Hopp til innhold

Nordås langet ut mot spansk rival: – Bajas

Narve Gilje Nordås gikk videre til finalen på 5000 meter, men var svært misfornøyd med oppførselen til spanske Mohamed Katir.

– Det er litt irriterende at det ikke går an å oppføre seg. Det er bajas-oppførsel. Han brøyter seg frem, han trenger ikke å gå ut og sette spisse albuer på folk. Det går nå an å være måte på, sier Nordås.

Det var med rundt 300 meter at Nordås prøvde å avansere fremover. Idet han var på vei forbi Mohamed Katir, gikk spanjolen ut i banen og sørget for at nordmannen måtte stoppe opp litt.

Katir vant heatet, mens Nordås så vidt berget seg videre til sin første VM-finale på 5000 meter. Jakob Ingebrigtsen tok seg også kontrollert videre med en tredjeplass.

– Ble det en melding til Katir etter løpet?

– Nei, nei. Jeg skal ikke bruke krefter på sånt. Jeg snakker heller med beina i finalen, sier Nordås.

NRK har ikke lyktes å få en kommentar fra Katir torsdag kveld.

Katir

SPANSK JUBEL: Mohamed Katir var meget glad etter forsøket.

Foto: JEWEL SAMAD / AFP

Nær utrolig tellefeil: – Flaks

Torsdagens forsøk kom bare 22 timer etter VM-finalen på 1500 meter for Ingebrigtsen og Nordås, hvor de tok henholdsvis sølv og bronse.

I forsøket på 5000 meter håpte både en småsyk Ingebrigtsen og en utladet Nordås på en rolig fart fra start. De to fikk også den farten de ønsket.

Ingebrigtsen la seg helt bakerst fra start, en posisjon han holdt gjennom store deler av løpet.

– Jeg liker ikke helt kroppspråket til Jakob. Jeg synes han virker mindre selvsikker enn vanlig, sa NRKs friidrettskommentator Jann Post 1500 meter ut i løpet.

Friidretts-VM 2023: Dag 6

Ut på den siste runden var begge nordmennene i grei posisjon og på oppløpet så begge ut til å gå kontrollert videre. Ingebrigtsen gikk videre med en tredjeplass, mens Nordås fikk den siste plassen.

Nordås var kun to hundredeler fra å ryke ut, etter å ha slått veldig av på farten de siste 15-20 meterne.

– Jeg telte jo feil. Jeg så rundt meg og kom til syv, men da så jeg ikke til høyre og der kom Chelimo. Jeg slakket jo av, fordi jeg tenkte jeg var topp åtte uansett. Heldigvis hadde jeg flaks, sier Nordås til NRK.

– Jeg kunne røket på hodet ut bare med at jeg ikke sprang til mål. Men jeg føler det er betegnende når du er i god form. Da har du stang inn, sier jærbuen.

Svenske Andreas Almgren kom inn på plassen bak Nordås og er dermed slått ut.

Narve Gilje Nordås

VIDERE: For første gang i karrieren skal Narve Gilje Nordås løpe en VM-finale på 5000 meter.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Ingebrigtsen ser frem til hviledager

Ingebrigtsen var naturligvis fornøyd med å ta seg videre, på distansen hvor han er regjerende verdensmester.

– Det fungerte vel akkurat greit nok, sier Ingebrigtsen til NRK etter løpet.

Med rundt 900 meter igjen ble han hindret da han var like bak Stewart McSweyn som gikk i bakken.

– Jeg fikk det med meg. Jeg håper for deres del at de blir satt igjen, slik som mange som er uheldige, sier Ingebrigtsen.

I etterkant ble også McSweyn tildelt en finaleplass av juryen.

Om søndagens finale sier Ingebrigtsen:

– Det gjenstår veldig å se. Det var nok noen i feltet som jobbet hardere enn meg. Jeg er veldig god form, uten tvil. Men det hjelper ikke når kroppen ikke har helt lyst. Men jeg ble litt bedre i går, kanskje litt på stedet hvil i dag. Nå er de to dager mellom.

I det andre heatet var det også to nordmenn, men både Magnus Tuv Myhre og Henrik Ingebrigtsen ble slått ut etter henholdsvis 11. og 13. plass.

Se fullstendige resultater i bunn av saken.

21.35 skal Håvard Bentdal Ingvaldsen løpe VM-finale på 400 meter. Følg NRKs sending fra friidretts-VM her:

– Fortsatt ikke helt 100 prosent

Jakob Ingebrigtsen løp inn til VM-sølv på 1500 meter onsdag kveld. Etterpå avslørte han at har slitt med en sår hals, som han først kjente på søndag.

Før torsdagens 5000 meter viser målingene at Ingebrigtsen har feber. Det avslører han til NRK.

– Har du ristet av deg gårsdagen fysisk og mentalt?

– Nei.

– Hva er det som fortsatt henger igjen?

– Jeg er fortsatt ikke helt 100 prosent. Det er fortsatt litt feber og fortsatt litt hoven i halsen. Jeg får prøve å spare litt krefter, både på oppvarmingen og forhåpentligvis få et greit løp, sa Ingebrigtsen halvannen time før start.

22-åringen fortalte at han ikke hadde feber da han våknet opp, men målinger viste at han hadde feber i timene før start.

– Jeg har ikke så mye å tape

Ingebrigtsen valgte å starte på 5000-meteren til tross for feberen.

– Jeg har ikke så mye å tape. Jeg får bare prøve. I dag handler det først og fremst om å komme til en finale, så da er det å være topp åtte i mål. Det er selvfølgelig kjipt at jeg er i den situasjonen jeg er i, men akkurat nå får jeg bare prøve å gjøre så godt jeg kan og fokusere på de arbeidsoppgavene jeg har.

– Heldigvis er det varmt, så jeg kan tillate meg et par minutter kortere oppvarming. Det er ikke så mye mer enn det. Jeg får prøve å gjøre så godt jeg kan.

Kjenner igjen forløpet fra tidligere

Landslagslege Ove Talsnes forklarte Ingebrigtsens sykdom slik:

– Det går rimelig greit altså. Han er relativt frisk, men han var ikke frisk nok til å vinne gullet i går. Det har ikke blitt verre til i dag og han har valgt å bestemme seg for å stille. Vi er veldig spent på hvordan det går, sa legen før start.

– Vi kjenner dette igjen fra noen konkurranser tidligere, hvor han ikke har vært i helt optimal form, sa Talsnes.

Ingebrigtsen håper han kan bli kvikkere inn mot en eventuell finale på 5000 meter på søndag kveld.

– Jeg har ikke helt svarene selv, utenom at jeg ikke føler meg helt 100 prosent. Noen dager til med hvile, hvis jeg kommer meg videre ... Jeg kan jo løpe. Jeg er i grei form, men det hjelper ikke når kroppen ikke spiller helt på lag, sa Ingebrigtsen.

Siste nytt

 • BBC: Liverpool vil ha utlevert VAR-lydopptak

  Liverpool har levert inn en formell søknad om å få tilgang til lydopptakene av VAR-dommernes diskusjoner rundt lørdagens feilaktige annullering, melder BBC.

  Videodømmingen havnet i fokus da Liverpool-spiller Luis Diaz ble fratatt en scoring etter en drøy halvtime i Premier League-oppgjøret borte mot Tottenham lørdag kveld. Tottenham vant til slutt 2-1.

  I etterkant opplyste dommerforeningen PGMOL at annulleringen var feil, og at målet burde blitt stående. Tabben ble omtalt som en «betydelig menneskelig feil».

  Nå har Liverpool formelt bedt om å få utlevert lyden av VAR-dommernes samtaler i forbindelse med det som endte opp med å bli en tabbe. Det er ikke kjent om forespørselen vil bli etterkommet.

  Søndag kom Liverpool med en uttalelse der klubben kritiserte feilen i harde ordelag.

  «Vi aksepterer presset som dommerne jobber under, men det er meningen at VAR skal minske dette presset. Det er derfor utilfredsstillende at det ikke ble brukt god nok tid til å sikre at rett avgjørelse ble tatt», het det i meldingen.

  «At tabben allerede er kategorisert som en «betydelig menneskelig feil», er uakseptabelt. Alt skal gjennomgås for å finne ut hva som skjedde. Dette er svært viktig for VARs framtid, i og med at det berører alle klubber. All læring skal brukes til å sikre at slike feil aldri skjer igjen», skrev klubben videre.

  Samtidig varslet Liverpool at ytterligere skritt ville bli tatt i saken. (NTB)

  TZTQFvZHSkc
  Foto: AP
 • Ikonisk OL-stadion beordret stengt

  Olympiastadion i Aten, som ble bygget til sommerlekene i 2004, tvinges til å holde stengt som følge av at det er funnet rust langs det ikoniske buede taket.

  Arenaen med 70.000 sitteplasser er den største i Hellas og er kjent for den hvite stålkonstruksjonen som er designet av den spanske arkitekten Santiago Calatrava. Vegg i vegg ligger også den greske OL-velodromen.

  Nå er begge de to idrettsanleggene stengt ​​etter at de ikke kom gjennom en sikkerhetsinspeksjon som ble igangsatt i april i offentlig regi. Beslutningen ble tatt fredag. (NTB)

  8n3NT-8xyjI
  Foto: AP
 • Sveriges fotballforbund: Andersson gir seg som landslagssjef om Sverige ikke kommer til fotball-EM

  Ifølge Sveriges fotballforbund kommer Janne Andersson til å slutte som landslagssjef om Sverige mislykkes med å ta seg til fotball-EM i Tyskland neste år.

  Sverige sliter i EM-kvalifiseringen og er sju poeng bak Belgia og Østerrike i gruppe F med tre kamper igjen å spille.

  Sverige tapte overraskende 1-3 mot Østerrike hjemme i september og møter Belgia borte 16. oktober. Allerede etter den kampen kan sjansene være over, men Andersson er selv optimistisk.

  – Min tanke er at vi skal ta oss til EM, sier han. (NTB)

  Euro 2024 Qualifier - Group F - Sweden v Austria
  Foto: TT NEWS AGENCY / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste