NRK Meny
Normal

Granskingsutvalget reagerte på funnene i traileren: – Det er alvorlig

ULLEVAAL (NRK): I Norges smøretrailer lå det reseptbelagte legemidler tilgjengelig for alle, ifølge rapporten til granskingsutvalget. Dette reagerer flere medlemmer på, selv om de til slutt frikjente Skiforbundet.

Smøretrailer

REAGERER: Utvalgets leder Katharina Rise reagerer på at reseptbelagte legemidler var tilgjengelig for alle i den norske smørebussen.

Foto: Anders Skjerdingstad / Terje Bendiksby / NRK / NTB scanpix

– Det var medisiner – mer eller mindre frittliggende – på smørebussen. Det ser jeg som alvorlig, sier finske Katja Mjøsund, spesiallege i idrettsmedisin.

Hun var torsdag med på å legge frem granskingsutvalgets rapport om medisineringen i norsk langrenn.

Rapporten slår fast at Skiforbundets praksis ikke bryter med NIFs eller Wadas regelverk og at landslagene ikke har drevet uforsvarlig behandling av utøvere uten astma. Men utvalget peker likevel på flere svakheter i rutinene.

GRanskningsutvalget NSF-langrenn

UTVALG: Katja Mjøsund og Lars Pedersen fra henholdsvis Finland og Danmark.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

På spørsmål om hva som er det mest alvorlige funnet i granskingen, svarer både Mjøsund og utvalgets leder, Katharina Rise, forholdene i andre etasje på den norske smøretraileren.

– I smøretrailerens andre etasje var det blant annet reseptbelagte legemidler tilgjengelig for andre enn de som har fått forskrevet medisinene fra legen, sier Rise til NRK og understreker:

– Dette er forhold som Skiforbundet allerede har endret på.

«Dårlig kontroll»

I rapporten står det følgende: «Gjennom den, etter forholdene dårlige kontrollen av legemidler i traileren, har det vært muligheter for utøvere å innhalere legemidler via forstøver uten på forhånd å ha kontrakt med en lege.»

Det er legemidlene Atrovent og Pulmicort som har ligget tilgjengelig i smørebussen, ifølge utvalget.

Professor Kjell Larsson, som sitter i utvalget, understreker at han ikke så noe til disse legemidlene da han besøkte smøretraileren tidligere i vinter.

– Men det hadde vært sånn tidligere at det hadde ligget medisiner fremme. Utøverne kunne ha tatt det. Men det vet vi ikke om de gjorde det, sier Larsson til NRK.

Leder i utvalget som skal gjennomgå medisinbruken i langrennssporten, Katharina Rise (t.

FORNØYD: Torbjørn Skogstad gleder seg over resultatet av granskingsrapporten, men understreker at Skiforbundet helt klart har forbedringspotensial. Her er han avbildet med utvalgets leder Katharina Rise.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Får kritikk for medisinkoffert-rutiner

Utvalget peker også på at det de omtaler som «dårlige» og «uklare» rutiner knyttet til medisinkofferten som er med landslaget på treningssamlinger og konkurranser.

«Utvalget har gjennom intervjuer også fått opplysninger som kan tyde på at utøver selv har hentet legemidler i medisinkofferten, samtidig som det for utvalget er uklart om dette har skjedd etter forutgående klarering med helsepersonell», står det blant annet i rapporten.

Det påpekes i rapporten at dette kan være snakk om enkeltstående tilfeller.

Torbjørn Skogstad, leder av langrennskomiteen, sier det er åpenbart at de har et forbedringspotensial på flere områder.

– Jeg registrerer at Katharina Rise sier noe om det som kan oppfattes som lemfeldighet rundt medisinkoffert og håndteringen av medisiner. Det er selvfølgelig ikke bra, men sånn som jeg har oppfattet det er det allerede gjennomført tiltak på de områdene. Jeg er samtidig veldig glad når de sier at de ikke har avdekket at dette har fått konsekvenser eller følgeeffekter, sier Skogstad.

Rønsen reagerte selv på medisinkofferten

Ola Rønsen, medisinsk ansvarlig i Skiforbundet, forteller at han reagerte selv på praksisen rundt medisinkofferten da han nylig ble ansatt.

– Jeg ser absolutt at det er verdt å reagere på at en medisinkoffert ligger og slenger – selv om det er en lås på den – i et område den ikke skal være. Og at det for eksempel er gamle medisiner i legekofferten, som ikke bør være der, sier Rønsen.

Ola Rønsen

LEGE: Ola Rønsen, medisinsk ansvarlig i Skiforbundet.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Han forteller at de nå har innført rutiner som går på at man skal signerer medisiner som blir tatt ut og inn av kofferten.

– Rutinene er allerede skjerpet inn. Men det er et kontinuerlig arbeid å holde dette både oppdatert med riktige medisiner til riktig personer – og at vi understreker at utøverne selv har større ansvar for å ha med seg sine egne medisiner. De skal ikke regne med at legene har med medisinene i kofferten til enhver tid, sier Rønsen.

Siste nytt

 • Bonus på 105 000 kr lokker jentene

  Det er mye på spill for Norges håndballjenter i VM. En ny tittel er verdt 105 000 kroner for hver av spillerne, ifølge NTB. De får da 75 000 kroner for gullet og som ekstrabonus får de ytterlige 30 000 hver, siden laget da allerede er sikret plass i neste VM (Japan 2019).

  Nora Mørk
  Foto: Anders Skjerdingstad / NRK
 • Blodig slagsmål i Manchester

  Manchester City-trener Mikel Arteta fikk et blodig kutt i hodet og José Mourinho ble truffet i hodet av en vannflaske etter kampen mellom Manchester City og Manchester United i går. Det var Mourinho som startet bråket, ifølge flere britiske medier, som Daily Mail.

  Mourinho
  Foto: Bryn Lennon / Getty Images
 • Ny verdensrekord og ny norsk rekord

  Ted-Jan Bloemen gikk inn til ny verdensrekord med tiden 6:01.86 på 5000 meteren i Salt Lake City.

  – Et helt sinnssykt skøyteløp, sier NRK-ekspert Even Wetten.

  Blomen gikk i par med Sverre Lunde Pedersen, som hang godt på rekordfarten og suste inn til ny norsk rekord med tiden 6.07.61. Det holdt til en sjetteplass.

  Canada WCup Speedskating Ted-Jan Bloemen
  Foto: Mike Ridewood / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM håndball kvinner: 1/8-finale Spania - Norge
VM håndball kvinner: 1/8-finale Spania - Norge
VM håndball kvinner: 1/8-finale Spania - Norge
VM håndball kvinner: 1/8-finale Spania - Norge