NRK Meny
Normal

Ny sykkelskandale på trappene i Italia: – All dritten skal frem

Den siste tids dopingavsløringer rundt Lance Armstrong og hans US Postal har satt sykkelsporten i et elendig lys. Og verre skal det bli.

Sykling

Sykkelsporten er i hardt vær. Det kan bli enda hardere når opprullingen i Italia kommer i gang

Foto: Laurent Cipriani / Ap

– Den oppkommende skandalen i Italia vil grave frem all dritten. Nå rystes sykkelsporten på verst tenkelig tidspunkt, sier NRKs sykkelekspert Dag Erik Pedersen.

Han viser til at sykkelsporten ifølge rapporter fra Italia er i ferd med å rammes av en ny kjempeskandale, som omfatter både doping og økonomisk svindel. Ifølge den italienske avisen La Gazzetta dello Sport skal så mange som 18-20 profesjonelle sykkellag være involvert.

Atle Kvålsvoll

Atle Kvåslvoll: Dette er dessverre ganske heftig

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

– 20 lag involvert... Det er dessverre ganske heftig, sier Thor Hushovds trener Atle Kvålsvoll.

– Om rapportene stemmer, og bevisene legges på bordet, er det klart det er kritisk for sykkelsporten, sier Pedersen.

– Fra knestående til liggende

Det skal være den italienske dopinglegen Michele Ferrari, som tidligere var nært knyttet til Lance Armstrong og US Postal og som nylig ble bannlyst på livstid fra USAs antidopingbyrå (USADA), som skal være hjernen bak ulovlighetene.

Sammen med sønnen Stefano og agenten Raimondo Scimone skal han ha bistått en rekke syklister med en såkalt pakkeløsning. Dermed har syklistene fått hjelp til å:

 • Dope seg
 • Dekke over eventuelle positive dopingprøver
 • Lure skattemyndighetene
Dag Erik Pedersen

Dag erik Pedersen mener skandalen i Italia ryster sykkelsporten på verst tenkelige tidspunkt

Foto: NRK/privat

Italiensk og sveitsisk politi skal ha avdekket et stort system hvor så mye som 220 millioner kroner skal være svindlet og hvitevasket. Dermed har de involverte syklistene blant annet ha lurt seg til en skatteprosent så lav som seks prosent.

Dette, samt den utbredte dopingbruken, gjør at Padova-etterforskningen overgår Operation Puerto fra 2006. Bevisene i saken skal dessuten være klokkeklare: Bankutskrifter, telefonavlytting og funn av dopingmidler ved ransakelser.

– I kjølvannet av den siste tids avsløringer rundt Lance Armstrong og US Postal, kan en trygt si at sykkelsporten er i knestående. Når denne skandalen virkelig avdekkes, er jeg redd vi går fra knestående til liggende, sier Pedersen.

– For å si det på en annen måte: Sykkelsporten sparkes når den ligger nede, fortsetter Pedersen.

Alt skal frem i lyset

Denis Mentsjov i den gyldne ledertrøya

Denis Mentsjov er én av rytterne som blir navngitt i Gazzella dello Sport, og som skal være i politiets søkelys

Foto: DANI CARDONA / REUTERS

Til tross for at tidligere proffsyklist og sportssjef i Norges Cykleforbund, Steffen Kjærgaard, tidligere i uken innrømte doping, er ikke Kvålsvoll og Pedersen redd for at Padova-skandalen vil ramme nordmenn.

– Jeg hadde Steffen Kjærgaard på landslaget, og han bløffet meg i alle år. Likevel føler jeg at våre norske syklister i dag er hundre prosent til å stole på, sier Kvålsvoll.

– Holdningene til de norske rytterne er helt annerledes enn hva som er tilfellet i mange andre land. Jeg tror de ventede avsløringene er bra for norsk sykkelsport, for de vil fjerne jukserne, sier Pedersen.

Selv om han er klar på at nye dopingavsløringer er lite ideelt nå som sykkelsporten er idrettens store hakkekylling, ser han ikke bort ifra at de trolige avsløringene likevel kan komme litt beleilig.

– På mange måter er det greit å få alt fram i lyset. Det er på tide med en skikkelig oppvask, mener Pedersen, og får støtte av Kvålsvoll.

– Før eller siden kommer alt av dritt og lort fram uansett, sier Kvålsvoll.

 • Tidligere toppsyklist Mads Kaggestad nevnte den opprullende sykkelskandalen under «Debatten» på NRK1 torsdag. Se i videovinduet under!
Utdrag fra Debatten som ble sendt på NRK1, med blant andre Mads Kaggestad som gjest. ( 25.10.12)

Kaggestad: - Antidopingarbeidet fram til ca. år 2000 var en vits

Navngir ryttere

Padova-etterforskningen skal vise at blant annet sykkellagene Astana og RadioShack ligger tynt an.

Dessuten går La Gazzetta dello Sport så langt at de navngir rytterne som angivelig er under lupen til politiet. Blant disse finner man:

Jaroslav Popovitsj, Denis Mentsjov, Franco Pellizotti, Michele Scarponi, Vladimir Gusev, Jevgnij Petrov, Alexander Kolobnev, Mikhail Ignatjev, Vladimir Karpets og Alberto Ongarato.

Siste nytt

 • Fire nye utøvere OL-utestengt

  IOC har utestengt ytterligere fire russiske utøvere fra OL på livstid. Den russiske vinneren i skeleton, Alexander Tretjakov, mister også sitt gull fra Sotsji. De tre andre er også skeletonutøvere, Jelena Nikitina, Maria Orlova og Olga Potylitsina.

  OLYMPICS-SKELETON/ Russia's Alexander Tretiakov poses with his national flag after winning the men's skeleton event at the 2014 Sochi Winter Olympics
  Foto: MURAD SEZER / Reuters
 • Svindal starter i Lake Louise

  11 menn og åtte kvinner er tatt ut på alpinlaget som kjører verdenscup i Canada og USA førstkommende helg. I Lake Louise er både Aksel Lund Svindal, Aleksander Aamodt Kilde og Adrian Smiseth Sejersted tilbake etter skade.

  Kjetil Jansrud, Aksel Lund Svindal og Aleksander Aamodt Kilde feirer trippelseieren i Val Gardena
  Foto: ALESSANDRO GAROFALO / Reuters
 • "Lord Bendtner" fekk stemma

  Biletet av denne stemmesetelen går Danmark rundt:

  Jonas Pedersen fann ingen namn han likte på nokon av listene ved lokalvalet. Så han tok pennen i eigne he nder og gav si stemme til Rosenborgs "Lord Bendtner".

  – Hans fanesaker ville ha blitt fotballtrening for alle, og eit eige målakademi, seier Pedersen til Ekstrabladet.

  Laster Instagram-innhold

Sendeplan

Kl. Program Kanal