Granskerne av norsk langrenn rakk ikke fristen

Utvalget som skal granske medisinbruken i norsk langrenn, rakk ikke å bli ferdig innen fristen de hadde satt seg.

Torbjørn Skogstad og Katharina Rise

ASTMA-UTVALG: Leder i utvalget som skal gjennomgå medisinbruken i langrennssporten, Katharina Rise, forteller at de ikke blir ferdige til fristen. Her med leder i langrennskomiteen, Torbjørn Skogstad.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Vi har fått utsatt fristen for avgivelse av vår rapport, erkjenner utvalgsleder Katharina Rise overfor NRK torsdag kveld.

Etter sommerens astmaavsløringer ble det nedsatt et eget utvalg som skulle granske medisinbruken i norsk langrenn. Etter planen skulle utvalget komme med sin vurdering til nyttår, men fristen er nå utsatt med halvannen måned.

– Beslutningen ble tatt rett før nyttår. Det er den tiden vi trenger for å klare å ferdigstille vår rapport etter at vi har innhentet nødvendig informasjon, blant annet siden utvalgsmedlemmene ellers arbeider i fire ulike land i 100-prosentstilling, i tillegg til utvalgsarbeidet, forklarer Rise.

– Viktig at det gjøres grundig

Utvalget består av medlemmer fra Finland, Danmark, Sverige og Norge.

Leder av langrennskomiteen, Torbjørn Skogstad, mener utvalget må bruke den tiden det trenger.

– For langrennskomiteen er det viktig at arbeidet gjøres grundig. Vi har derfor ingen problemer med at utvalget gis nødvendig tid til å sluttføre arbeidet, skriver Skogstad i en SMS til NRK.

– Det er mange som har spørsmål

Erik Røste, president i Norges Skiforbund og Torbjørn Skogstad, leder for langrennskomiteen, tok initiativ til utvalget etter at flere ikke-navngitte langrennsutøvere sa at de var blitt tilbudt astmamedisin selv om de var friske.

– Vi har lagt vekt på bred kompetanse innen medisin, jus og etikk og i tillegg har det vært avgjørende at ingen av medlemmene på noen måte har bindinger til Norges Skiforbund, sa Skogstad til NRK i september.

NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland mente skiforbundet var tjent med en rask avklaring.

– Det er mange som har spørsmål og som venter på utfallet av denne behandlingen, fortalte han.

Astma-kritikk

​​Bruken av astmamedisin blant norske langrennsløpere har vært et hett diskusjonstema blant utenlandske konkurrenter i mange år.

Det blusset kraftig opp igjen i sommer da Martin Johnsrud Sundby-saken dukket opp, i tillegg til innrømmelsene fra ikke-astmatikere som Therese Johaug, Finn-Hågen Krogh og Eirik Brandsal.

Alle de tre nevnte bekreftet at de brukte astmamedisiner, til tross for at de ikke har astmadiagnose. Det var Verdens antidopingbyrå (Wada) langt fra begeistret over.

Siste nytt

 • Gamst Pedersen får ikke ny kontrakt

  Tromsø IL har besluttet at de ikke tilbyr Morten Gamst Pedersen ny kontrakt, heter det i en pressemelding fra klubben. Klubben understreker at dette er basert på en helhetlig vurdering der stallsammensetting og dekning i de ulike posisjoner har spilt inn.

  Gamst Pedersen spilte for TIL i 2000 til 2004 før han dro til Blackburn. Han gjorde comeback i Tromsø i 2016.

  Eliteserien fotball 2017: Tromsø - Sogndal 3-0.
  Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
 • Aar hentes inn i EM-troppen

  Målvakten Kristian Sæverås sliter med sykdom og er ute av den norske EM-troppen i håndball. Inn kommer Kolstad-spiller William Aar, som er bakspiller. Det ble bekreftet onsdag.

  Kolstad-spilleren var del av den norske bruttotroppen, men fikk ikke plass da landslagssjef Christian Berge reduserte antall spillere fra 18 til 16 i forkant av åpningskampen i Trondheim.

  William Aar
  Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
 • Ruud utslått også i double

  Australian Open-eventyret er over for Casper Ruud etter at han og makkeren Miomir Kecmanovi fra Serbia røk ut av doubleturneringen onsdag.

  1. rundekampen mot den sterke doubleduoen Raven Klaasen og Oliver Marach endte med tap 2-6, 6-4, 3-6 i sett.

  Etter å ha tapt det første settet 2-6, slo Ruud og Kecmanovi tilbake i det andre. Da så mulighetene for avansement plutselig ut til å være gode.

  Sett nummer tre endte imidlertid i en ny nedtur.

  Tirsdag røk Norges beste tennisspiller ut av singleturneringen i Australia. (NTB)

  Casper Ruud
  Foto: Kim Hong-ji / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal