NRK Meny
Normal

– Takker mamma og pappa for at jeg kan se dere i øynene

Thor Hushovd er aller mest stolt over at han aldri har latt seg friste til å jukse.

Hushovd

Thor Hushovd har sett den ene kameraten etter den andre bli kastet ut av sykkelsporten på grunn av doping.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Fredag tok tidenes største norske sykkelrytter en følelsesladet avskjed. Etter årets VM, Thor Hushovds imponerende karriere over.

Og aller mest følelsesladet ble det da 36-åringen takket sin nærmeste familie på pressekonferansen i Oslo. Pappa Per og mamma Unni får æren for at Hushovd ikke har falt for fristelsen til å gjøre som veldig mange andre i internasjonal sykkelsport – å ty til doping for å nå toppen.

– Det viktigste er oppveksten de har gitt meg, og ikke minst hvordan de har guidet meg til å ta avgjørelsene jeg har gjort i hele mitt liv – og verdiene de har gitt meg. Det har gjort at jeg aldri har gått inn på tanker om å ta snarveier i min karriere, sier Hushovd.

Og fortsetter:

– Takket være mamma og pappa kan jeg se dere alle i øynene og si at resultatene ikke har kommet etter en eneste snarvei.

Per og Unni Hushovd

Pappa Per og Unni var på plass i salen da Hushovd kunngjorde at dette er hans siste sesong som toppsyklist.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Prestasjon i seg selv

Hushovd legger ikke skjul på at det i seg selv føles som en bragd etter 15 år i en til tider råtten idrett, der den norske superstjernen har blitt sviktet og ført bak lyse av nære venner – som for eksempel Lance Armstrong, og ikke minst Norges tidligere landslagssjef Steffen Kjærgaard.

– Av det jeg har oppnådd, er det det jeg sitter her nå og sier jeg er mest stolt av. Det er en prestajon i seg selv i en slik idrett som jeg har jobbet i. Mye av det har kommet fram i den senere tid, poengterer han, med adresse til de mange omfattende dopingavsløringene som er kommet.

Thor Hushovd har gjennom hele karrieren stått opp mot doping.

– Den holdningen har hatt stor påvirkning ute i Europa, sier NRKs sykkelekspert Dag Erik Pedersen.

Les alt om Hushovds avskjed!

Størst takk til kona

Hushovd takket også foreldrene, som var til stede på dagens pressekonferanse, for all hjelp og støtte.

– De har støttet meg i alle år. Det er ikke så mange som har vært sjåfør, mekaniker, massør og kokk og alt som er, men pappa har vært alt sammen, sier Hushovd.

Den aller største takken gikk likevel til kona Suzanne.

– Hun har ofret hele sin yrkesmessige karriere for mitt liv. Vi snakker om nedturene og vi feirer hver eneste opptur, sier Hushovd.

VM-gullet i 2010 blir stående som høydepunktet i en karriere som også ga ti etappeseirer i Tour de France.

At Hushovd legger opp etter årets VM i Spania i september, skyldes at han har pushet seg for hardt med virus i kroppen.

Siste nytt

 • Kvinnekombinert inn på VM-programmet

  Kombinert for kvinner blir for første gang VM-øvelse i Oberstdorf i 2021, sammen med lagkonkurranse i hopp for kvinner. Det ble klart på FIS-kongressen i greske Costa Navarino fredag.

 • – Ronaldo tilbudt å betale 140 mill.

  Cristiano Ronaldo skal ifølge avisen El Mundo ha foreslått å betale de over 140 mill. kronene (14,7 mill. euro) han er skyldig i skatt til spanske myndigheter. Ronaldo er beskyldt for å ha unndratt skatt gjennom å bruke skatteparadiser i utlandet i årene 2011 til 2014.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Emilio Morenatti / AP
 • Junior-VM i alpint 2020 til Narvik

  Narvik skal arrangere junior-VM i alpint 2020. Det ble besluttet på FIS-kongressen i Hellas torsdag. Mesterskapet skal arrangeres 5.–15. mars 2020. I Narvik jobbes det for å få senior-VM i 2025.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
X Games: Rullebrett, street