NRK Meny
Normal

– Kan bli omkamp om fotball-VM i 2018 og 2022

Dersom det viser seg at tildelingen av VM-sluttspillene til henholdsvis Russland (2018) og Qatar (2022) var korrupt, kan det bli en ny kamp om mesterskapene, sier den britiske sportsministeren.

John Whittingdale

SUR: Sportsminister John Whittingdale mener man bør se på tildelingene av fotball-VM i 2018 og 2022 på nytt.

Foto: Ap

– Vi må se hva som kommer ut av etterforskningen. Men dersom det er beviser for at søkerprosessen foregikk på en korrupt måte, så tror jeg at muligheten for omkamp om tildelingen er svært stor, sa sportsminister John Whittingdale til Parlamentet torsdag, ifølge Reuters.

Dersom Qatar, som etter planen skal arrangere fotball-VM i 2022, blir fratatt mesterskapet, er det lite trolig at det vil bli arrangert på det europeiske kontinentet, ettersom mesterskapet i 2018 skal gå i Europa.

– Men hvis England blir spurt, har vi fasilitetene som trengs, understreket han.

– London er klare

Blatter

FARVEL: Sepp Blatter er i meget hardt vær etter at han gikk av som FIFA-president. Amerikanske medier skriver at Blatter nå er under etterforskning for korrupsjon.

Foto: Francois Mori / Ap

Også Boris Johnson, Londons karismatiske ordfører, sier London er klare til å ta over VM, og det blir aktuelt.

– Vi er nødt til å gå videre og finne ut om det er har vært korrupsjon i forbindelse med tildelingen av begge verdensmesterskapene, sier Johnson til The Telegraph.

– Og, som jeg har sagt før, London er klare. Om landene fikk VM som følge av korrupsjon, kan vi ta over på kort varsel. Vi gjorde en fantastisk jobb for tre år siden og er klare til å gjøre det igjen, sier Johnson og viser til sommer-OL i 2012.

Omfattende etterforskning

FBI har innledet en omfattende etterforskning av korrupsjonsanklager mot det internasjonale fotballforbundet FIFA og flere av dets nåværende og tidligere topper.

Blant sakene som etterforskes, er omstendighetene rundt tildelingen av fotball-VM i 2018 og 2022 til henholdsvis Russland og Qatar.

I tillegg har det kommet omfattende beskyldninger om at Sør-Afrika skal ha kjøpt stemmer for å tildelt fotball-VM i 2010. Sør-Afrikas sportsminister sa på en pressekonferanse onsdag at det ble betalt penger til tidligere visepresident i FIFA, Jack Warner, da han var president for CONCACAF. Men dette var lovlige overføringer, sier sportsminister Fikile Mbalula.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Warner

ÅPEN: Tidligere visepresident i FIFA, Jack Warner, sier han vil fortelle alt han vet om korrupsjon i FIFA.

Foto: ANDREA DE SILVA / Reuters

– Skal fortelle alt jeg vet

Warner, som ble etterlyst av Interpol denne uka, sa tidligere onsdag at han vil fortelle alt han vet om det som ifølge amerikanske medier er en pågående etterforskning av tidligere president Sepp Blatter.

Ifølge nyhetsbyrået AFP har også sørafrikansk politi begynt å undersøke korrupsjonsanklagene i forbindelse med fotball-VM, etter bekymringsmeldinger fra opposisjonspartiet Freedom Front Plus.

Sør-afrikansk politi understreker samtidig at det foreløpig ikke har blitt satt i gang en formell etterforskning.

Fotballnyheter