– Idrettsorganisasjonene er en arena for korrupsjon

Korrupsjonsekspert Tina Søreide er ikke overrasket over korrupsjonsanklagene mot FIFA-toppene. Hun tror det vil ta tid å endre ukulturen i organisasjonen uansett hvem som vinner presidentvalget.

Sepp Blatter

Selv om sittende FIFA-president Sepp Blatter har blitt kritisert for å lede en gjennomkorrupt organisasjonen, mener mange den 79 år gamle sveitseren er rett mann til å rydde opp.

Foto: ARND WIEGMANN / Reuters

Tina Søreide

Førsteamanuensis Tina Søreide ved Norges Handelshøyskole mener USA viste handlekraft da de gikk til aksjon mot FIFA denne uken.

Foto: Chr. Michelsens Institutt

Fredag skal FIFA velge en ny leder for den mektige organisasjonen. Valget står mellom den sittende presidenten Sepp Blatter (79) og prins Ali bin al Hussein (39).

I forkant av valget har korrupsjonsanklagene haglet, og onsdag gikk politiet i Sveits til aksjon etter anmodning fra påtalemyndigheten i USA.

Ni FIFA-topper ble pågrepet og siktet for korrupsjon og svindel, bestikkelser og hvitvasking i stor skala i forbindelse med tildelingen av VM til Russland (2018) og Qatar (2022).

Førsteamanuensis Tina Søreide ved Norges Handelshøyskole har jobbet med korrupsjonsspørsmål, både internasjonalt og nasjonalt, siden slutten av 90-tallet. Hun mener disse organisasjonene er spesielt utsatt for korrupsjon.

– De har vokst frem som et slags sportssamarbeid, og har fått holde på som selvregulerende enheter. De har også vokst frem uten strukturer for kontroll, og har ikke hatt ekstern revisjon eller uavhengige styrer, sier hun.

Søreide legger til at konfliktløsningen skjer internt, og at det har vært lite innsyn i beslutningsprosessene.

– Det er klart at dette har vært en arena hvor korrupsjon ganske lett kunne foregå, sier hun.

Amerikansk handlekraft

I likhet med flere organisasjoner har FIFA hovedkvarteret sitt i Sveits. Fra Zürich leder de sammenslutning av 209 nasjonale fotballforbund. En sammenslutning Norge sluttet seg til i 1908.

Søreide mener Sveits er et spesielt gunstig sted for en organisasjonen som FIFA.

– Det er ikke veldig overraskende at de holder til der. Sveitsiske myndigheter vil ikke blande seg inn i disse organisasjonene. Der kan de fungere som om de nærmest hadde sin egen jurisdiksjon, sier hun.

Søreide mener onsdagens aksjon der ni FIFA-topper ble pågrepet er et resultat av amerikansk handlekraft.

– Det er mønster vi ser i flere saker. USA tar dette mer alvorlig og razziaen er også et tegn på manglende handlekraft i Europa, sier Søreide.

Hun mener USA jobber mye mer effektiv med antikorrupsjon enn de fleste andre land.

De har også en jurisdiksjon og praksis for at de tar tak i saker som er utenfor landet, sier hun.

Valget forandrer lite

Norges Fotballforbund bestemte seg torsdag for å gi sin stemme til den jordanske prinsen Ali bin al Hussein.

Men et lederskifte vil ikke endre organisasjonen fullstendig, tror førsteamanuensen.

– Det vi ser er at det har skjedd endringer fra toppen. Dette er en stor organisasjon som må gjøre noe med kulturen. Det tar tid, men disse endringene på toppen vil påvirke resten av organisasjonen etter hvert. Uavhengig av utfallet av valget, tror jeg denne prosessen vil fortsette.

Fotball

Oppsummert

 • Her får du alt av fotballnyheter.
 • Brasil til finalen etter straffer

  Brasil er klar for OL-finale i fotball og fortsetter dermed jakten på sitt andre strake OL-gull, etter at de slo Mexico på straffer i semifinalen tirsdag. I finalen møter de Spania.

  Tittelforsvareren var så langt ubeseiret under sommerlekene i Tokyo, men fikk det tøft mot et Mexico som ønsket å kopiere gullbragden fra London-OL i 2012.

  Begge de ordinære omgangene ble sjansefattige, og ingen av lagene maktet å sette de to målvaktene på nevneverdige prøver.

  Ettersom det ikke ble nettsus i noen av ekstraomgangene heller, var det duket for straffesparkkonkurranse på Kashima stadion.

  Der var det gultrøyene fra Brasil som holdt hodet kaldest. Eduardo Aguirre og Johan Vasquez bommet for Mexico. Dortmund-spiller Reinier satte den avgjørende straffen for Brasil, som vant 4–1.

  Japan og Spania møttes i den andre semifinalen senere tirsdag. Der trakk spanjolene det lengste strået etter at Marco Asensio satte inn kampens eneste scoring langt inn i 2. ekstraomgang. Finalen spilles på Yokohama stadion lørdag. (NTB)

  DA
  Foto: Pedro Pardo / AFP
 • – Tottenham vil bøtelegge Kane

  Sky Sports melder mandag kveld at Tottenham planlegger å bøtelegge superspiss Harry Kane fordi 28-åringen ikke møtte opp til trening i dag.

  England-kapteinen skal angivelig ønske seg bort fra klubben, og ifølge flere engelske medier takket Tottenham nei til et bud på 100 millioner pund fra Manchester City tidligere i sommer.

  Spurs skal ifølge Sky Sports være «skuffet» over at Kane ikke møtte opp til trening i dag.

  Kane
  Foto: Ettore Ferrari / AP
 • Foreslår helsevarsel på fotballar

  Forsvarsspelarar har endå større risiko for demens og andre nevropatiske seinskadar etter karrieren enn andre utespelarar. Men tryggast er det å vere keeper.

  Det går fram av ein studie frå University of Glasgow. Forskarane der har kome til denne konklusjonen etter å ha granska ei rekke tidlegare profesjonelle spelarar.

  Granskinga styrkjer resultata frå tidlegare forsking, som viser ein klar samanheng mellom demens og fotballheadingar.

  Risikoen for målvakter er omtrent som gjennomsnittet i folket. Men for utespelarar er risikoen fire gonger så høg, og for forsvarsspelarar fem gonger, viser undersøkinga.

  Risikoen aukar også med lengda på karrieren.

  – I motsetnad til andre former for slike sjukdomar, veit vi no årsaka. Derfor kan vi også hindre det, seier nevropat og professor Willie Stewart.

  Og kjem med ein brannfakkel:

  – Er heading absolutt nødvendig i fotballen i i framstida? Eller sagt på ein annan måte: Er eksponerting av demens absolutt nødvendig for fotball, eller kan ei anna form for fotballkamp bli vurdert?

  – Vi er komne så langt i å finne årsakene at vi snart bør selje fotballar med helsevarsel: Gjentekne headingar av ein fotball kan gi auka risiko for demens, seier professoren.

  Heading, fotball
  Foto: Franck Fife / AFP
 • Bodø/Glimt henter talent fra Åsane

  Bodø/Glimt har sikret seg 18 år gamle Joel Mvuka Mugisha fra 1.-divisjonsklubben Åsane. Unggutten har signert en fireårsavtale med bodøværingene.

  Det melder klubben selv på egne nettsider mandag.

  Kantspilleren har av flere blitt beskrevet som et av de største talentene i Norges nest øverste divisjon, og spilte mer eller mindre fast for Åsane forrige sesong.

  – Jeg vil gripe muligheten med en gang, men det kommer helt sikkert til å ta tid. Jeg er forberedt på å være tålmodig, sier fotballtalentet om overgangen til Glimt.

  – Jeg er god én mot én, både defensivt og offensivt. Jeg tror det blir mye show på sidene, sier Mvuka, legger han til.

  Joel Mugisha
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB
 • Lille vant den franske supercupen

  En klassescoring fra Xeka sørget for at Lille vant den franske supercupen med 1-0-seier over Paris Saint-Germain søndag.

  Oppgjøret mellom sist sesong serievinnere i Lille og cupvinnere i PSG ble spilt i Tel Aviv i Israel. Der var det Lille som trakk det lengste strået og vant klubbens første supercuptittel. Dermed fikk den nyansatte Jocelyn Gourvennec en drømmestart som Lille-trener.

  Xeka ble matchvinner med sin scoring etter 45 minutter. Portugiseren fikk ballen på 15 meter og hamret til. Sekunder senere lå den i nettmaskene bak Keylor Navas.

  Israel Soccer French Super Cup
  Foto: Ariel Schalit / AP