Hopp til innhold
Kommentar

Hvor mye er egentlig et OL-gull verdt? 

Fluorsaken som preger skisportene langrenn og skiskyting for tiden, setter alle involverte på en etisk prøve. Enten kan lagene jukse og risikere minimalt. Eller så kan de la være og redusere muligheten for OL-medaljer.

Germany Biathlon World Cup

ETISK PRØVE: NRK-kommentator Andreas Stabrun Smith skriver at det blir opptil den enkelte nasjons etiske standarder å avgjøre om man jukser eller ikke i OL i Beijing.  

Foto: Hendrik Schmidt / AP

Verst er det i langrenn. Der FIS først har hintet til at det er tillatt med pulver med c8-bindinger av fluor, før Erik Røste nå tydelig sier at det ikke er tillatt. Men FIS utfører ikke tester, og har heller ikke annonsert at de har planer om å gjøre det i OL.

Det er altså i praksis fritt frem for juks for den som vil.

I skiskyting er situasjonen en annen. IBU har hele tiden vært tydelige på at deres egne regler gjelder også i OL. C8-bindinger av fluor i produkter som legges under skiene er forbudt.

Denne uka kunne NRK fortelle at de første nasjonene er tatt. Moldova og Litauen får begge bot på 50 000 for bevisst bruk av ulovlige produkter. De samme reglene gjelder i OL, og de samme testene vil bli utført. Men da melder jo spørsmålet seg:

Andreas Stabrun Smith

FRITT FRAM: NRK-kommentator Andreas Stabrun Smith skriver at det i praksis er fritt frem for juks.

Foto: Ole Kaland / NRK

Hvor mye er egentlig et OL-gull verdt?

Prøvene som skal tas i Beijing, er kun stikkprøver. Man velger ut enkelte bokser med pulver i smørebodene og tester så innholdet. Hva som til slutt faktisk havner under skiene, får man etter det NRK kjenner til ikke testet (en slik test finnes, men det tar to uker å få svar og slike tester kommer ikke til å skje under OL).

Man klarer altså ikke å fange opp alt juks.

Lav pris

Så la oss ta et tenkt tilfelle, at en nasjon faktisk bestemmer seg for å jukse med fluor i skiskyting. Da kan de enten gjøre det selv og satse på at de ikke blir tatt. Eller de kan på forhånd velge å tenke at «den boten tar vi».

50 000 er en relativt lav pris for å være maksimalt forberedt til OL.

Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018.

HVA ER DET VERDT?: Boten for å bli tatt for å bruke c8-fluor er 50 000 kroner.

Foto: Cornelius Poppe / NTB

Blir man da tatt, må man være forsiktig, for neste gang vanker høyere bot. En tredje gang vil medføre «utestengelse fra neste IBU-event» heter det fra IBU. Jeg vil tro at man hives ut av OL om det skjer 3 ganger. Men det gjør det selvsagt ikke.

For akkurat i OL kan et land som bestemmer seg for å jukse, komme unna uten problem.

I gangavstand fra smørebodene til skiskyting ligger smøreområdene til langrenn.

Dersom et land vil jukse, kan man bare gjøre det der. For FIS sjekker som kjent ingen ting.

En smørje

Det skal legges til at det potensielt er en del regelbrudd som skal utføres før man står på start i OL med ulovlig fluor under skiene. Det er ikke lov å selge, distribuere eller frakte slike produkter i Europa. Så skal slik juks finne sted, må noen gjøre noe de ikke har lov til.

Men produktene fins, og det er et problem.

Ryktene sier til og med at de finnes på lager i Kina.

Uansett er dette en smørje. Raske ski vil alle ha. Så blir det opptil den enkelte nasjons etiske standarder å avgjøre om man jukser eller ikke.

IBU får mye skryt internt i skiskytterkretser for at de har tatt fluorsaken på alvor. At de har avslørt juks er en stor seier for det internasjonale skiskytterforbundet.

Men jeg frykter mange sure miner i Beijing når vi begynner å lese langrennstider der i februar.

Så får vi håpe at det ikke blir slik. Og at de beste vinner uansett.

Sportsnyheter

Bayern München raste 12 minutter på overtid – hevder dommeren innrømte feil

Nesten tretten minutter på overtid satte Bayern München ballen i mål, men dommeren blåste av for offside like før. Det skaper reaksjoner.

Siste nytt

  • Atlético Madrid fikk opphevet rasismestraff

    Den spanske fotballklubben Atletico Madrid slipper å delvis stenge egen arena samt betale en bot for rasistisk oppførsel av egne supportere.

    Torsdag valgte Det spanske fotballforbundet å godta anken Atletico hadde inngitt mot straffen klubben ble ilagt for en tid tilbake. Til grunn for sanksjonene lå rasisme rettet mot Athletic Bilbao-vingen Nico Williams.

    Atletico ble opprinnelig beordret til å delvis stenge egen hjemmearena i to La Liga-kamper, samt betale en større bot, for Williams-episodene. Vingen skal ha blitt møtt med apelyder under en kamp i forrige måned.

    Forbundet peker på Atleticos «aktive samarbeid» som grunn til at straffen nå legges bort. (NTB)

    84_5MnFD41w
    Foto: Reuters
  • Lahti får «låne» den klassiske Kollen-femmila – første gang på 40 år

    Det blir ingen prestisjefylt Kollen-femmil for langrennsstjernene i 2025. I stedet får Lahti arrangere en 50 kilometer i verdenscupen to uker etter VM i Granåsen.

    Det ble endelig vedtatt på denne ukens møte i langrennskomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) i slovenske Portoroz.

    Verdenscuprennene i langrenn i Holmenkollen neste sesong legges til 15. og 16. mars. Det er helgen etter at VM i Trondheim er avsluttet. I stedet for femmil blir det distanserenn over 10 og 20 kilometer.

    Årsaken er at mesterskapet i Granåsen avsluttes med femmil for begge kjønn. Med det som bakteppe har langrennstoppene i FIS besluttet at det ikke vil være fornuftig med en ny femmil kun én uke etter i Holmenkollen.

    I stedet er det funnet plass til distansen når sirkuset forflytter seg videre til Lahti to uker etter VM. Femmila i Lahti går dermed søndag 23. mars.

    (NTB)

    jm3C-4cNNLY
    Foto: NTB
  • VIF-talent (19) må trolig legge opp

    En alvorlig kneskade tvinger trolig Vålerenga-spiller Jacob Dicko Eng (19) til å avslutte fotbalkarrieren langt tidligere enn han hadde tenkt.

    Oslo-klubben opplyser om den kjedelige situasjonen i sine kanaler torsdag.

    I oktober i fjor pådro Eng seg en alvorlig kneskade mot Fram Larvik i 2. divisjon. Legene ga beskjed om at det var 50 prosent sjanse for at han ville komme tilbake som fotballspiller.

    Til tross for operasjon og iherdig opptrening ble det etter undersøkelser denne uka klart at Jacob fortsatt har en veldig lang vei å gå. Sjansene for comeback er små, melder Vålerenga.

    (NTB)

    Jacob Dicko Eng
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal