Hopp til innhold

– Idrettsorganisasjonene er en arena for korrupsjon

Korrupsjonsekspert Tina Søreide er ikke overrasket over korrupsjonsanklagene mot FIFA-toppene. Hun tror det vil ta tid å endre ukulturen i organisasjonen uansett hvem som vinner presidentvalget.

Sepp Blatter

Selv om sittende FIFA-president Sepp Blatter har blitt kritisert for å lede en gjennomkorrupt organisasjonen, mener mange den 79 år gamle sveitseren er rett mann til å rydde opp.

Foto: ARND WIEGMANN / Reuters

Tina Søreide

Førsteamanuensis Tina Søreide ved Norges Handelshøyskole mener USA viste handlekraft da de gikk til aksjon mot FIFA denne uken.

Foto: Chr. Michelsens Institutt

Fredag skal FIFA velge en ny leder for den mektige organisasjonen. Valget står mellom den sittende presidenten Sepp Blatter (79) og prins Ali bin al Hussein (39).

I forkant av valget har korrupsjonsanklagene haglet, og onsdag gikk politiet i Sveits til aksjon etter anmodning fra påtalemyndigheten i USA.

Ni FIFA-topper ble pågrepet og siktet for korrupsjon og svindel, bestikkelser og hvitvasking i stor skala i forbindelse med tildelingen av VM til Russland (2018) og Qatar (2022).

Førsteamanuensis Tina Søreide ved Norges Handelshøyskole har jobbet med korrupsjonsspørsmål, både internasjonalt og nasjonalt, siden slutten av 90-tallet. Hun mener disse organisasjonene er spesielt utsatt for korrupsjon.

– De har vokst frem som et slags sportssamarbeid, og har fått holde på som selvregulerende enheter. De har også vokst frem uten strukturer for kontroll, og har ikke hatt ekstern revisjon eller uavhengige styrer, sier hun.

Søreide legger til at konfliktløsningen skjer internt, og at det har vært lite innsyn i beslutningsprosessene.

– Det er klart at dette har vært en arena hvor korrupsjon ganske lett kunne foregå, sier hun.

Amerikansk handlekraft

I likhet med flere organisasjoner har FIFA hovedkvarteret sitt i Sveits. Fra Zürich leder de sammenslutning av 209 nasjonale fotballforbund. En sammenslutning Norge sluttet seg til i 1908.

Søreide mener Sveits er et spesielt gunstig sted for en organisasjonen som FIFA.

– Det er ikke veldig overraskende at de holder til der. Sveitsiske myndigheter vil ikke blande seg inn i disse organisasjonene. Der kan de fungere som om de nærmest hadde sin egen jurisdiksjon, sier hun.

Søreide mener onsdagens aksjon der ni FIFA-topper ble pågrepet er et resultat av amerikansk handlekraft.

– Det er mønster vi ser i flere saker. USA tar dette mer alvorlig og razziaen er også et tegn på manglende handlekraft i Europa, sier Søreide.

Hun mener USA jobber mye mer effektiv med antikorrupsjon enn de fleste andre land.

De har også en jurisdiksjon og praksis for at de tar tak i saker som er utenfor landet, sier hun.

Valget forandrer lite

Norges Fotballforbund bestemte seg torsdag for å gi sin stemme til den jordanske prinsen Ali bin al Hussein.

Men et lederskifte vil ikke endre organisasjonen fullstendig, tror førsteamanuensen.

– Det vi ser er at det har skjedd endringer fra toppen. Dette er en stor organisasjon som må gjøre noe med kulturen. Det tar tid, men disse endringene på toppen vil påvirke resten av organisasjonen etter hvert. Uavhengig av utfallet av valget, tror jeg denne prosessen vil fortsette.

Fotball