Hopp til innhold
Fotball-VM 2023
Illustrasjon: NTB/NRK

Fotball-VM 2023

Oppsummert

Fotball-VM for kvinner 2023 går i Australia og på New Zealand. Viasport og NRK har rettighetene til mesterskapet, og kampene er fordelt mellom kanalene. Norge spiller første kamp 20. juli. Dette er programmet.

  • VM-evaluering utsettes for andre gang

    Etter to uker med evaluering av Norges VM-innsats tidligere år, har Norges Fotballforbund for andre gang utsatt pressetreffet hvor evalueringen skal presenteres. Pressetreffet er foreløpig utsatt på ubestemt tid.

    – Bakgrunnen for utsettelsen er behovet for noe mer tid på VM-evalueringen, samt flytting av møte om VAR med Norsk Toppfotball, skriver fotballforbundet i en pressemelding.

    Norge røk ut i åttedelsfinalen etter et mesterskap hvor det norske laget tidvis slet og flere medier skrev om misnøye internt i troppen.

    – Det virker som det er en evaluering man trenger mer tid på. Jeg tolker det som om tilbakemeldingene har vært hardere og ærligere enn det man kanskje forventet, sier NRKs fotballekspert, Carl-Erik Torp.

    – Det må jo ha skjedd noe. Det er ganske pussig å annonsere det her og så trekke det tilbake. Etter det VMet fører dette til spekulasjoner, mener Aleksander Schau.

    Hegerberg og Riise
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Det spanske fotballforbundet kaller inn til nytt krisemøte etter kysseskandalen

    Det spanske fotballforbundet (RFEF) skal møtes igjen mandag for å diskutere det omstridte VM-kysset til den suspenderte fotballpresidenten Luis Rubiales.

    Sammen med de regionale forbundene skal RFEF mandag ettermiddag diskutere den nåværende situasjonen, heter det i invitasjonen som er publisert av Marca og andre spanske medier søndag.

    Det er den midlertidige presidenten Pedro Rocha som har innkalt til møtet. Rubiales er av Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) suspendert fra sin stilling i 90 dager. Årsaken er det kontroversielle kysset med Jennifer Hermoso under feiringen av det spanske VM-gullet. (NTB)

    WWCup Spain England Soccer
    Foto: Mark Baker / AP
  • Medier: Luis Rubiales trekker seg som president for det spanske fotballforbundet

    Luis Rubiales er ferdig som Spanias fotballpresident, melder spanske medier. Det har stormet rundt 46-åringen den siste tiden.

    Kritikken har haglet som følge av oppførselen til Rubiales i etterkant av VM-finalen mellom Spania og England. De spanske fotballkvinnene vant 1-0.

    Den mest omtalte episoden skjedde på scenen da de spanske fotballkvinnene skulle få sine gullmedaljer etter seieren over England.

    Rubiales klemte alle Spanias spillere, men kysset i tillegg Jennifer Hermoso på munnen etter å ha omfavnet henne og kysset henne på kinnet. Det har skapt en voldsomt opphetet debatt.

    Torsdag melder flere spanske medier at Rubiales kommer til å trekke seg. Blant andre Marca og Cadena Ser hevder å kjenne til Rubiales' beslutning, som han vil kunngjøre under den ekstraordinære generalforsamlingen fredag.

    Den spanske statsministeren Pedro Sánchez er blant dem som har kritisert Rubiales i harde ordelag etter episoden i Australia.

    Rubiales gikk offentlig ut og beklaget episoden, men kritikken avtok ikke av den grunn. (NTB)

    WWCup Spain Soccer Celebrations
    Foto: Manu Fernandez / AP
  • AP: Fifa åpner disiplinærsak mot spansk fotballpresident etter omstridt VM-kyss

    Det internasjonale fotballforbundet vil undersøke saken rundt den spanske fotballpresidentens omstridte kyss etter VM-finalen nærmere, melder AP og AFP.

    Dermed kan fotballpresident Luis Rubiales bli straffet for episoden.

    Fifas disiplinærkomité vil vurdere om Rubiales forbrøt seg mot forbundets «grunnleggende regler for anstendig oppførsel» og «oppførte seg på en måte som bringer fotballen og/eller Fifa i vanry».

    De spanske fotballkvinnene slo England 1-0 i VM-finalen i Australia søndag. En av dem som var til stede for å gratulere seierskvinnene, var den spanske fotballpresidenten.

    46-åringen klemte alle Spanias spillere, men kysset i tillegg Jennifer Hermoso på munnen etter å ha omfavnet henne og kysset henne på kinnet. Det har skapt en voldsomt opphetet debatt.

    «Fifa gjentar sin urokkelige oppfordring om å respektere integriteten til alle individer og fordømmer på det sterkeste enhver oppførsel som gjør det motsatte,» heter det i torsdagens uttalelse.

    Forbundet gir ingen tidsplan for en avgjørelse i disiplinærsaken som nå er innledet. Disiplinærkomiteen kan ilegge straff som spenner fra advarsler og bøter til suspensjon fra idretten.

    Kritikken har ikke avtatt de siste dagene. I en offentlig uttalelse onsdag kveld meddelte den spanske fotballigaen for kvinner at de ønsker Rubiales sparket.

    Også den spanske statsministeren og flere regjeringsmedlemmer har vært svært kritiske til fotballpresidentens oppførsel.

    Fredag skal det avholdes et ekstraordinært møte i forbundet om saken.

    Fotballpresidentens tidligere kollega Tamara Ramos har også uttalt seg til The Guardian om upassende kommentarer da de jobbet sammen. Ifølge Ramos skal Rubiales blant annet ha spurt henne om fargen på undertøyet hennes.

    Det spanske fotballforbundet har avvist anklagene og beskriver dem som «svært alvorlige og falske».

    Mandag kveld ba Rubiales om unnskyldning for kysset og oppførselen sin.

    – Jeg har sannsynligvis gjort en feil der, sa fotballpresidenten i en video publisert mandag.

    Umiddelbart etter kysset sa VM-helten Hermoso at hun ikke likte det. Senere ble det sendt ut en uttalelse fra Spanias Fotballforbund (RFEF) der Hermoso ga et litt annet inntrykk.

    – Det var en helt spontan gjensidig gest som følge av den store gleden over å vinne et VM, sa hun der.

    Det er ikke bare kysset som har skapt reaksjoner. Under VM-finalen viser en video at fotballpresidenten tilsynelatende tar seg til skrittet som en gest. Det har ikke falt i smak hos USA-stjerne Megan Rapinoe.

    – Hvilken verden er det vi lever i, sier Rapinoe spørrende i et intervju med The Atlantic.

    (NTB)

  • Sveriges kaptein tilbake i trening

    Sveriges landslagskaptein Caroline Seger kan rekke VM-semifinalen mot Spania etter at hun var med på lagets siste trening før tirsdagens oppgjør i Auckland, melder NTB.

    Den svenske kapteinen har slitt med en skade i foten i månedene fram mot mesterskapet og fikk et tilbakeslag etter å ha startet det siste gruppespillskampen mot Argentina.

    Sofia Jakobsson måtte derimot stå over treningen. Ifølge SVT har hun milde sykdomssymptomer.

    Caroline Seger
    Foto: Reuters
Frankrike slo Marokko 4-0 og er klar for kvartfinalen i VM.

Siste nytt

  • Zuccarello vil spille ishockey-VM for Norge

    Mats Zuccarello åpner for å spille årets ishockey-VM for Norge «om han blir tatt ut på laget».

    Minnesota Wild er ikke med i årets NHL-sluttspill. Derfor er kalenderen fri for landslagsoppdrag for nordmannen. Han har ikke spilt VM for Norge siden i Russland i 2016.

    – Det er lenge siden han har kunnet representere landslaget og har lyst til det nå, bekrefter Zuccarello-agent Kevin Skabo til nitten.no fredag ettermiddag.

    Zuccarello spilte og scoret da det ble tap for Seattle Kraken i sesongens siste kamp i grunnspillet for Minnesota Wild. De var aldri skikkelig med i kampen om en plass i sluttspillet.

    Under fredagens pressekonferanse kom han ifølge journalisten Michael Russo med følgende melding som Russo har lagt på X.

    – Han sa at han spiller for Norge i VM om han kommer med på laget, skriver Russo.

    (NTB)

    NHL: Minnesota Wild at Tampa Bay Lightning
    Foto: Kim Klement Neitzel / Reuters
  • Kastet opp før renn – nå legger NM-vinneren opp 

    Landslagsalpinist Markus Nordgård Fossland (25) avslutter karrieren. Han sier følelsen av å risikere livet, samt vedvarende skadeproblemer, ligger bak.

    – Jeg er lettet. Jeg er sinnssykt lettet, sier Fossland til NRK etter å ha fortalt alle at han er ferdig som toppalpinist.

    – Vet du hva du skal nå?

    – Nei! Det er klart det er skummelt, men det er også sinnssykt spennende, svarer han.

    Fossland, som nylig tok NM-gull i super-G, forteller på Instagram at det er hovedsakelig tilbakevendende problemer med ryggen som utgjør en viktig del av beslutningen om å gi seg. Smertene har han hatt i seks år.

    Deretter peker han på at risikoen han tar ved å sette utfor verdens mest krevende alpinløyper også har blitt en stor belastning. 25-åringen sier perspektivet hans rundt dette har endret seg det siste året.

    – Det å kjøre verdenscuprenn i fartsdisiplinene medfører en risiko. Det trodde jeg at jeg var OK med. Å erfare at jeg ikke kan akseptere denne risikoen har vært smertefullt, frustrerende og sjokkerende, skriver Fossland – og fortsetter:

    – Å kaste opp før flesteparten av rennene i år, og følelsen av å sette livet på spill hver helg, har vært tøft. Det å oppdage at jeg ikke gir hundre prosent på renndager, har vært enda tøffere.

    (NTB / NRK)

    World cup alpint utfor Kvitfjell
    Foto: Erik Johansen / NTB
  • Ruud storspilte - klar for semi i Barcelona

    Casper Ruud (25) tok to strake sett 6-4, 6-3 mot Matteo Arnaldi (23) og er klar for semifinale mot Tomas Etcheverry (24) i ATP-turneringen i tennis i Barcelona.

    Casper Ruud tok åpningssettet mot den to år yngre italieneren med 6-4 etter at det svingte stort i starten på kampen med flere brudd begge veier.

    I det andre settet ble det 6-3 til Casper Ruud. Nordmannen brøt til 4-2 og servet det neste inn til 5-2. Arnaldi reduserte til 3-5 med et blankt game, men Ruud tok seg av sitt eget servegame og sikret seg 6-3 i det andre settet. Dermed var kampen over.

    – Dette var ikke lett. Jeg spilte for en plass i semifinalen, og det har jeg ikke klart i Barcelona tidligere. Det var mange brudd i starten og slett ingen enkel kamp. Det har vært et fantastisk år så langt, og jeg håper på enda et par seirer til her i Barcelona før det er over, sa Ruud til TV 2 etter sin 27. seier på årets ATP-tour.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: JOSEP LAGO / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal