NRK Meny
Normal

Tror interessen for sykkel vil bestå

Thor Hushovd tror sykkelsporten i dag stort sett er rein for doping, og at sykkels popularitet derfor vil holde seg.

Hushovd

Thor Hushovd mener man ikke kan se bort fra at det vil komme flere doping-overraskelser også fra Norge, men han mener sporten i dag er sunn og ser lyst på framtida.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Jeg synes sykkelsporten er sunn sånn som den er i dag, men vi har selvfølgelig lang vei å gå, sier Thor Hushovd.

De siste dagers avsløringer om både Lance Armstrong og Steffen Kjærgaard har satt sykkelverden i kok. På en pressekonferanse i hjembyen Grimstad i dag, svarte Thor Hushovd på spørsmål rundt dopingskandalen.

  • Se hele pressekonferansen HER.

Der snakket han også om sykkelsportens framtid, som han mener er lys. Han mener idretten er blitt reinere de siste årene.

– For hver utøver som blir tatt, svekkes tilliten til sporten. Men sykkel er fortsatt en populær idrett og det tror jeg vil fortsette også i årene som kommer. Jeg tror mange forstår at mye har skjedd i sporten, men andre har nok mistet all tillit, sa Hushovd.

– Flere TV-selskap har sluttet å vise Tour de France. Er du redd flere skal følge etter, når det kommer fram at det er så mange fuskere med?

– Det må de forskjellige TV-selskapene avgjøre. Men vi må huske at det vi snakker om i dag ikke har skjedd i dag. Det har skjedd for ti år siden og mer.

– Selv om det fortsatt har vært doping fram til i dag, og sikkert blir doping i framtida, så har mye skjedd siden da, og det synes jeg er positivt, sier Hushovd.

– Lettere å vinne løp nå

Hushovd sier han og andre utøvere har vist at det er mulig å hevde seg i sporten også uten bruk av doping. Likevel tror han at det nå er lettere å vinne, siden færre er dopet enn tidligere.

– Jeg tror det er lettere å vinne sykkelløp nå enn før. Det er mye unge ryttere som kommer og kjører fra alt og alle.

– Dessverre har jeg sittet mye i sofaen i år og har sett mange løp. Det jeg har sett i år er veldig positivt. Når jeg ser på hva Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff, som er en enda yngre, har fått til, så er det flott.

Ikke en del av nåtiden

Hushovd får støtte fra flere unge sykkeltalenter som mener holdningene til doping i dag er helt annerledes enn for noen år tilbake.

doping

Kristian Johansson og Fridtjof Røinås tror dagens syklister har en helt annen holdning til doping enn den tidligere generasjonen hadde.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

Kristian Johansson og Fridtjof Røinås, som begge trener for sykkelklubben Thor Hushovd startet i 2010 (Team Plussbank), tror dagens syklister har en helt annen holdning til doping enn den tidligere generasjonen hadde.

– Dette hører fortiden til og på den tiden var dette en del av idretten. Det er positivt at gamle dopere blir tatt. Det trigger meg nærmest, fordi det beviser at de som doper seg blir tatt, sier Røinås.

Johansson tror dagens syklister har en helt annen holdning til doping enn den tidligere generasjonen hadde.

– I Team Plussbank har de strenge restriksjoner. Vi får ikke lov å skrive under på noen kontrakter før vi har undertegnet dopingkontrakt. Vi har nettkurs med Antidoping Norge som må tas før man i det hele tatt kan skrive under kontrakt med laget. Når det gjelder det norske landslaget har de også blitt veldig nøye på dette, sier Johansson.