Granskerne av norsk langrenn rakk ikke fristen

Utvalget som skal granske medisinbruken i norsk langrenn, rakk ikke å bli ferdig innen fristen de hadde satt seg.

Torbjørn Skogstad og Katharina Rise

ASTMA-UTVALG: Leder i utvalget som skal gjennomgå medisinbruken i langrennssporten, Katharina Rise, forteller at de ikke blir ferdige til fristen. Her med leder i langrennskomiteen, Torbjørn Skogstad.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Vi har fått utsatt fristen for avgivelse av vår rapport, erkjenner utvalgsleder Katharina Rise overfor NRK torsdag kveld.

Etter sommerens astmaavsløringer ble det nedsatt et eget utvalg som skulle granske medisinbruken i norsk langrenn. Etter planen skulle utvalget komme med sin vurdering til nyttår, men fristen er nå utsatt med halvannen måned.

– Beslutningen ble tatt rett før nyttår. Det er den tiden vi trenger for å klare å ferdigstille vår rapport etter at vi har innhentet nødvendig informasjon, blant annet siden utvalgsmedlemmene ellers arbeider i fire ulike land i 100-prosentstilling, i tillegg til utvalgsarbeidet, forklarer Rise.

– Viktig at det gjøres grundig

Utvalget består av medlemmer fra Finland, Danmark, Sverige og Norge.

Leder av langrennskomiteen, Torbjørn Skogstad, mener utvalget må bruke den tiden det trenger.

– For langrennskomiteen er det viktig at arbeidet gjøres grundig. Vi har derfor ingen problemer med at utvalget gis nødvendig tid til å sluttføre arbeidet, skriver Skogstad i en SMS til NRK.

– Det er mange som har spørsmål

Erik Røste, president i Norges Skiforbund og Torbjørn Skogstad, leder for langrennskomiteen, tok initiativ til utvalget etter at flere ikke-navngitte langrennsutøvere sa at de var blitt tilbudt astmamedisin selv om de var friske.

– Vi har lagt vekt på bred kompetanse innen medisin, jus og etikk og i tillegg har det vært avgjørende at ingen av medlemmene på noen måte har bindinger til Norges Skiforbund, sa Skogstad til NRK i september.

NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland mente skiforbundet var tjent med en rask avklaring.

– Det er mange som har spørsmål og som venter på utfallet av denne behandlingen, fortalte han.

Astma-kritikk

​​Bruken av astmamedisin blant norske langrennsløpere har vært et hett diskusjonstema blant utenlandske konkurrenter i mange år.

Det blusset kraftig opp igjen i sommer da Martin Johnsrud Sundby-saken dukket opp, i tillegg til innrømmelsene fra ikke-astmatikere som Therese Johaug, Finn-Hågen Krogh og Eirik Brandsal.

Alle de tre nevnte bekreftet at de brukte astmamedisiner, til tross for at de ikke har astmadiagnose. Det var Verdens antidopingbyrå (Wada) langt fra begeistret over.

Siste nytt

 • Minnerenn for Vibeke Skofterud

  24. februar skal Vibeke Westbye Skofteruds Minnerenn arrangeres for første gang. – Det er en naturlig måte videreføre hennes engasjement og arv på, sier Tormod Skofterud, styreformann i Vibeke Westbye Skofteruds Minnefond, i en pressemelding.

  Vibeke Skofterud
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Ny Kongsvinger-trener klar

  Vitor Gazimba er ansatt som ny hovedtrener for Kongsvinger i 1. divisjon fotball. Han kommer fra trenerjobben for Strømsgodsets rekruttlag.

  Det opplyser klubbene onsdag.

  Portugiseren har vært i Drammensklubben siden 2014

  Vitor Gazimba klar for Kongsvinger
  Foto: Kongsvinger Fotball
 • Selnæs' lag på medaljeplass

  Ole Selnæs og hans Saint-Étienne klatret til bronseplass i fransk 1. divisjon ved å vende til 2-1-seier over Marseille onsdag. Saint-Étienne lå under ved pause mot , men vendte kampen i annen omgang. Selnæs spilte hele kampen.

  Selnæs' franske klubb vant
  Foto: Laurent Cipriani / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live: V-cup skiskyting sprint kvinner
V-cup skiskyting: Sprint kvinner
Sport i dag
VM håndball menn: Østerrike - Tunisia
Privatlandskamp: Skottland - Norge, kvinner
VM håndball menn: Danmark - Norge