– Idrettsorganisasjonene er en arena for korrupsjon

Korrupsjonsekspert Tina Søreide er ikke overrasket over korrupsjonsanklagene mot FIFA-toppene. Hun tror det vil ta tid å endre ukulturen i organisasjonen uansett hvem som vinner presidentvalget.

Sepp Blatter

Selv om sittende FIFA-president Sepp Blatter har blitt kritisert for å lede en gjennomkorrupt organisasjonen, mener mange den 79 år gamle sveitseren er rett mann til å rydde opp.

Foto: ARND WIEGMANN / Reuters

Tina Søreide

Førsteamanuensis Tina Søreide ved Norges Handelshøyskole mener USA viste handlekraft da de gikk til aksjon mot FIFA denne uken.

Foto: Chr. Michelsens Institutt

Fredag skal FIFA velge en ny leder for den mektige organisasjonen. Valget står mellom den sittende presidenten Sepp Blatter (79) og prins Ali bin al Hussein (39).

I forkant av valget har korrupsjonsanklagene haglet, og onsdag gikk politiet i Sveits til aksjon etter anmodning fra påtalemyndigheten i USA.

Ni FIFA-topper ble pågrepet og siktet for korrupsjon og svindel, bestikkelser og hvitvasking i stor skala i forbindelse med tildelingen av VM til Russland (2018) og Qatar (2022).

Førsteamanuensis Tina Søreide ved Norges Handelshøyskole har jobbet med korrupsjonsspørsmål, både internasjonalt og nasjonalt, siden slutten av 90-tallet. Hun mener disse organisasjonene er spesielt utsatt for korrupsjon.

– De har vokst frem som et slags sportssamarbeid, og har fått holde på som selvregulerende enheter. De har også vokst frem uten strukturer for kontroll, og har ikke hatt ekstern revisjon eller uavhengige styrer, sier hun.

Søreide legger til at konfliktløsningen skjer internt, og at det har vært lite innsyn i beslutningsprosessene.

– Det er klart at dette har vært en arena hvor korrupsjon ganske lett kunne foregå, sier hun.

Amerikansk handlekraft

I likhet med flere organisasjoner har FIFA hovedkvarteret sitt i Sveits. Fra Zürich leder de sammenslutning av 209 nasjonale fotballforbund. En sammenslutning Norge sluttet seg til i 1908.

Søreide mener Sveits er et spesielt gunstig sted for en organisasjonen som FIFA.

– Det er ikke veldig overraskende at de holder til der. Sveitsiske myndigheter vil ikke blande seg inn i disse organisasjonene. Der kan de fungere som om de nærmest hadde sin egen jurisdiksjon, sier hun.

Søreide mener onsdagens aksjon der ni FIFA-topper ble pågrepet er et resultat av amerikansk handlekraft.

– Det er mønster vi ser i flere saker. USA tar dette mer alvorlig og razziaen er også et tegn på manglende handlekraft i Europa, sier Søreide.

Hun mener USA jobber mye mer effektiv med antikorrupsjon enn de fleste andre land.

De har også en jurisdiksjon og praksis for at de tar tak i saker som er utenfor landet, sier hun.

Valget forandrer lite

Norges Fotballforbund bestemte seg torsdag for å gi sin stemme til den jordanske prinsen Ali bin al Hussein.

Men et lederskifte vil ikke endre organisasjonen fullstendig, tror førsteamanuensen.

– Det vi ser er at det har skjedd endringer fra toppen. Dette er en stor organisasjon som må gjøre noe med kulturen. Det tar tid, men disse endringene på toppen vil påvirke resten av organisasjonen etter hvert. Uavhengig av utfallet av valget, tror jeg denne prosessen vil fortsette.

Fotball

Oppsummert

 • Cirka 20.05: Pressekonferanse med Ståle Solbakken og en utvalgt spiller etter kampen mot Tyrkia.
 • Godsets nye trener: – Klovneklubb

  Strømsgodsets nye trenerduo Håkon Wibe-Lund og Bjørn Petter Ingebretsen møtte i dag pressen utenfor Marienlyst. «BP» Ingebretsen var ærlig på at den siste uka har vært utfordrende for alle med hjertet i Drammen.

  – Det har ikke vært noen god situasjon. Jeg har ikke vært direkte involvert, men for meg, sett utenfra så er Strømsgodset nå en klovneklubb. Så det er det vi må ta tak i nå. Samle spillerne som vi sier. Vi starter med dette i dag. Hva hver enkelt spiller kan bidra med. Nå må vi stå sammen, alle sammen, sier han til NRK.

  Wibe-Lund var assistenttrener under Henrik Pedersen, mens Ingebrigtsen er tidligere hovedtrener i klubben.

  Wibe-Lund sier at han tok jobben på én betingelse: At «BP» også sa ja. Nå ser han framover.

  – Første pri er å bygge det opp igjen. For meg hadde det vært veldig vanskelig å tro på dette uten å ha med de folka som jeg vet har kapasiteten og det riktige verktøyet til å begynne den prosessen som Godset skal gjennom nå. Om det blir et lengre perspektiv vil tiden vise, sier han.

  Eliteserien fotball, menn (1. Runde): Strømsgodset - Haugesund (3-2)
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • Rekker ikke PSG

  Bayern Münchens stjernespiss Robert Lewandowski gjennomførte mandag sin første trening med løp etter kneskaden som har satt ham ut av spill en stund.

  Lewandowski pådro seg kneskaden under landslagsoppholdet for Polen mot Ungarn 25. mars.

  Bayern München opplyser ikke om når toppscoreren i Bundesliga kan spille igjen, men at han ikke er aktuell til tirsdagens returmøte i mesterligaen borte mot Paris Saint-Germain. Det franske laget vant det første møtet i München 3–2.

  Lewandowski har vært ute i de tre siste kampene. Lørdag møter Bayern München tredjeplasserte Wolfsburg i Bundesliga. (NTB)

  Robert Lewandowski
  Foto: Christof Stache / AFP
 • Köln sparket treneren

  Köln fjernet søndag hovedtrener Markus Gisdol med øyeblikkelig virkning etter 2–3-tapet hjemme mot Mainz.

  Laget ligger nest sist i 1. Bundesliga og har tre poeng opp til trygg plass når seks serierunder gjenstår.

  Gisdol fikk snaut halvannet år i sjefsstolen i en klubb som har for vane å skifte trenere hyppig.

  – Vi vil absolutt nå målet vårt om å holde oss oppe, og for å gjøre det, må vi få resultater. Der har vi stagnert de siste ukene. Med trenerskiftet ønsker vi å gi laget nye impulser i denne avgjørende fasen av sesongen, sier Köln-direktør Horst Heldt til klubbens nettsted.

  Gisdols erstatter er ennå ikke klar. (NTB)

  Bundesliga - FC Cologne v 1. FSV Mainz 05
  Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters
 • Sky: Sterling utsatt for rasisme

  Manchester Citys Raheem Sterling skal ha blitt utsatt for rasisme etter at Manchester City overraskende tapte 1-2 for Leeds lørdag. Det melder britiske Sky Sports.

  Den siste tiden er flere spillere blitt utsatt for rasisme i sosiale medier, og flere har tatt til orde for at noe må gjøres for å få slutt på problemet.

  Premier League - Manchester City v Leeds United
  Foto: Rui Vieira / Reuters