NRK Meny
Normal

– Har grått opp fjellene på grunn av doperne

Thor Hushovd føler seg vemodig, men også lettet etter at han fredag fortalte at han legger opp. Nå skal 36-åringen skrive bok – og lover kontroverser og hemmeligheter fra sykkelsirkuset.

Thor Hushovd

Thor Hushovd sier at han flere ganger har grått på sykkelsetet på grunn av doperne som har syklet fra han med titalls minutter.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Thor Hushovd

Thor Hushovd fortalte fredag at nok er nok: Han legger opp etter VM.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Jeg har noen ting jeg nå tør å sette fingeren på, som jeg ikke har turt tidligere i min aktive karriere, sier Thor Hushovd til NRK.no.

BMC-syklisten ønsker ikke å gå konkret inn på hva han skal skrive om, men han ser frem til å fortelle om sine opplevelser og synspunkter uten å bli redigert av journalister.

– Jeg vet ikke akkurat om det er avsløringer, men det er enkelte ting ... Det blir en ærlig bok.

Har vært svært usikker

NRK.no møter Hushovd hjemme på hans egen brygge i Grimstad. I solsteken blar han gjennom aviser mens han bedagelig plukker jordbær på jordbær ut av en kurv. Samtidig tråkker kolleger seg gjennom den knallharde NM-løypa på Eidsvoll.

Det er kun et par dager siden Hushovd fortalte Norge og en hel sykkelverden at han legger opp som toppsyklist etter VM i september.

– Det er litt vemodig, men jeg har også vært lettet over at jeg fikk sagt det. Jeg har gått med dette lenge, og jeg har vært sikker i hodet mitt, men samtidig usikker. Jeg har vært usikker på hva jeg skulle si til venner og journalister, sier Hushovd.

Mange sykkelpersonligheter har i ettertid hyllet mannen som er verdensmester og ti ganger etappevinner av Tour de France. Ikke bare for de utrolige resultatene han har oppnådd, men også for Hushovds faste og klare holdning mot doping i en idrett der dopingskandalene har stått i kø.

Hushovd har i løpet av sin karriere opplevd at store sykkelnavn – og venner – har blitt tatt for doping eller har innrømmet å ha jukset. Og selv om han beskriver seg selv som en «naiv type», forteller 36-åringen at han også har skjønt at konkurrenter har jukset.

– Jeg har grått opp fjellsider fordi doperne har syklet fra meg og andre ryttere med titalls minutter, sier Hushovd, som likevel er klar på at han aldri har sett doping med sine egne øyne.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

Thor Hushovd er lettet over at han har fått fortalt omverden at han skal legge opp. Nå har han blant annet muligheten til å gi sin versjon av karrieren i en idrett som har vært skjemmet av doping. Til høsten gir han ut bok, der skal han være helt ærlig. Reporter: Siv Kristin Sællmann, foto/redigering: Odd Rømteland

SE VIDEO: Thor Hushovd synes det er befriende at han har fortalt at han legger opp. – Det er litt vemodig, men jeg har også vært lettet over at jeg fikk sagt det, sier han.

– Verre for bakkerytterne

Hushovd, som lenge var en av verdens beste spurtere, tror imidlertid at de «ikke-dopede» sammenlagt- og bakkerytterne har hatt det enda tøffere han selv.

– Hadde jeg vært en bakkerytter, hadde jeg nok sett annerledes på det. Det er bakke- og sammenlagtrytterne som gang på gang er i trøbbel, så det har gjort det hele enklere, sier Hushovd.

Nå ønsker Grimstad-syklisten å nyte den siste etappen av sykkelkarrieren og avslutte med stil i VM.

– Jeg er ikke sikret en VM-plass, jeg må kvalifisere meg som alle de andre norske. Det eneste jeg virkelig ønsker nå er at kroppen skal fungere de siste månedene, og gjør den det, vet jeg at det kan bli bra, sier han.

– Kan du vurdere å fortsette karrieren om du gjør det bra i VM?

– Jeg har tenkt nøye gjennom dette, og et resultat i VM kommer ikke til å påvirke denne beslutningen. Der er jeg og Ole Einar Bjørndalen forskjellige, smiler Hushovd.

Siste nytt

 • Vitesse venter på Ødegaard-svar

  Nederlandske Vitesse har sett ut til å bli Martin Ødegaards destinasjon, men det er mange om beinet i følge klubbens sportsdirektør Marc van Hintum til avisen De Telegraaf. – Det er ikke lett, for det er mange klubber som er interessert i ham.

  Martin Ødegaard
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • VG: Brækhus avlyser kamp

  Cecilia Brækhus dropper å bokse under stevnet i Las Vegas 15. september, skriver VG.

  – Jeg satte en grense nå. Det har vært et krevende år med to kamper på hver sin side av kloden i løpet av tre måneder, sier Brækhus til avisen.

  Cecilia Brækhus
  Foto: Kristine Hirsti / NRK
 • Deumeland utskrevet

  Starts Jonas Deumeland ble fraktet bort på båre under klubbens oppgjør mot Strømsgodset i går. Klubben melder på sin nettside at tyskeren ble skrevet ut fra sykehus litt etter 23.30 i går kveld. – Jeg har litt smerter, men det går bra, sier keeperen.

  Jonas Deumeland
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag
4-4-2 Eliteserien: Bodø/Glimt - Odd