Hopp til innhold

Tidligere norsk fotballpresident bekrefter: Ble forsøkt kjøpt av VM-arrangør

Per Ravn Omdal satt i Fifa-styret i åtte år. Nå forteller han om kulturen han var vitne til, og hvordan hans stemme ble forsøkt kjøpt.

Daværende Fifa-president Sepp Blatter og Per Ravn Omdal på 100-årsjubileet til Norges Fotballforbund i 2002.

KOLLEGER: Daværende Fifa-president Sepp Blatter og Per Ravn Omdal på 100-årsjubileet til Norges Fotballforbund i 2002.

Foto: Erlend Aas / NTB

– Jeg må nesten svare ja på det, sier Per Ravn Omdal.

Han har nettopp fått spørsmål fra NRK-ekspert Åge Hareide om han selv ble forsøkt bestukket eller kjøpt eller har fått tilbud om bestikkelser.

Ravn Omdal satt i Fifa-styret fra 1994 til 2002. I den perioden var han med å tildele to ulike mesterskap: Sør-Korea og Japan som arrangerte VM i 2002 og Tyskland som arrangerte fire år senere.

Fifa har siden den gangen blitt beskyldt for å være gjennomkorrupt. I 2015 etterforsket FBI organisasjonen som om det var en mafiaorganisasjon.

Private reiser til søkerland

Åge Hareide i prat med Per Ravn Omdal.

INTERVJU: Åge Hareide intervjuer Per Ravn Omdal om sistnevntes tid i norsk og internasjonal fotball.

Begge de to tildelingene i Omdals periode har vært knyttet til korrupsjonsanklager.

I 2015 kom rapportene om at Sør-Korea og Japan hadde betalt bestikkelser til det Sør-Amerikanske fotballforbundet for å sikre seg stemmer til sitt VM. Dette ble benektet av representanter fra japansk fotball. Blant annet skal disse pengene ha gått til Nicolas Leoz, som var tiltalt av FBI for bedrageri, korrupsjon og hvitvasking av penger.

VM-et etter, det i Tyskland i 2006, har fått lignende beskyldninger mot seg. I 2019 ble tre tidligere fotballtopper i Tyskland tiltalt i sveitsisk rett. Ifølge BBC handlet det om en hemmelig utbetaling av 6,7 millioner euro til Fifa.

Dette er altså de to landene som til slutt endte opp med å få VM under Omdals tid i Fifa. Om det var disse to søknadene som prøvde å bestikke Omdal, ønsker han ikke å si noe om.

Andre søkernasjoner til de to VM-ene var Mexico i 2002, mens Brasil, England, Marokko og Sør-Afrika søkte om VM i 2006.

Omdal forklarer at han fikk tilbud om private reiser til mulige VM-verter. Nettavisen omtalte dette først.

– Der var det noen av kollegene i styret som vi etter hvert fant ut at reiste rundt og besøkte dem helt på egen hånd. Jeg fikk spørsmål eller tilsendt flybilletter og beskrivelser av reiseopphold også videre, sier han.

Tidligere fotballpresident Per Ravn Omdal mottok i 2022 St. Olavs Orden for sin innsats for kvinnefotballen.

PRIS: Tidligere fotballpresident Per Ravn Omdal mottok i 2022 St. Olavs Orden for sin innsats for kvinnefotballen. Å få flere kvinner inn i fotballorganisasjoner er fortsatt en av Omdals viktigste kamper.

Foto: Sjur Natvig / NTB

Omdal sier han aldri dro på turene han fikk tilsendt. Sammen med de syv andre europeerne som satt i Fifa-styret ble de enige om å heller invitere søkerlandene til seg, istedenfor å reise på påspanderte private turer rundt i verden.

– Det var håndterlig. En av søkerne har jeg mottatt på Ullevål stadion fem ganger mens de var i søkeprosessen og jeg ble oppdatert om hva som skjedde med fremskrittet der i landet. Dette var også roten og begynnelsen på en del av de tingene vi dessverre har sett nå, sier Omdal.

Vil ha ny Fifa-president

Ravn Omdal har omtalt at han fikk tilbud om å reise til VM-land tidligere, blant annet til Aftenposten, men har aldri vært så klar på at han opplevde det som en bestikkelse.

Fifa hadde to ulike presidenter mens den norske fotballtoppen satt i styret: Joao Havelange og Sepp Blatter. Begge er blitt beskyldt for å være mer opptatt av penger enn fotballens beste.

Fotball: Per Ravn Omdal på Forbundstinget 2022

FIFA: Per Ravn Omdal var både president i Norges Fotballforbund og satt i Fifa-styret ved årtusenskiftet.

Foto: Annika Byrde / NTB

Sepp Blatter ble utestengt fra Fifa i 2015. Da hadde en lang rekke andre Fifa-topper blitt arrestert og tiltalt i ulike straffesaker knyttet til bedrageri og andre lovbrudd. Omdal mener de enorme pengestrømmene inn i Fifa i forbindelse med VM er et problem.

– Her genereres pengene i veldig sterk grad. Det startet på slutten av 80-tallet og begynnelsen av 90-tallet, da fikk vi betalings-TV. Da så vi at inntektene til fotball begynte å krype ganske kraftig oppover. Vi doblet omtrent markedsbudsjettet på 90-tallet for hvert år. Sånn gikk det, og dette ballet på seg, sier Omdal.

– Det er helt klart at hvor mange som nå er arrestert, det nærmer seg vel en 60–70 stykker som er tatt for korrupsjon – det har ligget som et element inne i organisasjonen, sier Omdal, legger han til.

– Hva bør Fifa gjøre for å gjenvinne respekten til folket? spør Åge Hareide

– Et skritt som man kanskje burde gjøre er å skrinlegge alle planer om å arrangere VM hvert annet år. Det vil også ta knekken på de nasjonale initiativene og den nasjonale fotballen, hvis du får et til sånt mesterskap. Fifa må ikke tilta seg noen rolle som skal styre all fotball. Dette kommer nedenfra og skapes derfra, mener Omdal.

Selv om Omdal ikke lenger har noen offisiell rolle i fotballen, har han sterke meninger om det som skjer i Fifa. Blant annet ønsker han seg flere kvinner i styret. I dag er seks av 37 medlemmer av Fifa-styret kvinner.

Lise Klaveness og Per Ravn Omdal sammen på rød løper på Idrettsgallaen 2022.

PRESIDENTER: Per Ravn Omdal skryter av hvordan Lise Klaveness har opptrådt som president for Norges Fotballforbund.

Foto: Heiko Junge / NTB

– I tillegg kunne det for eksempel være en tanke å forsterke kjønnskvoteringen til valg i de nasjonale forbundene. For å rokke ved det gubbeveldet som fremdeles regjerer i internasjonal fotball, sier Omdal.

– Kanskje har vi en potensiell internasjonal politiker i Lise Klaveness?

– Hun har gjort en fantastisk jobb. Både jeg og alle andre støtter henne 100 prosent. Hvis hennes tanker, som også representerer noe av det jeg sier nå, så hadde det vært en fantastisk utvikling for fotball.

– Da bør man bare bytte henne med Infantino, da? Så er det i orden?

– Ja, det hadde ikke vært meg imot.

Siste nytt

 • Stjerneduoen Mol/Sørum åpnet 2023-sesongen med seier

  Sandvolleyballstjernene Anders Mol og Christian Sørum fortsatte vinnerrekken i 2023-sesongens første kamp mot Italia-duoen Paolo Nicolai/Samuele Cottafava.

  Nordmennene vant i Doha med sifrene 21-15, 19-21, 15-12.

  Mol og Sørum fikk en knallgod start og opparbeidet seg raskt en åtte poengs ledelse på stillingen 10-2.

  Italienerne spilte seg mer med i kampen utover i settet, men måtte til slutt se seg slått.

  Den norske duoen fikk en langt tyngre start på det andre settet da Nicolai/Cottafava fikk en 4-1-ledelse.

  Mol og Sørum slo tilbake og kjempet seg til 11-10 halvveis ut i settet. Likevel var det italienerne som stakk av gårde med seier i settet.

  Det siste og avgjørende settet ble uhyre jevnt, hvor Mol og Sørum hadde en liten ledelse hele veien. Med solid spill kunne de innkassere 2023-sesongens første seier.

  Mol og Sørum avsluttet den koronautsatte 2022-sesongen med tittelseier i verdenstourfinalen sist søndag. Der møtte de Nicolai/Cottafava i både gruppespillet og semifinalen. Begge kampene resulterte i seier for de nybakte mesterne. (NTB)

  EM Sandvolley München 2022
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • La nylig opp - nå åpner Mayer for comeback

  Den østerrikske OL-vinneren Matthias Mayer utelukker ikke et comeback som toppalpinist.

  Under to måneder etter han la opp, åpner nå østerrikeren opp for et fremtidig comeback i verdenscupen.

  – Jeg har mange tilbud på bordet. De etterlyser et comeback. Og det vil jeg heller ikke utelukke det, selv om jeg for tiden er på ferie. Men hvis jeg finner flammen igjen, så hvorfor ikke? Jeg trives veldig godt som sivil, men det trenger ikke vare evig, sier Mayer til Kronen Zeitung.

  Mayer avsluttet karrieren med elleve verdenscupseirer, tre OL-gull og en OL-bronse. Østerrikeren har kjørt 13 sesongen på det øverste nivået.

  Han har tatt ett OL-gull i utfor (2014) og to i super-G (2018 og 2022). Han tok også bronse i utfor i 2022. (NTB)

  Matthias Mayer
  Foto: TIZIANA FABI / AFP
 • Ny Barcelona-seier - legger press på rivalen

  Scoringer fra Raphinha og Robert Lewandowski sørget for sesongens 16. Barcelona-seier. Katalanerne troner øverst i La Liga, og presset på Real Madrid øker.

  Et selvmål helt på tampen fra Jules Koundé hadde til slutt ingen betydning for Barcelona som slo Real Betis 2-1 på bortebane onsdag kveld.

  Den spanske storklubben har fått ordentlig fart på sakene sine denne sesongen, og leder akkurat nå La Liga med åtte poeng ned til Real Madrid. Real Madrid har riktignok én kamp mindre spilt.

  Real Madrid skal i aksjon mot Valencia i kveld og har neppe råd til å snuble.

  Barcelona
  Foto: CRISTINA QUICLER / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste