NRK Meny
Normal

Kåfjord avslører: Grillet Blatter i korrupsjonsavhør for fire år siden

I 2011 hadde Sondre Kåfjord mulighet til å felle FIFA-presidenten for korrupsjon - uten å lykkes. Nå advarer han mot Blatters unike evne til å vri seg unna vanskelige spørsmål.

Sondre Kåfjord og Sepp Blatter

Da Sondre Kåfjord (t.h.) i 2011 var medlem av FIFAs etiske komité var han med å avhøre Sepp Blatter. – Han visste akkurat hvordan han skulle svare, sier Kåfjord. Bildet er fra VM for kvinner i 2007 og er tatt før bronsefinalen mellom Norge og USA.

Foto: Johannessen, Sara / NTB scanpix

– Han vet akkurat hvordan han skal svare. Den egenskapen er vel dokumentert etter at han har overlevd i så mange år – i så hardt vær, sier Kåfjord til NRK.

Det som har brent seg fast hos Kåfjord av det som skjedde i avhørsrommet for fire år siden, er hvor elegant Blatter klarte å finte seg unna de ubehagelige og vanskelige spørsmålene.

– De som eventuelt skal avhøre han nå må være forberedt på at han er en fantastisk dyktig politiker og en fantastisk sjarmerende person. Han er utrolig dyktig på det personlige planet, sier Kåfjord.

Nå kan Blatter fort bli kalt inn til et nytt korrupsjonsavhør - denne gang av FBI.

Ifølge New York Post og nyhetsbyrået Reuters etterforsker nemlig nå FBI Blatters rolle i korrupsjonssaken som den siste uken har oppløst den gamle makteliten i FIFA.

Gikk fri

Saken for fire år siden var følgende:

Blatter var mistenkt for kjenne til en bestikkelsessak i Det karibiske forbundet (CFU) i 2011, og derfor måtte han forklare seg for FIFAs etiske komité.

Kåfjord var medlem av komiteen og havnet ansikt til ansikt med Blatter under avhøret.

– Det var rart å sitte der og stille spørsmål med han på gal side av «tiltalebenken», sier Kåfjord til NRK om det som skjedde i 2011.

Mohamed bin Hammam

Mohamed bin Hammam var motkandidat til Sepp Blatter under presidentvalget i FIFA for fire år siden. Både han og Blatter måtte forklare seg om korrupsjonsanklager under valgkampen.

Foto: NG HAN GUAN / Ap

– Jeg var med å avhøre Blatter som da var direkte mistenkt. Det ble hevdet at han visste at hans motkandidat til presidentvalget den gang, Mohammed Bin Hamman, delte ut 40 000 dollar til hvert medlem (av CFU, journ.anm.), men at Blatter lot være å gjøre noe med det.

– Men det klarte vi aldri å påvise, sier Kåfjord.

Dermed gikk Blatter fri, mens Bin Hamman og FIFAs visepresident Jack Warner ble suspendert.

– Ikke dum

Blatter overrasket mange da han trakk seg som FIFA-president tirsdag, bare fire dager etter valget.

Kåfjord nekter å tro på at han gikk frivillig.

– Han har vært utsatt for et eller annet, sier Kåfjord og legger til:

– Han har vært i FIFA i 40 år og da faller det på sin egen urimelighet at han ikke skal ha sett det som foregikk rundt ham. Da ville han vært stein dum, og er det noe han ikke er, så er det det.

Da Sondre Kåfjord i 2011 var medlem av FIFAs etiske komité var han med å avhøre Sepp Blatter.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.