Er det sant at Solskjær «parkerer bussen»?

Trenerlegenden Louis van Gaal hevder at Ole Gunnar Solskjær bruker den samme defensive spillestilen som José Mourinho gjorde. Har han rett?

Solskjær

Ole Gunnar Solskjær har vunnet de fleste kampene etter at han overtok som United-manager. Men har han spilt defensiv fotball?

Foto: Paul Ellis / AFP

Det er omtrent den største fornærmelsen man kan rette mot treneren til Manchester United, det at laget hans «parkerer bussen».

Uttrykket beskriver lag som forsvarer seg så dypt at de i praksis står på målstreken. Det har ofte blitt rettet mot José Mourinho, som trente United like før Ole Gunnar Solskjær.

Mourinho leverte aldri det fartsfylte angrepsspillet som ble innført i storhetstiden til Sir Alex Ferguson – og som fansen krever. En av grunnene til at Solskjær nå har fått trenerjobben, er nettopp at han skal ha brakt tilbake denne typen fotball.

Men nå sier Louis van Gaal at Solskjær parkerer bussen like mye som Mourinho gjorde.

Det er en alvorlig anklage.

Én forskjell mellom Solskjær og Mourinho

For United er en klubb som legger stolthet i spillestilen. Og Van Gaal er ikke noen hvem som helst.

Van Gaal

Louis van Gaal klarte aldri å vinne Premier League eller supporternes hjerter i United.

Foto: Paul Childs / Reuters

Den nederlandske 67-åringen trente United før Mourinho, og er en av de fremste taktikerne i nyere fotballhistorie. Han har vunnet mesterligaen med Ajax, løftet pokaler i Barcelona og Bayern München, og tatt Nederland til tredjeplass i VM.

I Van Gaals tid spilte United en pasningsorientert, men sakte fotball. Selv mente Van Gaal at stilen hans var offensiv, men fansen kjedet seg.

Så kom Mourinho, som satset på solid organisasjon uten ball. I enkelte kamper la han laget lavt i banen, og ventet på kontringer og feilskjær.

Med andre ord parkerte han bussen, sa Van Gaal i et intervju med BBC publisert forrige uke, og la til.

– Nå er det en annen trener der som parkerer bussen og kontrer. Hovedforskjellen mellom Mourinho og Solskjær er at Solskjær vinner.

Helt på jordet

Van Gaals kritikk har blitt skutt ned av diverse United-legender som støtter Solskjær. Det er typisk av Van Gaal å forsvare sin egen spillestil, gjerne på bekostning av andre.

Men det betyr ikke at han tar feil. Har Van Gaal et poeng?

Det finnes ingen perfekt måte å finne svaret på. Fotball er et komplisert spill hvor stadig mer kan måles i tall, men langt ifra alt. Det beste redskapet for å måle generell dominans på banen, er ballbesittelse.

Selv om et lag kan ha ballen uten å skape sjanser, indikerer denne statistikken stort sett hvor mye tid et lag tilbringer i angrep, og hvor kjapt de vinner ballen tilbake. De beste og mest dominante lagene har som regel også ballen mest.

Så om Van Gaal har rett, bør United ha ballen mindre under Solskjær enn før.

Realiteten? Den er den helt motsatte.

Har ballen mer enn Mourinho

Det normale for United under Ferguson var en ballbesittelse på rundt 55 %. Det var snittet de siste fire sesongene i Premier League under skotten.

Så dro Van Gaal snittet opp til 57,3 %. Deretter fulgte Mourinho, som dro det ned til 54,2 %.

Mourinho

Heller ikke Mourinho lyktes skikkelig i United. Verken i antall titler eller i støtte fra supporterne.

Foto: Carl Recine / Reuters

Hva så med Solskjær? Han ligger på 57 %.

Disse tallene indikerer altså at Van Gaal er helt på jordet. United vinner ikke bare mer enn før; de har også ballen langt mer og dominerer i større grad.

Og likevel er det altså mulig at Van Gaal på sitt vis har rett.

Solskjærs røde buss

For selv Solskjær kunne se hva Van Gaal siktet til da han ble konfrontert med sitatene i går.

– Han snakker sannsynligvis om PSG-kampen…

Den eneste måten Van Gaals argument gir mening på, er om man ser på Solskjærs strategi i tøffe bortekamper. United har spilt fem av disse under nordmannen; mot Tottenham (liga), Arsenal (FA-cup), Chelsea (FA-cup), PSG (mesterliga) og Arsenal igjen (liga).

Kun mot Arsenal i ligaen hadde United ballen mer enn halvparten av tiden.

I de fire andre parkerte Solskjær i praksis bussen.

Varierer presset

Og her ligger kontrasten som gir Van Gaal et poeng. Mot mindre lag har United stort sett dominert, utenom lørdagens hjemmekamp mot Watford.

Men borte mot storlagene har de gått den andre veien. Både mot Tottenham, PSG, Chelsea og Arsenal (FA-cup) hadde de ballen mindre enn 40 %.

Mot PSG var tallet nede i 27,6 %.

Duellspill

Det ble en tøff kamp med mange dueller da United spilte borte mot PSG i mesterligaen.

Foto: Franck Fife / AFP

– Basisen for ethvert lag er å spille bra uten ballen. Om man kan gjør det, har man en god sjanse. Om det er høyt, lavt, eller medium press, det er noe vi må variere, sa Solskjær i går.

Men dette setter ham likevel i samme bås som Mourinho, for heller ikke portugiseren parkerte bussen i hver kamp. Det var borte mot storlagene at Mourinho virkelig la laget dypt.

Heldigvis for Solskjær, finnes det en annen forskjell mellom ham og Mourinho.

Raske overganger

For det finnes ulike måter å parkere bussen på. Under Mourinho slet United med å angripe når de først vant ballen. De var baktunge, med mange spillere i defensive posisjoner.

Solskjær har vært flinkere til å legge igjen spillere som kan ta kontringene.

Noe som har ført til lynkjappe angrep som man sjelden så under hans forgjengere.

Et eksempel var da United slo Tottenham 1–0 i januar. United ble bombardert og var heldige som vant, men selve målet viste hvor mye de hadde jobbet med overganger. Paul Pogba spilte en nydelig stikker til Marcus Rashford, som scoret.

Statistikktjenesten Opta har noe de definerer som «raske overganger». I den første omgangen mot Tottenham hadde United like mange av disse som de hadde hatt i sine første 17 ligakamper denne sesongen under Mourinho.

Laster Twitter-innhold

Det fremhevet hvor aggressive de var når de først vant ballen. Denne helgen mot Watford kom et nytt eksempel, igjen via Rashford.

Klar plan

Så langt har ikke Solskjær fått klagene om kjedelig fotball som plaget Mourinho og Van Gaal – sannsynligvis fordi fotballen ikke har vært spesielt kjedelig.

For det å parkere bussen i enkelte kamper er lettere å tolerere når laget tar kontringer med fart og intensitet. Når det finnes en klar plan fremover. Selv Ferguson la av og til laget lavt i storkamper.

– Om man kan angrip kjapt, hvorfor ikke? Det viktigste er å ønske å angripe når man har ballen, sa Solskjær i går.

Dessuten lykkes Solskjær oftere enn Mourinho. Av de fem vanskelige bortekampene, har United vunnet fire.

Om Solskjær vil fortsette å legge laget dypt i storkamper, gjenstår å se. I kveld vil nok United styre kampen borte mot mer defensive Wolverhampton, før kontringene vender tilbake når mektige Barcelona gjester Old Trafford om to uker.

Kanskje vil Van Gaal se den Barça-kampen, glise bredt og si «hva var det jeg sa».

Selv vil nok ikke Solskjær bry seg om annet enn å vinne.

Siste nytt

 • Troppen i EM-kvaliken

  Dette er troppen til EM-kvalifiseringskampene borte mot Hviterussland og Færøyene 4. og 8. oktober:

  Cecilie Fiskerstrand (LSK Kvinner), Oda Maria Bogstad (Arna-Bjørnar), Aurora Mikalsen (Manchester U.), Ingrid Moe Wold (LSK Kvinner), Maren Mjelde (Chelsea), Maria Thorisdottir (Chelsea), Synne Skinnes Hansen (LSK Kvinner), Tuva Hansen (Klepp), Kristine Bjørdal Leine (Reading), Ina Gausdal (LSK Kvinner), Kristine Minde (Wolfsburg), Frida Maanum (Linköping), Rikke Bogetveit Nygard (Arna-Bjørnar), Ingrid Syrstad Engen (Wolfsburg), Lisa Naalsund (Sandviken), Karina Sævik (Paris Saint-Germain, Amalie Eikeland (Reading), Guro Reiten (Chelsea), Vilde Bøe Risa (Koppabergs/Göteborg), Caroline Graham Hansen (Barcelona), Lisa-Marie Karlseng Utland (Reading), Elise Thorsnes (LSK Kvinner), Isabell Herlovsen (Kolbotn).

  Landskamp fotball kvinner: Norge-England (2-1).
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Norsk EM-gull i skyting

  Jeanette Hegg Duestad og Simon Kolstad Claussen tok EM-gullet i skyting på øvinga blanda lag 50 meter liggande i Bologna tysdag.

  I finalen var dei suverent best og leia gjennom heile konkurransen. Dei vann føre Russland og Storbritannia.

  – Det kjennest fantastisk. Vi skaut godt både i kvalifisering, semifinale og finale, og er kjempefornøgde. For ei herleg oppleving, seier Jeanette Hegg Duestad.

  Simon Kolstad Claussen
  Foto: Norges Skytterforbund
 • Neymars straff redusert

  Den internasjonale idrettsdomstolen CAS har redusert Neymars utestenging frå tre til to meisterligakampar. Det betyr at superstjerna er klar for PSGs kamp mot Brugge 22. oktober.

  Neymar blei utestengd for sterke angrep mot dommarane på sosiale media etter PSGs kamp mot Manchester United i mars. PSG blei slått ut etter at United fekk straffe i kampens siste minutt.

  Neymar
  Foto: Lionel Bonaventure / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal