Kommentar

Hvor mye er egentlig et OL-gull verdt? 

Fluorsaken som preger skisportene langrenn og skiskyting for tiden, setter alle involverte på en etisk prøve. Enten kan lagene jukse og risikere minimalt. Eller så kan de la være og redusere muligheten for OL-medaljer.

Germany Biathlon World Cup

ETISK PRØVE: NRK-kommentator Andreas Stabrun Smith skriver at det blir opptil den enkelte nasjons etiske standarder å avgjøre om man jukser eller ikke i OL i Beijing.  

Foto: Hendrik Schmidt / AP

Verst er det i langrenn. Der FIS først har hintet til at det er tillatt med pulver med c8-bindinger av fluor, før Erik Røste nå tydelig sier at det ikke er tillatt. Men FIS utfører ikke tester, og har heller ikke annonsert at de har planer om å gjøre det i OL.

Det er altså i praksis fritt frem for juks for den som vil.

I skiskyting er situasjonen en annen. IBU har hele tiden vært tydelige på at deres egne regler gjelder også i OL. C8-bindinger av fluor i produkter som legges under skiene er forbudt.

Denne uka kunne NRK fortelle at de første nasjonene er tatt. Moldova og Litauen får begge bot på 50 000 for bevisst bruk av ulovlige produkter. De samme reglene gjelder i OL, og de samme testene vil bli utført. Men da melder jo spørsmålet seg:

Andreas Stabrun Smith

FRITT FRAM: NRK-kommentator Andreas Stabrun Smith skriver at det i praksis er fritt frem for juks.

Foto: Ole Kaland / NRK

Hvor mye er egentlig et OL-gull verdt?

Prøvene som skal tas i Beijing, er kun stikkprøver. Man velger ut enkelte bokser med pulver i smørebodene og tester så innholdet. Hva som til slutt faktisk havner under skiene, får man etter det NRK kjenner til ikke testet (en slik test finnes, men det tar to uker å få svar og slike tester kommer ikke til å skje under OL).

Man klarer altså ikke å fange opp alt juks.

Lav pris

Så la oss ta et tenkt tilfelle, at en nasjon faktisk bestemmer seg for å jukse med fluor i skiskyting. Da kan de enten gjøre det selv og satse på at de ikke blir tatt. Eller de kan på forhånd velge å tenke at «den boten tar vi».

50 000 er en relativt lav pris for å være maksimalt forberedt til OL.

Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018.

HVA ER DET VERDT?: Boten for å bli tatt for å bruke c8-fluor er 50 000 kroner.

Foto: Cornelius Poppe / NTB

Blir man da tatt, må man være forsiktig, for neste gang vanker høyere bot. En tredje gang vil medføre «utestengelse fra neste IBU-event» heter det fra IBU. Jeg vil tro at man hives ut av OL om det skjer 3 ganger. Men det gjør det selvsagt ikke.

For akkurat i OL kan et land som bestemmer seg for å jukse, komme unna uten problem.

I gangavstand fra smørebodene til skiskyting ligger smøreområdene til langrenn.

Dersom et land vil jukse, kan man bare gjøre det der. For FIS sjekker som kjent ingen ting.

En smørje

Det skal legges til at det potensielt er en del regelbrudd som skal utføres før man står på start i OL med ulovlig fluor under skiene. Det er ikke lov å selge, distribuere eller frakte slike produkter i Europa. Så skal slik juks finne sted, må noen gjøre noe de ikke har lov til.

Men produktene fins, og det er et problem.

Ryktene sier til og med at de finnes på lager i Kina.

Uansett er dette en smørje. Raske ski vil alle ha. Så blir det opptil den enkelte nasjons etiske standarder å avgjøre om man jukser eller ikke.

IBU får mye skryt internt i skiskytterkretser for at de har tatt fluorsaken på alvor. At de har avslørt juks er en stor seier for det internasjonale skiskytterforbundet.

Men jeg frykter mange sure miner i Beijing når vi begynner å lese langrennstider der i februar.

Så får vi håpe at det ikke blir slik. Og at de beste vinner uansett.

Siste nytt

 • BBC: Lampard tilbudt jobben som Everton-manager

  Everton har tilbudt Frank Lampard jobben som manager i klubben, melder BBC, som hevder at han fikk tilbudet etter en intervjurunde og et styremøte fredag.

  Lampard har vært uten jobb siden han fikk sparken som Chelsea-manager for ett år siden. Han fikk 18 måneder som sjef i klubben han i mange år tjente som spiller, og der han skaffet seg status som klubblegende.

  Soccer Chelsea Lampard
  Foto: Clive Brunskill / AP
 • Glenn Solberg ledet Sverige til EM-finale

  Keeper Andreas Palicka ble helten med avgjørende redninger i sluttsekundene da Sverige halte i land 34-33-seier over Frankrike og tok seg til EM-finale.

  Et par sekunder før slutt brøt Ludovic Fabregas gjennom og kastet seg inn for å satte inn utligningsmålet, men Palicka satte seg rett og slett på ballen. Dermed kunne landslagssjef Glenn Solberg juble på sidelinja. Han har ledet sitt svenske landslag til finale etter noen svært dramatiske kamper. (NTB)

  EM i håndball for menn 2022: Frankrike - Sverige
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Spania slo ut EM-favoritt Danmark

  Danmark kom til fredagens EM-semifinale mot Spania som stor favoritt, men kom til kort mot tittelforsvarer Spania, som vant 29-25.

  Danmark er regjerende verdensmester og tok med seg OL-sølv hjem fra Tokyo i fjor, begge ganger etter å ha slått Spania i semifinalen. I EM må laget fortsatt vente på sin første finale siden 2014.

  Spania fortsetter på sin side ferden mot det som kan bli lagets tredje EM-triumf på rad.

  Det så lenge ut til å skulle gå helt fint for danskene. I første omgang ledet danskene med inntil fire mål. Lasse Svan satte inn 14-11 et drøyt minutt før pause, men to spanske reduseringer gjorde at den danske ledelsen halvveis var 14-13.

  Etter pause var Spania best. To raske mål av Barcelona-spiller Aleix Gómez sendte laget i ledelse første gang på 17-16, og danskene kom aldri à jour igjen.

  EM i håndball for menn 2022: Spania - Danmark
  Foto: Annika Byrde / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal