Hopp til innhold

Er det sant at Solskjær «parkerer bussen»?

Trenerlegenden Louis van Gaal hevder at Ole Gunnar Solskjær bruker den samme defensive spillestilen som José Mourinho gjorde. Har han rett?

Solskjær

Ole Gunnar Solskjær har vunnet de fleste kampene etter at han overtok som United-manager. Men har han spilt defensiv fotball?

Foto: Paul Ellis / AFP

Det er omtrent den største fornærmelsen man kan rette mot treneren til Manchester United, det at laget hans «parkerer bussen».

Uttrykket beskriver lag som forsvarer seg så dypt at de i praksis står på målstreken. Det har ofte blitt rettet mot José Mourinho, som trente United like før Ole Gunnar Solskjær.

Mourinho leverte aldri det fartsfylte angrepsspillet som ble innført i storhetstiden til Sir Alex Ferguson – og som fansen krever. En av grunnene til at Solskjær nå har fått trenerjobben, er nettopp at han skal ha brakt tilbake denne typen fotball.

Men nå sier Louis van Gaal at Solskjær parkerer bussen like mye som Mourinho gjorde.

Det er en alvorlig anklage.

Én forskjell mellom Solskjær og Mourinho

For United er en klubb som legger stolthet i spillestilen. Og Van Gaal er ikke noen hvem som helst.

Van Gaal

Louis van Gaal klarte aldri å vinne Premier League eller supporternes hjerter i United.

Foto: Paul Childs / Reuters

Den nederlandske 67-åringen trente United før Mourinho, og er en av de fremste taktikerne i nyere fotballhistorie. Han har vunnet mesterligaen med Ajax, løftet pokaler i Barcelona og Bayern München, og tatt Nederland til tredjeplass i VM.

I Van Gaals tid spilte United en pasningsorientert, men sakte fotball. Selv mente Van Gaal at stilen hans var offensiv, men fansen kjedet seg.

Så kom Mourinho, som satset på solid organisasjon uten ball. I enkelte kamper la han laget lavt i banen, og ventet på kontringer og feilskjær.

Med andre ord parkerte han bussen, sa Van Gaal i et intervju med BBC publisert forrige uke, og la til.

– Nå er det en annen trener der som parkerer bussen og kontrer. Hovedforskjellen mellom Mourinho og Solskjær er at Solskjær vinner.

Helt på jordet

Van Gaals kritikk har blitt skutt ned av diverse United-legender som støtter Solskjær. Det er typisk av Van Gaal å forsvare sin egen spillestil, gjerne på bekostning av andre.

Men det betyr ikke at han tar feil. Har Van Gaal et poeng?

Det finnes ingen perfekt måte å finne svaret på. Fotball er et komplisert spill hvor stadig mer kan måles i tall, men langt ifra alt. Det beste redskapet for å måle generell dominans på banen, er ballbesittelse.

Selv om et lag kan ha ballen uten å skape sjanser, indikerer denne statistikken stort sett hvor mye tid et lag tilbringer i angrep, og hvor kjapt de vinner ballen tilbake. De beste og mest dominante lagene har som regel også ballen mest.

Så om Van Gaal har rett, bør United ha ballen mindre under Solskjær enn før.

Realiteten? Den er den helt motsatte.

Har ballen mer enn Mourinho

Det normale for United under Ferguson var en ballbesittelse på rundt 55 %. Det var snittet de siste fire sesongene i Premier League under skotten.

Så dro Van Gaal snittet opp til 57,3 %. Deretter fulgte Mourinho, som dro det ned til 54,2 %.

Mourinho

Heller ikke Mourinho lyktes skikkelig i United. Verken i antall titler eller i støtte fra supporterne.

Foto: Carl Recine / Reuters

Hva så med Solskjær? Han ligger på 57 %.

Disse tallene indikerer altså at Van Gaal er helt på jordet. United vinner ikke bare mer enn før; de har også ballen langt mer og dominerer i større grad.

Og likevel er det altså mulig at Van Gaal på sitt vis har rett.

Solskjærs røde buss

For selv Solskjær kunne se hva Van Gaal siktet til da han ble konfrontert med sitatene i går.

– Han snakker sannsynligvis om PSG-kampen…

Den eneste måten Van Gaals argument gir mening på, er om man ser på Solskjærs strategi i tøffe bortekamper. United har spilt fem av disse under nordmannen; mot Tottenham (liga), Arsenal (FA-cup), Chelsea (FA-cup), PSG (mesterliga) og Arsenal igjen (liga).

Kun mot Arsenal i ligaen hadde United ballen mer enn halvparten av tiden.

I de fire andre parkerte Solskjær i praksis bussen.

Varierer presset

Og her ligger kontrasten som gir Van Gaal et poeng. Mot mindre lag har United stort sett dominert, utenom lørdagens hjemmekamp mot Watford.

Men borte mot storlagene har de gått den andre veien. Både mot Tottenham, PSG, Chelsea og Arsenal (FA-cup) hadde de ballen mindre enn 40 %.

Mot PSG var tallet nede i 27,6 %.

Duellspill

Det ble en tøff kamp med mange dueller da United spilte borte mot PSG i mesterligaen.

Foto: Franck Fife / AFP

– Basisen for ethvert lag er å spille bra uten ballen. Om man kan gjør det, har man en god sjanse. Om det er høyt, lavt, eller medium press, det er noe vi må variere, sa Solskjær i går.

Men dette setter ham likevel i samme bås som Mourinho, for heller ikke portugiseren parkerte bussen i hver kamp. Det var borte mot storlagene at Mourinho virkelig la laget dypt.

Heldigvis for Solskjær, finnes det en annen forskjell mellom ham og Mourinho.

Raske overganger

For det finnes ulike måter å parkere bussen på. Under Mourinho slet United med å angripe når de først vant ballen. De var baktunge, med mange spillere i defensive posisjoner.

Solskjær har vært flinkere til å legge igjen spillere som kan ta kontringene.

Noe som har ført til lynkjappe angrep som man sjelden så under hans forgjengere.

Et eksempel var da United slo Tottenham 1–0 i januar. United ble bombardert og var heldige som vant, men selve målet viste hvor mye de hadde jobbet med overganger. Paul Pogba spilte en nydelig stikker til Marcus Rashford, som scoret.

Statistikktjenesten Opta har noe de definerer som «raske overganger». I den første omgangen mot Tottenham hadde United like mange av disse som de hadde hatt i sine første 17 ligakamper denne sesongen under Mourinho.

Laster Twitter-innhold

Det fremhevet hvor aggressive de var når de først vant ballen. Denne helgen mot Watford kom et nytt eksempel, igjen via Rashford.

Klar plan

Så langt har ikke Solskjær fått klagene om kjedelig fotball som plaget Mourinho og Van Gaal – sannsynligvis fordi fotballen ikke har vært spesielt kjedelig.

For det å parkere bussen i enkelte kamper er lettere å tolerere når laget tar kontringer med fart og intensitet. Når det finnes en klar plan fremover. Selv Ferguson la av og til laget lavt i storkamper.

– Om man kan angrip kjapt, hvorfor ikke? Det viktigste er å ønske å angripe når man har ballen, sa Solskjær i går.

Dessuten lykkes Solskjær oftere enn Mourinho. Av de fem vanskelige bortekampene, har United vunnet fire.

Om Solskjær vil fortsette å legge laget dypt i storkamper, gjenstår å se. I kveld vil nok United styre kampen borte mot mer defensive Wolverhampton, før kontringene vender tilbake når mektige Barcelona gjester Old Trafford om to uker.

Kanskje vil Van Gaal se den Barça-kampen, glise bredt og si «hva var det jeg sa».

Selv vil nok ikke Solskjær bry seg om annet enn å vinne.

Siste nytt

  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP
  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

    Marta under fotball-VM 2023
    Foto: Aisha Schulz / AP
  • Moldes stjerneduo spilleklare etter skade

    Både Fredrik Gulbrandsen og Magnus Wolf Eikrem er tilgjengelig for å starte når Molde tar imot Haugesund i Eliteserien søndag.

    Det bekrefter trener Erling Moe overfor TV 2.

    – De er klare til å kunne starte. De er med i betraktningen, og så får vi se hvilket lag vi ender på til slutt, sier Moe.

    Molde-treneren forteller også at Markus Kaasa og Martin Linnes ikke er så langt unna en retur.

    – Det begynner å se bedre ut, og det er selvfølgelig bra for oss, sier han.

    Gulbrandsen måtte av med skade i serieåpningen hjemme mot Strømsgodset, men fikk sitt første innhopp etter skaden da blåtrøyene slo Strindheim i cupens andre runde onsdag.

    Det gjorde også Eikrem, som måtte stå over storoppgjøret borte mot Bodø/Glimt forrige helg. (NTB)

    Gulbrandsen og Eikrem
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal