Det er bare to uker siden det ble klart at norske landslagsutøvere i langrenn og skiskyting deltok i et omstridt prosjekt, der de ble medisinert uten nødvendig godkjenning. Nå kan NRK fortelle at det ikke var et enkeltstående tilfelle.
I 2012 søkte Norges Idrettshøgskole (NIH) om å få gjennomføre forskning som skulle måle aktivitet som påvirket utvikling av astma hos idrettsutøvere. Deltakerne var elitelangrennsløpere, svømmere og studenter ved NIH, og skulle blant annet rekrutteres av Olympiatoppen.
IKKE BEHANDLET: Søknaden inkluderte ikke informasjon om at deltakerne skulle medisineres.
Foto: Skjermdump / REKRegional komité for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK) behandlet aldri søknaden, da de vurderte innholdet til å være utenfor REKs mandat.
I august i fjor ble det likevel publisert en artikkel som viser at forskningen er gjennomført, og den er mer omfattende enn hva som ble skissert i søknaden tre år tidligere.
Forskerne hadde nemlig inkludert medisinering i prosjektet.
– Det er klart at dette ikke er greit, sier Knut W. Ruyter til NRK.
Han er avdelingsdirektør i REK og helt tydelig på at den type forskning må godkjennes for å være lovlig.
– Det er brudd på helseforskningsloven. All forskning på eller med mennesker skal godkjennes, sier Ruyter.
Tviler på at det har skjedd i god tro
Det skjedde ikke, men likeveI fikk alle de 40 – helt friske – deltakerne astmamedisinen atrovent på forstøver, noe som altså ikke ble nevnt i den opprinnelige søknaden. Skiforbundets betrodde astmaekspert Kai-Håkon Carlsen, som også var ansvarlig for det omstridte prosjektet i Val Senales i 2011, hadde det medisinske ansvaret.
– Svekker dette Kai-Håkon Carlsens troverdighet?
FORSKER: Kai-Håkon Carlsen.
Foto: Privat– Ja, det gjør selvfølgelig det. Særlig det at det kommer frem sånn i ettertid. At han altså har gjennomført prosjekter som er avvist, eller gjort noe annet enn hva det er søkt om.
Ruyter har ikke tro på at dette kan være en ærlig misforståelse.
– Man kan hevde at man har handlet i god tro, men det skal mye til. Her ser det ut til at de har vært bevisst på at prosjektene krever godkjenning. Da er det veldig vanskelig å hevde at man handler i god tro.
Carlsen ønsker ikke å uttale seg om denne saken på nåværende tidspunkt.
Granskes av helsetilsynet
REKTOR VED NIH: Kari Bø.
Foto: Andreas B. JohansenNIH-rektor Kari Bø begrunner tausheten slik:
– Vi mener det er ryddig å avvente helsetilsynets gjennomgang av hele sakskomplekset før vi svarer pressen, sier Bø til NRK.
Statens helsetilsyn har nemlig allerede opprettet tilsynssak mot NIH, etter at det ble kjent at landslagsutøvere var med i et forskningsprosjekt på astma uten godkjenning i 2011.
Nå viser det seg at det samme har skjedd i enda nyere tid.