Hopp til innhold

FIS avviser at fluor er lov i OL, men ingen vil bli testet: – De tar for lett på det

Det internasjonale skiskytterforbundet krevde svar fra FIS etter den siste ukens oppslag om fluorsmurning. Nå går skipresident Erik Røste ut og avviser at man kan bruke det ulovlige middelet under skiene i OL.

Erik Røste

AVVISER FLUOR-TILLATELSE: Erik Røste sier det ikke blir tillatt med fluorsmurning under skiene i OL.

Foto: Vidar Ruud / NTB sc

– Det internasjonale skiforbundet har vært tydelige på at det ikke er lov med langkjedet fluor denne sesongen. Det har industrien skrevet under på og det har alle nasjonale særforbund skrevet under på. Det gjelder også i OL, som bruker FIS sitt internasjonale regelverk, sier Røste til NRK.

Han er på plass på Lillehammer for å overvære VM i snøsport for parautøvere. De siste dagene har debatten blåst rundt det internasjonale skiforbundets (FIS) fluorforbud.

Etter at EU innførte forbud mot ulovlig bruk og salg av langkjedet fluor i EU og EØS, grunnet miljøskadene som medfølger, valgte også FIS å gjøre dette ulovlig i deres konkurranser. Men siden de ikke hadde på plass et system for å teste om ski hadde flour i smurningen denne sesongen, endte de opp med en annen løsning.

Alle de nasjonale særforbundene signerte en avtale om at de ikke skulle bruke fluorsmurning denne sesongen.

– Veldig skuffende

EU-reglene gjelder dog ikke i Kina, og det har skapt spørsmål om det vil være lov å bruke de ulovlige midlene i OL, som arrangeres i Beijing.

– I FIS har vi bestemt at det er totalt fluorforbud. Det gjelder fra neste sesong. Inntil det trer i kraft så gjelder EU-forbudet. Det har vi alle, Norges Skiforbund og alle andre særforbund, skrevet under på at vi må forholde oss til. Det vil si at C8-fluor er forbudt i alle FIS-konkurranser, og OL er en del av FIS-konkurransene. Så det er ikke lov å bruke fluor i OL, sier Røste, som også sitter i FIS-styret.

De norske skiskytternes smøresjef, Tobias Dahl Fenre, var onsdag formiddag svært kritisk etter at FIS sa til Dagbladet at de tillater den forbudte smurningen i OL.

Noen timer senere sier Dahl Fenre at det er bra Røste kommer på banen og gjør det klart at det vil være et forbud mot C8-fluor i OL. Men han er fortsatt kritisk til FIS sin håndtering av situasjonen.

– Det er kritikkverdig at de går ut og gir en kommentar før de er enige om hva de skal si. Det er ikke noe bra for skiidretten at de gjør det på den måten, mener Dahl Fenre.

Men selv om Røste sier det vil være forbudt med C8-fluor i Beijing, vil ikke FIS teste dette på noe vis. Det mener den norske smøresjefen at er en uholdbar situasjon.

– Jeg ønsker at FIS skal begynne å teste det her og ta det på alvor for vi ser i mange renn nå at situasjonen ikke er holdbar. De tar for lett på det når de ikke gjennomfører tester, og ikke følger opp forbudene de har vært med på å innføre, sier smøresjefen.

Debatten blåste opp etter at det ble avslørt at flere brukte de ulovlige midlene under skiene i Skandinavisk cup i Falun. Det fikk flere til å reagere sterkt.

– Det er veldig skuffende. Det er ingen tvil om at hele skifamilien er opptatt av å fjerne fluor. Så viser det seg at det er krevende og vanskelig å finne en testmetode. Da er det skuffende å registrere at noen ikke bryr seg om det, sier Røste

IBU kontaktet FIS for svar

Onsdag skrev Dagbladet at FIS tillater den forbudte smurningen i OL. Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) reagerte også sterkt på at FIS ville tillate fluor-smurning i OL.

IBU Generalsekretær Niklas Carlsson

TOK KONTAKT MED FIS: Generalsekretæren i IBU tok kontakt med FIS for å få fluorsvar.

Foto: Liv Grete Skjelbreid / NRK

– Vi har fått beskjed om at FIS nå vil tydeliggjøre at det ikke er tillatt med fluor i OL. Vi har hatt en bra dialog med FIS, og har samarbeidet med dem. Vi ble overrasket da vi så det, så vi ville klargjøre det. Derfor tok vi kontakt med dem, sier generalsekretær i IBU, Niklas Carlsson.

– Hva fikk dere beskjed om da?

– At de har et fluorforbud, og at de har en avtale signert med alle sine særforbund, som spesifiserer at fluor ikke er tillatt i deres konkurranser, inkludert OL, sier Carlsson.

Røste sier de har hatt et godt samarbeid med IBU, og tror kritikken som kom fra skiskytterleiren beror på misforståelser.

– Det jeg kan si er at jeg sitter i arbeidsgruppen som jobber med dette her. Der sitter vi med IBU. Vi har jobbet sammen med dem i to og et halvt år. Vi har det samme regelverket og forholder oss til det samme. Så det tror jeg beror på misforståelser, sier Røste.

Siste nytt

 • Sundling spurtslo Kalvå - andreplass for Norge 1

  Lagsprinten i Lahti skulle handle om to lag, Norge 1 og Sverige 1. Det norske førstelaget med Julie Myhre og Anne Kjersti Kalvå satte opp et høyt tempo gjennom hele rennet, men det svenske førstelaget nektet å gi slipp.

  Ut på sisterunden gikk Anne Kjersti Kalvå og Jonna Sundling ut sammen, og Kalvå gjorde sitt for å få en luke. Men i den nest siste bakken viste Sundling hvorfor hun er verdensmester på sprint.

  Sundling fikk raskt en stor luke da hun rykket og sikret seier for Sverige 1. Inn på stadion fikk Kalvå selskap av Tyskland, men Kalvå klarte å holde unna og sikret andreplassen foran Tyskland 1.

  Norge 2 ble til slutt nummer syv.

  FIS Cross Country World Cup
  Foto: TT NEWS AGENCY / Reuters
 • Kirkeeide tok gullet på sprinten under skiskytter-NM

  Maren Hjelmeset Kirkeeide gikk inn til gullet på kvinnenes sprint under skiskytter-NM i Alta. Sølvet gikk til Ingrid Landmark Tandrevold

  Unge og lovende Kirkeeide skjøt feilfritt og var rask i sporet til tross for at forholdene ble tøffere med snøvær for de sist startende.

  Kirkeeide var til slutt 7,8 sekunder foran landslagsløperen Tandrevold.

  Tandrevold var den naturlige favoritten, men måtte altså se seg slått. Karoline Knotten endte på bronseplassen. Løperen fra Vingrom var 9,1 sekunder bak Kirkeeide. (NTB)

 • Monsterprolog av Klæbo – suste til lagsprintfinalen i Lahti med Valnes

  Johannes Høsflot Klæbo og Erik Valnes unngikk uhell og hadde ingen problemer med å sikre seg finaleplass i verdenscuplagsprinten i langrenn i Lahti.

  Norges andrelag med Harald Østberg Amundsen og Sindre Bjørnestad Skar er også klare for finalen. (NTB)

  Johannes Høsflot Klæbo
  Foto: Ulf Palm / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste