Hopp til innhold

Historisk norsk idrettskveld – ekspertene uenige om hva som er størst

Det er ikke sikkert at Jakob Ingebrigtsens VM-gull var den største norske idrettsprestasjonen søndag kveld.

Jakob Ingebrigtsen og Viktor Hovland

SUPERSØNDAG: Jakob Ingebrigtsen (til venstre) åpnet den norske festkvelden med VM-gull. Viktor Hovland kan følge opp med nok en gigaseier.

– Vinner Viktor Hovland i kveld, er nok det det største en nordmann har gjort i en individuell idrett.

Det sa Kjetil André Aamodt, alpinlegende, sportsentusiast og medlem av Idrettsgalla-juryen.

For søndag kveld ble en norsk idrettsdag for historiebøkene. Jakob Ingebrigtsen løp inn til VM-gull på 5000 meter i Budapest. Bare noen timer senere vant nevnte Hovland vinne PGA-tourmesterskapet i Atlanta i USA.

– Dette kan absolutt bli en topp fem idrettsdag gjennom alle tider, sa Aamodt før avgjørelsene, som likevel altså mente at en eventuell Hovland-seier troner aller øverst:

– Golf og tennis er de to største og vanskeligste individuelle idrettene å nå toppen i. Erling Braut Haaland er nok den eneste som er på nivå, dersom Hovland vinner i kveld, og muligens er hans prestasjoner i verdens største idrett enda villere.

– Det sier litt om hvor bortskjemte vi er når vi kan ha disse diskusjonene, uttalte NRKs kommentator Jan Petter Saltvedt foran det som altså ble en historisk supersøndag i norsk idrett.

Les også Hovland skrev norsk idrettshistorie: – Blir forelska i hele fyren

PGA: TOUR Championship - Final Round

– Kan ikke sammenlignes

For golfkommentator Per Haugsrud, som selv er tidligere toppspiller, var det imidlertid ikke noen diskusjon, selv om han påpekte at han har «golfbriller på».

– Jeg kan ikke finne noen annen norsk prestasjon å sammenligne med hvis Hovland vinner i natt, sier han først, men legger til at Erling Braut Haalands prestasjoner og tittel i Mesterligaen er det eneste som er sammenlignbart.

Per Haugsrud

EKSPERT: Per Haugsrud.

Foto: NRK

For da NRK spurte hva som var størst av seier til Hovland eller et gull til Jakob Ingebrigtsen, svarte han:

– Akkurat det kan ikke sammenlignes. Det må jeg få lov til å si.

– Hvorfor?

– Fordi jeg mener konkurransen er ganske mye hardere i golf. Det er titusener som satser. Her har du store, store golfnasjoner som ikke engang får med seg spillere i det siste startfeltet med 30 stykker. Det er ganske spesielt at det kommer en nordmann, en 25-åring fra Ekeberg, og vinner hele greia.

Hovlands gigantseier sørget for at han ble minst 190 millioner kroner rikere. Det bare åtte dager etter at vant 38 millioner kroner etter storseieren forrige helg.

«Det ultimate»

Men Aamodt og Haugsrud møtte motstand i dommen over hvilken prestasjon som er størst.

Sindre Buraas, som selv drev med 5000 meter, understreker at han ikke kan så mye om golf og at han lar seg imponere av det Hovland driver med, men at å ta VM-gull på 5000 meter er «det ultimate».

– Det er kanskje bare et OL-gull eller en verdensrekord som henger høyere. For meg ligger 5000 meter veldig nært, i og med at det er øvelsen jeg konkurrerte i selv. Jeg har kjent nivået på kroppen, og Jakob Ingebrigtsen er helt der oppe og nikker med de aller største i historien, mente Buraas.

Hva er størst: VM-gull på 5000 meter eller sammenlagtseier på PGA-touren?

Nettopp dette syntes han taler i Jakob Ingebrigtsens favør, når prestasjoner skal sammenlignes.

– I idrettshistorisk sammenheng, i sin idrett, har han prestasjoner og resultater i ung alder som er helt der oppe. Jeg vil sa han er en av de største i norsk idrettshistorie. Både på grunn av måten han vinner på og kompleksiteten i det. Han er god på alt, både raske løp og taktiske løp, sa Buraas, og la til:

– Jeg synes det er vanskelig nok å sammenligne friidrettsøvelser mot hverandre, men Hovland har litt igjen for å matche Tiger Woods.

Sindre Buraas

KLAR TALE: Buraas er ikke i tvil om hva som er størst.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– En stjerne i skyggen

NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt var selv usikker på hva som er størst. For noen dager siden så han Ingebrigtsen og Nordås ta henholdsvis sølv og bronse på 1500 meter i friidretts-VM.

– Isolert sett vil en sammenlagtseier på PGA-touren være både mer unik og generere et par ekstra kroner i premiepenger. Hovland vil få mer oppmerksomhet internasjonalt, men det er ikke gitt at prestasjonen er større. Ser du på utbredelsen og antall nasjoner, slår friidrettsgull en seier i PGA-tourmesterskapet, sa han, før han la til:

– Dette er jo bortimot det aller største i golfen, så akkurat nå føler jeg det må en norsk dobbeltseier til på 5000 meter for å matche en Hovland-seier.

Den dobbeltseieren måtte det norske publikummet se langt etter, da finalen ble for tøff for Narve Gilje Nordås. Dermed sto «duellen» mellom Ingebrigtsen og Hovland.

jps

KOMMENTATOR: NRKs Jan Petter Saltvedt.

Foto: Lars Thomas Nordby / NRK

Saltvedt mente at vi alle «er en del av bortskjemtklubben» ettersom det gror så godt som det gjør i sommeridretter. Han trekker frem Casper Ruud i tennis, Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard i fotball og Karsten Warholm i tillegg til nevnte Ingebrigtsen, Nordås og Hovland.

– Det er nok et par dager i vinter-OL som kanskje har truffet hjertene enda mer, men det er et enormt nivå på det som blir prestert.

– Problemet til Hovland med anerkjennelse er at han er en stjerne i skyggen. Han driver med ting i andre tidssoner og på lite tilgjengelige kanaler. Det er noen sånne ting som gjør at veien til norske hjerter er lengre, men man må ikke søke mye på internasjonale medier for å skjønne hvor stort det er.

Siste nytt

 • Strand Larsen reddet sårt tiltrengt Celta Vigo-poeng

  Celta Vigo har ikke vunnet en ligakamp på ti strake ligakamper siden 1. september. Mandag ble det 1-1 og ett poeng mot Cadiz takket være landslagsspiss Jørgen Strand Larsen.

  Celta Vigo er i akutt poengnød i spansk fotball. Åtte poeng på de første 14 kampene var fasiten foran mandagens hjemmekamp. Sist det så like mørkt ut på samme tidspunkt i sesongen var helt tilbake i 1943.

  Mandag havnet Strand Larsen og lagkameratene også bakpå da Christopher Ramos sendte gjestene Cadiz i ledelsen etter kun 16 minutters spill.

  Tolv minutter etter pause satt utligningen signert Strand Larsen. Et innlegg inn foran mål havnet hos nordmannen på bakerste stolpe, og østfoldingen skled ballen inn i nettet.

  Nordmannen ble byttet ut på overtid.

  Det ene poenget betyr at Celta Vigo fortsatt er under nedrykksstreken. Trøsten er at det skiller kun to poeng opp til Mallorca på trygg grunn.

  (©NTB)

  Jørgen Strand Larsen
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • Fanny Jahre er død

  Konen til Espen «Shampo» Knutsen, Fanny Jahre, er død.

  Det kommer frem i en dødsannonse i Aftenposten. Hun døde uventet 28. november, 45 år gammel.

  «Et hjerte av godhet har sluttet å slå. Savnet og minnene vil for alltid bestå.», skriver familien.

  Paret giftet seg 30. desember i 2012 og flyttet tidligere i år til Sveits, hvor Jahre døde. Sammen har de barna Marius (11) og Mille (9).

  Knutsen er en av tidenes beste norske ishockeyspillerne og spilte nesten 200 NHL-kamper for Columbus Blue Jackets og Anaheim Mighty Ducks. Senere har han vært trener for Vålerenga Hockey i to perioder.

  Jahre er datter av skipsreder Jørgen Jahre jr. og Kari Anette Jacobsen og spilte tidligere håndball for Runar.

 • Ny prestisjefull pris til Haaland

  Erling Braut Haaland ble under en fotballgalla i italienske Torino mandag kåret til den beste spilleren i europeisk fotball over 21 år.

  Bak den årlige kåringen står den italienske fotballavisen Tuttosport.

  – For en stor ære å få denne prisen. Stort tusen takk for den, skriver Haaland på Instagram mandag kveld med et bilde av prisen.

  I juryen som stemte fram vinneren satt legender som Edvin Van Der Sar, Alessandro Costacurta, Samuel Eto'o, Andrej Sjevtsjenko, Manuel Rui Costa og Pavel Nedved.

  Haaland var ikke tilstede under fotballgallaen i Italia, men takket for prisen i en forhåndsinnspilt videohilsen.

  Karim Benzema stakk av med prisen i fjor, mens Robert Lewandowski gikk til topps i 2020 og 2021.

  (©NTB)

  Erling Braut Haaland
  Foto: JASON CAIRNDUFF / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal