NRK Meny
Normal

– Qatar og Russland hadde de dårligste søknadene, FIFA anbefalte dem ikke

En FIFA-talsmann opplyste på tysk tv i går kveld at det ikke var de beste søknadene som ble tildelt fotball-VM i 2018 og 2022.

Alexander Koch

FIFA-talsmann Alexander Koch avslørte at FIFA anbefalte verken Russland eller Qatar som VM-vertskap. Han minte også om at Sepp Blatter ikke stemte for Qatar som VM-arrangør i 2022

Foto: ARD

– Da vi gikk gjennom søknadene til de to mesterskapene, var det Russland og Qatar som hadde de teknisk dårligste. Derfor anbefalte vi dem ikke. Men det var dem FIFAs eksekutivkomite stemte fram, sa fungerende komunikasjonsdirektør Alexander Koch på diskusjonsprogrammet «Günther Jauch» på tv-kanalen ARD søndag.

Russland ble valgt til VM-arrangør i 2018, mens England og USA ble vraket. For 2022 ble Qatar valgt foran Australia.

Hvor skitten er fotballen?

Programmet hadde tittelen «Wie schmutzig ist unser Fussball?» (Hvor skitten er fotballen vår?). Temaet var valgt i kjølvannet av FIFA-kongressen, politirassiaen og arrestasjonen av flere FIFA-topper i forrige uke.

Fire nye år for Sepp Blatter med klart flertall, og det ble avdekket en stor rift mellom FIFA og det europeiske fotballforbundet UEFA.

Korrupsjon var et naturlig tema i programmet, og i den forbindelse var tildelingen av VM i 2018 og 2022 sentral.

– Vi har ingen korrupsjon på FIFA-huset. Men vi kan ikke kontrollere hva som skjer rundt om i våre 209 medlemsforbund, sa Koch, som tok organisasjonen og sin sjef i forsvar.

Blatter stemte ikke på Qatar

blatter qatar

Her kunngjør Sepp Blatter at Qatar skal arrangere fotball-VM i 2022. Men selv stemte han for USA

Foto: PHILIPPE DESMAZES / Afp

– Hvordan kan man erfare eller vite at en mann fra Qatar gir penger til en mann fra Trinidad? spurte Koch, og siktet til saken der Jack Warner fra Trinidad ble fengslet for å ha mottatt bestikkelser.

– Det er ikke Blatter som har ansatt funksjonærene i FIFA, det er det de ulike medlemsforbundene som har valgt. Hos land som er på topp på korrupsjonsindeksen, er det sikkert også funksjonærer som er korrupte. Det kan ikke Blatter noe for. FIFA er som FN, det er mange nasjoner, og de er svært ulike, slo Koch fast.

Koch understreket at Sepp Blatter ikke var blant dem som stemte for å legge VM 2022 til Qatar. Blatter gikk for USA.

Vi løser ikke alle problemer om Blatter blir borte. Men med Blatter løser vi ingen problemer.

Marcel Reif, sportskommentator i ARD

Uansett blir det nå en endring i valget av framtidige VM-arrangører. 11. juni skal det vedtas en ny valgordning. Da skal alle 209 medlemmene stemme, ikke bare de 24 i eksekutivkomiteen.

– Da blir det langt mer kontroll, sa Koch.

Ny valgordning

– Da trenger men 105 stemmer for å bli valgt, og det betyr bare enda mer bestikkelser og korrupsjon, kommenterte en annen deltaker i programmet, Florian Bauch. Han er sportspolitisk reporter i kanalen, og var mannen bak dokumentaren «Der verkaufte Fussball» (Den kjøpte fotballen), med undertittel Sepp Blatter og FIFAs makt, som NRK sendte i forrige uke.

– Jeg tror ikke Blatter er korrupt. Men han kjente til det som skjedde. Han er ikke ute etter penger, men makt, sa Bauch.

– Det finnes klare spørsmål som FIFA ennå ikke har svart på, sa Bauch.

– Jeg vil bare minne om at FIFA i det minste har en etisk komite. Det har ikke UEFA, repliserte Koch.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.