: Jakob Ingebrigtsen med det norske flagget etter å ha innkassert sitt andre strake VM-gull på 5000 meter.

Foto: Ashley Landis / AP

– Det er utrolig stort. Men det er litt sånn, jeg føler meg ikke helt bra, forteller den ferske verdensmesteren Jakob Ingebrigtsen til NRK.

For han løp med feber og sykdom i semifinalen, men bare noen dager senere stormet han inn til VM-gull. Og heller ikke i dag var alt fryd og gammen for 22-åringen.

– Jeg har vært svimmel i hele dag, og jeg følte meg ikke bra på oppvarmingen, noe jeg heller ikke har gjort de siste dagene. Da er det utrolig stort å ta seieren likevel, forteller Ingebrigtsen.

Etter et bortimot perfekt, taktisk løp, tok Ingebrigtsen sitt andre strake VM-gull på 5000 meter etter et råsterkt oppløp der spanske Mohamed Katir ikke hadde noen som helst sjanse til å svare.

For noen dager siden ble 1500 meter-gullet tapt på oppløpet. Denne gangen ble det vunnet, og nå står han igjen etter et vanskelig VM med både sølv og gull.

– Når jeg klarer å vinne, så synes jeg det er en flott prestasjon, om jeg kan si det om meg selv. Samtidig er jeg skuffet over å være i den situasjonen jeg er i. Jeg håper å aldri måtte gjøre det igjen, understreker han.

Etter gulløpet fikk han det norske flagget rundt seg, gullmedaljen om halsen og tok fatt på æresrunden. På tribunen satt forloveden Elisabeth og tørket gledestårer.

– Han er i ferd med å bli et langdistanse-ikon. For et løp! For en løper, utbrøt en ekstatisk Jann Post i kommentatorboksen da Ingebrigtsen krysset målstreken.

Fikk Nordås-ros

Etter en oppladning preget av feber og sykdom la han seg, på sedvanlig vis, bak i feltet fra start i de 31 varmegradene i Budapest. Det samme gjorde Narve Gilje Nordås.

Nordås klarte imidlertid ikke å hevde seg i finalen og endte på en 14. plass. Etter løpet, i et intervju med NRK, ble han spurt om Ingebrigtsens gull. Han har hatt et betent forhold til den ferske gullmedaljøren.

– Imponerende, var hans korte oppsummering av Ingebrigtsens prestasjon.

Har du fått med deg denne debatten?

Les også Historisk norsk idrettskveld – ekspertene uenige om hva som er størst

Jakob Ingebrigtsen og Viktor Hovland

Drikkepause

Det var et bedagelig tempo fra start i løpet, men etter knappe to minutter tok kenyanske Ishmael Kipkurui grep og skjøt fra resten. Resten av feltet lot seg ikke affisere.

Friidretts-VM 2023: Dag 9

RYKKET: I forgrunnen ser vi Ishmael Kipkurui etter at han stakk fra resten av feltet. I bakgrunnen ser vi blant andre Narve Gilje Nordås.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Med litt mindre enn syv runder igjen av løpet bestemte Ingebrigtsen seg for å ta en liten drikkepause. Det samme gjorde han da han tok VM-gull i Eugene i fjor. NRK-kommentator Jann Post spekulerte på om det kunne bety at Ingebrigtsen følte seg bra.

– Jakob er rutinert og har stor respekt i feltet. Det betyr at han ikke blir utfordret så mye og han får springe stort sett uforstyrret, sa NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal.

Da fem runder gjensto begynte Narve Gilje Nordås å falle litt av da det ble litt mer strekk i feltet. Da ble NRKs kommentatorduo bekymret for løpsutviklingen.

– Dette liker jeg ikke. Det begynner å bli altfor stor strekk. Det kommer til å koste å hente inn, sa Post.

Det klarte han heller ikke, og han falt lengre og lengre fra.

– Det spørs om det er et lite svakhetstegn hos Narve der, sa Rodal.

Ingebrigtsen

Narve Gilje Nordås var skuffet, men fattet, etter det som endte med en 14. plass.

– På et tidspunkt må det gå tomt. Nå har jeg løpt fem løp. Det var ikke så mye fysisk, men like mye mentalt å måtte lade opp til det her. Jeg hadde ikke den mentale evnen til å pushe meg selv ordentlig, sier han til NRK.

Men hos Ingebrigtsen var det få svakhetstegn å spore. Han holdt seg langt fremme i hovedgruppa.

– Nå gjelder det å posisjonere seg, konstaterte Jann Post.

Det gjorde han – og kunne innkassere gullet etter et råsterkt oppløp.

Gull-Jakob Ingebrigtsen

GULLGROSSIST: Jakob Ingebrigtsen poserer med gullmedaljen i Budapest.

Foto: BEN STANSALL / AFP

Utenomsportslig oppladning

VM i Budapest har vært turbulent for Ingebrigtsen så langt. Han var den store, store favoritten til å ta gull på onsdagens 1500 meter, men han måtte nøye seg med sølv etter å ha blitt slått av Josh Kerr.

Etter løpet mente yngstebror Ingebrigtsen at han hadde hatt uflaks etter å ha slitt med både tørr hals og en bekkenskade. I samme løp viste Narve Gilje Nordås seg ordentlig frem da han kjempet seg fremover i feltet og spurtet inn til en bronsemedalje.

De siste dagene har imidlertid det utenomsportslige stjålet brorparten av fokuset. Nordås langet ut mot en spansk rival og snakket om «det kalde håndtrykket» med Jakob Ingebrigtsen, mens sistnevntes storebror Henrik kom med en tirade mot både Nordås og friidrettsforbundets opplegg rundt Ingebrigtsen.

Under 5000 meteren var fokuset imidlertid på noe helt annet:

Sportsnyheter

Mbappe

Her sniker blodig Mbappé seg inn: – Du kan ikke gjøre det!

En blodig Kylian Mbappé fikk flere til å reagere. Han brakk nesa og skal få laget en maske.

hkxcE8oANkk

Håner søkkvåte EM-drakter: – Nitrist

Belgia gikk på et sjokktap mot Slovakia. Både klissvåte drakter og VAR-drama skaper reaksjoner.

Serbia

Reagerer på at dette dukket opp i EM: – Uakseptabelt

Da Serbia spilte mot England, la flere merke til noen spesielle flagg på tribunen. En provokasjon, mener eksperter. Nå åpner også Uefa sak mot det serbiske forbundet.

Siste nytt

 • Fullt kaos i Frankrike-seier: – Katastrofalt

  Frankrike hadde brukbar kontroll mot Østerrike og sikret tre viktige poeng mot Ralf Rangnicks mannskap.

  Et noe klønete selvmål fra Maximilian Wöber, fremprovosert av Kylian Mbappé, sikret 1-0-seier i Düsseldorf.

  NRKs fotballekspert Åge Hareide er kritisk til Østerrike-spilleren.

  – Han vil gjerne klarere, selvfølgelig, men han kan jo bare ta den ned med brystet – da blir det ikke selvmål, sa Hareide i pausesendingen.

  På tampen holdt nok mange Frankrike-fans pusten da Mbappé lå nede i tilsynelatende voldsomme smerter. Franskmannen fikk en blodig smell i nesa etter å ha stanget i skuldra til Østerrikes Danso.

  – Det er elendig av dommeren å ikke blåse med en gang der. Når du går ned med en gang på den måten der, så må du som dommer se det, sa en kritisk NRK-ekspert Kristoffer Løkberg.

  Mbappé måtte til slutt gå av banen, men uten at Frankrike rakk å erstatte ham. TV-bildene viste en rasende Didier Deschamps langs sidelinjen.

  – Det er her er jo katastrofalt av dommer. Han skal jo idet ballen går ut til kast på motsatt side vite at det står bytter klart. Det er bare å blåse i fløyta, sa Løkberg.

  Frankrike ligger med det på andreplass i gruppe D, bak Nederland. De to står med samme poengsum og lik målforskjell, men nederlenderne har scoret ett mål mer.

  Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 1: Group D Austria v France
 • Sølvmedalje til Bakkelund i VM i styrkeløft – ny verdsrekord av Perkins

  Kjell Egil Olborg Bakkelund tok sølv under VM i styrkeløft som vart arrangert i Druskinkai i Litauen måndag.

  Bakkelund er rangert som nr. 2 i verda bak amerikanske Austin Perkins.

  Nordmannen løfta 272,5kg i knebøy, 207,5kg i benkpress og 332,5kg i markløft. Samanlagt 812,5kg.

  Han måtte sjå seg slått av Perkins som enda på 836kg til saman og dermed sette ny verdsrekord.

  Bakkelund er med dette resultatet kvalifisert til World Games i Kina neste år, som er styrkeløftarane sitt svar på OL.

  VM Styreløft
  Foto: Skjermdump frå VM i Styrkeløft
 • New York får VM i lyn- og hurtigsjakk

  Nå er det klart at verdensmesteren i lyn- og hurtigsjakk skal kåres i USA og New York denne romjulen. Det bekrefter Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) i en pressemelding mandag.

  Magnus Carlsen har tidligere stor suksess med å spille verdensmesterskap i «The Big Apple». I 2016 feide han russiske Sergej Karjakin av brettet i samme by under VM i klassisk sjakk.

  Det NRK-sendte mesterskapet spilles mellom 26. og 30. desember, og som følge av tidsforskjellen vil trolig partiene sendes i beste sendetid her i Norge: på kveldstid.

  Magnus Carlsen er regjerende verdensmester i både lyn- og hurtigsjakk.

  Magnus Carlsen under Norway chess
  Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal