FIS avviser at fluor er lov i OL, men ingen vil bli testet: – De tar for lett på det

Det internasjonale skiskytterforbundet krevde svar fra FIS etter den siste ukens oppslag om fluorsmurning. Nå går skipresident Erik Røste ut og avviser at man kan bruke det ulovlige middelet under skiene i OL.

Erik Røste

AVVISER FLUOR-TILLATELSE: Erik Røste sier det ikke blir tillatt med fluorsmurning under skiene i OL.

Foto: Vidar Ruud / NTB sc

– Det internasjonale skiforbundet har vært tydelige på at det ikke er lov med langkjedet fluor denne sesongen. Det har industrien skrevet under på og det har alle nasjonale særforbund skrevet under på. Det gjelder også i OL, som bruker FIS sitt internasjonale regelverk, sier Røste til NRK.

Han er på plass på Lillehammer for å overvære VM i snøsport for parautøvere. De siste dagene har debatten blåst rundt det internasjonale skiforbundets (FIS) fluorforbud.

Etter at EU innførte forbud mot ulovlig bruk og salg av langkjedet fluor i EU og EØS, grunnet miljøskadene som medfølger, valgte også FIS å gjøre dette ulovlig i deres konkurranser. Men siden de ikke hadde på plass et system for å teste om ski hadde flour i smurningen denne sesongen, endte de opp med en annen løsning.

Alle de nasjonale særforbundene signerte en avtale om at de ikke skulle bruke fluorsmurning denne sesongen.

– Veldig skuffende

EU-reglene gjelder dog ikke i Kina, og det har skapt spørsmål om det vil være lov å bruke de ulovlige midlene i OL, som arrangeres i Beijing.

– I FIS har vi bestemt at det er totalt fluorforbud. Det gjelder fra neste sesong. Inntil det trer i kraft så gjelder EU-forbudet. Det har vi alle, Norges Skiforbund og alle andre særforbund, skrevet under på at vi må forholde oss til. Det vil si at C8-fluor er forbudt i alle FIS-konkurranser, og OL er en del av FIS-konkurransene. Så det er ikke lov å bruke fluor i OL, sier Røste, som også sitter i FIS-styret.

De norske skiskytternes smøresjef, Tobias Dahl Fenre, var onsdag formiddag svært kritisk etter at FIS sa til Dagbladet at de tillater den forbudte smurningen i OL.

Noen timer senere sier Dahl Fenre at det er bra Røste kommer på banen og gjør det klart at det vil være et forbud mot C8-fluor i OL. Men han er fortsatt kritisk til FIS sin håndtering av situasjonen.

– Det er kritikkverdig at de går ut og gir en kommentar før de er enige om hva de skal si. Det er ikke noe bra for skiidretten at de gjør det på den måten, mener Dahl Fenre.

Men selv om Røste sier det vil være forbudt med C8-fluor i Beijing, vil ikke FIS teste dette på noe vis. Det mener den norske smøresjefen at er en uholdbar situasjon.

– Jeg ønsker at FIS skal begynne å teste det her og ta det på alvor for vi ser i mange renn nå at situasjonen ikke er holdbar. De tar for lett på det når de ikke gjennomfører tester, og ikke følger opp forbudene de har vært med på å innføre, sier smøresjefen.

Debatten blåste opp etter at det ble avslørt at flere brukte de ulovlige midlene under skiene i Skandinavisk cup i Falun. Det fikk flere til å reagere sterkt.

– Det er veldig skuffende. Det er ingen tvil om at hele skifamilien er opptatt av å fjerne fluor. Så viser det seg at det er krevende og vanskelig å finne en testmetode. Da er det skuffende å registrere at noen ikke bryr seg om det, sier Røste

IBU kontaktet FIS for svar

Onsdag skrev Dagbladet at FIS tillater den forbudte smurningen i OL. Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) reagerte også sterkt på at FIS ville tillate fluor-smurning i OL.

IBU Generalsekretær Niklas Carlsson

TOK KONTAKT MED FIS: Generalsekretæren i IBU tok kontakt med FIS for å få fluorsvar.

Foto: Liv Grete Skjelbreid / NRK

– Vi har fått beskjed om at FIS nå vil tydeliggjøre at det ikke er tillatt med fluor i OL. Vi har hatt en bra dialog med FIS, og har samarbeidet med dem. Vi ble overrasket da vi så det, så vi ville klargjøre det. Derfor tok vi kontakt med dem, sier generalsekretær i IBU, Niklas Carlsson.

– Hva fikk dere beskjed om da?

– At de har et fluorforbud, og at de har en avtale signert med alle sine særforbund, som spesifiserer at fluor ikke er tillatt i deres konkurranser, inkludert OL, sier Carlsson.

Røste sier de har hatt et godt samarbeid med IBU, og tror kritikken som kom fra skiskytterleiren beror på misforståelser.

– Det jeg kan si er at jeg sitter i arbeidsgruppen som jobber med dette her. Der sitter vi med IBU. Vi har jobbet sammen med dem i to og et halvt år. Vi har det samme regelverket og forholder oss til det samme. Så det tror jeg beror på misforståelser, sier Røste.

Siste nytt

 • BBC: Lampard tilbudt jobben som Everton-manager

  Everton har tilbudt Frank Lampard jobben som manager i klubben, melder BBC, som hevder at han fikk tilbudet etter en intervjurunde og et styremøte fredag.

  Lampard har vært uten jobb siden han fikk sparken som Chelsea-manager for ett år siden. Han fikk 18 måneder som sjef i klubben han i mange år tjente som spiller, og der han skaffet seg status som klubblegende.

  Soccer Chelsea Lampard
  Foto: Clive Brunskill / AP
 • Glenn Solberg ledet Sverige til EM-finale

  Keeper Andreas Palicka ble helten med avgjørende redninger i sluttsekundene da Sverige halte i land 34-33-seier over Frankrike og tok seg til EM-finale.

  Et par sekunder før slutt brøt Ludovic Fabregas gjennom og kastet seg inn for å satte inn utligningsmålet, men Palicka satte seg rett og slett på ballen. Dermed kunne landslagssjef Glenn Solberg juble på sidelinja. Han har ledet sitt svenske landslag til finale etter noen svært dramatiske kamper. (NTB)

  EM i håndball for menn 2022: Frankrike - Sverige
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Spania slo ut EM-favoritt Danmark

  Danmark kom til fredagens EM-semifinale mot Spania som stor favoritt, men kom til kort mot tittelforsvarer Spania, som vant 29-25.

  Danmark er regjerende verdensmester og tok med seg OL-sølv hjem fra Tokyo i fjor, begge ganger etter å ha slått Spania i semifinalen. I EM må laget fortsatt vente på sin første finale siden 2014.

  Spania fortsetter på sin side ferden mot det som kan bli lagets tredje EM-triumf på rad.

  Det så lenge ut til å skulle gå helt fint for danskene. I første omgang ledet danskene med inntil fire mål. Lasse Svan satte inn 14-11 et drøyt minutt før pause, men to spanske reduseringer gjorde at den danske ledelsen halvveis var 14-13.

  Etter pause var Spania best. To raske mål av Barcelona-spiller Aleix Gómez sendte laget i ledelse første gang på 17-16, og danskene kom aldri à jour igjen.

  EM i håndball for menn 2022: Spania - Danmark
  Foto: Annika Byrde / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal