Fluorjuks avdekket i skiskyting: Norsk smøregigant har trukket ulovlige produkter

Samtidig som to nasjoner har blitt straffet for å bryte fluorreglene i verdenscupen i skiskyting, har Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) også avslørt «urene» Swix-produkter i omløp.

RCP Cold

URENT PRODUKT: Dette fluorpulveret fra Swix er merket som EU-godkjent i henhold til det nye fluorforbudet mot C8. Det viser seg å være feil.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

– Det er en uheldig situasjon for lag som har kjøpt et produkt de trodde var rent og merket som EU-godkjent, sier sportsdirektør i IBU, Felix Bitterling, til NRK.

Swix er blant leverandørene som har fått beskjed om at et eller flere av deres produkter er ulovlige i henhold til dagens regelverk.

Swix-fabrikken

SMØREGIGANT: Swix har hovedkontor på Lillehammer.

Foto: Erik Johansen / NTB

Den norske smøregiganten skal ha informert sine kunder, også i langrenn, om situasjonen. Under forrige verdenscuprunde i Oberhof gikk Swix-representanter fra smørebod til smørebod og samlet inn de forurensede produktene.

Dette bekrefter også leverandøren selv overfor NRK.

– Det er veldig ubeleilig, og vi trakk tilbake produktet umiddelbart da IBU informerte oss. Så skal det sies at IBU har testet veldig mange produkter fra oss, og dette er det eneste som ikke er innenfor regelverket, sier Christian Gløgård, forsknings- og utviklingssjef i Swix.

Skiskyttere

UREN SMURNING: Mange skiskyttere kan ha konkurrert med ulovlige produkter under skia, uten å vite om det.

Foto: Hendrik Schmidt / AP

Har fjernet flere produkter fra markedet

Det er et testparti fra 2019 av pulveret RCP Cold som skal være forurenset med såkalt C8-kjedet fluor, ifølge Gløgård. Produkter med denne typen fluor er ulovlig å bruke og selge i Europa, og dermed forbudt i konkurranser.

Swix har også samlet inn to andre typer pulver, RCP Zero og RCP Warm, selv om disse har lovlige fluorverdier.

– Vi ville ikke ta noen sjanser. Dette er produkter som uansett fases ut, sier Gløgård.

Swix-produkter

IKKE KOMMERSIELT: Pulvertypene som Swix har trukket tilbake er ikke til salgs kommersielt.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

Det betyr at lagene må bruke pulver fra konkurrerende leverandører resten av sesongen.

– Vi har hatt fluorprodukter fra Swix som vi måtte levere tilbake. Så nå drar vi til OL uten Swix-pulver, for det var det eneste de hadde, sier fungerende smøresjef for de norske skiskytterne, Espen Mikkelsen.

Nå har IBU bedt leverandørene som har blitt tatt i fluorjuks om å «rydde opp». Foreløpig har ingen lag som har brukt produkter merket som EU-godkjente blitt straffet.

– Swix reagerte raskt og profesjonelt. Med et unntak har alle leverandørene unnskyldt seg, innrømmet at det var noe galt og lovet å informere lagene, sier Bitterling uten å ville utdype noe mer om det nevnte unntaket.

Felix Bitterling, sportsdirektør i IBU

FLUORJUKS: Felix Bitterling kan fortelle at IBU har avdekket flere brudd på fluorregelverket den siste tiden.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

To nasjoner blir straffet for fluorjuks

Dette er ikke det eneste IBUs fluortesting har avdekket denne vinteren.

I tillegg til at flere lag har brukt ulovlige fluorprodukter som er merket som EU-godkjente, skal to lag bevisst ha brukt smurning med C8 og verdier langt over det som er lov.

– Vi har tatt to lag som åpenbart har brutt reglene og hatt gamle C8-produkter liggende. De har fått en straff på flere tusen euro, forteller Bitterling til NRK.

IBU opplyser at det er Moldova og Litauen som har blitt bøtelagt for brudd på fluorregelverket.

– Bryter de reglene igjen vil straffen bli strengere, og suspensjon aktuelt, legger han til.

Bitterling forklarer at de kun tester produkter lagene har i smøreboden, men de kan foreløpig ikke bevise at produktene faktisk har blitt brukt. IBU jobber med å utvikle et testapparat som kan bevise hva løperne har under skia når det blir et totalforbud mot fluor neste år.

Skulle gjerne blitt testet mer

Den norske smøreleiren er ikke overrasket over at det nå har kommet flere eksempler på fluorjuks i skiidretten.

– Vi håper jo at alle skal være ærlige og redelige, men vi er ikke overrasket over at det dukker opp saker som dette, sier Mikkelsen.

Espen Mikkelsen

IKKE OVERRASKET: Smører Espen Mikkelsen blir ikke sjokkert over nyheten om at to nasjoner har blitt tatt i fluorjuks.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

Han er glad for at IBUs testsystem har klart å fange opp juks, men skulle sett at det var enda mer testing enn det har vært til nå.

– Norge har blitt testet to ganger i verdenscupen i vinter. Jeg kunne ønske de hadde testet oss enda mer.

Ifølge Bitterling har IBU trappet opp fluortestingen den siste tiden, og brukt rundt 70.000 euro på testing så langt i vinter.

– Vi trodde det ville være flere lag som prøvde å jukse, så det var en positiv overraskelse er bra for sporten. Det vi ikke hadde ventet var at vi skulle finne flere produkter fra leverandørene som ikke var rene, selv om de var EU-merket. Det var litt overraskende, innrømmer sportsdirektøren.

Sportsnyheter

Vilde Nilsen 2,8 sekunder bak en gullmedalje: – Jeg slet med å stå på beina

Det ble et dramatisk oppgjør om sekunder da Vilde Nilsen (21) tok VM-sølv i VM i snøsport på Lillehammer tirsdag. 21-åringen var kun 2,8 sekunder bak gullvinneren Ludmila Liasjenko.

Siste nytt

 • 22 nye utøvere klare for Beijing-OL

  Det er nå tatt ut de siste 22 utøverne til OL i Beijing.

  Den norske troppen besto fra før av 59 utøvere. Torsdag ble den utvidet med i hovedsak skihoppere og alpinister. Uttaket inneholdt få store overraskelser.

  Slik så tirsdagens uttak ut i sin helhet:

  Alpint:

  Lucas Braathen (Bærums Skiklub), Timon Haugan (Oppdal), Mina Fürst Holtmann (Bærums), Aleksander Aamodt Kilde (Lommedalen), Henrik Kristoffersen (Rælingen), Atle Lie McGrath (Bærum), Ragnhild Mowinckel (Rival), Adrian Smiseth Sejersted (Stabæk), Sebastian Foss Solevåg (Spjelkavik), Thea Louise Stjernesund (Hakadal), Maria Therese Tviberg (Geilo), Rasmus Windingstad (Bærum).

  Friski:

  Tormod Frostad (Bærum).

  Hopp:

  Thea Minyan Bjørseth (Lensbygda), Johann André Forfang (Tromsø), Halvor Egner Granerud (Asker), Robert Johansson (Søre Ål), Marius Lindvik (Rælingen), Silje Opseth (Holeværingen), Anna Odine Strøm (Alta), Daniel-André Tande (Kongsberg).

  Snowboard:

  Ståle Sandbech (Bærum).

  FIS Ski World Cup Men's Super G
  Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters
 • Kongefamilien ikkje til OL

  Kongefamilien opplyser at dei kjem til å følgje OL og Paralympics i Beijing på TV.

  Det blir grunngitt med dei strenge reise- og smittevernreglane som vil gjelde under vinterleikane i Kina. Normalt har representantar for kongefamilien vore til stades på OL.

  «I år vil Kongefamilien følge vinter-OL og heie på de norske utøverne foran TV-skjermen. Kongefamilien vil i likhet med store deler av Norge følge lekene med stor iver», opplyser Det norske kongehus til NTB.

  «OL og de paralympiske leker i Beijing vil ikke finne sted med internasjonalt publikum, og de svært strenge reise- og smittevernreglene under OL har gjort et besøk til lekene vanskelig å gjennomføre. Som følge av dette vil det dessverre ikke være tilstedeværelse fra Kongefamilien under de olympiske- eller paralympiske leker i Beijing 2022. Kongefamilien ønsker de norske idrettsutøverne og støtteapparatet lykke til i Beijing!», heiter det vidare.

  Regjeringa har på side gjort det klart at ho vil vere representert under vinterleikane (NTB).

  Kong Harald på OL 2006
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Ronaldo og Rashford tilbake i trening – kan bli aktuelle mot Brentford

  Manchester United-manager Ralf Rangnick kan glede seg over at trioen Cristiano Ronaldo, Marcus Rashford og Paul Pogba er tilbake i trening.

  Det avslørte et bilde Ronaldo publiserte på Twitter mandag. Rangnick snakket om troppen på en pressekonferanse foran onsdagens møte med Brentford, og han hadde følgende å si om de tre stjernespillerne:

  – Cristiano og Marcus trente i går og trener i dag. Vi må vente til etter dagens trening for å se om de er klare. Per nå tror jeg at begge kan være tilgjengelige.

  – Paul hadde sin første trening med laget i går, og han viste hvilken ekstraordinær spiller han kan være, sier Rangnick om Pogba, som har vært ute med skade siden starten av november.

  – Han er ikke klar for kampene denne uken. Jeg håper at han kan være tilgjengelig etter vinterpausen når vi møter Middlesbrough i cupen (4/2) og Burnley (8/2). (NTB)

  Foto: OLI SCARFF / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal