Hopp til innhold
Kommentar

Den lengste strafferunden

Prostituerte, jaktturer, bestikkelser og skjulte dopingprøver. Ferden mot å gjøre skiskyting til en unik suksesshistorie kan ha tatt litt for mange omveier for nordmannen som styrte hele sporten i 25 år.

Anders Besseberg

DEN FØRSTE PRESIDENTEN: Anders Besseberg omtales som den moderne skiskytings far. Spørsmålet er om metodene hans for å bli nettopp det kan rettferdiggjøres.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Skal man tro rapporten til den såkalte eksternkomiteen til det internasjonale skiskytterforbundet, IBU, er rekken av forseelser fra norske Anders Bessebergs side omtrent like lang som hans periode som mektig og stadig mer enerådende president i det internasjonale skiskytterforbundet, IBU.

Hele 25 år satt han frem til før han måtte gå av da østerriksk politi innledet etterforskning mot ham og forbundets tyske generalsekretær Nicole Resch i 2018.

Nå har han ventet i mer enn tre år på en konklusjon. Hvis rapporten blir stående, blir ettertidens dom ikke særlig vakker.

Taus Besseberg

Besseberg, som er fra Vestfossen i Buskerud, var faktisk den første presidenten noensinne i IBU. Skiskytingen var kuriøst nok en del av det internasjonale femkampforbundet frem til 1993. Den tidligere toppløperen fra Norge ble valgt til president. Ingen kunne ane hvilken ferd både presidenten og sporten som sådan la ut på.

Skiskytingens egen gransking av sine to øverste ledere er tidvis hoderystende lesing. Det er en fortelling om en president som virker som om han gradvis har mistet alle moralske grenser i en kontinuerlig balansegang mellom å begrense og blidgjøre Russland.

Anders Besseberg er avsatt, men ennå ikke dømt. Det skal vi ha med oss gjennom all vurdering av innholdet i kommisjonens rapport.

Økokrim har siktet Besseberg for grov korrupsjon. Så vil videre etterforskning vise om de mener bevisene mot ham er så sterke at de vil ta ut tiltale mot ham eller ikke.

Besseberg avviser alle beskyldningene gjennom sin advokat, og peker på at det ikke har blitt funnet noen form for beviser.

Inntil den tid er Besseberg selv taus utad. Som sikkert er klokt, sett i lys av innholdet i rapporten.

Troféjakt i Russland

Men han har også kommet med innrømmelser overfor østerriksk politi når det gjelder blant annet at han har mottatt tjenester fra russiske prostituerte. Besseberg beveger seg hele tiden et sted mellom «vet ikke» og «husker ikke» når det gjelder hvem som har betalt for eskortetjenestene. For noen har betalt.

I presidentsjargong heter dette «Jeg gikk ikke ut på gata, for å si det sånn».

Anders Besseberg

HARDE BESKYLDNINGER: Besseberg anklages for å være russervennlig i den nye granskningsrapporten.

Foto: Junge / SCANPIX

Noen har betalt. For slike tjenester har alltid sin pris. Noen vil ha sine gjentjenester. Hva det konkret har vært, gir rapporten ikke noe endelig svar på. Men det er nok av muligheter for å spekulere i det materialet kommisjonen har jobbet frem.

I dette ligger også fortellinger om en rekke jaktturer i Russland. I sammenhenger som i Bessebergs egne ord «mer eller mindre» var knyttet til enten verdenscuper eller offisielle møter. I alle andre sammenhenger ville verken mer eller mindre vært nok til at dette var etisk akseptabelt.

Den verdenskjente dopingvarsleren Grigorij Rodtsjenkov er et sentralt vitne også denne gang. Han forteller dels om hvordan Russland på like kynisk som effektivt vis fjernet positive dopingprøver på laboratoriet han ledet i Moskva.

Og viser også til rykter om at Besseberg skal ha bidratt til å se en annen vei, som det vel enklest kan kalles.

Den moderne skiskytings far

Midt oppe i den tidvis hoderystende lesingen må vi likevel også minne oss på den viktigste grunnen til at Besseberg kunne fortsette sine presidentgjerninger i det som helt åpenbart var et mer og mer konstant grenseland.

Anders Besseberg er den moderne skiskytings far. Han har skapt et lite vintereventyr av en sport som var uten bred appell, verken hos publikum eller TV-seere rundt i Europa.

Derfra har ferden gått til et strømlinjeformet og moderne produkt, med en stram og tydelig dramaturgi og konstant nerve. Besseberg oppfant jaktstartene og senere fellesstartene. I tillegg åpnet skiskytingen tidlig for kjønnsmiksede konkurranser – og fikk suksess med det.

Samtidig har Besseberg tviholdt på utbredelse som en essensiell faktor for å lykkes. Derfor har han egenhendig sørget for at sporten har inngått TV-kontrakter med allmennkringkastere rundt Europa, selv etter at markedsverdien tilsa at det var mye mer å hente i det kommersielle markedet- på kort sikt.

Men den korte sikt har ikke interessert Besseberg. Hans prosjekt på vegne av en sport han ikke bare har styrt, men åpenbart elsket, har hatt et slags evighetsperspektiv. Slik har han også lykkes.

Nå gjenstår likevel det avgjørende spørsmål, idet historien om hans presidentperiode nå skal omskrives: Til hvilken pris?

Hvor langt har han gått i å tøye grenser for å blidgjøre mektige russere?

Det har vært mye snakk om kampen for å holde den konstante hovedmotstander Aleksandr Tikhonov unna presidentstolen. Historien har så langt vært at Besseberg to ganger tok gjenvalg for å unngå at russeren fikk overta makten.

Vi var selv til stede på VM i Pyeongchang i 2009, da en rasende Tikhonov tok til motmæle mot Besseberg og hans påstander om at Russland drev med «systematisk doping».

kUGVyzG9HN8

UVENNER?: Anders Besseberg og Aleksandr Tikhonov (t.h.) under et IBU-møte i 2009.

Foto: Heiko Junge / NTB

Ingenting tydet på annet enn reelt fiendskap mellom de to skiskyttertoppene. Ikke da, ikke senere.

Nå melder likevel tvilen seg, om det hele bare har vært et spill.

For rapporten antyder en ubehagelig grad av samarbeid mellom Besseberg og hans russiske visepresident gjennom en årrekke.

Det har tidligere blitt stilt kritiske spørsmål rundt Bessebergs handlinger blant annet når det gjaldt å prøve å få med russiske utøvere i OL i 2018 og hans kamp for å få VM til Tjumen i år. Det ble ikke slik.

Igjen står spørsmålet hvordan han og hans eventuelle medsammensvorne kunne få fortsette som de gjorde. Forutsatt at noe av det rapporten avslører faktisk stemmer. I så fall er det ikke vakkert, hverken for skiskytingen som sport eller for norsk idrett. Veldig få nordmenn har vært i nærheten av ha en så mektig stilling i internasjonal idrett – og i tillegg i en så lang periode.

En av tingene rapporten bruker tid på, er de 13 luksusklokkene som politiet beslagla hos Besseberg.

Sju kan han ikke gjøre rede for.

Én skal han fått av nevnte Tikhonov.

En annen, til en verdi av rundt 200 000 kr, fikk han i Russland til sin 65-årsdag.

25. februar fyller han 75.

Klokke står neppe øverst på ønskelista denne gang.

Tiden som skiskytingens enehersker er nemlig definitivt forbi.

Sportsnyheter

Eliteserien fotball 2022: Lillestrøm-Vålerenga (2-0)

Fansen roper «Fagermo ut» – treneren frykter ikke sparken

Vålerenga håpet å snu en vond trend i hatoppgjøret mot Lillestrøm, men i stedet ble avstanden opp til rivalen 13 poeng. Vålerenga-kaptein Jonatan Tollås Nation har likevel tillit til trener Dag-Eilev Fagermo.

Siste nytt

 • Roma vant serieligaen – slo «norske» Feyenoord 1–0 i finalen

  Roma og José Mourinho, som slo Bodø/Glimt ut i kvartfinalen, kunne onsdag juble som den første vinner av serieligaen.

  – Enten skriver man historie eller så gjør man det ikke. Vi gjorde det i dag. Jeg har vært i Roma i 11 måneder, og det øyeblikket jeg kom hit innså jeg at de ventet på noe som dette, sa Mourinho etter sin femte europacuptriumf.

  Et mål av Nicolo Zaniolo i første omgang avgjorde finalen mot Feyenoord i Tirana, men like mye matchvinner var keeper Rui Patrício, som tok fram noen meget gode redninger og holdt nullen selv om den nederlandske klubben presset kraftig i den andre omgangen.

  Fredrik Aursnes spilte hele kampen som Feyenoords midtbaneanker, mens Marcus Holmgren Pedersen ble spilte det siste kvarteret pluss tilleggstid. De greide ikke å avverge Roma-triumfen.

  – Du kan høre på fansen hvor mye dette betyr, klubbens første europacuptittel. Alle jobbet bakover i 2. omgang for å holde unna, sa Smalling til TV4 i lurvelevenet etter kampslutt.

  (NTB)

  Mourinho
 • AaFK snudde til seier mot Jerv

  Det så en stund ut til at Jerv skulle slå Aalesund på bortebane, men med to raske mål sent i kampen snudde hjemmelaget til seier og tre poeng.

  Isak Dybvik Määttä ble avgjørende da han på vakkert vis bøyde ballen i lengste hjørnet med ryggen mot mål ti minutter før slutt.

  Vinnermålet fullførte snuoperasjonen etter at Jerv tok ledelsen i det 65. minutt. Aral Simsir og Erik Brenden kombinerte fint da sistnevnte headet ballen over en utrusende Sten Grytebust og i mål.

  Etter 78 minutter var lagene likt. Simen Bolkan Nordli banket et frispark rett i mål da Jerv-keeper Øystein Øvretveit hadde forlatt sitt hjørne.

  Deretter avgjorde Määttä kampen med sin scoring to minutter senere. Det ga tre poeng og tok laget opp på en sterk 5.-plass på tabellen. Det skiller kun to poeng opp til medaljeplass for det nyopprykkede laget fra Sunnmøre.

  Eliteserien i fotball 2022: Aalesund - Jerv
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
 • Ny Odd-nedtur etter sjansesløseri

  Odd sløste fryktelig foran mål og gikk på et nytt tap i Eliteserien fotball. Sandefjord kjempet seg til 1-0-seier borte.

  Keanin Ayer fikset scoringen etter vel et kvarters spill. Han headet ballen i mål etter et langt innlegg fra venstre. Hjemmelaget kunne ha forsvart seg bedre enn det gjorde.

  Etter scoringen var det Odd for det meste i resten av 1.-omgangen. Hjemmelaget misbrukte flere store sjanser.

  Odd har tapt fem av de seks siste kampene og står med ni poeng på like mange forsøk

  Eliteserien fotball 2022: Odd - Sandefjord
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste