NRK Meny
Normal

Ny sykkelskandale på trappene i Italia: – All dritten skal frem

Den siste tids dopingavsløringer rundt Lance Armstrong og hans US Postal har satt sykkelsporten i et elendig lys. Og verre skal det bli.

Sykling

Sykkelsporten er i hardt vær. Det kan bli enda hardere når opprullingen i Italia kommer i gang

Foto: Laurent Cipriani / Ap

– Den oppkommende skandalen i Italia vil grave frem all dritten. Nå rystes sykkelsporten på verst tenkelig tidspunkt, sier NRKs sykkelekspert Dag Erik Pedersen.

Han viser til at sykkelsporten ifølge rapporter fra Italia er i ferd med å rammes av en ny kjempeskandale, som omfatter både doping og økonomisk svindel. Ifølge den italienske avisen La Gazzetta dello Sport skal så mange som 18-20 profesjonelle sykkellag være involvert.

Atle Kvålsvoll

Atle Kvåslvoll: Dette er dessverre ganske heftig

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

– 20 lag involvert... Det er dessverre ganske heftig, sier Thor Hushovds trener Atle Kvålsvoll.

– Om rapportene stemmer, og bevisene legges på bordet, er det klart det er kritisk for sykkelsporten, sier Pedersen.

– Fra knestående til liggende

Det skal være den italienske dopinglegen Michele Ferrari, som tidligere var nært knyttet til Lance Armstrong og US Postal og som nylig ble bannlyst på livstid fra USAs antidopingbyrå (USADA), som skal være hjernen bak ulovlighetene.

Sammen med sønnen Stefano og agenten Raimondo Scimone skal han ha bistått en rekke syklister med en såkalt pakkeløsning. Dermed har syklistene fått hjelp til å:

 • Dope seg
 • Dekke over eventuelle positive dopingprøver
 • Lure skattemyndighetene
Dag Erik Pedersen

Dag erik Pedersen mener skandalen i Italia ryster sykkelsporten på verst tenkelige tidspunkt

Foto: NRK/privat

Italiensk og sveitsisk politi skal ha avdekket et stort system hvor så mye som 220 millioner kroner skal være svindlet og hvitevasket. Dermed har de involverte syklistene blant annet ha lurt seg til en skatteprosent så lav som seks prosent.

Dette, samt den utbredte dopingbruken, gjør at Padova-etterforskningen overgår Operation Puerto fra 2006. Bevisene i saken skal dessuten være klokkeklare: Bankutskrifter, telefonavlytting og funn av dopingmidler ved ransakelser.

– I kjølvannet av den siste tids avsløringer rundt Lance Armstrong og US Postal, kan en trygt si at sykkelsporten er i knestående. Når denne skandalen virkelig avdekkes, er jeg redd vi går fra knestående til liggende, sier Pedersen.

– For å si det på en annen måte: Sykkelsporten sparkes når den ligger nede, fortsetter Pedersen.

Alt skal frem i lyset

Denis Mentsjov i den gyldne ledertrøya

Denis Mentsjov er én av rytterne som blir navngitt i Gazzella dello Sport, og som skal være i politiets søkelys

Foto: DANI CARDONA / REUTERS

Til tross for at tidligere proffsyklist og sportssjef i Norges Cykleforbund, Steffen Kjærgaard, tidligere i uken innrømte doping, er ikke Kvålsvoll og Pedersen redd for at Padova-skandalen vil ramme nordmenn.

– Jeg hadde Steffen Kjærgaard på landslaget, og han bløffet meg i alle år. Likevel føler jeg at våre norske syklister i dag er hundre prosent til å stole på, sier Kvålsvoll.

– Holdningene til de norske rytterne er helt annerledes enn hva som er tilfellet i mange andre land. Jeg tror de ventede avsløringene er bra for norsk sykkelsport, for de vil fjerne jukserne, sier Pedersen.

Selv om han er klar på at nye dopingavsløringer er lite ideelt nå som sykkelsporten er idrettens store hakkekylling, ser han ikke bort ifra at de trolige avsløringene likevel kan komme litt beleilig.

– På mange måter er det greit å få alt fram i lyset. Det er på tide med en skikkelig oppvask, mener Pedersen, og får støtte av Kvålsvoll.

– Før eller siden kommer alt av dritt og lort fram uansett, sier Kvålsvoll.

 • Tidligere toppsyklist Mads Kaggestad nevnte den opprullende sykkelskandalen under «Debatten» på NRK1 torsdag. Se i videovinduet under!
Utdrag fra Debatten som ble sendt på NRK1, med blant andre Mads Kaggestad som gjest. ( 25.10.12)

Kaggestad: - Antidopingarbeidet fram til ca. år 2000 var en vits

Navngir ryttere

Padova-etterforskningen skal vise at blant annet sykkellagene Astana og RadioShack ligger tynt an.

Dessuten går La Gazzetta dello Sport så langt at de navngir rytterne som angivelig er under lupen til politiet. Blant disse finner man:

Jaroslav Popovitsj, Denis Mentsjov, Franco Pellizotti, Michele Scarponi, Vladimir Gusev, Jevgnij Petrov, Alexander Kolobnev, Mikhail Ignatjev, Vladimir Karpets og Alberto Ongarato.

Siste nytt

 • Glimt enkelt videre

  Bodø/Glimt ble aldri truet av Melbo i torsdagens cupkamp. Trond Olsen sendte hjemmelaget i ledelsen etter 23 minutter. Jens Petter Hauges to mål og Philip Zinckernagel sikret 4-1-seier.

  Eliteserien fotball: Brann - Bodø / Glimt.
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Duell mellom Klæbo og Northug

  Johannes Høsflot Klæbo og Petter Northug fronter en sterkt startfelt under bysprinten i Mosjøen neste lørdag. Også langrennsløpere som Eirik Brandsdal, Niklas Dyrhaug, Andrew Musgrave, Emil Iversen, Håvard Solås Taugbøl og Katrine Harsem er påmeldt.

  NM ski del 2 Alta
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Allsvenskan-spiller dopingtatt

  En Sirius-spiller har avlagt positiv dopingprøve i serieåpningen i Allsvenskan mot Hammarby, skriver Aftonbladet. Klubben fikk beskjed om den positive prøven onsdag formiddag, og torsdag ble spilleren utestengt med umiddelbar virkning.

Sendeplan

Kl. Program Kanal