Hopp til innhold

Granskerne av norsk langrenn rakk ikke fristen

Utvalget som skal granske medisinbruken i norsk langrenn, rakk ikke å bli ferdig innen fristen de hadde satt seg.

Torbjørn Skogstad og Katharina Rise

ASTMA-UTVALG: Leder i utvalget som skal gjennomgå medisinbruken i langrennssporten, Katharina Rise, forteller at de ikke blir ferdige til fristen. Her med leder i langrennskomiteen, Torbjørn Skogstad.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Vi har fått utsatt fristen for avgivelse av vår rapport, erkjenner utvalgsleder Katharina Rise overfor NRK torsdag kveld.

Etter sommerens astmaavsløringer ble det nedsatt et eget utvalg som skulle granske medisinbruken i norsk langrenn. Etter planen skulle utvalget komme med sin vurdering til nyttår, men fristen er nå utsatt med halvannen måned.

– Beslutningen ble tatt rett før nyttår. Det er den tiden vi trenger for å klare å ferdigstille vår rapport etter at vi har innhentet nødvendig informasjon, blant annet siden utvalgsmedlemmene ellers arbeider i fire ulike land i 100-prosentstilling, i tillegg til utvalgsarbeidet, forklarer Rise.

– Viktig at det gjøres grundig

Utvalget består av medlemmer fra Finland, Danmark, Sverige og Norge.

Leder av langrennskomiteen, Torbjørn Skogstad, mener utvalget må bruke den tiden det trenger.

– For langrennskomiteen er det viktig at arbeidet gjøres grundig. Vi har derfor ingen problemer med at utvalget gis nødvendig tid til å sluttføre arbeidet, skriver Skogstad i en SMS til NRK.

– Det er mange som har spørsmål

Erik Røste, president i Norges Skiforbund og Torbjørn Skogstad, leder for langrennskomiteen, tok initiativ til utvalget etter at flere ikke-navngitte langrennsutøvere sa at de var blitt tilbudt astmamedisin selv om de var friske.

– Vi har lagt vekt på bred kompetanse innen medisin, jus og etikk og i tillegg har det vært avgjørende at ingen av medlemmene på noen måte har bindinger til Norges Skiforbund, sa Skogstad til NRK i september.

NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland mente skiforbundet var tjent med en rask avklaring.

– Det er mange som har spørsmål og som venter på utfallet av denne behandlingen, fortalte han.

Astma-kritikk

​​Bruken av astmamedisin blant norske langrennsløpere har vært et hett diskusjonstema blant utenlandske konkurrenter i mange år.

Det blusset kraftig opp igjen i sommer da Martin Johnsrud Sundby-saken dukket opp, i tillegg til innrømmelsene fra ikke-astmatikere som Therese Johaug, Finn-Hågen Krogh og Eirik Brandsal.

Alle de tre nevnte bekreftet at de brukte astmamedisiner, til tross for at de ikke har astmadiagnose. Det var Verdens antidopingbyrå (Wada) langt fra begeistret over.

Siste nytt

  • Molde møter Sarpsborg i cupen – VIF trakk HamKam

    Molde skal opp mot Sarpsborg i jakten på kvartfinaleplass i årets fotball-NM.

    Molde slo Hødd 3-1 onsdag og sikret seg en plass i den fjerde runden.

    Lillestrøm overrasket og slo Bodø/Glimt 4-2 onsdag. «Fugla» møter Strømsgodset i den neste fasen. Kampene spilles 8. mai før det blir et opphold fram til høstsesongen.

    Vålerenga slo ut Tromsø på hjemmebane onsdag og får ny hjemmekamp når HamKam kommer på besøk.

    I alt åtte eliteserielag er ute av årets cup. I tillegg til Molde og Lillestrøm er Fredrikstad, KFUM Oslo, HamKam, Strømsgodset, Viking og Sarpsborg 08 videre.

    Molde vant cupen i fjor med 1-0-seier over Glimt.

    Alle kampene:

    Eidsvold Turn – Sandnes Ulf

    Stabæk – Bryne

    Strømsgodset – Lillestrøm

    Raufoss – Fredrikstad

    Vålerenga – HamKam

    Lysekloster – KFUM

    Molde – Sarpsborg

    Levanger – Viking (NTB)

    Molde
    Foto: NTB
  • Hoelgaard på tiendeplass i Frankfurt

    Markus Hoelgaard ble beste nordmann i éndagsrittet Eschborn-Frankfurt onsdag. Det tradisjonsrike rittet ble som vanlig arrangert 1. mai og er et ritt som Alexander Kristoff har vunnet flere ganger tidligere.

    Løypa har de siste to utgavene blitt gjort hardere og opp Feldberg for andre gang måtte Kristoff slippe. Det norske Uno-X-laget satt da med Ådne Holter, Søren Wærenskjold, Odd Christian Eiking og Markus Hoelgaard i feltet.

    Wærenskjold måtte slippe i rittets siste stigning og til slutt ble det en spurt fra en gruppe på 36 ryttere. Der var Maxime Van Gils best og vant foran Alex Aranburu og Riley Sheehan.

    Hoelgaard ble nummer ti i spurten, mens Holter og Eiking kom inn til henholdsvis 28. og 29. plass.

    Markus Hoelgaard
    Foto: Fredrik Hagen / NTB
  • Vålerenga videre i cupen: Første hjemmeseier på 227 dager

    Vålerenga rykket på dramatisk vis ned i fjor. Mye av grunnen var at de slet stort på hjemmebane i Oslo, hvor de kun vant tre av 18 kamper (15 seriekamper, to cupkamper og én kvalifiseringskamp).

    Også årets sesong har startet dårlig på hjemmebane, med ett poeng på de to første seriekampene.

    Onsdag fikk Vålerenga endelig juble for seier igjen på hjemmebane, deres første hjemmeseier siden de slo Aalesund i serien 17. september i fjor.

    I etterkant av det hadde de spilt åtte hjemmekamper uten seier, før de altså kunne innkassere cupavansement etter 1-0 mot Tromsø.

    Simen Juklerød scoret kampens eneste mål med et godt plassert skudd i første ekstraomgang.

    For Tromsø fortsetter katastrofe-starten på sesongen. Fjorårets bronsevinner i Eliteserien har tapt samtlige fire kamper i Eliteserien til nå i år og er nå også slått ut av cupen.

    Vålerenga

Sendeplan

Kl. Program Kanal