Hopp til innhold

FIFA-kritiker mener kun sponsorene kan stoppe korrupsjon

– FIFA hører bare på penger, sier Jaimie Fuller.

Fotball-VM

Det er på tide at de store FIFA-sponsorene, som VISA, gjør alvor av sine trusler, mener FIFA-kritiker Jaimie Fuller. Bildet er fra åttedelsfinalen mellom Tyskland og Algerie i sommerens fotball-VM (Tyskland vant 2-1 etter ekstraomganger).

Foto: Thanassis Stavrakis / Ap

Nok er nok, nå må ord må bli til handling, mener Fuller.

– La oss ikke være idioter lenger. Nå sier sponsorene noe, bare for å si noe. Det er på tide at de setter hardt mot hardt ved å si at «enten går Blatter, eller så går vi», sier han svært engasjert til NRK på telefon fra Zürich.

Australske Jaimie Fuller har kontor i den sveitsiske hovedstaden - samme by som flere FIFA-topper onsdag ble arrestert, mistenkt for korrupsjon. Fredag skal den mektige organisasjonen holde presidentvalg.

Samtidig har Fuller og hans selskap «Skinner» satt i gang en kampanje for å hindre at dagens president Sepp Blatter fortsetter. Men det går ikke uten sponsorenes hjelp, mener han.

– Det er rett og slett fordi de er de eneste med makt. Penger er det eneste FIFA lytter til. Mange, blant annet politikere og demonstranter, har i årevis forsøkt å endre FIFA uten hell fordi de ikke har hatt noen innflytelse, sier Fuller.

Jaimie Fuller

Jaimie Fuller smuglet med seg et kamera og filmet boforholdene til arbeiderne i Qatar i mars 2015.

Foto: www.skins.net / Skjermdump

Tomme trusler

Torsdag morgen kom VM-sponsor Visa med en uttalelse der de krever at FIFA rydder opp.

– Med mindre FIFA gjenskaper en organisasjonskultur med tydelige
etiske prosedyrer, vil vi revurdere vår sponsing. Det har de fått beskjed om,
heter det i pressemeldingen.

Både Coca-Cola, Budweiser og McDonalds sier også at de er bekymret for det som nå skjer.

Men slike uttalelser er ikke nok, mener Fuller.

– Trusselen fra Visa er den første i sitt slag mot FIFA. Det er bra den kommer, men det holder ikke å snakke om at FIFA skal endre seg selv. Det skjer ikke, sponsorene må selv være katalysatoren for å få det til å skje.

Smuglet inn kamera

På sin hjemmeside har Skins lagt ut en artikkel der de blant annet viser en video av de kummerlige boforholdene til arbeiderne som bygger stadioner til fotball-VM i Qatar i 2022.

Opptakene er gjort av Fuller som smuglet med seg et kamera inn i området.

Nederst på siden oppfordrer de leserne til å legge press på FIFAs samarbeidspartnere ved å sende dem en melding på Twitter.

Spesialrådgiver i Transparency International Norge, Tor Dølvik, støtter Fuller.

– Et pressmiddel er naturligvis de store sponsorene som antakelig ikke vil
assosieres med en organisasjon hvor det foregår korrupsjon, sa Dølvik til
NTB onsdag.

Fotball

 • Leeds fikk nye eiere etter nedrykket fra Premier League

  Den engelske fotballklubben Leeds har havnet i amerikanske hender etter at tidligere eier Andrea Radrizzani er kjøpt ut.

  Leeds rykket nylig ned fra Premier League. Nå starter jobben med å løfte klubben tilbake til det gode selskap i engelsk fotball. Fredag ​​fikk klubben ny majoritetseier.

  På sin hjemmeside kunngjorde Leeds i en svært kort melding at selskapet Aser Ventures har inngått en avtale med 49ers Enterprises om oppkjøp av klubben.

  Detaljene i avtalen gjenstår fortsatt å lande, så ytterligere informasjon kommer først på et senere tidspunkt.

  Ifølge Sky Sports eide 49ers Enterprises fra før 44 prosent av klubben. Nå har selskapet også kjøpt de resterende 56 prosentene.

  Som et resultat er italienske Andrea Radrizzani, som eier Aser Ventures, ute av klubben. Han har hatt kontrollen siden 2017.

  49ers Enterprises er en amerikansk gruppe investorer som også eier NFL-laget San Francisco 49ers. Ifølge Sporting News står den 72 år gamle milliardæren Denise DeBartolo York i spissen for gruppen.

  (©NTB)

   Leeds United's Luke Ayling after losing 1-4 to Tottenham Hotspur in the English Premier League soccer match at Elland Road, Leeds, England, Sunday May 28, 2023.
  Foto: AP
 • Svensk fotballstjerne om tidligere landslagssjef: Hadde «rabiat lederfilosofi»

  Den tidligere svenske storspilleren Nilla Fischer retter uvanlig tøff kritikk mot tidligere landslagssjef Pia Sundhage i en ny bok.

  I boken «Jag sa inte ens hälften», på norsk «Jeg sa ikke engang halvparten», kaller Fischer, som i mange år var en av Sveriges aller mest suksessrike fotballspillere på kvinnesiden, trener Sundhages lederfilosofi for «rabiat». Det begrunner hun blant annet med at visse spillere framsto som mer verdt enn andre.

  Fischer, som spilte 194 landskamper for Sverige, sier hun angrer på at hun ikke tok grep.

  – De gangene burde jeg ha sagt fra, men jeg gjorde det ikke. Som når landslagssjefen vår ikke behandlet alle likt, og var slem mot enkeltspillere. Jeg skammer meg over at jeg ikke gjorde noe, sier Fischer til nyhetsbyrået TT.

  Samtidig skryter hun av den tidligere landslagssjefen energi og lidenskap for fotballen.

  Under Sundhage tok Sverige OL-sølv og EM-bronse.

  Til SVT svarer Sundhage følgende om kritikken fra sin tidligere elev:

  «Dette er Nillas sannhet. Jeg har en annen opplevelse, en annen historie. Trist at hun i løpet av tiden på landslaget opplevde det slik».

  (NTB)

  Nilla Fischer
  Foto: ODD ANDERSEN / Afp
 • Utsatte eliteseriekamper har fått nye datoer

  Lillestrøm og Vålerenga fikk utsatt hver sin kamp som følge av sommerens U21-EM. Nå har de fått nye kampdatoer, skriver NTB. Lillestrøms hjemmekamp mot Aalesund skal spilles 19. juli, mens Sandefjords kamp mot Vålerenga sparkes 30. september.

  Behovet for nye datoer kommer av at både Lillestrøm og Vålerenga har spillere som skal delta i U21-sluttspillet.

  Mads Hedenstad Christiansen - Lillestrøm
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • 17-åring frå Stord har signert for Rosenborg

  Cille Nilsen (17) frå Stord har signert for Rosenborg sitt kvinnelag i Toppserien, skriv klubben på sine heimesider. Dei skriv at ho er mellom dei største talenta i Noreg på kvinnesida.

  Nilsen spelar i dag for Avaldsnes, men er på utgåande kontrakt. Ho vil difor vera klar for Trondheim-klubben i sommar. Rosenborg er i dag på andreplass i Toppserien.

 • Flere storoppgjør i cupens 4. runde

  Trekningen av 4. runde i cupen ble foretatt onsdag kveld. NFF serverte tre lokaloppgjør i kampene som spilles onsdag 28. juni:

  Kjelsås – KFUM Oslo

  Bodø/Glimt – Tromsø

  Gjøvik-Lyn – HamKam

  Stjørdals-Blink – Vålerenga

  Raufoss – Viking

  Sogndal – Sarpsborg 08

  Molde – Strømsgodset

  Brattvåg – Brann

  – Vi er fornøyde med ny hjemmekamp og en mulighet til å konkurrere med Hamar og Hamkam som har ligget lengst fremme i distriktet i flere år. Vi kommer til å gi dem kamp. Kristian Onsrud har familie med en stor historie i sportsklubben Gjøvik-Lyn, så vi gleder oss, sier Gjøvik-Lyn-trener Espen Haug til NRK.