Hopp til innhold

FIS avviser at fluor er lov i OL, men ingen vil bli testet: – De tar for lett på det

Det internasjonale skiskytterforbundet krevde svar fra FIS etter den siste ukens oppslag om fluorsmurning. Nå går skipresident Erik Røste ut og avviser at man kan bruke det ulovlige middelet under skiene i OL.

Erik Røste

AVVISER FLUOR-TILLATELSE: Erik Røste sier det ikke blir tillatt med fluorsmurning under skiene i OL.

Foto: Vidar Ruud / NTB sc

– Det internasjonale skiforbundet har vært tydelige på at det ikke er lov med langkjedet fluor denne sesongen. Det har industrien skrevet under på og det har alle nasjonale særforbund skrevet under på. Det gjelder også i OL, som bruker FIS sitt internasjonale regelverk, sier Røste til NRK.

Han er på plass på Lillehammer for å overvære VM i snøsport for parautøvere. De siste dagene har debatten blåst rundt det internasjonale skiforbundets (FIS) fluorforbud.

Etter at EU innførte forbud mot ulovlig bruk og salg av langkjedet fluor i EU og EØS, grunnet miljøskadene som medfølger, valgte også FIS å gjøre dette ulovlig i deres konkurranser. Men siden de ikke hadde på plass et system for å teste om ski hadde flour i smurningen denne sesongen, endte de opp med en annen løsning.

Alle de nasjonale særforbundene signerte en avtale om at de ikke skulle bruke fluorsmurning denne sesongen.

– Veldig skuffende

EU-reglene gjelder dog ikke i Kina, og det har skapt spørsmål om det vil være lov å bruke de ulovlige midlene i OL, som arrangeres i Beijing.

– I FIS har vi bestemt at det er totalt fluorforbud. Det gjelder fra neste sesong. Inntil det trer i kraft så gjelder EU-forbudet. Det har vi alle, Norges Skiforbund og alle andre særforbund, skrevet under på at vi må forholde oss til. Det vil si at C8-fluor er forbudt i alle FIS-konkurranser, og OL er en del av FIS-konkurransene. Så det er ikke lov å bruke fluor i OL, sier Røste, som også sitter i FIS-styret.

De norske skiskytternes smøresjef, Tobias Dahl Fenre, var onsdag formiddag svært kritisk etter at FIS sa til Dagbladet at de tillater den forbudte smurningen i OL.

Noen timer senere sier Dahl Fenre at det er bra Røste kommer på banen og gjør det klart at det vil være et forbud mot C8-fluor i OL. Men han er fortsatt kritisk til FIS sin håndtering av situasjonen.

– Det er kritikkverdig at de går ut og gir en kommentar før de er enige om hva de skal si. Det er ikke noe bra for skiidretten at de gjør det på den måten, mener Dahl Fenre.

Men selv om Røste sier det vil være forbudt med C8-fluor i Beijing, vil ikke FIS teste dette på noe vis. Det mener den norske smøresjefen at er en uholdbar situasjon.

– Jeg ønsker at FIS skal begynne å teste det her og ta det på alvor for vi ser i mange renn nå at situasjonen ikke er holdbar. De tar for lett på det når de ikke gjennomfører tester, og ikke følger opp forbudene de har vært med på å innføre, sier smøresjefen.

Debatten blåste opp etter at det ble avslørt at flere brukte de ulovlige midlene under skiene i Skandinavisk cup i Falun. Det fikk flere til å reagere sterkt.

– Det er veldig skuffende. Det er ingen tvil om at hele skifamilien er opptatt av å fjerne fluor. Så viser det seg at det er krevende og vanskelig å finne en testmetode. Da er det skuffende å registrere at noen ikke bryr seg om det, sier Røste

IBU kontaktet FIS for svar

Onsdag skrev Dagbladet at FIS tillater den forbudte smurningen i OL. Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) reagerte også sterkt på at FIS ville tillate fluor-smurning i OL.

IBU Generalsekretær Niklas Carlsson

TOK KONTAKT MED FIS: Generalsekretæren i IBU tok kontakt med FIS for å få fluorsvar.

Foto: Liv Grete Skjelbreid / NRK

– Vi har fått beskjed om at FIS nå vil tydeliggjøre at det ikke er tillatt med fluor i OL. Vi har hatt en bra dialog med FIS, og har samarbeidet med dem. Vi ble overrasket da vi så det, så vi ville klargjøre det. Derfor tok vi kontakt med dem, sier generalsekretær i IBU, Niklas Carlsson.

– Hva fikk dere beskjed om da?

– At de har et fluorforbud, og at de har en avtale signert med alle sine særforbund, som spesifiserer at fluor ikke er tillatt i deres konkurranser, inkludert OL, sier Carlsson.

Røste sier de har hatt et godt samarbeid med IBU, og tror kritikken som kom fra skiskytterleiren beror på misforståelser.

– Det jeg kan si er at jeg sitter i arbeidsgruppen som jobber med dette her. Der sitter vi med IBU. Vi har jobbet sammen med dem i to og et halvt år. Vi har det samme regelverket og forholder oss til det samme. Så det tror jeg beror på misforståelser, sier Røste.

Siste nytt

 • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

  Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

  Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

  I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

  – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

  I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

  Sivert Mannsverk
  Foto: NTB
 • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

  Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

  Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

  Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

  Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

  Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

  En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

  Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

  Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

  Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

  Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Dave Thompson / AP
 • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

  Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

  Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

  Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

  Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

  Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

  Nedregotten og Skaslien
  Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal