Hopp til innhold

– Skremt over tryggheten de hadde

Dopingskandalene i sykkelsporten har gått mye mer inn på Thor Hushovd enn han tidligere har innrømmet. Hjemme i Monaco håper han nå på nye jobbtilbud.

Dopingskandalene i sykkelsporten har gått mye mer inn på Thor Hushovd enn han tidligere har innrømmet. Hjemme i Monaco håper han nå på nye jobbtilbud.

I juni ble det klart at Thor Hushovds imponerende sykkelkarriere er over.

Hushovd

Thor Hushovd har sett den ene kameraten etter den andre bli kastet ut av sykkelsporten på grunn av doping. Nå forteller han at dopingskandalene har gått mer inn på ham enn det han tidligere har innrømmet.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix
CYCLING-NOR-ARCTIC-RACE

Thor Hushovd var bare noen meter fra seieren på den siste etappen av Arctic Race of Norway i Tromsø i midten av august, et løp som blir en av hans siste som proffsyklist.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Etter at «oksen fra Grimstad» bestemte seg for å legge proffkarrieren på hylla, har han brukt mye tid på å reflektere over sin egen karriere. Men også på dopingavsløringene som har kommet frem en etter en.

– Skremt over tryggheten de hadde

Grimstad-syklisten er skuffet over at altfor mange i bransjen har fusket.

– Det som har skremt meg mest er den tryggheten de hadde på ikke å bli tatt, sier Hushovd til NRK.

I 2006 vant han prologen i Tour de France. Seieren kom like etter at sykkelstjerner som Ivan Basso og Jan Ullrich ble sendt hjem på grunn av doping.

Hushovd har opp igjennom karrieren måtte svare journalistene hver gang en ny doping sak kom opp.

Da tidligere sportssjef i Norges Cykleforbund, Steffen Kjærgaard, i oktober 2012 innrømmet å ha dopet seg gjennom hele sin sykkelkarriere innkalte Hushovd til pressekonferanse.

Da snakket han om skuffelsen han følte etter Kjærgaards dopinginnrømmelser.

I boka kommer jeg til å forklare i detalj hva som foregikk oppi hodet mitt i den perioden

Thor Hushovd om boken som kommer i høst

Har måttet svare for seg flere ganger

Men Hushovd fikk også spørsmål fra norske journalister om han noen gang hadde tatt noe ulovlig selv.

Da svarte han med blikket fast i kamera: – Nei det har jeg ikke.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Thor Hushovd verdensmester

Thor Hushovd har en lang merittliste. Et klart høydepunkt i karrieren er da han vant VM Melbourne i 2010.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Hushovd får anerkjennelse fra mange for å ha vært så tydelig på sin antidoping linje, og for å ha klart å holde fokus mens andre rundt ham har tatt snarveier.

Da Grimstad-syklisten innkalte til pressekonferanse i sommer for å fortelle at han skulle legge karrieren på hylla, takket han sin nærmeste familie for at han ikke har falt for fristelsen til å ty til doping, slik så mange andre i den internasjonale sykkelsporten har gjort.

Steffen Kjærgaard

For to år siden innrømmet tidligere landslagssjef Steffen Kjærgaard at han hadde dopet seg gjennom hele hans karriere. Skuffelsen var stor hos mange, også hos Thor Hushovd.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix
Thor Hushovd skriver bok

Hushovd har brukt den siste tiden på å skrive bok om opplevelsene i sykkelsporten.

Foto: Tor Saltrøe

Hushovd gav da foreldrene, pappa Per og mamma Unni, mye av æren for at han har holdt seg «ren».

– Takket være mamma og pappa kan jeg se dere alle i øynene og si at resultatene ikke har kommet etter en eneste snarvei.

Gir ut bok

I oktober kommer selvbiografien om Thor Hushovd. Der vil han gi en usladdet versjon om livet sitt som proffsyklist. Nå som han ikke lenger har bindinger til noen, tør han å snakke mer åpent om alle dopingskandalene i idretten.

– I boka kommer jeg til å forklare i detalj hva som foregikk oppi hodet mitt i den perioden.

I boka innrømmer han også at dette har gått mye mer inn på ham enn hva han tidligere har innrømmet.

– Kommer ikke til å kopiere Dag Otto

Sørlendingen kan skilte med store prestasjoner i sykkelsporten gjennom årene. I 2010 ble han Norges første verdensmester i landeveissykling for menn i Australia.

36-åringen står også igjen med 10 individuelle etappeseirer, to etappeseirer i lagtempo, to poengseirer sammenlagt i Tour de France.

Han har også seks NM-gull.

De siste sesongene har derimot vært preget av sykdom og skader og kroppen har ikke fungert optimalt.

Etter å ha gjort en god figur i Arctic Race i Tromsø er han nå tilbake i Monaco der han og familien har bodd de siste årene.

Nå er han åpen for nye jobbtilbud.

– Hva det blir er litt vanskelig å si akkurat nå. Men jeg kommer i hvert fall ikke til å kopiere Dag Otto (Lauritzen red.anm.) med «På hyttetur med Thor», ler han.

Etter to år med skyssesykevirus i kroppen velger Thor Hushovd å legge opp etter årets sesong.
Thor Hushovd er lettet over at han har fått fortalt omverden at han skal legge opp. Nå har han blant annet muligheten til å gi sin versjon av karrieren i en idrett som har vært skjemmet av doping. Til høsten gir han ut bok, der skal han være helt ærlig. Reporter: Siv Kristin Sællmann, foto/redigering: Odd Rømteland

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal