Hushovds 10 største øyeblikk

Thor Hushovd (36) har stått bak noen av de største norske idrettsøyeblikkene siden årtusenskiftet. Her er de vi husker best.

Thor Hushovd mot seier

INNHOLDSRIK KARRIERE: Thor Hushovd har blitt U23-verdensmester i tempo, verdensmester i landeveisritt, vunnet fjelletapper og tonnevis med spurter. Her fra Tour de France i 2011.

Foto: LIONEL BONAVENTURE / Afp

 • Hva er ditt favorittøyeblikk fra Hushovds karriere? Del i kommentarfeltet under saken!

10. Brosteinstriumfen i TdF 2010

Hushovd står med ti etappeseire i verdens største sykkelritt Tour de France, men noen av seirene rangerer han høyere enn andre.

Hushovd er selv svært fornøyd med at han vant 3. etappe i 2010. Etappen var nærmest som en vårklassiker å regne, preget av flere lange strekninger med brostein. Hushovd har selv kalt etappen for et «mini-Roubaix».

Blant landeveisryttere er det ekstra prestisje å takle utfordringene som følger med å sykle på brostein. Derfor var seieren på den 213 kilometer-lange etappen mellom Wanze og Arenberg Porte du Hainaut den 6. juli 2010 ekstra spesiell.

Dette var Hushovds åttende etappeseier i Touren.

Video -Det er veldig deilig

NRKs intervju med Hushovd etter å ha vunnet brosteinsetappen av Tour de France i 2010.

9. Første etappeseier i Spania Rundt

Thor Hushovd er eneste norske rytter med etappeseier i alle de tre store etapperittene: Tour de France, Vuelta a España (Spania Rundt) og Giro d'Italia (Italia Rundt).

Grunnlaget ble lagt i 2005, da sørlendingen tok sin første etappeseier i Spania Rundt 31. august. Hushovd vant den 5. etappen etter en råsterk spurt i Cuenca.

Hushovd har i ettertid vunnet ytterligere to etapper i det spanske rittet. Hushovd står også med én etappeseier i Giro d'Italia. Nordmannen tråkket i mål til 2.-plass på etappe nummer sju i 2007, men ettersom vinneren av etappen, Alessandro Pettachi, senere ble tatt i doping, ble Hushovd tilkjent seieren.

Thor Hushovd

FØRSTE I SPANIA: Hushovd strekker hendene i været etter å ha vunnet den femte etappen av Vuelta a España i 2005.

Foto: LUIS TEJIDO / AP

8. U23-verdensmester på tempo i 1998

Thor Hushovd hadde egentlig bestemt seg for å legge opp som sykkelrytter etter 1998-sesongen.

20 år gamle Hushovd hadde sett Kurt-Asle Arvesen bli U23-verdensmester året før, og følte at han ikke kunne bli stort bedre.

Så ble han selv U23-verdensmester i temporitt året etter.

U23-VM-gullet i 1998 ble vendepunktet. Seieren ga spurttalentet fra Grimstad fornyet tro på egne ferdigheter, og Hushovd satset videre.

Han har nok aldri angret på den avgjørelsen.

Hushovd U23-verdensmester

VENDEPUNKTET: Thor Hushovd ble U23-verdensmester i temporitt i 1998. Det fikk han til å satse på en proffkarriere som syklist.

Foto: PETER DEJONG / AP

7. Prolog-seieren i TdF 2006

Thor Hushovd pangåpnet 2006-utgaven av Tour de France med å vinne prologen i Strasbourg. Dermed kunne han starte førsteetappe ikledd den gule ledertrøya - et meget prestisjefullt oppdrag.

THOR HUSHOVD

Thor Hushovd overrasket stort da han spurtet inn til prologseier i 2006.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

6. Fjelletappe-seieren i TdF 2011

Etter hvert som Thor ble eldre, mistet han sine beste spurtegenskaper. Dermed endret Thor Hushovd treningsopplegget, gikk ned noen kilo, og trente bakker. Masse bakker.

Sommeren 2011 fikk vi se den «nye» Thor Hushovd vise seg frem. På den 13. etappen av Tour de France var nordmannen med på et brudd, før han plutselig forsvant.

Selv ikke TV-motorsyklene skjønte hvor det ble av nordmannen.

Hushovd rykket fra resten av bruddet opp et enormt fjell og kom alene til mål. Selv rangerer Hushovd dette som sitt største øyeblikk i Tour de France.

Hushovd

DA THOR BLE EN KLATRER: Thor Hushovd kunne ta seg god tid inn mot mål på den 13. etappen av Tour de France i 2011. Han vant suverent etter en maktdemonstrasjon i Pyreneene.

Foto: LIONEL BONAVENTURE / Afp

5. Seieren på Champs-Elysées i 2006

Å vinne på selveste Champs-Elysées - paradegaten i den franske hovedstaden Paris - er gjevt. Veldig gjevt.

I 2006 skjøt forhåndsfavoritten Robbie McEwen fart de siste 100 meterne, men ble fulgt av vår mann. På oppløpet spurtet Hushovd forbi australieren og knep etappeseieren. McEwen ga til og med opp de siste 30 meterne. Hushovd var for sterk.

Thor Hushovd på Champs-Elysées i 2006

Hushovd satte selveste Robbie McEwen på plass i spurten på Champs-Elysées i 2006.

Foto: PETER DEJONG / AP

4. Hushovd i gul trøye for første gang i 2004

På den tredje etappen av Tour de France i 2004 fikk vi for første gang i historien se en nordmann i den gule ledertrøya i Tour de France. Hushovd hadde altså beste sammenlagttid etter tre etapper.

Nordmannen har alltid vært stolt over dagene han har fått kjøre i gul trøye. Totalt har Hushovd båret den gule ledertrøya i ti dager.

Ingen andre nordmenn har kjørt i gult, hverken før eller siden.

Thor Hushovd

2004: Thor Hushovd får ta på seg beviset på at han leder Tour de France etter tre etapper.

Foto: PAOLO COCCO / AFP

3. Hushovds første etappeseier i TdF

Thor Hushovd debuterte i Tour de France i 2001, 23 år gammel. I sitt første forsøk på å tråkke Frankrike rundt måtte han bryte etter bare 12 etapper etter å ha kollidert med et tre.

Året etter var han tilbake, og vant da sin første individuelle etappeseier. 26. juli 2002 slo han Christophe Mengin på målstreken etter å ha vært i brudd på den 18. etappen.

Seieren endret Hushovds status fra hjelperytter til spesialsprinter for Crédit Agricole.

Hushovd

FØRSTE STORE SEIER: Thor Hushovd vant den 18. etappen av Tour de France 2002, 24 år gammel.

Foto: ERIC GAILLARD / Reuters

2. Vant poengtrøya i Tour de France

Vi skriver juli 2005, og Thor Hushovd tråkker seg gjennom hele Tour de France uten å vinne en eneste etappe. Men Hushovd har vært jevnt god, faktisk best av alle, og vinner til slutt den grønne poengtrøya for første gang i karrieren.

Poengtrøya gis til den syklisten som har sanket flest spurtpoeng av alle.

– Dette er definitivt min største dag som syklist. Å vinne den grønne spurttrøya er en drøm som er gått i oppfyllelse, sa Hushovd den gangen.

Hushovd gjentok bedriften med å vinne den grønne spurttrøya i 2009.

Hushovd i grønn trøye

STOR DAG: Thor Hushovd var svært stolt over å ha vært den beste spurteren gjennom et helt Tour de France i 2005. Her jubler han på seierspallen i Paris.

Foto: FRANCK FIFE / AFP

1. Verdensmestertittelen i 2010

Ingen over, ingen ved siden. Både Thor Hushovd og oss forståsegpåere er enige om at Thor Hushovds verdensmestertittel fra Melbourne i 2010 er sørlendingens aller største bragd.

Kun én syklist blir verdensmester i landeveisritt i året - i 2010 var det Hushovds tur. 32 år gammel satte han verdenseliten på plass og suste inn i historiebøkene.

Hushovd er Norges eneste mannlige verdensmester i landeveissykling.

Tilbakeblikk på da Thor Hushovd ble verdensmester i 2010 i Melbourne.

FOR EN TRIUMF: Hushovd spurtet inn til VM-gull i landeveisritt i 2010.

* Topp 10-listen er vurdert av artikkelforfatteren og NRKs sykkelkommentator Jann Post.

Siste nytt

 • Russisk klubb utestengt

  Den russiske toppklubben Rubin Kazan må klare seg uten europaspill i én sesong for brudd på fotballens økonomiske fair play-regler. Klubben ligger i øyeblikket på femteplass i hjemlig serie.

  Russia Soccer WCup Kazan
  Foto: Nikolay Alexandrov / AP
 • Hagen blir utenlandsproff

  Krister Hagen (29) har signert proffkontrakt med et utenlandsk sykkellag fra 2019-sesongen. Ifølge procycling.no skal det dreie seg om det danske Riwal-laget.

  Tour des Fjords 2018
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
 • Norge jakter kvartfinale

  Norge tapte onsdag for første gang i curling-VM for blandet lag, men kan fortsatt gå rett til kvartfinale som gruppevinner. Natt til torsdag ble det nederlag med 6-8 mot New Zealand. Etter seks kamper er Norge likt med Canada på toppen av gruppen.

  Ingvild Skaga
  Foto: Valentin Flauraud / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag