Hopp til innhold
Kommentar

Den lengste strafferunden

Prostituerte, jaktturer, bestikkelser og skjulte dopingprøver. Ferden mot å gjøre skiskyting til en unik suksesshistorie kan ha tatt litt for mange omveier for nordmannen som styrte hele sporten i 25 år.

Anders Besseberg

DEN FØRSTE PRESIDENTEN: Anders Besseberg omtales som den moderne skiskytings far. Spørsmålet er om metodene hans for å bli nettopp det kan rettferdiggjøres.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Skal man tro rapporten til den såkalte eksternkomiteen til det internasjonale skiskytterforbundet, IBU, er rekken av forseelser fra norske Anders Bessebergs side omtrent like lang som hans periode som mektig og stadig mer enerådende president i det internasjonale skiskytterforbundet, IBU.

Hele 25 år satt han frem til før han måtte gå av da østerriksk politi innledet etterforskning mot ham og forbundets tyske generalsekretær Nicole Resch i 2018.

Nå har han ventet i mer enn tre år på en konklusjon. Hvis rapporten blir stående, blir ettertidens dom ikke særlig vakker.

Taus Besseberg

Besseberg, som er fra Vestfossen i Buskerud, var faktisk den første presidenten noensinne i IBU. Skiskytingen var kuriøst nok en del av det internasjonale femkampforbundet frem til 1993. Den tidligere toppløperen fra Norge ble valgt til president. Ingen kunne ane hvilken ferd både presidenten og sporten som sådan la ut på.

Skiskytingens egen gransking av sine to øverste ledere er tidvis hoderystende lesing. Det er en fortelling om en president som virker som om han gradvis har mistet alle moralske grenser i en kontinuerlig balansegang mellom å begrense og blidgjøre Russland.

Anders Besseberg er avsatt, men ennå ikke dømt. Det skal vi ha med oss gjennom all vurdering av innholdet i kommisjonens rapport.

Økokrim har siktet Besseberg for grov korrupsjon. Så vil videre etterforskning vise om de mener bevisene mot ham er så sterke at de vil ta ut tiltale mot ham eller ikke.

Besseberg avviser alle beskyldningene gjennom sin advokat, og peker på at det ikke har blitt funnet noen form for beviser.

Inntil den tid er Besseberg selv taus utad. Som sikkert er klokt, sett i lys av innholdet i rapporten.

Troféjakt i Russland

Men han har også kommet med innrømmelser overfor østerriksk politi når det gjelder blant annet at han har mottatt tjenester fra russiske prostituerte. Besseberg beveger seg hele tiden et sted mellom «vet ikke» og «husker ikke» når det gjelder hvem som har betalt for eskortetjenestene. For noen har betalt.

I presidentsjargong heter dette «Jeg gikk ikke ut på gata, for å si det sånn».

Anders Besseberg

HARDE BESKYLDNINGER: Besseberg anklages for å være russervennlig i den nye granskningsrapporten.

Foto: Junge / SCANPIX

Noen har betalt. For slike tjenester har alltid sin pris. Noen vil ha sine gjentjenester. Hva det konkret har vært, gir rapporten ikke noe endelig svar på. Men det er nok av muligheter for å spekulere i det materialet kommisjonen har jobbet frem.

I dette ligger også fortellinger om en rekke jaktturer i Russland. I sammenhenger som i Bessebergs egne ord «mer eller mindre» var knyttet til enten verdenscuper eller offisielle møter. I alle andre sammenhenger ville verken mer eller mindre vært nok til at dette var etisk akseptabelt.

Den verdenskjente dopingvarsleren Grigorij Rodtsjenkov er et sentralt vitne også denne gang. Han forteller dels om hvordan Russland på like kynisk som effektivt vis fjernet positive dopingprøver på laboratoriet han ledet i Moskva.

Og viser også til rykter om at Besseberg skal ha bidratt til å se en annen vei, som det vel enklest kan kalles.

Den moderne skiskytings far

Midt oppe i den tidvis hoderystende lesingen må vi likevel også minne oss på den viktigste grunnen til at Besseberg kunne fortsette sine presidentgjerninger i det som helt åpenbart var et mer og mer konstant grenseland.

Anders Besseberg er den moderne skiskytings far. Han har skapt et lite vintereventyr av en sport som var uten bred appell, verken hos publikum eller TV-seere rundt i Europa.

Derfra har ferden gått til et strømlinjeformet og moderne produkt, med en stram og tydelig dramaturgi og konstant nerve. Besseberg oppfant jaktstartene og senere fellesstartene. I tillegg åpnet skiskytingen tidlig for kjønnsmiksede konkurranser – og fikk suksess med det.

Samtidig har Besseberg tviholdt på utbredelse som en essensiell faktor for å lykkes. Derfor har han egenhendig sørget for at sporten har inngått TV-kontrakter med allmennkringkastere rundt Europa, selv etter at markedsverdien tilsa at det var mye mer å hente i det kommersielle markedet- på kort sikt.

Men den korte sikt har ikke interessert Besseberg. Hans prosjekt på vegne av en sport han ikke bare har styrt, men åpenbart elsket, har hatt et slags evighetsperspektiv. Slik har han også lykkes.

Nå gjenstår likevel det avgjørende spørsmål, idet historien om hans presidentperiode nå skal omskrives: Til hvilken pris?

Hvor langt har han gått i å tøye grenser for å blidgjøre mektige russere?

Det har vært mye snakk om kampen for å holde den konstante hovedmotstander Aleksandr Tikhonov unna presidentstolen. Historien har så langt vært at Besseberg to ganger tok gjenvalg for å unngå at russeren fikk overta makten.

Vi var selv til stede på VM i Pyeongchang i 2009, da en rasende Tikhonov tok til motmæle mot Besseberg og hans påstander om at Russland drev med «systematisk doping».

kUGVyzG9HN8

UVENNER?: Anders Besseberg og Aleksandr Tikhonov (t.h.) under et IBU-møte i 2009.

Foto: Heiko Junge / NTB

Ingenting tydet på annet enn reelt fiendskap mellom de to skiskyttertoppene. Ikke da, ikke senere.

Nå melder likevel tvilen seg, om det hele bare har vært et spill.

For rapporten antyder en ubehagelig grad av samarbeid mellom Besseberg og hans russiske visepresident gjennom en årrekke.

Det har tidligere blitt stilt kritiske spørsmål rundt Bessebergs handlinger blant annet når det gjaldt å prøve å få med russiske utøvere i OL i 2018 og hans kamp for å få VM til Tjumen i år. Det ble ikke slik.

Igjen står spørsmålet hvordan han og hans eventuelle medsammensvorne kunne få fortsette som de gjorde. Forutsatt at noe av det rapporten avslører faktisk stemmer. I så fall er det ikke vakkert, hverken for skiskytingen som sport eller for norsk idrett. Veldig få nordmenn har vært i nærheten av ha en så mektig stilling i internasjonal idrett – og i tillegg i en så lang periode.

En av tingene rapporten bruker tid på, er de 13 luksusklokkene som politiet beslagla hos Besseberg.

Sju kan han ikke gjøre rede for.

Én skal han fått av nevnte Tikhonov.

En annen, til en verdi av rundt 200 000 kr, fikk han i Russland til sin 65-årsdag.

25. februar fyller han 75.

Klokke står neppe øverst på ønskelista denne gang.

Tiden som skiskytingens enehersker er nemlig definitivt forbi.

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal